Politechnika Warszawska [12280]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Cześć wszystkim.
    Mam takie pytanie/prośba o wypowiedz/komentarz do tematu. Osobiście nie studiuję tam, tylko tu na pewu. Przeglądając grono Naszej społeczności od czasu do czasu można się napotkać na teksty od różnych ludzi, że "SGH, to ... głu, do dup..., lipa... bezmuz.. ", lub zdjęcia gdzie na rondzie Jazdy Polskiej napisy na śniegu Szkoła Główna .... , przykładów można mnożyć. Właśnie w czym tkwi ta sprawa i rzecz ? Dlaczego niektórzy studenci/tki Polibudy jadą po SGH ?

• Kamil

Mi się wydaje, że jest tak dlatego, że najbardziej ch**owa jest Szkoła Główna Handlowa.

A tak na poważnie, to myślę się, że to raczej takie przekomarzanie się, nie ma jakiegoś poważnego powodu, po prostu "nie lubimy" ich, bo są blisko, ale nie są z PW.
    Oczywiście, niektórzy zarzucają ludziom z SGH, że nie są pomocni, że zrobią wszystko, żeby zaliczyć, ale to nie dotyczy całej tej szkoły i pewnie większość z nas to wie.
  • Anonim

Mi się wydaje, że takie jeżdżenie po SGH dotyczy całej Warszawy, a na pewno nie tylko Politechniki Warszawskiej. Przynajmniej mi się częściej zdarza słyszeć takie stwierdzenia z ust studentów innych uczelni, niż nasza.

A dlaczego? Nie wiem - taką "renomę" już mają... :D
  • Anonim

po prostu po kimś trzeba jechać -skurat kiedyś padło na SGH i tak zostało, ale nie martw się nie ograniczamy się tylko do SGH po innych uczelniach też jedziemy! i vice versa.
  • Gutek

Może dlatego że myślą że są fajni. Studiują zarządzanie a nawet nie wiedzą czym mają zarządzać. Kreatywnością i umiejętnościami nie umywają sie do inżynierów. Pracują w sektorach finansowych dobrze opłacanych z resztą. Sami nawzajem siebie nie lubią i wygryzają się bo konkurencja o staże i praktyki jest duża.
    Laski pożal sie Boże. Niby atrakcyjne ale puste. Tylko kasa i kasa, zero szacunku do wiedzy. Niby prosta konotacja facet PW laska SGH. Bogaty dom, mądre dzieci ale NIKOMU nie polecam takiego związku :)
    Na Polibudzie szacunek do wiedzy jest. nie umiesz bo jesteś kiepski albo sie nie przyłożyłeś. Mam materiały na egzaminy, na wszystkie zajęcia i na każdy rok które mam od znajomych z grupy. My chcemy nawzajem żebyśmy wszyscy zaliczyli a tam?? Piszą czerwonymi długopisami żebyś nie mógł skserować notatek.

Mam wymieniać dalej??!!
  • Anonim

A mi się aż żal robi jak widzę takie ociekające żółcią komentarze. Mam znajomych na SGH. Nigdy w życiu nie słyszałam od nich podobnych głupot jak te ploty powtarzane wokół. A pisanie czerwonymi (zielonymi) długopisami to już w ogóle żenujące bajki. Normalni, pomocni ludzie wśród których zdarzają się też oszołomy. U nas też się zdarzają. Znam ludzi, którzy notatek za nic w świecie nie dadzą bo "są im koniecznie, ale to koniecznie potrzebne już dziś, teraz, natychmiast". A egzamin za 3 miesiące.

Poza tym pisząc rzeczy z gatunku "uważają, że są lepsi, elitarni, nie mają szacunku do wiedzy" chyba sami się wywyższacie i z siebie robicie zapatrzoną w własną uczelnię elitę?
  • Anonim

a nie jestesmy elita??!!
  • Anonim

>Gutek napisał
    >Mam wymieniać dalej??!!

no jak chcesz mozesz wymieniac bo chetnie sie jeszcze posmieje

• Adam

ja mam kolegę, który studiuje na SGH i mówi, że wkurza go wyścig szczurów,

i ciekawa sytuacja: raz znajomy jechał tramwajem przy SGH, a jakiś dziadek mówi: "o to ta szkoła gdzie za komuny uczyli marksizmu a teraz jak kraść" lol
  • Górszcz

Ja mam troche znajomych studiujacych na SGH. O wiekszosci zlego slowa powiedziec nie moge. Jest jedno ale, oni o swojej uczelni juz tak. Napewno w duzo wiekszym stopniu wystepuje konkurencja pomiedzy studentami (tzw. wyscig szcczurow). Duza czesc osob jest zapatrzona w siebie i uwaza sie za bog wie kogo. Jakby nie patrzec sprawdza sie powiedzenie, ze na sghu wyzej sraja niz dupy maja.

P.S.
    Co mowi w McDonalds'ie absolwent sgh'u to absolwenta PW?....
    "Z frytkami czy bez?"

Wlasciwie to absolwenci tej szkoly roznie z praca maja, bo finansistow aktualnie dostatek, a nawet na zas ich naprodukowali. Pozdrawiam
  • Łukasz Redzik

zadajesz pytania pokroju "dlaczego kibice Legii nie lubią kibiców Polonii??" nie da się tego wytłumaczyć
  • Krystian

>dlaczego kibice Legii nie lubią kibiców Polonii??" nie da się tego wytłumaczyć

to akurat jest do wyjasnienia.
  • Anonim

Wyścig szczurów na SGH jest w dużej mierze zasługą popierdol**** systemu oceniania, który został tam wprowadzony. Oprócz samej wiedzy liczy się także wiedza posiadana przez innych, czyli inaczej rzecz biorąc: to jak Twoje wyniki prezentują się na tle pozostałych. Nie oznacza to, że nie istnieje tam studencka solidarność. Szkoła jak każda inna... nie brakuje debili jak również ludzi reprezentujących najwyższy poziom w kraju. Pod tym względem niczym się nie różni od PW.
  • Łukasz Redzik

>Krystian napisał
    >>dlaczego kibice Legii nie lubią kibiców Polonii??" nie da
    >się tego wytłumaczyć
    >
    >to akurat jest do wyjasnienia.

to wytłumacz mi
  • Anonim

>Łukasz:-) napisał
    >zadajesz pytania pokroju "dlaczego kibice Legii nie lubią
    >kibiców Polonii??" nie da się tego wytłumaczyć

nie filozofujemy tylko rozmawiamy pamiętaj.
  • Krystian

Łukasz ask google i spojrz na mape warszawy..

co do tematu, to ja nie znam nikogo z SGH ale same dowcipy o nich mnie smiesza. Pozatym wydaje mi sie ze ta nasza niechec nie ma za bardzo odzwierciedlenia w rzeczywistosci. Ot tak smiejemy sie, bo z kogos trzeba.
    moge byc w bledzie rzecz jasna
  • Alek

>
    a nie jestesmy elita??!!

na szczęście jesteśmy więc luuuz :)
  • Anonim

O UW i SGGW też krążą dowcipy. Natomiast o UKSW i WAT chyba żadnych nie słyszałem, przynajmniej nie przypominam sobie takich.
  • Szatan Na Kółkach

no UKSW to samo w sobie jest żartem, a z WATu nie wypada bo każdy z nas może skończyć jeszcze kariere studenta w wojsku; p
  • Krystian

>
    no UKSW to samo w sobie jest żartem,

1:0 hahahaha

Uniwersytet Koło Samej Warszawy.; )
| |

1. Wszystkie tematy typu: "kto z Architektury", "ludzie z ee odezwijcie się" it...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (17)