Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Gandża

http://wiadomosci.onet.pl/1345543,1...

istnieje, czy też nie?

ps. wqrzaja mnie takie teksty.
  • Anonim

To ja zamieszcze takie urywki:
    http://www.smog.pl/wideo/1735/fan_r...
    i to:
    http://www.smog.pl/wideo/949/nobel_...

• Anonim

nazywanie czegokolwiek "polskim antysemityzem" to jakis absurd. Nie jest on ani wiekszy ani mniejszy niz antysemityzm w innych krajach "cywilizowanej" Europy (Radio Maryja i jego sekta to to 0.1% spoleczenstwa). Sam nie mam nic do Zydow, aczkolwiek ich wplyw na swiatowy bieg wydarzen i gadanie o fobiach w roznych krajach staje sie smieszny. Ja w ogole tego nie rozumiem, po co ta cala dyskusja - jesli jakiemus Zydowi nie podoba sie w Polsce czy we Francji zawsze przeciez moze jechac do Izraela...

PS. Zydzi de facto sami wywoluja sie "do tablicy" przez zagrania typu "to sie nam nalezy", "jakies pozwy", "zadania przeproszen" itp (nie neguje potrzeby pojednania, ale czy Zydzi nas przeprosilli np. za donoszenie na Polakow w czasie II woj. sw.?, dlaczego uwazaja, ze oni sa najwiekszymi meczennikami?)
  • Maverick

Po raz kolejny zgadzam się z Łukaszem. Historia zresztą sama tego uczy. Na przestrzeni wieków, w jakimkolwiek kraju Europy, zawsze Żydów po jakimś czasie wyrzucano. Hiszpania, Niemcy, Francja, Polska, Wielka Brytania (choć na mniejszą skalę)...

Nie był to efekt jakiejś myśli narodowej, gdyż wydarzenia te dzielą od siebie wieki. Czy jest więc tak jak Żydzi próbują wszystkim wmówić, że pół świata (albo i więcej) bez powodu pała ślepą nienawiścią do Żydów, czy może jednak wypadałoby się przyjrzeć sobie i wyciągnąć wnioski?

Zgadzam się te że nie istnieje coś takiego jak "Polski antysemityzm" a jeśli już zaistnieje, to o tyle o ile zostanie sprowokowany przez samych Żydów. Nie jest przecież tajemnicą że od dłuższego czasu próbuje się nam wmówić że Polacy byli większymi antysemitami niż Naziści (ale o tym że Polacy ryzykowali niejednokrotnie życie ukrywając rodziny żydowskie to już się nie wpomina). Także nie słyszałem przeprosin za wydawanie Polaków podczas 2iej wojny oraz za komunizmu.

Zresztą, w dzisiejszych czasach powoli doprowadza się do tego, że jeśli ośmieli się nie zgodzić W CZYMKOLWIEK z tym co powie ktoś pochodzenia żydowskiego, to od razu ma się łatkę antysemity (tak samo jak jest się homofobem, jeśli nie popiera się całym sercem "marszów równości").

Jako podsumowanie, przypomnę tylko pewien fakt: Miał kiedyś powstać mini-serial o młodym Hitlerze (w którego miał się wcielić Ewan McGregor). Serial nie powstał, gdyż społeczność żydowska zbojkotowała produkcję, ponieważ "film nie przedstawiał cierpień Żydów w obozach zagłady". Pytam - gdzie tu logika?

I troszkę nowszy fakt - prasa Izraelska okresla wizytę Papieża w Polsce "historyczną porażką" - jako argument przytaczając fakt że "modlił się do Jezusa".

W tym kontekscie pytam - czy zdenerwowanie mozna nazwac antysemityzmem, czy po prostu Żydzi są coraz bardziej beszczelni?
  • Anonim

Juz ci odpowiadam - sa coraz bardziej beszczelni... niestety mowie to z zazenowaniem, ale tak jest. Stety natomiast dla nas - swiat nie bedzie sie kracil wokol Zydow!... (i pewnie ta wypowiedz niejeden Zyd nazwalby antysemicka, ale wyraza ona tylko moje zdanie i nic wiecej). A swoja droga, kto ma w tym interes aby tak oczerniac Polske?, Niemcy jak widac zdazyly juz przejsc swoj katharsis... :/... a najlepsze w tym wszystkim jest, ze wyroki feruja ludzie, ktorzy nigdy nawet minute nie stali swoja noga na polskiej ziemi...
  • Maverick

Mnie się wydaje że to nie chodzi o interes w oczernianiu Polski, tylko kogoś oczerniać trzeba, a Niemców nie można bo są zbyt wpływowym i bogatym krajem (a ludzie pochodzenia Żydowskiego żyłkę do interesów mają, jak wiadomo, więc wiedzą że nie zażyna się kury znoszącej złote jajka - w tym wypadku - partnera do interesów).
  • Anonim

Powiem szczerze, jesli juz o tym rozmawiamy (piszemy; ) ). Zawsze mnie zastanawialo to jak takie male panstewko jaikm jest przeciez Izrael ma tyle do powiedzenia nie tylko w polityce swiatowej USA, ale szerzej na roznych forach czy konferencjach zaczynajac od ONZ a konczac na... Radzie Europy (maja tam nawet jakiegos swojego przedstawiciela/obserwatora <kiedys mowil i o tym pewien dr), nie wylaczajac bserwatora rad zydowskich przy Komisji Europejskiej w Brukseli itp. To troche zastanawiajace. W zadnym wypadku nie wietrze tu spiskow (jak na innym gronie niektorzy to robia; )... Maverick wie :) ) ale ta ciagla pretensja do swiata o wszystko jest poprostu... denerwujaca? :/
  • TIGER

no a odpowiedz sobie sam na pytnie pewnie powiesz .że nie i bedziesz miał racje inny powie że jest i też poczęści będzie miał racje tak samo można pytać w stanach w niemczech i wszedzie ale niecierpie jak ktoś muwi że polacy mordowali polacy gineli za to by przeżyli inni w tym też żydzi sam hitler powiedizał że gdybyt nie polacy to on by całą europe zdobył wiec niech mi nikt mnie mówi że to wszystko nasza wina bo bez przesady
  • TIGER

no a odpowiedz sobie sam na pytnie pewnie powiesz .że nie i bedziesz miał racje inny powie że jest i też poczęści będzie miał racje tak samo można pytać w stanach w niemczech i wszedzie ale niecierpie jak ktoś muwi że polacy mordowali polacy gineli za to by przeżyli inni w tym też żydzi sam hitler powiedizał że gdybyt nie polacy to on by całą europe zdobył wiec niech mi nikt mnie mówi że to wszystko nasza wina bo bez przesady
  • Gandża

do tigera tak off topic- uzywaj znaków interpunkcyjnych, prosze. cholernie cieżko sie ciebie czyta.
  • Gandża

>KinG Arthur napisał
    >To ja zamieszcze takie urywki:
    > http://www.smog.pl/wideo/1735/fan_r...
    >i to:
    > http://www.smog.pl/wideo/949/nobel_...
    >
    >

wszystko fajnie, to, że antysemityzm w polsce istnieje to wiem. nie sprecyzowalam problemu, mea culpa. ale chodzi mi bardziej o fakt, iż powszechnie uwaza się, iż to zjawisko w Polsce jest rozdmuchane do mega potegi, zapominając jednoczesnie o antyzemityzmie ameryukanskim, francuskim, czy innym. wbrew pozorom, ameryka, czy inne kraje eur. zach. ostoją tolerancji nie są jak mogloby sie to wydawac. z tymze irytuje mnie fakt, że ten problem sie wyolbrzymia do naprawde gigantycznych rozmiarów. zaskakujące jest to, że zydow w samej polsce jako tako nie ma (ok10 000). w artykule poczywiscie byla mowa, ze poolacy w czasie wojny byli bierni. cóż nie sadze, ze mozna tak caly narod skazywac. jakos nie mowi sie, ze rzad francuski wydawal zydow niemcom z pelna premedytacja, lub tez (co istotne!) o ignoracji zydów amerykanskich. o nim o tym wiedzieli, ale nic nie robili. o tym zreszta pisal sam edelman.
  • Anonim

No wlasnie jw.; ) Wiec po co ten krzyk w Polsce i o Polsce?
  • Gandża

Po co ten krzyk w Polsce? Bo niektórzy czują sie poirytowani bezczelnością i przyklejeniem etykietek. szukany jest kozioł ofiarny, a ja bardzo przepraszam nie dam się wpędzić w poczucie winy, za coś za co odpowiedzialna nie jestem. Może podchodzę do tego zbyt emocjonalnie(a może też chodzi o taka prowokację- kto wie) . może jednak i ja sama powoli ulegam jakiejś paranoi?
    Bo kto nie z nami ten przeciw nam.
  • Anonim

Nie, nie, nie Uhu... ja Ciebie w pelni popieram, troche sie nie zrozumielismy (tak to jest jak sie pisze a nie rozmawia; ) ). "Krzyk w Polsce" - mialem na mysli rady zydowskie w kraju i "o Polsce" odpowiednio rady zydowskie za granica :)
  • Maverick

Ja jednak też nie zgadzam się z takimi opiniami że "naród Polski podczas wojny był bierny" w sprawie żydowskiej!

A to, przepraszam, kto ryzykował życie ukrywając żydowskie rodziny przed okupatem (zjawisko powszechne podczas wojny, a nawiasem mówiąc jeszcze powszechniejsze było wydawanie takich rodzin właśnie przez Żydów, w zamian za jakieś przywileje...)?
  • Maverick

Dubluje swój post, jednak sytuacja się zmienia, więc i nowy komantarz się pojawia.

Chodzi o to że od pewnego czasu zgadzam się z tezą pana Korwin-Mikke, jakoby na świecie panował rasizm, jednak nakręcany przez Żydów właśnie.

Skłoniły mnie do takiego rozumowania dwa zdarzenia, które miały miejsce niemal po sobie.

1) Izrealska armia wkracza do Strefy Gazy - niby żeby walczyć z terrorystami. Po drodze niszczy most odcinając jedno z osiedli od świata (zero szans na karetki czy cokolwiek innego) oraz odcina dopływ wody cywilom. Pojawiają się pierwsze głosy że armia Izraelska bierze odwet na cywilach. Jednocześnie generałowie izrealscy buńczucznie mówią, że jeślui trzeba będzie to zajmą sobie całą Strefę Gazy.

No i w sumie...mają rację z takim myśleniem, bo USA ani żaden inny kraj ani nie śmie pisnąć. Byłoby to przecież antysemickie, gdyby zwrócić uwagę by nie zabijać cywilów nie-Żydów i na to że Izrael depcze ustalenia dyplomatyczne. No bo kogo obchodzi zycie nie-Żydów?

2) Polska. Złapano tego bandziora, który to psiknął gazem w twarz rabina. Rabinowi, jak sam mówi, nic się nie stało, ale policje postawiono na nogi i w kilka godzin uporano się z problemem.
    Tymczasem mnie przypomina się sytuacja gdy pobito niemal na śmierć mojego kolege. Policja nie kiwnęła palcem i na wstępie powiedziała że nie ma co się nastawiać że odnajdą sprawców. Nachodzi mnie więc refleksja - czy to zdarzenie uznano za niegodne uwagi policji dlatego, że kolega nie jest Żydem?
  • Andrzej <J>

Chce tylko powiedzieć że armia Izraelska wkroczyła do Strefy Gazy ponieważ palstyńscy ekstremisci porwali 19-letniego kaprala i zabili jeszcze 2 innych żołnierzy. Ładny mi pretekst do wojny, cóz tak to bywa.
  • Gandża

a propos strefy gazy- wczoraj na ktoryms z prog. informacyjnych, byly przedstawione 2 opinie- jedna to mlodego palestynczyka, a druga i izraelczyka. piewrwszy z nich mowil, ze swait nie obchodzi zycie palestynczyków- poniekąd prawda; drugi zaś stwierdził, że wojska robią za mało, i że w końcu należy się uporać z problemem narodu palestynskiego(sic!). mniew to przypomina 'ostateczne rozwiązanie'. czyzby pamiec niektórych, byla tak krótka? niezupelnie, bo to o czym pamietac potrzeba skrupulatnie sie pielegnuje. i to jest irytujące. i tez sie zgadzam z pogladem, ze ten rasizm nakrecaja sami zainteresowani.
    swoją drogą żydzi sami sa najwidoczniej antysemitami. historia sie powtarza, ale kto wyciągnie wnioski?
    2.Do mavewricka: może i tak. może problem tkwi, ze twoj kumpel żydem nie jest, a może po p[rostu nie jest oisoba publiczna?
  • Gandża

ja jeszcze slyszalam, taka 'wersje', że to wcale nie byl pretekst, a dobrze zaplanowana akcja, ktora i tak mialaby miejsce. porwanie tego zolnierza(i chyba jeszcze jednego cywila) zbiegla sie w czasie, przez co izraelczycy to po prostu wykorzystali. a jak jest?
    mnie ta wersja by odpowiadała, biorąc pod uwagę ostatnią rzeż na plaży i generalne napięcie w tamtym rejonie.
    ale parafrazując słowa smolenia z 'szeptanki": izraelczycy nie są tacy żli(w oryginale USA). najpierw napadną, a pozniewj przeprosza.
  • Andrzej <J>

Prędzej czy później żydzi zajma ta Strefe Gazy i nawet nikt nie kiwnie palcem bo po co? Ameryce sie to nie opłaca, stawiac na szali tzw"przyjaźń Izraela" a pomoc zgraji "terorystów" wybor jest bardziej niż oczywisty.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)