Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Tiwanick

>el Duque Farnese napisał
    >pewno tak, ale czy miały tak wazne znaczenie jak choćby
    >państwo Vichy, albo skandynawscy kolaboranci?

Biorąc pod uwagę, że istniały w krajach gdzie było kilkadziesiąt razy więcej Żydów niż w państwie Vichy i w Norwegii, to owszem...
  • Anonim

Jasne jest to, że były przypadki Żydów kolaborujących z wrogiem. Jednak jaki to może mieć związek z antysemityzmem? W sensie, co to ma tak naprawdę wspólnego?
  • Tiwanick

>Masza. napisała:
    >Jasne jest to, że były przypadki Żydów kolaborujących z
    >wrogiem.

To nie były przypadki, tylko system. Replikowany przez nazistów właściwie wszędzie, gdzie dotarli.

>Jednak jaki to może mieć związek z
    >antysemityzmem? W sensie, co to ma tak naprawdę wspólnego?

Z antysemityzmem? Pojęcia nie mam. Rozmawialiśmy o przypadkach współpracy Żydów z Niemcami w czasie Holokaustu.

• Anonim

>Tiwanick wrote:

>To nie były przypadki, tylko system. Replikowany przez
    >nazistów właściwie wszędzie, gdzie dotarli.

Przypadki w sensie tego, ile % Żydów brało w tym udział. Kolaborowanie ( czy też indywidualne, czy zaplanowane systemowo) wśród ludności żydowskiej można nazwać "przypadkiem" ze względu na częstotliwość/istotę etc. Tak myślę.

>Z antysemityzmem? Pojęcia nie mam. Rozmawialiśmy o
    >przypadkach współpracy Żydów z Niemcami w czasie
    >Holokaustu.
    >

Skądś to się jednak wzięło, prawda?; )
  • Anonim

>The Special One napisał
    >Oczywiscie, ze czesc Zydow(a przynajmniej ludzi pochodzenia
    >zydowskiego - u nich z tym to roznie jesli chodzi o
    >okreslenie kto Żyd)
    >kolaborowała z Niemcami. Ba! Była żydowska armia w
    >Wehrmachtcie.
    > http://chodakiewicz.salon24.pl/5613...
    >Było takze Sonderkomando, ale co to zmienia? W momentach
    >absolutnie krytycznych ludzie robia rozne rzeczy, z ktorych
    >niekoniecznie musza byc dumni. Przeciez Polacy potrafili sie
    >wpisywac na volksliste, i tak dalej. Nie ma ludzi bez skazy,
    >na pewno nie ma sensu oskarzac cały naród, ze niektorz nie
    >byli na tyle mocni, zeby zachowac honor.

Wehrmacht całkowicie był zainfekowany ludźmi Żydowskiego pochodzenia, Żydowskiej krwi. Takie wyciąganie brudu o specjalnych grupach wojskowych jest bardziej już działaniem propagandowym.

Na Volkliste wpisywali się głównie Ślązacy ponieważ część poczuwała się do Niemieckiej narodowości ponieważ któryś tam z przodków [różne tłumaczenia].

Antysemityzm w Polsce, można różnie rozpatrywać. Jednym np jest niechęć ludności do komunizmu który ewoluował z marksizmu [żydowska ideologia]. Innym np można patrzeć poczynania naszego marszałka Piłsudskiego. Jeszcze inaczej głupota, ludności niskiego szczebla życiowego, którzy swoje niepowodzenia życiowe osądzają innych np Żydów.
  • MPJ 78

Możesz rozwinąć wątek
    >"Innym np można patrzeć poczynania naszego marszałka >Piłsudskiego."

bo ich nie rozumiem

• Anonim

Sanacja -> Zwalczanie komunizmu -> Program, poczynań przed powstaniem i po powstaniu tego 'obozu'
  • Anonim

W jaki sposób marksizm jest "żydowską ideologią" i "żydowską" w jakim znaczeniu? :>
  • Anonim

>Masza. napisała:
    >W jaki sposób marksizm jest "żydowską ideologią" i
    >"żydowską" w jakim znaczeniu? :>

Trudno tak wywnioskować, poprzez obadanie tekstów o twórcy marksizmu? Czy próba stworzenia żartu sytuacyjnego, zaślepiła kobiecą subtelność?; )
  • Anonim

Fakt, że jakiś autor miał jakieś konotacje z narodem żydowskim nie czyni marksizmu żydowską ideologią. Słowo "żydowska ideologia" mnie osobiście kojarzy się z tym, że z tym żydostwem jest silnie związana, jest to elementarny element, jest korzystna dla żydostwa.

I np. nazwałabym syjonizm ideologię żydowską. Oczywiście. Spełnia tę definicję.

Marksizm? :>

Moją kobiecą subtelnością niech się Pan nie przejmuje, jest tam, gdzie być powinna. :)
  • Anonim

>Masza. napisała:
    >Fakt, że jakiś autor miał jakieś konotacje z narodem
    >żydowskim nie czyni marksizmu żydowską ideologią. Słowo
    >"żydowska ideologia" mnie osobiście kojarzy się z tym,
    >że z tym żydostwem jest silnie związana, jest to
    >elementarny element, jest korzystna dla żydostwa.

Pochodzenie twórcy utożsamia również ideologie. To, że potem zostały przerobione na modłę Lenina a następnie Stalina nie traci na pochodzeniu tego systemu myślowego.
    Wiele korzyści przyniosła właśnie Żydom ukrywanie swojego pochodzenia a reprezentowanie ZSRR.

>I np. nazwałabym syjonizm ideologię żydowską.
    >Oczywiście. Spełnia tę definicję.

Tu się zgodzę.

>Moją kobiecą subtelnością niech się Pan nie przejmuje,
    >jest tam, gdzie być powinna. :)

Nie wnikam.; )
  • MPJ 78

Tak na marginesie to ci co ten system ugruntowali to Stalin rodowity Gruzin i niedoszły pop, oraz Dzierżyński herbowy szlachcic polski, niedoszły ksiądz którego do seminarium nie puszczono z uwagi na fanatyzm.
  • Anonim

No gadasz, a ja myślałem że Renifer z Laponii zwany Rudolf, kierował narodem Rosyjskim ku totalitaryzmowi. Gosh..
  • MPJ 78

Ja o faktach historycznych ty o bajkach
  • Anonim

Parafraza sarkazmu/ironii.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)