-
Tiwanick
>el Duque Farnese napisał
>pewno tak, ale czy miały tak wazne znaczenie jak choćby
>państwo Vichy, albo skandynawscy kolaboranci?
Biorąc pod uwagę, że istniały w krajach gdzie było kilkadziesiąt razy więcej Żydów niż w państwie Vichy i w Norwegii, to owszem... -
Anonim
Jasne jest to, że były przypadki Żydów kolaborujących z wrogiem. Jednak jaki to może mieć związek z antysemityzmem? W sensie, co to ma tak naprawdę wspólnego? -
Tiwanick
>Masza. napisała:
>Jasne jest to, że były przypadki Żydów kolaborujących z
>wrogiem.
To nie były przypadki, tylko system. Replikowany przez nazistów właściwie wszędzie, gdzie dotarli.
>Jednak jaki to może mieć związek z
>antysemityzmem? W sensie, co to ma tak naprawdę wspólnego?
Z antysemityzmem? Pojęcia nie mam. Rozmawialiśmy o przypadkach współpracy Żydów z Niemcami w czasie Holokaustu.
-
Anonim
>Tiwanick wrote:
>To nie były przypadki, tylko system. Replikowany przez
>nazistów właściwie wszędzie, gdzie dotarli.
Przypadki w sensie tego, ile % Żydów brało w tym udział. Kolaborowanie ( czy też indywidualne, czy zaplanowane systemowo) wśród ludności żydowskiej można nazwać "przypadkiem" ze względu na częstotliwość/istotę etc. Tak myślę.
>Z antysemityzmem? Pojęcia nie mam. Rozmawialiśmy o
>przypadkach współpracy Żydów z Niemcami w czasie
>Holokaustu.
>
Skądś to się jednak wzięło, prawda?; )
-
-
Anonim
>The Special One napisał
>Oczywiscie, ze czesc Zydow(a przynajmniej ludzi pochodzenia
>zydowskiego - u nich z tym to roznie jesli chodzi o
>okreslenie kto Żyd)
>kolaborowała z Niemcami. Ba! Była żydowska armia w
>Wehrmachtcie.
> http://chodakiewicz.salon24.pl/5613...
>Było takze Sonderkomando, ale co to zmienia? W momentach
>absolutnie krytycznych ludzie robia rozne rzeczy, z ktorych
>niekoniecznie musza byc dumni. Przeciez Polacy potrafili sie
>wpisywac na volksliste, i tak dalej. Nie ma ludzi bez skazy,
>na pewno nie ma sensu oskarzac cały naród, ze niektorz nie
>byli na tyle mocni, zeby zachowac honor.
Wehrmacht całkowicie był zainfekowany ludźmi Żydowskiego pochodzenia, Żydowskiej krwi. Takie wyciąganie brudu o specjalnych grupach wojskowych jest bardziej już działaniem propagandowym.
Na Volkliste wpisywali się głównie Ślązacy ponieważ część poczuwała się do Niemieckiej narodowości ponieważ któryś tam z przodków [różne tłumaczenia].
Antysemityzm w Polsce, można różnie rozpatrywać. Jednym np jest niechęć ludności do komunizmu który ewoluował z marksizmu [żydowska ideologia]. Innym np można patrzeć poczynania naszego marszałka Piłsudskiego. Jeszcze inaczej głupota, ludności niskiego szczebla życiowego, którzy swoje niepowodzenia życiowe osądzają innych np Żydów.
-
Możesz rozwinąć wątek
>"Innym np można patrzeć poczynania naszego marszałka >Piłsudskiego."
bo ich nie rozumiem
-
Anonim
Sanacja -> Zwalczanie komunizmu -> Program, poczynań przed powstaniem i po powstaniu tego 'obozu' -
Anonim
W jaki sposób marksizm jest "żydowską ideologią" i "żydowską" w jakim znaczeniu? :> -
Anonim
>Masza. napisała:
>W jaki sposób marksizm jest "żydowską ideologią" i
>"żydowską" w jakim znaczeniu? :>
Trudno tak wywnioskować, poprzez obadanie tekstów o twórcy marksizmu? Czy próba stworzenia żartu sytuacyjnego, zaślepiła kobiecą subtelność?; ) -
Anonim
Fakt, że jakiś autor miał jakieś konotacje z narodem żydowskim nie czyni marksizmu żydowską ideologią. Słowo "żydowska ideologia" mnie osobiście kojarzy się z tym, że z tym żydostwem jest silnie związana, jest to elementarny element, jest korzystna dla żydostwa.
I np. nazwałabym syjonizm ideologię żydowską. Oczywiście. Spełnia tę definicję.
Marksizm? :>
Moją kobiecą subtelnością niech się Pan nie przejmuje, jest tam, gdzie być powinna. :) -
Anonim
>Masza. napisała:
>Fakt, że jakiś autor miał jakieś konotacje z narodem
>żydowskim nie czyni marksizmu żydowską ideologią. Słowo
>"żydowska ideologia" mnie osobiście kojarzy się z tym,
>że z tym żydostwem jest silnie związana, jest to
>elementarny element, jest korzystna dla żydostwa.
Pochodzenie twórcy utożsamia również ideologie. To, że potem zostały przerobione na modłę Lenina a następnie Stalina nie traci na pochodzeniu tego systemu myślowego.
Wiele korzyści przyniosła właśnie Żydom ukrywanie swojego pochodzenia a reprezentowanie ZSRR.
>I np. nazwałabym syjonizm ideologię żydowską.
>Oczywiście. Spełnia tę definicję.
Tu się zgodzę.
>Moją kobiecą subtelnością niech się Pan nie przejmuje,
>jest tam, gdzie być powinna. :)
Nie wnikam.; ) -
Tak na marginesie to ci co ten system ugruntowali to Stalin rodowity Gruzin i niedoszły pop, oraz Dzierżyński herbowy szlachcic polski, niedoszły ksiądz którego do seminarium nie puszczono z uwagi na fanatyzm.
-
Anonim
No gadasz, a ja myślałem że Renifer z Laponii zwany Rudolf, kierował narodem Rosyjskim ku totalitaryzmowi. Gosh.. -
-
Anonim