Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ebi mnie zdradził

Najśmieszniejsze jest to, że żaden rząd ( z wyjątkiem rządu Kaczyńskiego, który wysunął tylko jeden mało znaczący projekt) nie miał i nie ma zamiaru wprowadzić do realizacji planów związanych z budową KILKU elektrownii (co za krótkowzroczność) . Francuzi zacierają ręce i czekają, kiedy zostaną wprowadzone limity emicji dwutlenku węgla. Cena prądu tak wywinduje w górę, że strach się bać. A jak już wspomniałem, najgorsze jest to, że żaden rząd nic nie robi. Pewnie domyślacie się, jak długo budowane są elektrownie jądrowe... Ale część specjalistów uważa, że da się już budować elektrownie przez 3 lata. Tylko znajdź tu człowieku kadrę fizyków, pracujących tam na codzień...
  • Piotr

No ten rzad z tego co rozumie właśnie ma plan budowy sieci takich elektrowni, a jakoś nie słyszałem aby Kaczyński kiedyś takie coś proponował. Byłbym wdzięczny jeśli wskazałbyś że się mylę i jest jak piszesz - że PiS też to proponowało.
  • Ludwik van Beethoven

A co z wykorzystaniem złóż geotermalnych (a sporo tego mamy)?
    Wstyd, że tylko "ojciec d." o tym pomyślał. Ta inwestycja kosztuje znacznie mniej niż wybudowanie elektrowni atomowej, choć i taka moim zdaniem jest potrzebna, szczególnie dla północnej części kraju.
  • Piotr

Kto tobie mówił że kosztuje znacznie mniej? Właśnie wyprodukowanie jednej kilowatogodziny z złóż geotermalnych kosztuje więcej niż z wiatraków - zwłaszcza w Polsce gdzie te złoża są strasznie głęboko (chyba od pół km do 1 km). Dodatkowo złoża te są najprawdopodobniej tak zasolone, że gdy się je będzie eksploatowało instalacja momentalnie zatka się bo tyle w niej się osadzi różnych soli. Przypomnij sobie z fizyki co się dzieje z roztworem nasyconym soli gdy go schładzasz (potrzebne do uzyskania energii) lub zmniejszasz jego ciśnienie (wydobywasz na powierzchnię). Pomyśl jakie są koszty bardzo częstego czyszczenia (wymiany) takiej instalacji...
  • Ebi mnie zdradził

Mam na myśli elektrownię, która powstanie niedaleko Ignalińska na Litwie. Jest to wspólny projekt Polski, Litwy, Łotwy i Estonii. Najgorsze jest to, że ta elektrownia w Ignalińsku zaspokaja 80% potrzeb energetycznych Litwy, a maksymalna moc to 1500 MW. Zostanie zlikwidowana w 2009 roku, a na jej miejscu ma powstać nowa. Zapewne Litwini będą potrzebowali większej ilości wytworzonego prądu, do tego trzeba wliczyć Łotyszy i Estończyków. Zysków jako takich nie mamy, ale za to mamy możliwość rozwoju kadry, która miałaby potem pracować w Polsce (ale pewnie z tego nie skorzystają nasi kochani przedstawiciele). Może narzekamy na brak decyzji ze strony władz, ale bez kadry specjalistów te elektrownie nie powstaną. Szkoda, że nie powstała elektrownia w Żarnowcu. Niby ludzie obawiali si o to, że to konstrukcja radziecka i będzie drugi Czarnobyl. W Żarnowcu miał być reaktor wodny, ciśnieniowy, natomiast w Czarnobylu z kanałami paliwowymi, zupełnie inny rodzaj reaktora.
  • Ebi mnie zdradził

Przy okazji dowiedziałem się, że pan Tusk zapowiedział budowę dwóch elektrownii jądrowych. Trzymam za słowo. Przy okazji chce poprawić błąd odnośnie odmiany słowa "Ignalin". Dziwne przyzwyczajenie.
  • Adam

może źródło średnie ale zakładam, że fotografie są prawdziwe....
    jeśli tak to mamy wspaniały przykład jak marnować publiczne pieniądze

http://www.joemonster.org/art/10127...

obraz nędzy i rozpaczy
  • Adam

tu więcej

http://www.atomowe.kei.pl/index.php...
  • Anonim

ja tam rozumiem przerwanie tej inwestycji. na całym świecie zarzucano wtedy programy atomowe. to byłaby elektrownia o technologii Czernobyla, a jeszcze nie były do końca jasne przyczyny katastrofy (ostatecznie błąd człowieka na poziomie nagród Darwina). nie była jeszcze w latach 90 potrzebna.
  • Adam

ok zdaję sobie sprawę, że nie było wtedy "klimatu" dla otwarcia elektrowni ale pozostawienie w takim stanie nieukończonych budynków jest już bez sensu. W tej chwili to jest ruina, którą prawdopodobnie trzeba będzie zrównać z ziemią. Można było chociaż zabezpieczyć budynki lub te co do których było to możliwe ukończyć i przeznaczyć na cokolwiek innego np magazyny

tak z innej beczki to technologia czernobyla nie była aż taka zła... mamy tendencję do automatycznego przyjmowania, że "ruskie" = zawsze szajs a to tak trochę nie do końca
  • Anonim

chodziło mi o to że wtedy tego nie byliśmy pewni, teraz wiadomo że Czernobyl mógł chodzić i chodzić gdyby nie głupota ludzka.
  • Zombi

>Bartosz Sowa napisał
    >ja tam rozumiem przerwanie tej inwestycji. na całym
    >świecie zarzucano wtedy programy atomowe. to byłaby
    >elektrownia o technologii Czernobyla, a jeszcze nie były do
    >końca jasne przyczyny katastrofy (ostatecznie błąd
    >człowieka na poziomie nagród Darwina). nie była jeszcze w
    >latach 90 potrzebna.

bartoszu, fałszem jest to, co piszesz. reaktor mający pracować w żarnowcu był oparty na zupełnie odmiennej technologii niż ten pracujący w czarnobylu. to, co miał wspólnego z reaktorem w czarnobylu to kraj pochodzenia.
    ówczesną decyzję władz o rezygnacji elektrowni jądrowej w żarnowcu po latach uważam za nieracjonalną. o tym, jak dużo środków poszło na marne, widać choćby po zdjęciach, z linku wklejonego powyżej. z drugiej jednak strony, w tamtych latach większość ludzi opowiadała się (ja również) za likwidacją żarnowca.w tamtych latach niemal wszelkich zapewnień władz - po prostu - nie brało się serio. szkoda jednak, że nie znalazł się wtedy nikt o uznanym autorytecie, kto - idąc pod prąd ówczesnemu, przeważającemu mniemaniu - broniłby inwestycji.
  • Ebi mnie zdradził

Problem polskiej energetyki jest o tyle poważny ze względu na to, że wzrasta zapotrzebowanie na prąd. Węglowe są mało wydajne, pobierają dużą ilość surowca. Niedość, że w Polsce jest jedno z największych wydobyć węgla kamiennego i brunatnego na świecie, to my musimy importować z zagranicy. Zapasy naszego węgla szybko się kurczą; kopalnie i tak są skazane na zamknięcie. Unia chce wprowadzić limity na emisję CO 2. W tym momencie stoimy pod ścianą. W tym roku spadła wydajność naszego przemysłu, co skutkuje wzrostem cen artykułów przemysłowych. Nie ma tu na co czekać. Musi być wprowadzony projekt związany z budową kilku elektrownii jądrowych. Ceny prądu za kilkanaście lat mogą wzrosnąć nawet trzykrotnie. A wtedy jedziemy do Francuzów i prosimy ich o dostawy.
  • Anonim

problem z prądem chyba nie jest jakąś naszą specyfiką. faktem jednak jest że bez decyzji nie pociągniemy, a nawet z decyzją o budowie małej elektrowni nie pociągniemy...

alternatywa? zakaz stosowania klimatyzatorów?

ja nie twierdzę że Czernobyl i Żarnowiec to to samo, ale faktem jest że radzieckie
  • Anonim

>Artur napisał
    > http://wiadomosci.onet.pl/1449388,1...
    >Super :D
    >Jaka jest wasza opinia na temat elektrowni atomowych?
    >Moja jak najbardziej pozytywna.

Moja też. Pod warunkiem, że nie na ruskiej technologii.
  • Pan R™

>Bartosz Sowa napisał
    >ja nie twierdzę że Czernobyl i Żarnowiec to to samo, ale
    >faktem jest że radzieckie

No i co z tego?
    W RBMK (swoją drogą dość ciekawej konstrukcji) niebezpieczeństwem były grafitowe moderatory. W Żarnowcu reaktor byłby moderowany lekką wodą. Większym zagrożeniem była niska jakość materiałów z których budowano elektrownię. Czy "faktem jest że radzieckie" ma znaczyć że ruskie = gorsze?
  • Termit

>Bartosz Sowa napisał
    >problem z prądem chyba nie jest jakąś naszą specyfiką.
    >faktem jednak jest że bez decyzji nie pociągniemy, a nawet
    >z decyzją o budowie małej elektrowni nie pociągniemy...
    >
    >alternatywa? zakaz stosowania klimatyzatorów?
    >
    >ja nie twierdzę że Czernobyl i Żarnowiec to to samo, ale
    >faktem jest że radzieckie

szczerze to lepsze radzieckie niż amerykańskie AKA. chińskiej jakości. Ruskie zawsze jak coś budowali to kosztem wysokiej jakości gotowi byli poświęcać ludzkie życia.

Czarnobyl funcjonowałby do dziś gdyby nie ludzki błąd.

polacy ogólnie wkurzający są. Dzis jak np. był projekt by postawić kilkaset wiatraków pod jedną gminą to sie mieszkańcy spieli i NIE! nie chcą zielonej energii bo gdzies wyczytali że szum wydobywający sie z pracujących turbin jest szkodliwy dla mózgu. Projekt zapewne przepadnie.
    Za 10 lat Ci sami ludzie będą protestować pod sejmem bo energia taka droga.

coś za coś panie i panowie
  • Anonim

wy tak teraz mówicie "co z tego", 5 lat po Czernobylu nic nie było takie oczywiste. krytykować po fakcie to sobie każdy może :P
  • Anonim

czytałem niedawno jakiś raport, który mówił że w latach 2009- 2020 musimy wybudować jakieś 5-6 elektroeni jądrowych, i ciągle budować nowe, bo inaczej grozi nam zapaść elektryczna..
  • Anonim

nie trzeba tu raportów. już potrafimy chwilowo zużywać więcej niż produkujemy (wtedy wszystko zdycha)
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)