Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Gandża

http://wiadomosci.onet.pl/1488389,1...

Co o tym manewrze USA sądzicie? wkurza mnie ingerencja USA w tej sprawie. Jak chcą dać pstyczek Rosji, to neich ten list wystosują bezposrednio do oskarzonego , a nei wysluguja sie Niemcami. Jesli dojdzie do kolejnego wyscigu zbrojen(nigdy nic nie wiadomo- no dobra stosunki są mocno ochłodzone)to bedzie na Niemcy, a uSA znow bedzie walczyc o wolnosc nasza i wasza. Na konflikcie jak wiadomo mozna niezle zarobic.
  • madzia

a jak inaczej miałoby się USA zachować?? właśnie próbę komunikacji z Niemcami w czasie ich przewodnictwa uważam w tej delikatnej sprawie za najbardziej słuszna,a gdyby nastąpił bezpośredni kontakt z Rosją to znów posypały się inne zarzuty...niestety z Rosją trzeba ostrożnie,inne sposoby jak dobrze widzimy wcale skutków nie przynoszą...hmmm ja już wolę,żeby USA walczyło za wolność naszą i waszą niż pozwolić Rosji się tak panoszyć
  • Kamil

Uwazam, ze stany postapily dobrze. Wysylajac ten list z zapytaniem "czy jest to atak?" daly odrobine do myslenia Putinowi. Zastanawia mnie tylko jak postapil by rzad amerykanski gdyby doszlo do sytulacji w ktorej to im rosjanie zakrecaja " kurek ". Mysle, ze reakcja byla by o wiele ostrzejsza.
  • Anonim

Dla nas to na +. Zawsze takie inicjatywy bede popierac. A ze sie mieszaja nie na swoim podworku?... podworkiem USA jest niestety/stety caly swiat... innych podworek nie ma...

PS. wyprzedzam potencjalne posty-odp.
    - Rosja - kolos na glinianych nogach, ktorego 1/3 PKB to petrodolary... juz niedlugo (obecnie szuka zloz juz w Turkmenistanie, moim zdaniem nie wywiaze sie z podpisnych umow),
    - Chiny - "matrix" prawdziwej gospodarki z tania sila robocza, kraj wielkich kontrastow i tak naprawde zacofania ekonomicznego, ktore unaoczni sie po upadku komunizmu,
    - Azja Poludniowo-Wschodnia - kraje zbyt male i bez przewagi hi-tech
    cos jeszcze?... Europa... bedzie ZAWSZE druga noga USA... i moze to i dobrze?

• Anonim

najciekawsze jest to że wysłał ten list do niemiec które to najbardziej bratają się z ruskimi niejako idzie na kompromis ze złem a USA oczekują zdecydowanej postawy niemców w sprawie rosji
  • madzia

hubercie może i jestem idealistką albo naiwna,ale właśnie za rządów Merkel mam nadzieję,że Niemcy wcale nie będą takie przyjazne...Schroeder miał w tym swój interes,ale w końcu socjalista:/ dlatego może teraz coś ruszy:) co do przyjaźni to chyba Francja biła rekordy całowania po dupie Putinka...
  • Anonim

ale niemcy "posunęli" się dalej niż całowanie w dupke:P
  • madzia

a czy to bezpośrednia wina Merkel?? wiem pewnych rzeczy nie da się cofnąć:)
  • Anonim

będą mieli dziecko pod bałtykiem:P
  • madzia

myślę,że poważniejszy problem tkwi w braku porozumienia w decydujących kwestiach między UE a NATO...

ciekawy komentarz w Economist'ie: http://www.economist.com/world/euro...
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)