-
Anonim
http://www.pardon.pl/artykul/944/ni...
Ciekawy sondaż publikuje w środę "Rzeczpospolita". Według niego 40% Niemców żałuje, że ich dawne ziemie należą dziś do innych krajów.
Co czwarty ankietowany uważa, że tereny, które Rzesza utraciła po II wojnie światowej (głównie na rzecz Polski) są nadal ziemiami niemieckimi. Połowa ma pozytywny stosunek do historii swojego kraju.
W Polsce szok. Były szef MSZ Adam Rotfeld skomentował to tak:
To bardzo poważna sprawa. Nie waham się powiedzieć, że ma ona żywotne znaczenie dla Polski i Polaków. Nie można jej lekceważyć. Trzeba ją poruszyć podczas polsko-niemieckich rozmów na najwyższym szczeblu i na forum europejskim. Nie możemy w relacjach z Niemcami prowadzić polityki chowania głowy w piasek. Uchwalenie kolejnej przyjaznej deklaracji nic tu nie pomoże.
Profesor Anna Wolff-Powęska z Instytutu Zachodniego w Poznaniu uważa, że przyczyną niemieckiej "tęsknoty" za Heimatem jest zła edukacja:
Niestety, pojęcie o II wojnie światowej przeciętnego Niemca jest takie, że Rosjanie byli zwycięzcami, a Żydzi ofiarami. Polacy zaś to ci, którzy im zabrali ziemie wschodnie.
Kilka dni temu agencje doniosły, że 40% Niemców mile wspomina nazizm. Co trzeci obywatel RFN jest zaniepokojony tym, że Żydzi mają zbyt duży wpływ na świecie. Taki sam odsetek podziela opinię: - Żydzi usiłują wyciągnąć korzyści z przeszłości.
Z obu badań wynika, że prawie połowa niemieckiego społeczeństwa nie jest pogodzona z panującym w Europie ładem. Oczywiście od takiej postawy do skrajnego nacjonalizmu jest jeszcze daleka droga. Ale nie da się ukryć, że owe 40% to elektorat, który może być podatny na retorykę neonazistów. A ci od lat rosną w siłę.
-
Anonim
I co z tego wynika?... wlasnie zla edukacja, prawie zero o II woj. sw. Ja tez moge powiedziec, ze tesknie za Lwowem albo Wilnem... Ale faktem jest, ze neonazisci we wschodnich landach (glownie Maklemburgia-Pomorze Przednie i Brandenburgia) rosna w sile... ale to na skutek glownie frustracji dderowcow (bo to nie sa prawdziwi Niemcy :) ). -
Anonim
I co z tego?Ktoś im zabroni?To ich sprawa.Ja tęsknie za Lwowem,Wilnem,nawet za Smoleńskiem,Kijowem i Inflantami.A czy coś to zmieni?Nie zmieni.Sam myśle często w sposób narodowy,więc choć za szkopami nie przepadam to gdybym był szkopem też bym tak uważał.
Już gdzieś to pisałem... -
Anonim
>Łukasz napisał
>I co z tego wynika?... wlasnie zla edukacja, prawie zero o
>II woj. sw.
uważam ze największa zasługa UE jest to ze niemcy nie budują IV rzeszy, uważasz że to wina edukacji? że za mały nacisk kładli na historie? ja bym powiedział ze nazizm jest naturalnym odruchem dla niemców jak widać łatwo się tam zakorzenia pomimo że jest on napiętnowany, czy przy takim nastawieniu 40% niemców (przemilczanym w polskich mediach) nastawienie PiSu do niemców jest złe?
>(bo to nie sa prawdziwi Niemcy :) ).
to zakazane stwierdzenie bowiem jest pożywką dla stereotypów i przez to jest znienawidzone przez żydów.
-
-
Anonim
Szkopy będą szkopami,nie ma co z nimi gadać...Po prostu wreszcie należy przeforsować ustawe zabraniającą obcokrajowcom zwrot mienia pozostawionego,zaprzestać sprzedaży polskich spółek niemcom,wywalić 2 szkopów z polskiego poarlamentu.Mniejszość niemiecka...śmieszne.Niech sobie robią co chcą,nie warto robić burzy w szklance wody.Trzeba to olać bo nic nie znaczą,co najwyżej wspomnieć o tym europie jak się nas będą czepiali o to,że w Polsce się odradza faszyzm.Jeżeli wreszcie będzie dobre prawo to nas będą mogli w d*** pocałować szwaby.Ciekawe czemu jeszcze nie ma? -
Maciek Лапський
>Miko napisał
>Szkopy będą szkopami,nie ma co z nimi gadać...Po prostu
>wreszcie należy przeforsować ustawe zabraniającą
>obcokrajowcom zwrot mienia pozostawionego,zaprzestać
>sprzedaży polskich spółek niemcom,wywalić 2 szkopów z
>polskiego poarlamentu.Mniejszość
>niemiecka...śmieszne.Niech sobie robią co chcą,nie warto
>robić burzy w szklance wody.Trzeba to olać bo nic nie
>znaczą,co najwyżej wspomnieć o tym europie jak się nas
>będą czepiali o to,że w Polsce się odradza
>faszyzm.Jeżeli wreszcie będzie dobre prawo to nas będą
>mogli w d*** pocałować szwaby.Ciekawe czemu jeszcze nie
>ma?
Co do ustawy zabraniającej zwrotu mienia pozostawionego obcokrajowcom, zgadzam się z Toba w 100 %. Jednak wydaje mi się, że lepiej jest prowadzić przyjazną politykę z Niemcami - możemy na tym sporo zyskać. -
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
Heh... Hubercie uwazasz, ze Niemiec=nazista?... to dopiero myslenie... cala masa Niemcow trakuje to jako czesc historii swego narodu, wstydliwej poniekad i uwlaczajacej, czesto skrywanej, ale niestety prawdziwej. Ale w jednym sie zgadzam. Przez jakis czas bylem w Bawarii (czyt. "jądrze nazizmu") w Monachium i Norymberdze i faktem jest, ze wyjechalem stamtad z przeswiadczeniem, ze faszyzm mogl sie udac tylko tam. Z wielu wzgledow. Ta mysl mnie jakos do dzis przesladuje... co ciekawe, kolega mial identyczne odczucie... taka dygresja :)
-
Anonim
Mimo wszystko wielu młodych niemców ma poczucie dumy w związku z tamtymi czasami. Na wymianie gość łaził za nami z flagą krzycząc ciągle "Sieg heil" i sypiąc tekstami o Auschwitz i Żydach, niestety większość stała i się podśmiewała. My go nauczyliśmy co to znaczy Polski patriotyzm:D -
#Mr.mgr Kris#
Niemcy powinni porządnie wziąść się za reformę edukacji historycznej bo gdy umrą ostatnie osoby świadczące o tamtych latach historia Niemiec II Wojny Światowej dla następnych pokoleń Niemców może być czystą abstrakcją.Po części już teraz się staje(wynik sondażu).Jest to trochę niepokojące. -
Anonim
Nikt nie zmieni Niemcow! W ich swiadomosci gleboko ukorzenione jest poczucie wyzszosci, nawet iz przez to 'rasa panow' zgladzila miliony niewinnych ludzi.Za gorszych od siebie maja Polakow i wszystkie wschodnie narody.Wystarczy zapytac ich, kim sa Polacy,a uslyszy sie natychmiast:ZLODZIEJE!!! Z tym, ze sami nie dostrzegaja tego,ze we wlasnych domach posiadaja meble i obrazy naszych dziadkow,zlupione podczas wojen. Chocby nawet nawiazujac do Mistrzostw Swiata 2006-World Cup.Czy polscy kibice czuli 'goscine przyjaciol'?Raczej nie...Co chwile slyszeli tylko obelgi pod swoim adresem.
Nie moge tez powiedziec,ze wszyscy Niemcy czuja sie lepsi niz caly swiat. Mam znajomych z Niemiec i z ich strony jeszcze nigdy nie uslyszalam nic na temat mojego czy ich pochodzenia.To w duzej mierze zalezy od ludzi,a nie tylko od narodowosci.
Niemcy sa tak samo dumni ze swojego kraju,jak my ze swojego.Tylko,ze my nie rozpetalismy dwoch swiatowych wojen.A w histori jest wiele momentow,ktore swiadcza o zwyciestwach Polski nad Niemcami.Narod niemiecki jest tylko niewyedukowany.Nic dziwnego,ze chca zapomniec o nazistowskiej przeszlosci....W tamtych czasach ich ambicja przerosla mozliwosci-przegrali.A teraz ich niemiecka duma nie pozwala pamietac,o tym ze zostali pokonani. -
Anonim
czy więc uważacie ze w przeciągu 20 lat nazistowskie niemcy mogą powrócić? nie mówię tu o wojnie ale o nastrojach społecznych, ja znam "niemiecką" rodzinę matka polka ojciec arab syn uważa się za niemca:P -
myślę,że nie...oczywiście duma Niemców jest widoczna (ale ich akurat nie tak bardzo,zobaczcie na Francuzów,Anglików i jednak Włochów w pewnym sensie),ale ten cały bagaż Niemiec nazistowskich tak się odznaczył w świadomości Niemców,że dopiero dziś młodzi Niemcy powoli przestają się wstydzić być patriotami,jeśli na MŚ 2006 pierwszy raz bez wstydu śpiewali hymn...ale coraz częściej młodzi Niemcy woleli by chyba móc zapomnieć to co się stało i wreszcie bez tego obciążenia żyć i kierować swoim życiem...
-
co do ich traktowania innych nacji to owszem chodzą niepochlebne dowcipy i stereotypy np o Polakach,ale ja nigdy nie spotkałam się z tym bezpośrednio...myślę, że młodzież ma już inne podejście jak i z resztą nasza...a wszelkie animozje przywódców raczej nie przekładają się na zwykłych obywateli...
-
Michał
hmmm ja dosc czesto slysze o niewybrednych zartach w niemieckich mediach na temat Polakow, choc moze to byc spowodowane tym ze Polacy tak chetnie je nagłasnieją, obrazaja sie i robia wielkie afery np ze zdjecia "kartofli" w niemieckiej gazecie; ) spojrzmy na siebie, i przypomnijmy sobie nasze zarty na temat Niemcow, Rosjan i Zydow...
obraz Polaka - zlodzieja to czasami nie tylko stereotyp, smutne ale prawdziwe :/ -
Anonim
Ale co się Szkopom dziwicie?Gdybym był Szkopem byłbym dumny ze swojej ojczyzny jakaby nie była,śpiewałbym hymn,nielubiłbym kurdów i turków,żartował z innych narodów,nosiłbym koszulke z napsem"jestem dumny bo jestem niemcem" a Hitlera bądz co bądz uważał za człowieka który postawił Niemcy na nogi.Jestem jednak Polakiem i jestem z tego dumny i Polske uważam za najlepszy kraj.Przestańmy się nimi przejmować,zacznijmy sami z nich obrzydliwie żartować...nasza ułańska fantazja ma pole do popisu,zacznijmy obrażać ich polityków czy nawet ich flage,jak będziemy chcieli to wojne na przezwiska na pewno wygramy.choćby dlatego,że szkopów nie lubi prawie cała Europa i będziemy mieli sojuszników:) -
Michał
zresztą niemieckie komedie, niemiecki humor to jakos dziwnie wogole brzmi :) a tak zmieniajac temat dalej w tonacji wrzuty na niemców - morda niemieckiej "gwiazdy" w polskiej tv (steffen moller) działa na mnie prawie jak listkiewicz :/ a w jego kraju nawet nie wiedza kim on jest :D