Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Powiedz mi co widzisz dobrego we wpólnym podręczniku dla Europy?

Ja nie widze nic dobrego.Ja widze chęć napisania historii na nowo tak jak to próbowali robić za PRL-u.Na dodatek przez politycznie poprawnych eurokratów.Od decydowania czego bedziemy się w Szkole uczyli jest MEN a nie Unia Europejska.Wiesz, nie mam nic przeciwko współpracy gospodarczej w ramach UE ale UE próbuje ingerować w sprawy wewnętrzne swoich członków,co jest niedopuszczalne.Dlatego popieram wszelkie siły zmierzajace do rozpadu UE.Kij w d*** Brukseli!!!
  • Anonim

>Olga napisała:
    . Część naszej parlamentarnej
    >prawicy zareagowała na ideę wspólnej książki do
    >historii, jakby mieli go pisać politycy.
    ---będą pisać ludzie na polecenie polityków...co za różnica...
    Spokojnie! Pisać
    >będą historycy i to pewno z pierwszej ligi
    ---tak pierwszej ligi według GW.Kto dla ciebie jest dobrym historykiem nie wiem.Ale na pewno nie Michnix ani specjaliści i fachowcyo d UE
    >Skąd ta pewność u krytyków pomysłu, że to nie może
    >się udać, bo narody Unii tyle miały ze sobą na pieńku?
    ---W Historii nie ma prawa na kompromis.Niektóre jak się wydarzyły to wydarzyły i już.Historie trzeba wykładać bez pardonu.
    >i z różnych krajów? I po co te insynuacje ministra
    >Giertycha, że Niemcy, którzy wojowali z wszystkimi swymi
    >sąsiadami, nie mają moralnego prawa do podręcznikowej
    >inicjatywy? Neoendecy widzą Niemcy jako wilka w owczej
    >skórze, jako
    ---Dziś czytam na onecie,że w niemieckiej telewizji wchodzi program przedstawiający niemców jako ofiary Polaków,Czechów,Rosjan...Niemc y nie umią pogodzić się ze swoją historią...
    >doświadczeń. Europejskiej tożsamości innej niż
    >kulturowa by nie zbudował - ona nie powstanie bez Stanów
    >Zjednoczonych Europy - ale budowałby współczesną
    >europejską świadomość, bez której marzenie o wspólnej
    >Europie i pokonaniu unijnego ,,demokratycznego deficytu'’
    >wydaje mi się mrzonką.
    ---Stany Zjednoczone Europy są wbrew europejskiej tożsamości.Integracja UE oraz przyjmowanie do Europy Arabów czy innych krzykaczy sprawia,że Europa traci swoją tożsamość.Niepotrzebna jest wspólna tożsamość europejska, wystarczy,że Polak będzie świadom tożsamości polskiej,Francuz francuskiej,Rusek ruskiej itd.

Czy nie jesteś w PD?
  • użytkownik nieprzeciętny

Wypowiedź skopiowalam z bloga, ktorego adres zamiescilam :] To nie sa moje poglady, jak na pewno zdazyles zauwazyc. Moim zdaniem autor tej wypowiedzi przedstawia inny sposob patrzenia na ta sprawe. Dlatego umiescilam ten komentarz. Tyle
  • użytkownik nieprzeciętny

Tak, Niemcy nie umieja sie pogodzic ze swoja historia. ten film jednak nie jest wyrezyserowany przez wybitnego historyka, a w UE nie ma samych Niemiec, tylko wiele innych krajow. Nie wydaje mi sie, zeby pozwolono im na swobodna interpretacje faktow historycznych dotyczących chociazby wojen swiatowych, ktore, jak sama nazwa wskazuje, byly swiatowe.
    Poza tym, moim zdaniem, jesli taka ksiazka by powstawala, to zaakceptowac musialyby ja wszystkie kraje UE, czy musieliby wszyscy historycy.
    A Ty jestes za likwidacja UE i kompletnym odizolowaniem sie od Europy, co z reszta obecny polski rzad konsekwentnie realizuje?
  • Anonim

Doputy UE trwa nie powinniśmy wychodzić bo jesteśmy w takim położeniu geograficznym,że nam się to nie opłaci...jeszcze...można poczekać najwyżej kilkanaście lat wydoić Bruksele z kasy i wtedy ewentualnie opuścić szeregi Eurolandu.Najlepiej jest jednak aby się od razu cała rozpadła.Dlatego kibicuje Vlaams Belang,Nacjonalstach flamandzkich,drugiej Partii we Flandrii,która chce odłączenia Flandrii od Belgii.Taki cios w sercu"zjednoczonej Europy" to byłoby coś.Nie wiem jakie masz poglądy i czy cię zmartwie czy uciesze ale po chudych latach nadchodzą dla nacjonalstów w Europie tłuste lata.popatrz sobie na wzrost poparcia dla nacjonalstów w Belgii,Francji,Danii...
  • Anonim

Jeżeli nie będzie UE,to nie będzie się trzeba izolować.Dlatego sensowniejsze niż wychodzenie obecnie z UE wydaje mi się rozsadzić od wewnątrz albo nacieszyć się bezzwrotnymi dotacjami a po jakimś czasie można wyjść.Ja jestem pewien,że się za kilkanaście lat zacznie sypać.Wiesz czemu cały czas nie przyjmuja do UE Turcji?Bo wiedzą,że będzie to gwozdz do trumny UE.A antyislamscy nacjonaliści w całej Europie zanotują taaaaaki wzrost poparcia:)
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)