Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

a raczej ile nie wiemy...

http://www.rp.pl/artykul/2,191644_1...

czy dziwi Was to że połowa Polaków nie ma pojęcia o tym co stało się 69 lat temu? mnie rozwaliło to że 19 proc. czyli właściwie co piąty Polak myśli ze to dzień agresji Niemiec...To co przepraszam było 1 września?
  • Anonim

jeszcze jest kwestia jak było przeprowadzane badanie. może po prostu większość ludzi odpowiadała na odczepnego?
  • Zombi

>Kasiulek napisała:
    >a raczej ile nie wiemy...
    >
    > http://www.rp.pl/artykul/2,191644_1...
    >
    >czy dziwi Was to że połowa Polaków nie ma pojęcia o tym
    >co stało się 69 lat temu? mnie rozwaliło to że 19 proc.
    >czyli właściwie co piąty Polak myśli ze to dzień
    >agresji Niemiec...To co przepraszam było 1 września?

1 września? nie było teleranka?;)

50% procent wiedziało, co wydarzyło się 17 września'39. to nie tak w końcu mało. myślę bowiem, że zdecydowanie mniejszy odsetek wie np. ile rocznie płaci państwu i jego agendom podatków, ubezpieczeń społecznych, składek emerytalnych, funduszy socjalnych, ile kosztuje go obsługa konta w banku itd.
  • Anonim

>ÇΩωα napisał
    >jeszcze jest kwestia jak było przeprowadzane badanie. może
    >po prostu większość ludzi odpowiadała na odczepnego?

no najlepsze jest to ze ludzie mieli do wyboru różne opcje,w tym jedną prawdziwą...
  • *

Ludzie może po prostu nie chcą się w to wgłębiać. Myślą że starczy im: Wrzesień '39
  • Anonim

>czy dziwi Was to że połowa Polaków nie ma pojęcia o tym co stało >się 69 lat temu?

nie dziwi mnie to...
    to jest bardzo dobry wynik! ... poza tym po co wszyscy mieliby to wiedzieć? świadomość historii własnego kraju nie polega na znajomości dat dziennych (nawet takich dat) - poza tym ktoś musi przeżucac węgiel na kolei i sprzątać toalety na centralnym...
    idź spytaj się Holendrów co stało się 10 maja 1940. - zakład o butelkę, że wynik będzie gorszy?
    Takie badanie przeprowadza się regularnie tylko po to żeby się na wyrost podniecać i zadawać pozbawione sensu pytania - a koleżanka jest tego najlepszym przykładem... Nic to nie wnosi i nic z tego nie wynika, wynik takiego badania jest w sumie bez znaczenia dla nikogo i niczego...
  • Anonim

>Puch napisał
    >>czy dziwi Was to że połowa Polaków nie ma pojęcia o tym
    >co stało >się 69 lat temu?
    >
    >nie dziwi mnie to...
    >to jest bardzo dobry wynik! ... poza tym po co wszyscy
    >mieliby to wiedzieć? świadomość historii własnego kraju
    >nie polega na znajomości dat dziennych (nawet takich dat) -
    >poza tym ktoś musi przeżucac węgiel na kolei i sprzątać
    >toalety na centralnym...
    >idź spytaj się Holendrów co stało się 10 maja 1940. -
    >zakład o butelkę, że wynik będzie gorszy?
    >Takie badanie przeprowadza się regularnie tylko po to żeby
    >się na wyrost podniecać i zadawać pozbawione sensu
    >pytania - a koleżanka jest tego najlepszym przykładem...
    >Nic to nie wnosi i nic z tego nie wynika, wynik takiego
    >badania jest w sumie bez znaczenia dla nikogo i niczego...

trzeba mieć mało ciekawe życie żeby podniecać się jednym sondażem, albo żeby podejrzewać innych o podniecanie się takowym...mi bardziej chodzi o to że datę agresji Niemiec zna większość, a sowietów już nie bardzo, co wynika z konkretnej polityki historycznej prowadzonej przez lata.
  • Michał

Wg mnie to wstyd, że studentki UW nie miały pojęcia o tej dacie(przed chwilą był materiał w Wiadomościach na ten temat).

Taka jest oto polska oświata.
  • Anonim

A może problem polega też na tym, że o ile 1 września był wbijany do głowy wszystkim od zakończenia II wojny światowej, o tyle o 17 trzeba było milczeć i to przez bardzo długi okres czasu?
  • Anonim

>Puch napisał
    >nie dziwi mnie to...
    >to jest bardzo dobry wynik! ... poza tym po co wszyscy
    >mieliby to wiedzieć? świadomość historii własnego kraju
    >nie polega na znajomości dat dziennych (nawet takich dat)

dokładnie. sam nie pamiętałem którego to dokładnie września, i jakoś nie czuję się z tego powodu źle. tyle w życiu dat, urodzin i rocznic do zapamiętania, po co mam jeszcze pamiętać którego dnia sowieci wkroczyli do Polski ?; )
    kolejny temat dla mediów i 'ojców narodu', żeby móc znów gadać o rzekomym zaniku wartości... (który to zanik w Polsce zawsze się sprowadza do zapominania o wojnie i narodowych tragediach, lub propagowania ideologii niezgodnych z naukami kościoła katolickiego)

>poza tym ktoś musi przeżucac węgiel na kolei i sprzątać
    >toalety na centralnym...

no, najprędzej Ci co przerzucają przez Z z kropką; )

• Anonim

ja nie pamiętam żeby mi przez 12 lat edukacji specjalnie uświadamiano tą datę. zawsze ten 1 września, a potem 11 listopada. cieszę się że chociaż o AK byłem informowany co nie jest jak widać (po egzaminie gimnazjalnym) powszechne.
  • Niewidzialna Ręka Rynku

>Tajfun napisał
    >
    >dokładnie. sam nie pamiętałem którego to dokładnie
    >września, i jakoś nie czuję się z tego powodu źle.

nie jest to szczególny powód do dumy, a już na pewno nie na tzw. salonie

>tyle
    >w życiu dat, urodzin i rocznic do zapamiętania, po co mam
    >jeszcze pamiętać którego dnia sowieci wkroczyli do Polski
    >?; )

wypadało by, choćby z tego powodu, ze po napaści miliony ludzi znalazły się w sowieckiej niewoli, z czego bardzo bardzo wielu zginęło
  • Anonim

>no, najprędzej Ci co przerzucają przez Z z kropką; )

a bo kurde szybko pisałem.... :D
  • Anonim

I co tu powiedziec w ogole?... tępota podobno nie boli...
  • Anonim

........o jejku jejku panie i panowie...
    50% to jest bardzo dobry wynik! powtarzam: bardzo dobry!
    albo żyjecie w świecie złudzeń, albo nigdy nie mieliście do czynienia z normalnymi ludźmi... widzę że znowu zebrała się grupa idealistów ubolewających nad brakiem wiedzy historycznej wśród narodu

>tępota podobno nie boli

o dżizus! Czy Ty myślisz, że zwyczajny Polak spotkany na ulicy nie ma innych zmartwień jak data wkroczenia ruskich...

Tajfun kilka postów wyżej napisał bardzo mądrych kilka zdań - czytajcie proszę do skutku.

Przypuszczam, iż wielu z Was, wypowiadających się na forum, pretenduje do miana intelektualistów bądź elity intelektualnej obywateli. Informuję was zatem, iż zadaniem elity intelektualnej obywateli nie jest ubolewanie nad marnością umysłową pospólstwa! Tym zadaniem jest skuteczne działanie na rzecz poprawy sytuacji państwa i społeczeństwa, dbanie o rozwój gospodarczy, zachowanie kultury narodowej i dbałość o jej rozwój. Wy macie (jeśli pretendujecie) prowadzić społeczeństwo ku lepszemu życiu - natomiast te rozwodzenia nad tym że 50% ludzi nie wie co się stało 17 września są żałosne, po prostu żałosne.
  • Michał

Idąc tym tokiem rozumowania możemy stwierdzić, że po co się uczyć, ludzie mają ważniejsze sprawy na głowie, zamknijmy szkoły, niech obywatele skupią się na prokreacji; )

Być może jestem przewrażliwiony na punkcie historii, ale sądzę, że są daty, wydarzenia, które znać poprostu trzeba, podobnie jak trzeba znać chociazby podstawy matematki, biologii czy innych przedmiotów, z których każdy z nas uczył się w szkole :P
  • Łukasz K-12

Zakładam się, że gdyby każdego z was zupełnie niespodziewanie zatrzymał pismak z mikrofonem i zapytał jakieś wydarzenie rocznice nazwisko itp to większość by uciekła w popłochu albo nie wiedziała o co chodzi. Zgadzam się z Puchem o ubolewaniach yntektualistów gronowych.
  • Łukasz K-12

>Mundialejro napisał
    >Idąc tym tokiem rozumowania możemy stwierdzić, że po co
    >się uczyć, ludzie mają ważniejsze sprawy na głowie,
    >zamknijmy szkoły, niech obywatele skupią się na
    >prokreacji; )
    >
    >Być może jestem przewrażliwiony na punkcie historii, ale
    >sądzę, że są daty, wydarzenia, które znać poprostu
    >trzeba, podobnie jak trzeba znać chociazby podstawy
    >matematki, biologii czy innych przedmiotów, z których
    >każdy z nas uczył się w szkole :P

A jak człowiek zapomni?
  • Michał

Tym można tłumaczyć wszelką niewiedzę i ignorancję? (W każdej dziedzinie)
  • Łukasz K-12

Ale jeżeli ktoś faktycznie zapomniał bo miał ważniejsze sprawy życia codziennego na głowie?
  • 1
  • 2
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)