Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

co myślicie o tej idei?
  • Pan R™

precyzowanie pytań - co sądzisz o tej idei?
  • :]

ładna idea szlachetne zamiary jednak w praktyce ujawnia sie wiele negatywnych stron np. promowanie wartości, wzorców z innych kultur doprowadza do konfliktu z wartościami i wzorcami już istniejącymi w danym społeczeństwie np. kolektywizmu leżącego u podstawy kultur islamu i chin nie da sie w żaden sposób pogodzić z indywidualizmem w kulturze euro-amerykańskiej.
  • Anonim

idea jest nie tylko szlachetna, ale ma związek z globalizacją i zmianami , które wymuszają mechanizmy toczące się niezależnie
    one wymuszą na nas konieczność transkulturowych form interpersonalnych
    opartych o empatię i kompromis (nonkonformistyczny - z szacunkiem dla indywidualizmu drugiego człowieka, tylko w ten sposób możliwe jest zażegnanie konfliktów )

"kolektywizmu leżącego u podstawy kultur islamu i chin nie da sie w żaden sposób pogodzić z indywidualizmem w kulturze euro-amerykańskiej"
    myślę, że musi istnieć jakaś nowatorska wypadkowa..

>monika napisała:
    >idea jest nie tylko szlachetna, ale ma związek z
    >globalizacją i zmianami , które wymuszają mechanizmy
    >toczące się niezależnie
    >one wymuszą na nas konieczność transkulturowych form
    >interpersonalnych

globalizacja nic nie wymusza jest to raczej inne określanie uniwersalizmu euro ameryki która chce za pomoca tego pojęcia wkręcić innym kultura że muszą sie upodobnić do siebie nawzajem oczywiście na nasz wzór (czyli maja sie upodobnić do naszej kultury) na to już nikt sie nie nabiera i wszyscy (chiny islam hindujzm) olewają to promując swoje własne kultury odrzucając naleciałości zachodu siłą albo po dobroci jak np. pogromy chrześcijan w turcji lub indiach

>opartych o empatię i kompromis (nonkonformistyczny - z
    >szacunkiem dla indywidualizmu drugiego człowieka, tylko w
    >ten sposób możliwe jest zażegnanie konfliktów )
    >
    indywidualizm w kulturach chin islamu uważany jest za idee która niszczy społeczeństwo niejeden imman głosi ze to jedno z głównych narzędzi szatana

>"kolektywizmu leżącego u podstawy kultur islamu i chin nie
    >da sie w żaden sposób pogodzić z indywidualizmem w
    >kulturze euro-amerykańskiej"
    >myślę, że musi istnieć jakaś nowatorska wypadkowa.

wypadkowa między białym kolorem a czarnym jest szary.... jednak kto chce byc szary to jeden z najnudniejszych i brzydkich kolorów
  • Anonim

globalizacja jest FAKTEM
    szukanie wspólnego języka nie powinno polegać na wymuszaniu czegokolwiek, ale próbie zrozumienia strony przeciwnej , przy jednoczesnym zachowaniu własnej hierarchii wartości,

taa przed Islamczykami jeszcze długa droga ...

"wypadkowa między białym kolorem a czarnym jest szary.... jednak kto chce byc szary to jeden z najnudniejszych i brzydkich kolorów"
    myślisz tak jakby pomiędzy najdlaszymi skrajnościami istniał tylko jeden kolor a pomiędzy nimi jest właśnie cała paleta barw
  • Anonim

doszłam do wniosku , że nadmierny indywidualizm faktycznie niszczy społeczeństwo ..jako wspólnotę
  • Anonim

Michela Foucaulta, próbuje połączyć ze sobą dążenie do indywidualności otaczających ją ludzi, wzajemne powiązania i wolność. Uważa, że w każdej religii, w islamie również, istnieją tzw. „praktyki wolności". Jako dowód wskazuje na sufizm, kierunek ascetyczno-mistyczny w islamie, według którego kobieta i mężczyzna są sobie równowartościowi

>monika napisała:
    >globalizacja jest FAKTEM
    >szukanie wspólnego języka nie powinno polegać na
    >wymuszaniu czegokolwiek, ale próbie zrozumienia strony
    >przeciwnej , przy jednoczesnym zachowaniu własnej
    >hierarchii wartości,

hmmm...no to powiedz mi w jaki sposób udaje ci sie zrozumieć zakaz prowadzenia samochodu przez kobiety w arabi saudyjskiej niemówiac juz przymusowym noszeniu worka

>"wypadkowa między białym kolorem a czarnym jest szary....
    >jednak kto chce byc szary to jeden z najnudniejszych i
    >brzydkich kolorów"
    >myślisz tak jakby pomiędzy najdlaszymi skrajnościami
    >istniał tylko jeden kolor a pomiędzy nimi jest właśnie
    >cała paleta barw

oczywiscie że jest wiele barw ale wypadkowa skrajności na paleci kolorów jakimi sa biały i czarny jest czary a nie żółty czy czerwony;)
  • Anonim

oczywiscie że jest wiele barw ale wypadkowa skrajności na paleci kolorów jakimi sa biały i czarny jest czary a nie żółty czy czerwony;)

mylisz się czerń jest brakiem koloru a biel mieści w sobie wszystkie barwy

>monika napisała:
    > Michela Foucaulta, próbuje połączyć ze sobą dążenie
    >do indywidualności otaczających ją ludzi, wzajemne
    >powiązania i wolność. Uważa, że w każdej religii, w
    >islamie również, istnieją tzw. „praktyki wolności".
    >Jako dowód wskazuje na sufizm, kierunek
    >ascetyczno-mistyczny w islamie, według którego kobieta i
    >mężczyzna są sobie równowartościowi

sufizm jest jednym z odmian islamu obecnym zaledwie w kilku islamskich państwach spokrewnionych z turcją i ludami turkojęzycznymi sunnici i szyici maja nieco odmienne zwyczaje kultury
  • Anonim

>
    >hmmm...no to powiedz mi w jaki sposób udaje ci sie
    >zrozumieć zakaz prowadzenia samochodu przez kobiety w
    >arabi saudyjskiej niemówiac juz przymusowym noszeniu worka
    >

zobacz na co zwrócił uwagę Foucoult..
    ale oczywiście nie będziemy sobie mydlić oczu , że tak jest generalnie >D
  • Anonim

>:) napisał
    >>monika napisała:
    >> Michela Foucaulta, próbuje połączyć ze sobą
    >dążenie
    >>do indywidualności otaczających ją ludzi, wzajemne
    >>powiązania i wolność. Uważa, że w każdej religii, w
    >>islamie również, istnieją tzw. „praktyki wolności".
    >>Jako dowód wskazuje na sufizm, kierunek
    >>ascetyczno-mistyczny w islamie, według którego kobieta i
    >>mężczyzna są sobie równowartościowi
    >
    >sufizm jest jednym z odmian islamu obecnym zaledwie w kilku
    >islamskich państwach spokrewnionych z turcją i ludami
    >turkojęzycznymi sunnici i szyici maja nieco odmienne
    >zwyczaje kultury

oczywiście tutaj masz rację, ale nie uogólniajmy
    bo w takich dyskusjach nie można uogólniać

>>
    >>hmmm...no to powiedz mi w jaki sposób udaje ci sie
    >>zrozumieć zakaz prowadzenia samochodu przez kobiety w
    >>arabi saudyjskiej niemówiac juz przymusowym noszeniu
    >worka
    >>
    >
    >zobacz na co zwrócił uwagę Foucoult..
    >ale oczywiście nie będziemy sobie mydlić oczu , że tak
    >jest generalnie >D
    >
    oj no nie bąć taka powiedz mi jak zamierzasz sie zglobalizować z kobietą w arabi saudyjskiej by stworzyć coś pomiędzy nasza indywidualistyczna kultura a tamtejszym kolektywizmem uważającym kobietę głównie za rodzicielkie dzieci podporzadkowana mężowi . Z których praw wolności osobistej przynależnych ci ze względu na urodzenie w kulturze zachodnio europejskiej zamierzasz sie wyzbyc na rzecz globalizacji; )?

ewentualnie oile godzin wiecej zamierzasz pracowac by byc zglobalizowana z chinką?

lub jak mozliwe jest połaczenie hinduskiego systemu klasowego z europejskim myśleniem o równości ludzi od urodzenia?
  • Lulu_aga

wydaje mi się, że żadnej kulturze wschodniej nie narzucimy w 100% swoich przekonań, kultury itp. To zależy od stosunku społeczeństw tamtych regionów. Za kilkadziesiąt lat być może sami dojdą do wniosku, że nakazy ich kultury są w wielu przypadkach przestarzałe i nie podążaja w ślad za zmianami na świecie.

Kluczowa będzie Turcja (jej wstąpienie do UE). Ciekawa jestem, ile obyczajów uda się tam zeuropeizować;]

>LULU:D napisała:
    >wydaje mi się, że żadnej kulturze wschodniej nie
    >narzucimy w 100% swoich przekonań, kultury itp. To zależy
    >od stosunku społeczeństw tamtych regionów. Za
    >kilkadziesiąt lat być może sami dojdą do wniosku, że
    >nakazy ich kultury są w wielu przypadkach przestarzałe i
    >nie podążaja w ślad za zmianami na świecie.
    >
    >Kluczowa będzie Turcja (jej wstąpienie do UE). Ciekawa
    >jestem, ile obyczajów uda się tam zeuropeizować;]

szczyt zeuropeizowania w turcji juz był, teraz turcy spontaniczenie wracaja do kożeni swojej islamskiej kultury tak samo jak na całym swiecie widać proces odżucania wartosci zachodniej kultury na rzecz rodzimych kultur dzieje sie to tak samo w Iranie Chinach Japoni Rosji wszyscy szukaja swojej tożsamości w tradycji która doniedawna odrzucali
    Natomiast przyjecie turcji do UE predzej spowoduje proces islamizacji europy niz europeizacji turcji wystarczy posłuchac co do powiedzenia ma większość turków na temat wartosci kultury zachodu i świata islamu
  • Lulu_aga

kiedy był ten szczyt, tzn w jakich latach?
    a że islamizacja jest, to w sumie nie pomyślałam;]
  • Anonim

Obyczajów, bądź kultury nie da się zmienić. Jedyne co można zrobić to zmienić jej kierunek na ten lepszy np. zasiać ziarno demokracji w krajach arabskich.

>Mać. napisał
    >Obyczajów, bądź kultury nie da się zmienić. Jedyne co
    >można zrobić to zmienić jej kierunek na ten lepszy np.
    >zasiać ziarno demokracji w krajach arabskich

na i co ta demokracja w krajach arabskich przyniesie w wielu wypadkach wygraja radykalni islamisci jeszcze bardzie wrodzy tak zwanej ''globalizacji''

>LULU:D napisała:
    >kiedy był ten szczyt, tzn w jakich latach?
    >a że islamizacja jest, to w sumie nie pomyślałam;]

mądre książki;] mówią że od ataturka do połowy lat 80-tych czyli wojny w afganistanie
  • Pan R™

>Mać. napisał
    >zmienić jej kierunek na ten lepszy np.
    >zasiać ziarno demokracji w krajach arabskich.

Demokracja jest lepsza niż stabilizacja?

| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)