Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ebi mnie zdradził

Rosjanie ponownie wstrzymali dostawy gazu do Ukrainy. Jakie to ma dalsze skutki dla Ukrainy, rozszarpanej przez polityczny kryzys, Rosji i m.in. Gazpromu?
  • Ebi mnie zdradził

Wartość akcji Gazpromu spadła do 90 mld dolarów (a w środku 2008 roku wyceniano na 370 mld dolców ). Ceny ropy i gazu też spadają. Dług gazpromu sięga 50 mld dolarów. Aleksiej Miller nie jest w dość ciekawej sytuacji. Jeżeli kryzys się utrzyma, budżet Rosji stopnieje.
    Po drugiej stronie mamy Ukrainę, którą czekają wybory prezydenckie. Blok pomarańczowych co chwila się rozpada i traci większość w Dumie. Do tego dochodzą problemy z hrywnią i kryzysem gospodarczym. Taka sytuacja niepokoi społeczeństwo, które straciło zaufanie do rządzących (takie mam wrażenie). Kto wie, czy Rosjanie nie maczają w tym rąk.
    A wiadomo, że zachodnia część Ukrainy optuje po stronie ugrupowań demokratycznych, natomiast wschód popiera Rosję. Czy ów okoliczności mogą doprowadzić do rozłamu państwa, interwencją wschodnich sąsiadów, czy też zmianą ekipy rządzącej?
    Na podstawie informacji zawartych w pierwszym akapicie wnioskuję, że Rosja nie odpuści Ukrainie i będzie nalegać na szybkie spłacenie 2 miliardowego długu i wyższych o 40% opłat za gaz. Ze względu na zmianę koniunktury naciski ze strony Rosjan będą znacznie większe aniżeli bywało to wcześniej.
    Obawiam się, że reakcja Rosji wpływa także na sytuację polityczną w Europie. Ze względu na kryzys polityczny na Ukrainie, UE i NATO mogą postrzegać ów państwo jako mało wiarygodne. Rosja mogłaby to wykorzystać i sprawić, że dojdzie na Ukrainie do rozłamu, albo sowieci będą chcieli ratować interesy swoich rodaków i wkroczą do Ukrainy.
  • Siwy^^

Rosja chce odbudować zjednoczone kraje rad.
    Najpierw Gruzja, teraz Ukraina.. chociaż na Ukrainie jest to dopiero przygrywka do tego, do czego może dojść. Ukraina ma także problem z mniejszością, a właściwie większością Rosyjską w Sewastopolu. Rosja potrafi się upomnieć o swoje.

Ad meritum. Cóż... Rosja mieć gaz, Rosja mieć argument.; ]
  • Anonim

Dług jest spłacony. Kwestia tylko dogadania się ceny. Rosjanie chcą 250, a Ukraina jest w stanie dać 200. No cóż, ropa jest tańsza, Gazprom traci kasę, więc trzeba jakoś sobie odbić. A że przez Ukrainę (o ile się nie mylę) jest największy import gazu, to wszyscy mogą mieć (kolokwialną) biedę. I to chyba tyle na ten temat. Radek leci pomóc w negocjacjach Ukraińcom.
  • Anonim

Tu juz chodzi kwestia komu wierzymy. Rosjanie twierdza ze nie dostali aksy, Ukraincy twierdza ze splacili dług. Ciezku ufac i tym i tym. Rosjanie tak juz ostro graja na arenie politycznej, a na Ukrainie nie ma stabilnej władzy.
  • Anonim

>The Special One napisał
    >Tu juz chodzi kwestia komu wierzymy. Rosjanie twierdza ze
    >nie dostali aksy, Ukraincy twierdza ze splacili dług.
    >Ciezku ufac i tym i tym. Rosjanie tak juz ostro graja na
    >arenie politycznej, a na Ukrainie nie ma stabilnej władzy.
    >

Rosjanie mówią, że nie dostali hajsu? Pokaż mi notkę, bo nie słyszałem o tym. Wiem, że to tylko kwestia nowej umowy.
  • k a r i na

Rosjanie są tak zdesperowani, że nie wiedzą co już robić, by na nowo stać się numerem 1 na świecie - jak za dawnych czasów. Najpierw wychylili się z Gruzją, teraz próbują zwrócić na siebie uwagę poprzez Ukrainę.
    Może i jest to kwestia dogadania się pomiędzy dwoma firmami, ale ropa tanieje, a Gasprom chce co raz więciej. Taka sytuacja może za kilka lat wystąpić w Polsce (?), dlatego trzeba się dogadać ze Skandynawią i zacząć szybko coś robić.
  • Piotr

Tylko, że gaz/ropa ze Skandynawii jest o jakieś 20% droższa niż Rosyjska. Brawo genialny pomysł, aby nie być zależnym od Rosji importujmy droższe surowce z Skandynawii...
    Co do Ukrainy... Rosjanie chcą aby oni płacili 250$ za gaz, podczas gdy cena rynkowa (po spadkach) wynosi 400$... Kurde a to są dranie - powieśmy ich!

Lubię Ukrainę i Ukraińców, ale zachowują się dziecinnie - albo chcą być suwerennym państwem i płacić jak Polska 400$ (cenę rynkową) albo chcą być wasalem Rosji i wzamian dostają od nich "upust".

A teraz chcą i niższe promocyjne ceny i suwerenność...
  • Termit

Włacha, Polska płaci 400$ a z jakiej racji Ukraina domaga sie dwa razy niższej ceny? bo jest tranzytem?!
    aha, argument o ogólnej biedzie na ukrainie nie przemawia, jakby to miało jakieś znaczenie.

Gaz ze Skandynawii? A mamy gazoport? (w budowie) o rurociągu na dnie bałtyku skierowanego do Polski nie słyszałem. Poza tym jak juz wspomniał Piotr, gaz z północy jest droższy.

I co to za pierdzenie o byciu niezależnym od Rosji. Rosja może nam skoczyć bo wolny rynek wszystko reguluje i żadnego dyktowania ceny nie ma i nie będzie. Jeżeli bycie niezależnym od ruskich jest sprawą najważniejszą to prosze bardzo, Szwedzi, Norwegowie bardzo sie ucieszą; p
  • **monia**

tak dla sprosotwania... nie wiem, gdzie wyczytaliście, że gazprom chce 250$ z tego co mi wiadomo to na początku życzył sobie 480$ a teraz zszedł na 450$
    to oczywiście nie zmienia faktu, że Ukraina chciałaby płacić 200$
    tak tylko dla sprostowania
  • Termit

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Gaz...

"Naftogaz Ukrainy zrezygnował z ulgowej ceny dostaw gazu w 2009 roku w wymiarze 250 dolarów za 1 tys. m3 i jednostronnie zerwał prowadzone negocjacje"

na początku życzył sobie gazprom 250$ Ukraina sie nie zgodziła więc skoczyło do 480$
    Więc dziwi mnie teraz te biadolenie
  • Anonim

>Piotr napisał

>Lubię Ukrainę i Ukraińców, ale zachowują się
    >dziecinnie - albo chcą być suwerennym państwem i płacić
    >jak Polska 400$ (cenę rynkową) albo chcą być wasalem
    >Rosji i wzamian dostają od nich "upust".
    >
    >A teraz chcą i niższe promocyjne ceny i suwerenność...

Zwłaszcza, że do tej pory płacili po 180. Pół darmo.

Ja Ukrainy nie lubię, bo nie przyznali się do Wołynia. Polacy się Jedwabnego nie wypierają.
  • MPJ 78

Tranzyt Rosjanie mieli tam też za pól darmo
  • Anonim

>MPJ 78 napisał
    >Tranzyt Rosjanie mieli tam też za pól darmo

No i?
    Znów wina Rosjan?
    Jeszcze dodaj, że łączysz się w bóli z Hamasem, który chce Palestyńczykom wolność zapewnić...
  • Termit

A prezydent KOMPLETNIE (nie pierwszy raz) nie dbając o interes Polski włącza sie w konflikt nie dotyczący naszego kraju. W następstwie Rosja w ramach odwetu może również przez Białoruś dać nam super ofertę. Dziekuje Kaczko !
  • MPJ 78

Ten konflikt nas dotyczy bo jeśli Rosjanie podporządkują sobie Ukrainę to wezmą się za nas.
    Ciekawe że nie chcesz zauważyć że Rosja surówce energetyczne traktuje jako środki nacisku politycznego. I nie przejmuje się konsekwencjami czy utratą zaufania do niej jako partnera gospodarczego. Bo ważniejsze są naciski polityczne na Ukrainę. Na dodatek Kreml ma pełną świadomość że UE jest słaba i uzależniona od dostaw z Rosji.

Węgry czy Słowacja itp kraje niczym Rosji nie podpadły a gazu i tak nie mają. Bo ważniejsze są naciski polityczne na Ukrainę.

A podwyżki cen gazu i ropy z Rosji i tak będą bo Rosjanie muszą ratować swoja gospodarkę

http://finanse.wp.pl/kat,104114,tit...
  • jhghjgjhg

Niema czym się ekscytować, rok temu było dokładnie to samo, dwa lata temu także.
  • Termit

czy nie ma to bym polemizował. Południe Europy juz ma stan wyjątkowy.

http://www.tvn24.pl/28377,1580315.1...
    bardzo ciekawe; ]
  • jhghjgjhg

Rok temu też był stan wyjątkowy, nawet wstrzymano dostawy gazu dla przemysłu.
  • MarcinK

>BRT napisał
    >
    >Zwłaszcza, że do tej pory płacili po 180. Pół darmo.
    >
    >Ja Ukrainy nie lubię, bo nie przyznali się do Wołynia.
    >Polacy się Jedwabnego nie wypierają.

takie małe sprostowanie z tą ceną gazu to przynajmniej rok temu było inaczej dokładnie nie pamiętam ale Ukraińcy kupowali od Ruskich przynajmniej część gazu z Uzbekistanu który jest tańszy...
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)