Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Niewidzialna Ręka Rynku

Temat na wyrost, ale ostatnio zastanawiałem się poważnie, na kogo ja będę głosował.

I nie wiem na kogo będę głosował O.o
    Pewnie w ogóle nie pójdę.

Na PO nie będę głosował za dymy, które robią na siłę Dutkiewiczowi aby obniżyć jego poparcie. Kłamstwami, manipulacją i matactwem obniżyli się do poziomu jeszcze niższego niż PiS. Traci na tym oczywiście miasto. Od czasu, kiedy ich dawny "kolega z akademika" R. Dutkiewicz zechciał być niezależny, łapią się każdej okazji, żeby mu dowalić i każdego, nawet najbardziej durnego argumentu.

Na partię Dutkiewicza - cwaniaka nie będę głosował. Oni najmocniej forsują ideę organizowania we Wrocławiu EURO 2012 i budowania stadionu za ponad 1 mld zł. Zbuduje się największy w mieście pomnik głupoty i cynizmu za pieniądze pochodzące ze wzrostu czynszów oraz zadłużenia miasta na 30 lat, aby ten, który chce zostać ojcem wszystkich Polaków w 2010 roku mógł sobie to wpisać do wyborczego CV. Nie szkodzi, że miasto jest zapóźnione infrastrukturalnie, nie mamy obwodnic, nie mamy dobrych dróg, stoimy codziennie w korkach, komunikacja miejska jest gorzej niż do dupy a jak gdzieś walnie rura to miasto 650 tyś mieszkańców przez cały dzień nie ma wody (za wyjątkiem jednej dzielnicy, która ma własne ujęcie)

Na SLD nie będę głosował z powodów oczywistych.

Mam głosować na PiS? Wtedy głosowałem na PO na złość PiSowi (był to jedyny powód), to teraz mam głosować na PiS na złość Platformie?

a jak Wy to widzicie?

Wyniki ankiety, która została kiedyś tu przeprowadzona:

Pytanie: Gdyby dzisiaj miały się odbyć wybory na kogo zagłosowałbyś/abyś ?

#
    PO
    39% (48)
    #
    PiS
    12% (15)
    #
    SLD
    7% (8)
    #
    PSL
    2% (2)
    #
    SdPl
    6% (7)
    #
    PD
    3% (4)
    #
    UPR
    16% (20)
    #
    inna
    2% (2)
    #
    nie wiem
    7% (8)
    #
    nie głosowałbym/abym
    7% (9)

Wyniki z grona Liberalizm

Pytanie: j.w.

#
    PO
    26% (28)
    #
    PiS
    2% (2)
    #
    SLD
    7% (7)
    #
    PSL
    1% (1)
    #
    LPR
    0% (0)
    #
    Samoobrona
    0% (0)
    #
    UPR
    39% (41)
    #
    Komunistyczna Partia Polski
    4% (4)
    #
    NOP
    2% (2)
    #
    Nie pójdę na wybory
    14% (15)
    #
    Nie wiem jeszcze
    6% (6)

W niewielu przypadkach te same osoby głosowały w jednej i drugiej ankiecie
  • Termit

Albo coś przegapiłem albo najpierw będzie ogólnopolski najbardziej wiarygodny sondaż pod nazwą "wybory do parlamentu europejskiego"; >

zagłosuje albo na sdpl albo kogossss z lewicy....

btw. sondaż w necie jest niewiarygodny. I Wszyscy wiemy że polski przeciętny wyborca pójdzie tam gdzie kiełbasa smaczniejsza.
  • madzia

Na PO, bo wiadomo...
  • Termit

>madzia napisała:
    >Na PO, bo wiadomo...

a nie dla tego że po prostu boisz sie że zmarnujesz swój głos?; p
    tak jak kilka milionów którzy głosują bo myślą że ich głos znaczy cokolwiek w polskiej politycznej.
    ------------------------------ ----------
    nie jestem autorem tych słów; p

>madzia napisała:
    >Na PO, bo wiadomo...

mi po tym co ostatnio widziałem u mnie w mieście nie wiadomo
  • Anonim

Na KPP. Dojdzie do rozruchow gdy wygraja, wojsko odmowi poparcia komunistom, przejma wladze i zaprowadza polski model pinochetyzmu.
  • madzia

>Termit napisał
    >>madzia napisała:
    >>Na PO, bo wiadomo...
    >
    >a nie dla tego że po prostu boisz sie że zmarnujesz swój
    >głos?; p
    >tak jak kilka milionów którzy głosują bo myślą że ich
    >głos znaczy cokolwiek w polskiej politycznej.
    >----------------------------- -----------
    >nie jestem autorem tych słów; p

nie, bo mimo ze tak przeklinam ta partie to jednak jakas nadzieje w niej widze. tak, wiem naiwna jestem; P
  • Anonim

Na UPR. Ale absolutnie ŻADNA partia w Polsce mnie nie satysfakcjonuje. I będzie to głos oddany "z bólem serca", który i tak pewnie przepadnie.
    Żesz.
  • Anonim

>madzia napisała:
    >>Termit napisał
    >>>madzia napisała:
    >>>Na PO, bo wiadomo...
    >>
    >>a nie dla tego że po prostu boisz sie że zmarnujesz
    >swój
    >>głos?; p
    >>tak jak kilka milionów którzy głosują bo myślą że
    >ich
    >>głos znaczy cokolwiek w polskiej politycznej.
    >>---------------------------- ------------
    >>nie jestem autorem tych słów; p
    >
    >nie, bo mimo ze tak przeklinam ta partie to jednak jakas
    >nadzieje w niej widze. tak, wiem naiwna jestem; P

Przypominasz mi takiego komuniste, Adama Schaffa - cale zycie wierzy w komunizm, ubolewał nad nim sam Kisielewski. I tak naiwnie umarl z wiarą w komunizm.
    Nie ma zadnych powodow wierzyc w Platforme, bo jest to partia ktora praktycznie nie rozni sie od PiSu - PO jest moze bardziej liberalna obyczajowo, a PiS bardziej konserwatywny. Dalej juz nie ma roznic, tylko rozbuchane ambicje 2 nieudaniczkow - Kaczynskiego Jarka i Tuska Donalda(tak wiem, wiem - bycie premierem w Polsce to wyznacznik czlowieka sukcesu, ale badzmy realistami, to sa nieudacznicy)
  • madzia

Tusk na swoj sposob jest nieudacznikiem, ale troche mniejszym niz byl i jednak rzad to nie tylko premier.
  • madzia

>Masza. napisała:
    >Na UPR. Ale absolutnie ŻADNA partia w Polsce mnie nie
    >satysfakcjonuje. I będzie to głos oddany "z bólem serca",
    >który i tak pewnie przepadnie.
    >Żesz.

UPR gdyby odcielo sie od idioty Michalkiewicza i przestalo pieprzyc o obyczajowosci, a skupilo sie na gospodarce oraz na legalizacji narkomanii i prostytucji czy posiadania broni byloby dla mnie znosnie, choc ich pomysly sa nieco utopijne i nie do wprowadzenia od juz, ale od czegos trzeba zaczac. Tyle, ze obyczajowo UPR jest dla mnie przyciezkawa i duszna, wiec wole juz niemrawa PO.
  • Anonim

Rzad jest takze nieudolny. Gdy PO mialo dobra taktyke ws. kryzysu, czyli przekonywanie w mediach, ze kryzysu nie ma(jedyna dobra i jedyna adekwatna reakcja odnosnie "kryzysu swiatowego) to z czasem zaczeli mowic, ze kryzys jest i w ogole co to bedzie.
    Wojne z PZPN podjeli, wszyscy doslownie zaczeli ich wspierac, i zakonczylo sie kompromitacja Drzewieckiego, i szybkim wycofaniem.
    Wojna z biurokracja została podjeta w taki sposob, ze przepisow to przez prawie 1,5 roku nie zlikwidowali zadnego.
    Nie, oni nic nie chcą robić. Za pół miliarda złotych(dla Waltera) kupili ostateczne poparcie w TVNie, najbardziej opiniotwórczym medium, wiec medialnie wygrają wybory, najprawdopodobniej. Chyba ze dojdzie do spektakularnych klesk, czy jakichs powaznych wyciekow do mediów.Nie mowiac o tym, ze cos na wzor "puławian i natolinczykow" moze powstac. Jakies manewry "GW" przeciw PO, czy coś innego. PO moze byc pokonana tylko medialnie, a media ich wspieraja z calej siły.
  • madzia

Wiesz, co Mateuszu musze Cie pochwalic. Umiesz byc kulturalny i rzeczowo krytykowac PO :)
  • Anonim

>madzia napisała:
    >>Masza. napisała:
    >>Na UPR. Ale absolutnie ŻADNA partia w Polsce mnie nie
    >>satysfakcjonuje. I będzie to głos oddany "z bólem
    >serca",
    >>który i tak pewnie przepadnie.
    >>Żesz.
    >
    >UPR gdyby odcielo sie od idioty Michalkiewicza i przestalo
    >pieprzyc o obyczajowosci, a skupilo sie na gospodarce oraz
    >na legalizacji narkomanii i prostytucji czy posiadania broni
    >byloby dla mnie znosnie, choc ich pomysly sa nieco utopijne
    >i nie do wprowadzenia od juz, ale od czegos trzeba zaczac.
    >Tyle, ze obyczajowo UPR jest dla mnie przyciezkawa i duszna,
    >wiec wole juz niemrawa PO.

A to niby UPR deklarowalo wieszac les? Michalkiewicz nie jest idiotą, poza tym nie ma wpływu na partie, podobnie jak JKM. UPR rzadzi sie podobnymi prawami jak inne partie polityczne, tylko ze akurat UPR jest podobno bardziej dmeokratyczne niz jakis PiS czy PO.

Inna sprawa, ze UPR nie mysli wprowadzac jakichs rewolucyjnych zmian. Ale chce wprowadzac zmiany.Na poczatek najbardziej rozsadne rozwiazanie w obliczu kryzysu - obnizka podatkow. I tak dalej...
  • madzia

Nie bylo wieszania, ale sposob w jaki odnosza sie wlasnie np. do homoseksualistow mnie osobiscie razi.
  • Anonim

>madzia napisała:
    >Nie bylo wieszania, ale sposob w jaki odnosza sie wlasnie
    >np. do homoseksualistow mnie osobiscie razi.

A maja was głaskać? nazywaja was homosiami(czesc pewno pedałami), ale wy ich nazywacie OSZOŁOMAMI, CIEMNOGRODEM, i tak dalej. Obrazy sa nieuniknione. UPR jest partia chrzescijanska rowniez, ale przeciez miedzy innymi Ty odwolywalas sie do chrzescijanskiego ateizmu ala Fallaci
  • madzia

>The Special One napisał
    >>madzia napisała:
    >>Nie bylo wieszania, ale sposob w jaki odnosza sie wlasnie
    >>np. do homoseksualistow mnie osobiscie razi.
    >
    >A maja was głaskać? nazywaja was homosiami(czesc pewno
    >pedałami), ale wy ich nazywacie OSZOŁOMAMI, CIEMNOGRODEM,
    >i tak dalej. Obrazy sa nieuniknione. UPR jest partia
    >chrzescijanska rowniez, ale przeciez miedzy innymi Ty
    >odwolywalas sie do chrzescijanskiego ateizmu ala Fallaci

Nie mowie, ze maja glaskac, ale jesli tacy sa wolnosciowi momentami to srednio powinny wartosciowac. Nigdy nie nazwalam UPR ciemnogrodem. Znasz mnie chyba wystarczajaco dlugo, ze wiesz, ze unikam nazywania innych homofobami czy zacofanymi. Czesc spoleczenstwa taka jest, ale to w kazdym kraju tak jest.
    Odwolywalam sie do Fallaci i owszem. Zreszta z tego tzw. chrzescijanskiego ateizmu wywodzi sie moj sprzeciw wobec legalnej aborcji. Jako niewierzaca czuje jednak jakas bliskosc do chrzescijanskich korzeni Europy, ale daleka jestem od proby dopasowywania wszelkich sfer zycia pod chrzescijanstwo. Niech kazdy zyje wedle swoich zasad i nie powinien byc ograniczany spowodu swoje niewiary badz innowiernosci.
    Staram sie myslec niezaleznie i nie miec klapek na oczach.
  • dibuuk

>Masza. napisała:
    >Na UPR. Ale absolutnie ŻADNA partia w Polsce mnie nie
    >satysfakcjonuje. I będzie to głos oddany "z bólem serca",
    >który i tak pewnie przepadnie.
    >Żesz.

Cześć. Jest tu pewien haczyk z tymi tzw "straconymi głosami" na wiele mniejszych ugrupowań politycznych, jak właśnie UPR. Wiadomo, że obecna ordynacja wyborcza faworyzuje duże partie.

Znam wielu ludzi, którzy mówią, że zagłosowaliby na UPR, ale nie robią tego, bo są przekonywani sondażami, że to będzie głos stracony...kółko się zamyka. Uważam, że realne poparcie dla UPR jest znacznie wyższe niż to deklarowane, może nawet wystarczające do wejścia do parlamentu. To faktycznie jedyna partia, która nie zmieniła nazwy i programu politycznego w Polsce od 1989. Są, byli i pozostaną prawdziwymi liberałami. Dlatego ja będę namawiał wszystkich, którzy popierają UPR na głosowanie na nich, niezależnie od propagandy straconego głosu.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)