Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • madzia

http://www.dziennik.pl/polityka/art...

http://www.dziennik.pl/opinie/artic...

jak dla mnie bardzo dobra decyzja Tuska.
  • Anonim

Decyzja swiadczy o tym, ze PO nie ma dobrych kadr. Cwiakalski byl znanym prawnikiem (zanim on zostal wieszczono, ze Safjan badz Zoll moga zostac MŚ), wiec rzucają podstarzałego Czume.
    Czuma jest juz troszke dziadkiem, ktory mial ciekawy pomysl(liberalizacja dostepu do broni) z ktorego sie szybciutko wycofał. Ten działacz niepodleglosciowy ostatnimi czasy ledwo sie zalapal do parlamentu(raptem ponad 4 tysiace glosow). Nie widze zadnych rewelacji - typowy bierny, mierny ale wierny.
  • Termit

ŁaŁ!
    przynajmniej nie będą mu prać brudów bo jako jedyny chyba polityk starego pokolenia jest czysty jak łza.

ale to staruszek jest no! chyba że pozycja ministra sprawiedliwości nie jest taką ciężką fuchą i staruszek w pampersach sobie poradzi.
  • Anonim

>Termit napisał
    >ale to staruszek jest no!

Właśnie, są młodzi! Ot, Ziobro chociażby... xD
  • Ola Trawczyńska

Kurski dzis wypowiadal sie w Trojce i zdecydowanie popieram jego zdanie (mimo ze jest z pisu;p).

Czuma to z calym szacunkiem staruszek, ktory spredzil kilkadziesiat lat w stanach. Co proawda pracowal w polskim radiu i polskosc na pewno w nim nie zanikla, ale przyzwyczail sie do prawa amerykanskiego, ktore jest zupelnie inne niz prawo polskie. I powstaje pytanie- czy w wieku 70 lat przestawi sie i zacznie myslec katwgoriami prawa polskiego? Czy nie bedzie mial "nalecialosci" z prawa amerykanskiego? A ma na glowie b. wazny urzad, nie moze sobie pozwolic na pomylki. Poza tym nigdy nie mial do czynienia z resortem sprawiedliwosci... Co prawda pracowal w wielu komisjach , z polityka byl jak z pan brat :) Szkoda tylko, ze teraz nie wykorzysta zdobytej tam wiedzy, bo jest mu na to stanowisko niepotrzebna...

no ale nie oszukujmy sie, jest nieco niekompetentnym kandydatem na to stanowisko. Pojawily sie nawet spekulacje, ze Tusk specjalnie umiescil go na tym stanowisku, bo podobno latwo ulega innym, tzn. Tusk chcial miec w rzadzie kogos, kto latwo spelni jego prosby... Bo Ćwiakalski byl czlowiekiem, ktory czesto mowil premierowi "nie". I Tusk ma chyba tego troszeczke dosc.
  • Ritter von Nałęcz

jak dla mnie, żadnych rewelacyjnych zmian nie bedzie, ot, zagranie "kosmetyczne".
  • R.

Przy tej nominacji zaważyło raczej to, że Czuma jest jednym ze styropianowych kombatantów (dla niektórych już ten fakt decyduje o tym, że ktoś nadaje się do polityki...) oraz brak kadr w Platformie. Ta partia nie miała nigdy jakiegoś konkretnego programu odnośnie wymiaru sprawiedliwości i nie zabierała jakoś specjalnie głosu w tych sprawach więc po wyborach pojawił się problem obsadzenia tego stanowiska (PSL tym bardziej takich kadr nie posiada...). Wzięto Ćwiąkalskiego którego trzeba było zdjąć, gdyż źle wypadł w sondażu i znowu pojawił się problem jak zapchać tą lukę. Skoro Platformie odmówiły osoby ze środowisk akademickich trzeba było wziąć jakiegoś prawnika ze swoich szeregów. Padło na Andrzeja Czumę który skończył co prawda studia prawnicze lecz jak wnioskuję było to bardzo dawno (Czuma ma 70 lat), a patrząc na jego biografię w ciągu ponad 35 lat nie zajmował się tą tematyką, nie prowadził żadnej kancelarii prawniczej ani nie pracował jako prawnik. Wynika z tego, że po pierwsze mógł już zapomnieć bardzo wiele z tego co się nauczył (wiedzę trzeba co jakiś czas jednak utrwalać), a po drugie nie jest zapewne na bieżąco z nowinkami w naszym prawie więc może zostać np. przez kogoś zmanipulowany albo po prostu czegoś nie wiedzieć i podjąć jakąś błędną decyzję...
    O samym programie trudno się wypowiadać, gdyż jak wspomniałem wcześniej PO nie miała jakiś wyrazistych poglądów na te sprawy więc musimy czekać na jakieś deklaracje Czumy. Chociaż i tak pewnie wszystko co będą w MS robili będzie wynikało z aktualnych badań opinii publicznej.
  • Zombi

nie wiem, czy jest to dobra nominacja, ale przesądzać o tym, że nie jest to właściwa osoba na właściwym miejscu - to chyba jeszcze zbyt wcześnie: w końcu jeszcze żadnego lekarza nie posadził o morderstwa, dajmy szansę; )
  • Anonim

Szacunek dla zyciorysu Czumy. Tyle. Reszta to kompromitacja PO, ktora udowadnia, ze duzo jej od PiSu jednak nie dzieli - i jedni i drudzy nie maja kadr, co juz ktos powyzej slusznie zauwazyl.

PS. Ziobro zamilcz!
  • Jacu;P

Każdy minister sprawiedliwości będzie lepszy od Ziobry który dopuścił się tylu nieprawidłowości ze szkoda gadać.Jak ten typ śmie się wypowiadać choć sam jest winny samobójstwa Barbary Blidy.
    Oczywiście pożyjemy to zobaczymy ale myślę że wybranie Czumy może mieć dobry efekt.
  • Jacu;P

Wielu z was zapomina ze liczy się soc takiego jak doświadczenie.Wole 70 letniego doświadczonego prawnika niż 39 letniego Ziobrę.
  • Agata

>Jacu;P napisał
    >Wielu z was zapomina ze liczy się soc takiego jak
    >doświadczenie.Wole 70 letniego doświadczonego prawnika
    >niż 39 letniego Ziobrę.

Ja tez wolalabym widziec na tym stanowisku doswiadczonego prawnika, problem w tym, ze doswiadczenie p.Andrzeja Czumy jest z tego co wiem jedynie czysto teoretyczne i w praktyce moze sie okazac, ze tak odpowiedzialna funkcja jaka jest Minister Sprawiedliwości po prostu go przerosnie. Aczkolwiek fakt jest faktem - ma piekna historie i nie mozna mu odmowic zaslug i niezlamanej postawy. A jakim bedzie ministrem, wyjdzie w praniu.
  • Anonim

>Jacu;P napisał
    >Każdy minister sprawiedliwości będzie lepszy od Ziobry
    >który dopuścił się tylu nieprawidłowości ze szkoda
    >gadać.Jak ten typ śmie się wypowiadać choć sam jest
    >winny samobójstwa Barbary Blidy.
    >Oczywiście pożyjemy to zobaczymy ale myślę że wybranie
    >Czumy może mieć dobry efekt.

Jeju, alez ty głupoty gadasz...Niewinna kobieta ktora sobie strzeliła w łeb, niech i tak będzie. Zrobiła co chciala, po co to roztrząsać(w ogole komisja ws. Blidy to farsa)
    Ziobro miał dużo pomysłów, niewiele niestety zrealizował - nie zmienia to faktu ze to prezydent Polski w roku 2015...

• Termit

sory ale chyba z ch*** spadłeś; p jeszcze powiedz kto będzie między kaczką a Ziobrą; >
    Ja myśle! że prezydentem w 2015 będzie...... Olisadebe;] brawa dla mnie! nie ma nic bardziej dowartosciowującego od zwrócenia na siebie uwagi P*******c głupoty ^^

btw. strzeliła sobie w brzuch to raz, dwa nie strzeliła sama tylko ktoś to zrobił za nią, trzy Ziobro o wszystkim wiedział, cztery Jaruś poczuł że może wszystko.

prawdziwą farsą będzie komisja w sprawie Olewnika. Ale prosze bardzo! lubimy sie przeciez licytować która komisja jest bardziej słuszna, to ulubiona zabawka i PO i PiS . Zamiast sie bawić w plotki i ploteczki zajmujmy sie faktami.
  • Łukasz K-12

>Jak ten typ śmie się wypowiadać choć sam jest
    >winny samobójstwa Barbary Blidy.

Rozumiem, że Pan Zbigniew Ziobro nakłonił Panią Blidę do targnięcia się na własne życie tak?
  • R.

No cóż ja myślę, że Ziobro tam był i sam ją zastrzelił ale ma zdolność teleportacji i sekundę po śmierci Blidy był już w Warszawie.
  • Tiwanick

>The Special One napisał

>Jeju, alez ty głupoty gadasz...Niewinna kobieta ktora sobie
    >strzeliła w łeb, niech i tak będzie.

Dziwnym trafem nawet PiSowscy prokuratorzy nie mieli przeciw niej żadnych silnych dowodów.

>Zrobiła co chciala,
    >po co to roztrząsać(w ogole komisja ws. Blidy to farsa)

Pewnie, po co dochodzić prawdy o machlojach Ziobry et consortes. Jeszcze wyszłyby brzydkie sprawy i ambicje prezydenckie pięknego Zbigniewa ległyby w gruzach :-)

>Ziobro miał dużo pomysłów, niewiele niestety
    >zrealizował - nie zmienia to faktu ze to prezydent Polski w
    >roku 2015...

Jak Ci się przyśni, to może. Ziobro jako polityk już się kończy. Coraz więcej przegranych procesów, coraz bardziej histeryczne i monotematyczne wypowiedzi, coraz więcej ochoty, by udać się na emigrację do Strasburga, jak najdalej od polskiej polityki.

Nie wiem, kto będzie prezydentem w 2015, ale z pewnością nie ten szeryf dla ubogich (zwłaszcza duchem) i prokurator na miarę swoich (nikłych) możliwości...

• Anonim

>Termit napisał
    >sory ale chyba z ch*** spadłeś; p jeszcze powiedz kto
    >będzie między kaczką a Ziobrą; >
    >Ja myśle! że prezydentem w 2015 będzie...... Olisadebe;]
    >brawa dla mnie! nie ma nic bardziej dowartosciowującego od
    >zwrócenia na siebie uwagi P*******c głupoty ^^
    >
    >
    >btw. strzeliła sobie w brzuch to raz, dwa nie strzeliła
    >sama tylko ktoś to zrobił za nią, trzy Ziobro o wszystkim
    >wiedział, cztery Jaruś poczuł że może wszystko.
    >
    >prawdziwą farsą będzie komisja w sprawie Olewnika. Ale
    >prosze bardzo! lubimy sie przeciez licytować która
    >komisja jest bardziej słuszna, to ulubiona zabawka i PO i
    >PiS . Zamiast sie bawić w plotki i ploteczki zajmujmy sie
    >faktami.

Skad wiesz, ze ktos strzelił za nią? Wytłumacz mi logicznie, po co mieli zabijać kobietę, która w obecnej polityce nie miała żadnego znaczenia? Miala wiedze dotyczaca mafii paliwowej. Widocznie wolala sie zabic, moze grozili[jakies grupy przestepcze] ze jak zacznie sypac to policza sie z jej rodzina, nie wiadomo. Ziobro czy Kaczynski wiedzieli zapewne o tym, ze Blide bedzie zatrzymana - nie ma ani w tym NIC szokujacego, ani odkrywczego.

Co do komisji ws. śmierci Olewnika. Wypłynie coś w związku z SLD, tylko to juz zalezy od Platformy czy beda chcieli pograzyc ta partie czy nie. Jesli wykalkuluja ze im sie to nie oplaca, to wtedy komisja bedzie pacyfikowana. W innym wypadku poleca glowy..

Co do Ziobry w roku 2015. W wyborach w Krakowie dostał dużą ilość głosów(wiecej niz Gowin z PO), jest dobrze oceniany w sondażach(najlepiej z PiSu), i badz co badz, ni trudno bedzie w roku 2015 kreowac się na szeryfa. Dlatego zreszta wybiera sie do europarlamentu, zeby lekko w cien zejsc jesli chodzi o polska polityke.
  • Anonim

"Dziwnym trafem nawet PiSowscy prokuratorzy nie mieli przeciw niej żadnych silnych dowodów." Dowodów mocnych nie mieli, ale mieli prawo ja zatrzymac w celu przesłuchania...
    "Pewnie, po co dochodzić prawdy o machlojach Ziobry et consortes. Jeszcze wyszłyby brzydkie sprawy i ambicje prezydenckie pięknego Zbigniewa ległyby w gruzach :-)"
    Rok mija, a jak nie było nic tak nie ma, i nie bedzie - bo kto normalny uzna za powazne naduzycia władzy uszkodzenie laptopa?? Poza procesami idiotycznymi(jak ten ws. dr G.) , nie ma w gruncie rzeczy nic na Ziobre.
    Platforma 5 najblizszych lat nie utrzyma sie z jezdzeniem po PiSie, bo ileż można? Zwazywszy na to, ze czynia to od 2005, to w 2015 chyba sie juz to wszystkim znudzi, nieprawdaż?

Tusk nie ma szans na prezydenture, mimo fantastycznych sondaży. To nawet Nikodem Dyzma jest fajny tylko do czasu...
  • EBRU

wracając do wątku.
    ja rozumiem ładna karte historyczna, zyciorys blablabla....
    ale jakie to kryterium, zeby kogos DZISIAJ i na PRZYSZLOSC robic ministrem?

gdybym sie modlila kiedykolwiek to na pierwszym ogien poszlaby modlitwa, zeby na okreslonych stanowiska byly osoby kompetentne.
    ktorych DOSWIADCZENIE w danym temacie momoze im rozwiazywac PRZYSZLE problemy.
    a nie ktorych przeszlosc ładnie wygląda. to nie wybieg dla biograficznych modelek!
  • 1
  • 2
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)