Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • R.

Po 20 latach III RP powinniśmy się już raczej przyzwyczaić do tego, że za rządów SLD na stanowiska wsadza się jako "kompetentnych" ludzi dawnego PZPR, zaś za rządów obozu postsolidarnościowego głównym kryterium jest to czy ktoś przespał się na styropianie...
  • Tiwanick

>The Special One napisał
    >"Dziwnym trafem nawet PiSowscy prokuratorzy nie mieli
    >przeciw niej żadnych silnych dowodów." Dowodów mocnych
    >nie mieli, ale mieli prawo ja zatrzymac w celu
    >przesłuchania...

Aresztowanie dokonuje się na podstawie dowodów. Tych nie było - więc nie było też podstawy do aresztowania. Skoro aresztowano bezprawnie - to i odpowiedzialność za wszystkie konsekwencje tego wydarzenia spadają na oficerów ABW, ale też na Ziobrę, który pilotował sprawę.

>Rok mija, a jak nie było nic tak nie ma, i nie bedzie - bo
    >kto normalny uzna za powazne naduzycia władzy uszkodzenie
    >laptopa??

Raczej dziwną epidemię awarii laptopów wysokich funkcjonariuszy ministerstwa sprawiedliwości. Laptop jednego nosi ślady jakby po uderzeniach młotem, drugiemu laptop wpadł do wody... interesujące zbiegi okoliczności.

>Platforma 5 najblizszych lat nie utrzyma sie z jezdzeniem po
    >PiSie, bo ileż można? Zwazywszy na to, ze czynia to od
    >2005, to w 2015 chyba sie juz to wszystkim znudzi,
    >nieprawdaż?

Jak na razie PiS tkwi w okopach św. Trójcy 25% poparcia i nie widać, by zyskiwali. Mam nadzieję,że wraz z wymieraniem ich moherowego elektoratu będą raczej tracić :-)

>Tusk nie ma szans na prezydenture, mimo fantastycznych
    >sondaży. To nawet Nikodem Dyzma jest fajny tylko do
    >czasu...

Zobaczymy, zobaczymy. Tusk zupełnie nie jest z mojej bajki, ale wolę już jego niż chłopców z PiS. I takich jak ja jest wielu - ludzi, którzy nie popierają PO, ale zagłosują na Tuska by zagrodzić drogę do prezydentury kolejnemu PiSuarowi.
  • Jacu;P

Ćwiąkalski w przeciwieństwie do Ziobry miał honor i podał się do dymisji gdy podległe mu służby mogły się przyczynić do kogoś śmierci.Dlaczego Ziobro się nie podał do dymisji gdy Blida się zabiła choć byli z nią policjanci a krzyczy żeby Ćwiąkalski się podał do dymisji gdy samobójstwo popełnił Pazik?
  • Tiwanick

Ziobro to w ogóle człowiek bez honoru. Miał tyle okazji, by podać się do dymisji: sprawa Blidy, spadek transplantologii w Polsce po sprawie doktora G., nieudana prowokacja w sprawie Leppera i Kaczmarka... i żadnej nie skorzystał.

Wątpię , by Polacy wybrali sobie na prezydenta człowieka bez honoru, bez prawniczych talentów (średnia na prawie na UJ w okolicy 3,5, czyli kolejna miernota z PiSu hehe:-) za to z gębą pełną frazesów i hipokryzji.
  • MPJ 78

Z Czumą się zobaczy choć nie mam złudzeń że stanowisko dostał głównie za zdyscyplinowanie z którym ostatnio w PO jest krucho.

Co do Ćwiąkalskiego to czy on aby nie dostał dymisji (trudno mówić o podaniu się do dymisji skoro przed rozmową z Tuskiem minister nie sprawiał wrażenia podającego się do dymisji) za nieumiejętność znalezienia czegokolwiek na Ziobrę. Ponad rok klęsk w udowadnianiu że Ziobro złamał prawo, laptop porażka, naciski porażka, udostępnienie dokumentów porażka. Ćwiąkalski do tego ciągle zachowuje się przed kamerami tak jakby za oderwanie go od stołka zamierzał Tuskowi wygarnąć.
  • R.

>Jacu;P napisał
    >Ćwiąkalski w przeciwieństwie do Ziobry miał honor i
    >podał się do dymisji gdy podległe mu służby mogły się
    >przyczynić do kogoś śmierci.Dlaczego Ziobro się nie
    >podał do dymisji gdy Blida się zabiła choć byli z nią
    >policjanci a krzyczy żeby Ćwiąkalski się podał do
    >dymisji gdy samobójstwo popełnił Pazik?

Z relacji wynika, że Ćwiąkalski w czasie rozmowy z Tuskiem nie kwapił się z podawaniem do dymisji :]. Ćwiąkalski jako minister nie zrobił nic pożytecznego ale to nie on pilnował Pazika i tych poprzednich i nie on sprawuje bezpośredni nadzór nad tym więzieniem. Bardziej interesuje mnie los klawiszy którzy odpowiadali za blok na którym siedział Pazik, bo jeśli zabieramy się do tego typu czystek to oni powinni zostać odstrzeleni jako pierwsi tymczasem nic o nich nie słychać...Za śmierć Pazika odpowiadają, też ludzie tacy jak jakiś tam "profesor Hołda" czy inni mędrcy z helsińskich fundacji którzy ciągle walcząc o wygodę skazanych wymyślili, żeby nie monitorować wszystkiego w celach najgroźniejszych skazanych w imię jakiejś prywatności-myślałem, że zamknięcie kogoś w pierdlu oznacza, że osoba ta tą prywatność traci i o to chodzi....

>Tiwanick napisał
    >Wątpię , by Polacy wybrali sobie na prezydenta człowieka
    >bez honoru, bez prawniczych talentów (średnia na prawie na
    >UJ w okolicy 3,5, czyli kolejna miernota z PiSu hehe:-) za
    >to z gębą pełną frazesów i hipokryzji.

Na studiach tym bardziej tak trudnych te 3,5 to nie jest jakiś zły wynik, ciekaw jestem ile np. na studiach miał taki Sławek Sierakowski który odgrywa wykształconego, a wierzy w bzdury które skompromitowały się ponad 100 lat temu...
  • Tiwanick

>Rycy napisał

>>Tiwanick napisał
    >>Wątpię , by Polacy wybrali sobie na prezydenta
    >człowieka
    >>bez honoru, bez prawniczych talentów (średnia na prawie
    >na
    >>UJ w okolicy 3,5, czyli kolejna miernota z PiSu hehe:-) za
    >>to z gębą pełną frazesów i hipokryzji.
    >
    >Na studiach tym bardziej tak trudnych te 3,5 to nie jest
    >jakiś zły wynik, ciekaw jestem ile np. na studiach miał
    >taki Sławek Sierakowski który odgrywa wykształconego, a
    >wierzy w bzdury które skompromitowały się ponad 100 lat
    >temu...

Sławek Sierakowski? Był prymusem, oprócz Socjologii UW skończył też Collegium Invisible, był sekretarzem bodajże Ulricha Becka i miał propozycje doktoratów z najlepszych uniwersytetów :-)

Natomiast na studiach prawniczych mieć średnią 3,5? Doprawdy, trzeba było być niezłym kmiotkiem :-) Ja studiując prócz prawa drugi kierunek, pracując, działając w ngo-sach, robiąc milion różnych innych rzeczy i generalnie nie przykładając się zbytnio do studiów prawniczych spokojnie miałem ponad 4,0. Najwyraźniej Ziobrze nie był pisany zawód prawnika - no to został politykiem. Z tym poradzi sobie nawet robotnik z Białostockiego, jak wicemarszałek Putra...
  • Newcio

JE Robert Mugabe ma ponoć 17 fakultetów (czy jakoś tak, dużo w każdym razie) i świetnie sobie radzi z rządzenie mlekiem i miodem płynącym Zimbabwe.

I nie ma już białostockiego, podlaskie jak już !!!
  • R.

>Tiwanick napisał
    >Sławek Sierakowski? Był prymusem, oprócz Socjologii UW
    >skończył też Collegium Invisible, był sekretarzem
    >bodajże Ulricha Becka i miał propozycje doktoratów z
    >najlepszych uniwersytetów :-)

Najlepiej to świadczy o uniwersytetach-biją się o gościa który wierzy w głupoty które pisał Lenin, żal.pl...
  • Лингэдолф

Co zrobi nowy minister ważne będzie też z punktu widzenia studentów prawa, którzy za jego kadencji skończą studia - kwestia otwarcia zawodów prawniczych i stopień trudności dostania się na aplikacje.
  • R.

A czy wiemy w ogóle co on zamierza w jakiejkolwiek sprawie? Bo jak ostatni raz widziałem go w mediach w zeszłym tygodniu to jego program ograniczał się do stwierdzenia "będę chciał zmienić parę rzeczy"
  • Ritter von Nałęcz

wiesz, zmiany są takie fajne :>
  • Anonim

a tak liczyłem, że ministrem zostanie Sebastian Karpiniuk....
  • Anonim

Nie rozumiem, oglądałem sobie sondaże, z których wynika ,że 59 % jest za dymisją ministra Czumy, rownież kilku posłów wśród których chyba najlepiej na pierwszy plan wysuwa się poseł Kłopotek z PSL. Co Wy uważacie ? Czy Waszym zdaniem powinien się podać do dymisji ? I jeśli tak , to czemu ? Życiorys i poglądy ma raczej 'pozytywne', sam wizerunek bardzo pożądny , zdaje się być roztropony, stanowczy i efektywny.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)