Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomo...

Co o tym myślicie? Bo mnie zastanawia tylko jedno: czy były prezydent zasili SLD, czy po prostu założy nową partię (niedawno widziałem sondaż, według którego partia założona przez Kwaśniewskiego i Olechowskiego byłaby trzecią partią w Sejmie...)
  • ORBITAL

Kwachu wraca!! i bardzo dobrze. jest profesjonalista. wyrobil sie i cieszy sie duzym szacunkiem za granica. podreperuje wizerunek ciemnogrodu, nad ktorym pracowaly klony i oszolomy z modlitwą na ustach. popieram
  • madzia

znaczy szanuję Kwaśniewskiego za jego 10lat prezydentury mimo że nie jest z mojej bajki poglądowej,ale w sumie lewicy na pewno trochę pomoże i teraz tylko liczyć,że konkurencja na lewej szrance pobudzi rozsądną centro-prawicę-może wreszcie PO się wykrystalizuje i zdefiniuje jaką partią chce być naprawdę:) no i nowa partia Kwacha paradoksalnie może się przyczynić do obniżki poparcia PiSu...choć zapewne raczej PO zabierze elektorat:/
  • Pan Roszko

zastanawiam sie wlasnie... z jednej strony olechowski zarzeka sie, ze w jego partii nie bedzie kwasniewskiego, no ale z drugiej strony ubolewa nad zbytnimi sklonnosciami prawicowymi glownej partii liberalnej (PO). a jesli chodzi o powrot do sld. teoretycznie w kazdej chwili moglby wrocic partii, ktora w rzeczywistosci on zalozyl, ale... no wlasnie ALE... sporo sie zmienilo zarowno w szeregach sojuszu, jak i ogolnie na scenie politycznej. nie wiem czy powrot kwasniewskiego, byblby dobrym interesem dla sld. i mimo iz wielu uwaza, ze byl najlepiej prezentujacym sie prezydentem, to ma wielu przeciwnikow. jest zamieszany w rozne afery. jest rowniez politykiem starej daty, w sensie, ze wywodzi sie z prostej linii z pzpr, a miedzy innymi przez podobne argumenty tacy ludzie jak miller czy oleksy nie byli w stu procentach mile widziani w partii (decyzja n. przewodniczacego - olejniczaka o zakazie zasiadania w sejmie). reasumujac: predzej wskazywalbym na bierna postawe bylego prezydneta.
  • Anonim

Prezydent nie powinien angazowac sie w biezaca polityke.
  • Anonim

"Kwachu wraca!! i bardzo dobrze. jest profesjonalista. wyrobil sie i cieszy sie duzym szacunkiem za granica. podreperuje wizerunek ciemnogrodu, nad ktorym pracowaly klony i oszolomy z modlitwą na ustach. popieram"

No tak strasznie byłem z niego dumny jak schlał morde w Charkowie. Szacunkiem też sie cieszy bo nikomu nie przeszkadzał cicho siedział i nic nie robił.HEheh nawet u swoich cieszyl sie takim szacunkiem ze na obchodach w Moskwie Putin go usadził w piątym rzędzie.Jednym słowem dla mnei to ejst krętacz, nierób i zwykły złodziejaszek który robi ludziom wode z mózgu bo zrzuci 10kg napisza o nim w życiu na gorąco, żoneczka elegancka- przewodnik mody dla kobiet w średnim wieku i córunia wielka tancerka i ogólnie joł trendy sexy. Rodzina normalnie Polish American Dream.
  • #Mr.mgr Kris#

Nie mam nic przeciwko aby pojawiła się kolejna osoba będąca w opozycji wobec praktyk Kaczogrodu ale z drugiej strony nadal liczę , że liderem opozycji będzie jednak Donald Tusk.
    To właśnie teraz w chwili powrotu Kwasniewskiego PO powinna na zawsze skończyć z wewnętrznymi podziałami , zewrzeć szeregi.(I mam nadzieję , że tak się stanie).

Wróćmy jednak do Kwaśniewskiego...
    Kwaśniewski na krótką metę napewno pomoże ratować SLD po skandalu z kasetami Oleksego ale co dalej?Wspieranie SLD?Tworzenie nowej partii cento-lewicowej? Na reprezentatywnej scenie politycznej demokratycznego państwa , stabilna formacja centro-lewicowa też jest potrzebna ale trudno jednoznacznie określić czy Kwaśniewski przyczyni się do jej powstania.Dopiero czas pokaże co wyniknie z tych zapowiedzi.
  • Anonim

jakie wyszukane słownictwo tutaj mamy "Kaczogrud" no no to się kwalifikuje pod dotacje z UE
  • *EwCiA*

jasne profesjonalista chyba od klamstwa:-) bo to mu najlepiej wychodzilo, z tym to sie zgodze, ze profesjonalista a do tego aferzysta i co z tego, ze zna angielski i jakos tam sie nawet prezentuje jak komunista, zlodziej, pijak itd.
  • K0NR@D

Póki co chyba nie będzie zakładać nowej partii, myślę że jakieś ruchy polityczne mogą obyć się dopiero przed wyborami parlamentarnymi w 2009 roku, a w tej chwili może dopiero zacząć coś kreować. Myślę, że pan prezydent mógłby stworzyć siłę polityczną z której założeniami utożsamiałaby się spora grupa wyborców i pewnie sporo z osób, które poparły Aleksandra Kwaśniewskiego, jako kandydata na prezydenta chciałaby aby powrócił do świata polityki, bo ekipa centrolewicowa jest w tej chwili mimo wszystko za mało wyrazista na naszej scenie politycznej i brakuje jej takich charyzmatycznych polityków jak Aleksander Kwaśniewski.
  • #Mr.mgr Kris#

>hubert sikorski napisał
    >jakie wyszukane słownictwo tutaj mamy "Kaczogrud" no no to
    >się kwalifikuje pod dotacje z UE

Nie napisałem 'Kaczogrud' tylko , praktyki Kaczogrodu(miałem na myśli rząd i prezydenta).
    Czytaj uważnie szanowny hubercie.

K0NR@D , wyrazistośc ekipy centro-lewicowej?Hmm w takim razie Kwaśniewski musiałby "przejąć" cały LiD a wątpię by Borowski łatwo zrezygnował ze swojej części wpływów(SdPL)...
    Olejniczaka Kwasniewski "zjada na śniadanie" ale Borowski to już inna bajka.Więc na czym lub z kim Kwasniewski mógłby zbudowa/odbudować swój tzw. "kapitał polityczny"?

• Anonim

>#Mr.Kriss#(p iszę magisterkę...) napisał
    >>hubert sikorski napisał
    >>jakie wyszukane słownictwo tutaj mamy "Kaczogrud" no no
    >to
    >>się kwalifikuje pod dotacje z UE
    >
    >Nie napisałem 'Kaczogrud' tylko , praktyki
    >Kaczogrodu(miałem na myśli rząd i prezydenta).

no co ty? nie gadaj? naprawdę? a ja myślałem ze chodzi tobie co coś zupełnie innego no bo kaczogrud a kaczogrodu to dwie różne rzeczy, wiesz stosuje odmianę żeby zdanie jakoś wyglądało.
  • Anonim

chodzilo chyba o to ze napisales to slowo hubercie sikorski z bledem ortograficznym.
  • Anonim

>...będąca w opozycji wobec praktyk Kaczogrodu ale z drugiej...
  • Anonim

ze TY hubercie sikorski napisales z bledem. "KACZOGRUD" zamiast kaczogrod. kapiszi?
  • Anonim

>Nie napisałem 'Kaczogrud' tylko , praktyki
    >Kaczogrodu(miałem na myśli rząd i prezydenta).
    >Czytaj uważnie szanowny hubercie.

kolega nie jest wielkim fanem poprawnej pisowni i nie chodziło mu o ortografie. kapisz?
  • Anonim

Mi chodził tu o używanie takich słów jak kaczogrud czy rusofobia te sowa ucinają cała dyskusje – „bo żyjemy w kaczogrodzie” „bo w polsce jest rusofobia”
  • K0NR@D

Zgadzam się Mr. Kiss, Marek Borowski nie po to zakładał SDPL, żeby teraz z niego rezygnować. Jednak postać byłego prezydenta znacznie umocniłaby pozycję centro-lewicy czy jak wcześniej pisałem jej wyrazistość. Możliwości budowania obozu Kwaśniewski nie wyklucza z dotychczasowymi członkami LiD, (więc z Olejniczakiem i Borowskiem byłoby mu "po drodze") z którymi jak sam przyznał prowadzi dyskusje o charakterze politycznym (choć te jak wiadomo mogą mieć różny wymiar). Jednak to czas pokaże w jakim stopniu Aleksander Kwaśniewski zaangażuje się w polską politykę, na pewno jego powrót miałby ogromny wydźwięk na naszej scenie politycznej.
  • #Mr.mgr Kris#

K0NR@D napisałeś , że Kwaśniewskiemu byłoby "po drodze" z Olejniczakiem i Borowskim.Z Olejniczakiem napewno.Tu Kwaśniewski ma pełne pole do popisu.Olejniczak będzie dla niego niczym glina z której były rezydent może 'ulepić' sobie lojalnego i aktywnego współpracownika , człowieka który może być "młodą twarzą" SLD lub nowej formacji o ile taka się pojawi.Oczywiście teraz nasze rozmowy to czyste spekulacje , domysły ale czuję , że jeżeli miałyby nastąpić jakieś zmiany w realnym kierowaniu LiDem (w szczególności jego SLDowską częscią) to Olejniczak bez większych problemów odda ster Kwaśniewskiemu.
    Borowski to już inna kategoria polityka.Tutaj mamy doświadczonego politycznego wyjadacza , z marginalną ale bądź co bądź WŁASNĄ partią który może nie zechcieć być osobą zeprzchniętą na drugi plan , jeżeli Kwaśniewski zechce aktywniej działać w LiD.Wydaje mi się , że rola jaką Borowski pełni w LiD bardzo mu odpowiada i mogłyby powstać pewne problemy-na poziomie realnego kierownictwa.

Na dzień dzisiejszy partia Kwaśniewskiego mogłaby liczyć napewno na Olejniczaka i jego stronnictwo.Tylko czy za Olejniczakiem i jego mentorem Kwaśniewskim , ruszyliby inni znani działacze lewicy?Taki np. Szmajdziński , Kalisz?Kwaśniewski prędzej czy później będzie musiał przeprowadzić 'rektutację' tylko , że za dużego wyboru nie ma.A może jednak się mylę?
  • K0NR@D

Apropos Olejniczaka, to mimo że jest on niezbyt długo na scenie politycznej, myślę, że nie dałby się całkowicie usunąć w cień Kwaśniewskiego, to właśnie przy Kwaśniewskim "gwiazda" Olejniczaka może bić mocniejszym blaskiem. Kwaśniewski jest w stanie wręcz pomóc Olejniczakowi w jego dalszej karierze politycznej. A co do Borowskiego to zgadzam się, że jest to bardziej doświadczony i samodzielny polityk, lecz nie możemy zapominać, że ma nie ma on w tej chwili znaczącego poparcia. Popatrzmy na wyniki wyborów parlamentarnych z 2005 roku- SDPL nie uzyskało nawet 5 procent w wyborach do sejmu, więc nie ma zaplecza i musi szukać wsparcia, dlatego między innymi zdecydował się na koalicję LiD. Nie oszukujmy się, gdyby SDPL miało w wyborach do sejmu 2005 choć tyle procent co SLD, innymi słowy gdyby role były odwrócone to raczej byśmy się nie doczekali tak szybko LiD-u z SDPL-em. ..
  • 1
  • 2
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)