- 1
- 2
-
Anonim
http://wiadomosci.onet.pl/1512008,1...
Portal internetowy DEBKAfile, zbliżony do izraelskiego wywiadu, informuje - powołując się na źródła w rosyjskim wywiadzie - że atak na Iran, noszący kryptonim "Bite" (Ukąszenie), zaplanowano na 6 kwietnia rano.
Według rosyjskiego portalu Newsru.com, plan ataku przewiduje 12- godzinne bombardowanie głównych instalacji nuklearnych Iranu, nie jest natomiast przewidziany atak lądowy. Rosyjscy eksperci nie wykluczają jednak, że Amerykanie zdecydują się także na atak lądowy po oszacowaniu strat zadanych przeciwnikowi.
Zdaniem rosyjskiego wywiadu, wojsko USA opracowało już listę celów na irańskim terytorium i przećwiczyło ewentualną operację wojskową podczas manewrów. - Według danych rosyjskiego wywiadu wojskowego siły zbrojne USA rozmieszczone w strefie Zatoki Perskiej praktycznie zakończyły przygotowania do ataku rakietowego i bombowego na terytorium Iranu - oświadczyło wspomniane źródło.
Dodało, że technicznie amerykańskie dowództwo wojskowe będzie gotowe do przeprowadzenia tego ataku w pierwszej połowie kwietnia, choć podjęcie decyzji należy oczywiście do przywódców politycznych kraju.
Według rosyjskiego wywiadu wojsko USA opracowało już listę celów na irańskim terytorium i przećwiczyło ewentualną operację wojskową podczas manewrów.
-
Anonim
Ja w to nie wierzę... Po prostu nie wierzę. Jeżeli Amerykanie zrobią coś takiego, to będzie skandal... Przed Irakiem chociaż wciskali jakiś tekst o ultimatum itd... -
Anonim
-
Anonim
...a jest juz wiadomo w jaki sposob Amerykanie zamierzaja to potem wytlumaczyc? -
-
Anonim
Heh... no to wojna. Osobiscie popieram, takie kraje nalezy niszczyc. Zostanie jeszcze tylko Korea PN. Dla dobra wspolnego. Choc krwi to tu sie poleje... no najwyzej ze Amerykanie ogranicza sie tylko do nalotow... -
Anonim
Jezeli ta data zostala podana do wiadomosci publicznej to napewno nie jest wiarygodna. Coz, od dawna sie na to zapowiadalo - konflikt w Iranie z udzialem Amerykanow. Nie jestem w stanie przewidziec daty z tego powodu iz niewiem na jakim etapie naprawde sa Amerykanie, co do przygotowan, ale napewno dzien ten sie zbliza. Mozemy teraz obstawiac inna rzecz. Mianowicie, udzial polskich sil zbrojnych w konflikcie z Iranem - moim zdaniem przesadzony. Dlaczego? Ustawa znoszaca wizy dla Polakow jest obecnie na dobrej drodze, po drugie tarcza antyrakietowa - polskim wladzom bardzo zalezy na umiejscownieniu czesc tego przedsiewziecia w Polsce. -
Ksss...
ja chcę żyć!
Jak podali tę datę to się napewno wkrótce nie zdarzy... ale wszystko wychodzi na to że kiedys musi.
Po 40 bedzie mi wszystko jedno, niech trochę poczekają. -
satan claus
http://wiadomosci.onet.pl/1512082,1...
Zgadles Sacharix, gratuluje.
Oczywiste, ze od dawna sie zapowiadalo. Moge sie zalozyc, ze Amerkanie maja dzisiatki planow atakow i obrony, a Iran i reszta "osi dobra" napewno jest najlepszym polem do popisu dla strategow.
W tym momencie Bush jest na wylocie, czuje na karku oddech demokratow. Parlament nie uchwali zapewne kasy na ta wojne, choc prezydent jest zwierzchnikiem sil zbrojnych, to napewno sie z tym liczy.
co do udzialu polskich sil zbrojnych, to nie widze powodu, poza oczywiscie kolejna bezinteresowna (frajerska) pomoca, ale raczej polityczna bardziej niz militarna. Rosja niesmiale sie usmiecha do "osi dobra", a wiadomo tez, ze wspieraja Iran i Syrie, graja w przeciwnej druzynie, a maja prawo weta w radzie bezpieczenstwa ONZ.
Nie musi miec to zwiazku z wizami, to zalezy jak sie uargumentuje, ale tu nikt nie robi pod to gruntu bardziej niz normalnie, choc moze ta ustawa to lekki uklon w nasza strone, to na forum miedzynarodowym zadnych nowych rewelacji co do Iranu.
Jeszcze odnosnie tarczy, to smieszne jest, ze przed negocjacjami nasi odkrywaja karty, a potem mowia, ze moze blefuja i tak naprawde chcieliby podbic stawke.
-
The M
-
The M
-
satan claus
Prawda. Wojny wybuchaly z glupszych powodow. Byla taka wojna miedzy jakimis wyspiarskimi panstwami na Karaibach, a bezposrednim powodem byl... przegrany mecz pilki. -
The M
-
Anonim
Bozesz Bush nie ma z tym prawie zwiazku. Tysiace ludzi planuje te ataki. Ja sie nie zdziwilem, szczerze mowiac. Teksty "we must fight the evil" dzialaja na glabow z ameryki, ale jak ktos wie co sie dzieje i tak nic nie moze zrobic. USA to potega militarna. Rosja nie dorasta im do piet. Mogliby podbic wszystko, mowie szczerze, poczytajcie ich fundusze czy cokolwiek. Dopoki atakuja z pretekstem i mamy z nimi sojusz wszystko jest ok... Tylko kurdę tęsknię za pokojem na swiecie; P -
satan claus
"chcesz miec pokoj, gotuj sie do wojny"
Dzis Bush grzmi, oczywiscie chodzi o Brytyjskich marynarzy, na konferencji z prezydentem Brazylii dosc ostro sie wypowiedzial. Moze urabia grunt pod wojne, ale porwanie marynarzy chyba nie jest jego sprawka.
Z kolei Brytyjczycy zwracaja sie... do Rosji o posrednictwo w negocjacjach, Iranczycy idac w zaparte chca postawic przed sadem marynarzy.
Co ciekawe, obecna koncetracja wojsk koalicji w zatoce i Iraku jest praktycznie tak duza, jak przed atakiem na saddama.
Mimo wszystko uwazam, ze wojny nie bedzie predko, a napewno nie 6 kwietnia. -
wytrzepany ze styropianu
Kolejnym dobrym cytatem będzie tu piosenka dezertera "Pokój i krew" (moja nazwa ekranowa i miejscowość...)
A co do Busha to...moim zdaniem to już przechodzi wszelkie pojęcie... W sprawie tarczy antyrakietowej świetnie (moim zdaniem) wypowiedział się Piotr Ikonowicz w czasie demonstracji przeciwko wojnie w Iraku, na której miałem szczęście się znaleźć. Zacytuję częśc jego wypowiedzi:
"Teraz przyszli do nas i mówią - dajcie tarczę bo nas rozwalą! Otóz my nie chcemy umierać za USA! Nie chcemy umierać za ich grzechy! [...]"
"...Bo jeżeli będą chcieli uderzyć w Amerykę, to najpierw muszą usunąć tarczę! A ta tarcza to my! A jeżeli tarcza nei zadziała, to jesteśmy ugotowani nuklearnie! A jeżeli nawet tarcza okazałaby się pieprzonym cudem techniki i pozwoliłaby zestrzelić nad Polską jakieś głowice jądrowe, to pozostaje jeszcze drobiazg, który polecam pamięci ekologów - opad radioaktywny! I chcęzapewnić wszystkich entuzjastów tarczy antyrakietowej, że opad radioaktywny jest sprawiedliwy, jak nasz dobry Pan Bóg! I opada równo na zwolenników Sojuszu Lewicy Demnokratycznej, Platformy Obywatelskiej i tfu! Prawa i Sprawiedliwości"
I to tyle jeśli chodzi o moje zdanie w kwestii tarczy..
Co do ataku na Iran, to prawie oczywiste ejst, żed 6.04 to po prostu blef...albo blef w blefie... Faktem jest, że jeżeli Bush rozpęta kolejną bezsensowną wojnę, to nasz rząd będzie 'czułs ię w obowiązku' służyć pomocą, bratniemu mocarstwu, które tak na prawdę ma nas głęboko w dupie! Ale oczywiście, tak jak w piosence System of a Down "B.Y.O.B" należy postawić pytania:
"Why don't presidents fight the war?
Why do they always send the poor?"
Bo prawda jest taka, ze jak zwykle ucierpią na tym jedynie biedni, słabi cywile! Albo żołnierze siłą pobierani do wojska, ponieważ nie udało im się dostać na studia, a nie byli w stanie wywalczyć dla siebie służby zastępczej...(Wiem jakie to trudne, bo mój brat cioteczny walczył z komisją poborową w sądzie przez parę miesięcy, zanim wreszcie udało mu się dostać służbe zastępczą...)
-
satan claus
Ikonowicz ma niezly tupet w ogole wypowiadajac slowo "grzech". Wybacz, ale z roznych bajek jestesmy, a Ikonowicz to dla mnie mniej niz zero.
Co nie zmienia faktu, ze mam duze watpliwosci co do tej tarczy. Najbardziej mnie wkurzylo, kiedy nasz, wcale nie czolgajacy sie, pozal sie Boze rzad przedstawil swoje pozytywne stanowisko, zanim negocjacje w ogole sie zaczely... To jest amatorski blad, tylko prawdziwi ignoranci moga sie tak zachowywac.
Jesli to dalsze to jest kontynuacja cytatu Ikonowicza, to potwierdza moje niskie mniemanie o tej osobie... Zero rzetelnosc, bladego pojecia o tarczy.
Nawet, jesli 6kwiecien byl, to juz go nie ma, bo to zbyt oczywiste.
to zalezy jak sie uzasadni atak na forum m-zy narodowym. Bo np. w Afganistanie to misja NATO, bo kazdy czlonek ma OBOWIAZEK pomoc zaatakowanemu sojusznikowi, a wszystko przez 11.09 [*]...
W Iraku, to juz innego rodzaju koalicja.
Zapewne pomoglibysmy. Tylko nasza pomoc jest tak naprawde Ameryce na nic potrzebna, sami mogliby to zrobic. Chodzi o aspekt propagandowy, jakoby Stany reprezentowaly cos wiecej niz siebie.
Dziswojny wygladaja nieco inaczej. Polecam przesledzic statystyki ile osob zginelo podczas ataku na Irak i porownac to z liczba ofiar po nim...
Kazdy kraj inaczej reguluje sprawy poborowych, Stany maja chyba tylko armie zawodowa-ochotnicza. Taka np. Korea polodniowa ma obowiazkowa DWULETNIA sluzbe i to dla obu plci. -
wytrzepany ze styropianu
Ja nie mówię, że Ikonowicz jest dla mnie jakimś idolem, tylko, że tek konkretnie jego słowa przypadły mi do gustu :) Osobiście też mam do niego wiele zastrzeżeń...
Co do wojny w Iraku:
Bilans wojny w Iraku
Koszt wojny przeciw Irakowi
$413,351,917,823 (stale rośnie)
Ofiary po stronie irackiej
PONAD 650 TYS. cywili
ZMARŁYCH I ZABITYCH przy użyciu napalmu, białego fosforu, broni chemicznej, bomb rozpryskowychych
ok. 45 000 żołnierzy (głównie młodych poborowych)
ok. 54 000 powstańców
1 000 000 (1 milion) rannych (w tym: poparzonych napalmem, napromieniowanych zubożonym uranem, itd.)
w samym tylko 2006 roku 34 452 cywili zabitych, ponad 36 000 rannych (wg Biura Praw Człowieka ONZ, 01.2007)
16 000 nieidentyfikowanych nieboszczyków naliczono w kostnicy Bagdadu w roku 2006 (ciała noszą ślady tortur)
ponad 2 000 lekarzy i pielęgniarek zabitych
18 000 lekarzy i pielęgniarek opuściło kraj
drastyczny wzrost liczby chorób nowotworowych, schorzeń posttraumatycznych, poronień, itd.
2 000 000 uchodźców poza granice Iraku
1 000 000 uchodźców w granicach Iraku
Ofiary po stronie okupantów
oficjalnie 3112 żołnierzy USA
w rzeczywistości ok.12 000
wg różnych danych nawet ponad 35 000
90% Irakijczyków uważa, że sytuacja w kraju była lepsza za Saddama przed inwazją Amerykanów niż obecnie (ICRSS Poll 14.12. 2006)
87% Irakijczyków opowiada się za natychmiastowym wycofaniem wojsk USA (oficj. sondaż Maryland Univ.; blisko 100% wg sondaży ngo-s)
USA i Brytania zagarną bogactwa naftowe Iraku
Najwiekszy prywatny koncern Esso/Exxon-Mobil (dawn.Standard OIL finansujący Hitlera) w r.2006 osiagnął rekord zysków
Raport końcowy CIA 25.04.2005: Irak nie miał broni masowego rażenia
Znaleziono BMR w Iraku - w amerykańskiej bazie Camp Falcon US Army. Zniszczenie składu broni przez Iracki Ruch Oporu.
Liczba zbrojnych ataków ruchu oporu osiągnęła rekordowy poziom. Czarna diagnoza sytuacji w Iraku (Raport Pentagonu)
W Iraku wygrał ruch oporu. Wywiad ze Zbigniewem BRZEZIŃSKIM
70% - 90% więźniów w Iraku 'aresztowanych "przez pomyłkę"
84% Amerykanów nie wierzy w oficjalną wersję zdarzeń 11.9.2001 (sondaż New York Times/CBS News)
87% Amerykanów uważa, że działania prezydenta Busha zasługują na impeachment
Wojska USA i służby specjalne zabijają z premedytacją "niewygodnych" dziennikarzy
------------------------------ ------------------------------ ----------
Zgadza się - w USA jest armia ochotnicza, ale w razie wojny to może się zmienić...
W Polsce NIE MA armii ochotniczej... -
satan claus
Ja nie powiem nigdy, ze wojna jest jakimkolwiek ... dobrem. Tylko do tego bilansu mozna wlaczyc tez ofiary rezimu saddama i porownac. Ta wojna miala ten blad, ze byla nieprzemyslana. Zwyczajnie sztabowcy nie zastanowili sie co zrobic po obaleniu saddama. Wystarczy porownac ilosc ofiar wojny i po niej, a pozniej to w przewazajacym stopniu ofiary konfliktu religijnego szyitow i sunnitow.
alez w Polsce tez jest czesc armii zawodowej, a na misje zagraniczne TYLKO ochotnicy jada i uwierz jest wiecej takich wariatow niz miejsc. -
wytrzepany ze styropianu
pomijają też drobny fakt, że tej wojny WOGÓLE by nie było, gdyby nie chore ambicje USA i grabieżcza polityka... (ropa)
co do drugiego akapitu... faktycznie o tym jak jest z jechaniem na wojne, to naprawdę nie wiem... jeśli jest tak, że jadą tylko ochotnicy, to jeszcze pół biedy... -
satan claus
No tak, tylko z kolei tutaj Ty pomijasz fakt zbrodni saddama, ale nie to bylo bezposrednim powodem. Bezposredni powod okazal sie bzdura. mozna tez sie zastanowic nad ambicjami Busha juniora i jego doradcow (wiekszosc ma tych samych co ojciec).
Takie wypowiedzi slyszalem w mediach z ust ministra.
- 1
- 2