- 1
- 2
-
satan claus
http://wiadomosci.onet.pl/1509134,1...
Niepodległość to jedyna możliwość zapewniająca Kosowu polityczną stabilność i ekonomiczną sprawność - głosi raport przekazany w poniedziałek Radzie Bezpieczeństwa ONZ.
http://wiadomosci.onet.pl/1511032,1...
http://wiadomosci.onet.pl/1509890,1...
Rosjanie maja inne zdanie, oczywioscie Serbia tak samo. -
Charlemagne
Serbia ma racje .. Kosowo to ich macierz .. dla nich ta ziemia to jak dla nas Wielkopolska .. i niby dlaczego dawac albanczykom w kosowie niepodleglosc? bo ich przodkowie osiedlili sie tu w XV w. przy okazji mordujac tubylczą ludnosc? .. niedługo o niepodleglosc poproszą Baskowie, Katalonczycy, Kurdowie, Ślązacy, i inni -
satan claus
Poruszaja ta kweestie, ale niewlasciwie to wszystko do jednego wora wrzucasz.
Problem w tym, ze tam mieszka ponad 90% Albanczykow. To tak, jak stalin nam oddal Slask i Pomorze, ktore przecierz byly calkowiecie zniemczone.
Tak wlasciwie, to macierz Serbow jest za Odra, slowianie przekroczyli Karpaty i Sudety miedzy V-VIw. n.e. Serbowie dopiero pozniej zajeli Kosovo, nie mozna tego do naszej Wielkopolski porownywac. Nawet jesli od wiekow to ich teren, to niestety zajmuje go przygniatajaca wiekszosc Albanczykow i moga z tego powodu byc rozne konflikty.
I tak zle i tak niedobrze, moze jednak lepiej, jesli beda niepodlegli. -
Charlemagne
bzdury .. rozumiem ze niedługo Francja powinna oddac południe kraju Arabom a Korsyke Korsykanczykom? .. a 90% ? racja .. spora czesc Serbow uciekla w obawie o zycie .. i nie porownoj Kosowa do Pomorza bo to inna sprawa .. Pomorze Niemcy stracili na wskutek wojny a nie na skutek idiotycznej zasady narodowosciowej przez ktora sa wiecznie wojny -
-
satan claus
No widzisz, ta "idiotyczna" zasada to samostanowienie narodow.
Te 90% to sa oficjalne raporty, nie wiem na ile wiarygodne, ale tez nie wiem co byloby bardziej wiarygodne. Jasne, ze sie tam kotlowali, przecierz caly konflikt zbrojny zaczal sie od Albanczykow, tyle, ze sily byly nierowne militarnie, bo wkroczyla serbska armia.
Jednk mysle, ze Pomorze i Slask to jest dobre porownanie do sytuacji, dlatego wlasnie, ze tam byla przygniatajaca wiekszosc niemiecka, ale to juz historia.
Czyli uwazasz, ze powino Kosovo zostac przy Serbii, jak rozumiem. Tylko co dalej? Czekac na nastepny konflikt, moze jakies powstanie kosovskich Albanczykow? Czy to ma w ogole sens?
Ja rozumiem, ze tu Serbowie, slowianie, chrzescijanie itd. tylko, ze ich jest mniejszosc w Kosovie. -
satan claus
A i faktycznie jednym z powodow wojen sa mniejszosci w innych krajach, tylko, ze tu akurat predzej Albania mialaby pretekst. Podobnie jak Litwini na Wilenszczyznie po Iw.s. nie chcieli plebiscytu, bo to ich macierz, tak Serbowie moga sie odwolywac jedynie do takich argumentow. -
Charlemagne
samostanowienie narodow jest idiotyczne .. poczytaj chociazby Bartyzela .. hasło "Nacjonalitaryzm" i inne .. ja ide grac w EU3 :P bede weiczorkiem .. see you :* -
satan claus
Ej, bez taich... boje sie tej "propagandy" hopmoseksualnej :P
Daj jakis odnosnik do tej wypowiedzi, czy felietonu Bartyzela. Chetnie przeczytam, ale nadal jestem zdania, ze jakies wspolnoty kultury, jezyka i tradycji maja prawo walczyc o swoje ziemie. Nie jestem za uniwersalizmem.
Kurna, ja ciagle mecze EU2, nie wiedzialem nawet, ze trojka wyszla. Polecam tez serie "total war", a zwlaszcza Rome i Mediewal (mozna powalczyc pod Grunwaldem nawet), konkret strategia. -
Anonim
>satan claus
>Problem w tym, ze tam mieszka ponad 90%
Kiedy jeszcze osiem, dziewięć lat temu większość stanowiła tam ludność serbska nikt na to nie zważał i wymyślono autonomię tego regionu.
Na skutek głupiej interwencji międzynarodowej później wypędzono tą ludność, dlatego dziś jest tam 90% Albańczyków. Niepodległość lub nie daj Boże włączenie go do Albanii jest niedopuszczalne. Idąc tym tropem za 20 lat przy tym napływie muzułmanów do Francji jej część będzie można przyłączyć do Algierii. bo ktoś taki jak satan claus powie ,, no ale przecież Algierczycy stanowią tam większość''
-
satan claus
Wybacz, ze podaje fakty bez znaczenia dla Ciebie.
Badz choc rzetelny. Nie bylo zadnej autonomii Kosova, az do teraz nie poruszano tego tematu. Nic mi nie wiadomo o wypedzaniu Serbow przez sily UN, ale co do glupoty interwencji to sie zgodze, tylko, ze tak samo "madra" byla interwencja Serbow i od tego sie zaczelo.
Czyli rozumiem, ze "dorzeczne" jest zostawienie spraw tak, jak wygladaja, bo Tomus sobie powie, ze nie ma znaczenia kto tam mieszka? -
Anonim
Siły UN nie zrobiły nic by zapobiec działaniom albańskich bojówek, przez które Serbowie musieli upuścić swoje domostwa. Nie uważam, że trzeba sprawy zostawić tak jak wyglądają. Uważam, że wygnani Serbowie powinni wrócić do swoich domów. Losem Albańczyków niech się martwi Albania i zachód tj Europa włącznie z Ameryką, które do tej sytuacji doprowadziły -
satan claus
Ilu tych Serbow ucieklo? Czy, jesliby pozostali, czy wrocili, to Albanczycy byliby mniejszoscia? Szczerze watpie...
Nie wiem, czy zrobily cos, czy nic, ale takie mieli m.in. zadanie, jesli uwazasz, ze dali przyzwolenie dla takich dzialan, to ktos powinien odpowiedziec, tylko, czy to sa Twoje subiektywne poglady, czy obiektywne fakty?
Tak, jasne, bo sie Belgrad zmartwi losem Albanskiej wiekszosci w Kosovie... Juz raz sie zmartwili tak, ze im czystki w swoim stylu zaczeli robic. Jesli Albania sie zmartwi, to gotowy powod do wojny.
Czyli do obecnosci Albanczykow w Kosovie przyczynila sie Ameryka i reszta NATO? Bo, jakbys nie zauwazyl, to jest powodem konfliktow, a nie obecdny mandat UN. -
Anonim
Smutna prawda jest taka, że siły UN mogą tam robić to samo co robiły wojska Holenderskie w Srebrenicy, kiedy to akurat Serbowie dokonywali rzezi muzułmanów. O całej sprawie zrobiło się głośno po latach i nie wiem czy ktoś poniósł za to konsekwencje.
Co do Kosowa to przypominam, że UCK pierwsze zaatakowało oddziały serbskie. Te przystąpiły do kontruderzenia, które zostało powstrzymane przez NATO.
Tak na marginesie, choć na temat kilka zdjęć pokazujących stosunek Albańczyków do tego co pozostało w Kosowie po Serbach
http://www.eurojihad.org/News-artic... -
Harley Devil'sSon
>Charlemagne napisał
>nie porownoj Kosowa do Pomorza bo to inna sprawa ..
Nie porównuj Kosova do Wielkopolski ...; ]
-
satan claus
Owszem, rejterada Holendrow nie byla wcale mniejsza zbrodnia niz masowy mord Serbow na Bosniakach. Tyle, ze to argument za pozostawieniem sil m-zy narodowych... Teoretycznie winnych roznych zbrodni mial znalezc trybunal w holenderskiej Hadze. Nie znaleziono chyba jeszcze odpowiedzialnego za ta zbrodnie radko mladica, ale chetnie zobaczylbym przed jakims sadem dowodce tych Holendrow.
Nie musisz przypominac, wiem doskonale, tyle, ze to byly raczej ataki na ludnosc cywilna, co jest jeszcze gorsze. Sily Serbskie wkroczyly do Kosova i zaczely dokonywac czystek etnicznych rownierz na cywilach, to byl bezposredni powod ataku NATO i znow skierowanego w cywili...
Podobnie, nie dziwia mnie te zgliszcza, Albanczycy maja uprawniony zal do Serbow i odwrotnie. Chodzi o to, co zrobic, zeby nie powtorzyly sie kolejne czystki z ktorejkolwiek strony? Nawet nie jestem pewny czy niepodleglosc cos tu zmieni, jesli wycofaja sie sily UN to zapewne Albanczycy beda chcieli wykonczyc mniejszosc serbska, a Serbowie z kolei napewno beda miec roszczenia i powod do wojny. -
Charlemagne
akurat Pomorze było tylko kilka lat polskie .. nie liczac okresu od 1945 .. wlasciwie to mamy plemiona slowianskie -> ksiestwo zachodniopomorskie pod rządami gryfitow -> a od 1638 r. Niemców; p -
satan claus
Hola hola, Pomorze zachodnie bylo co prawda tylko chwilowo polskie, ale ludnosc mieszkajaca tam byla jak najbardziej w tym kregu kultury.
Chrobry je podbil, a prawdopodobnie za Mieszka II sie usamodzielnilo.
Pozniej Kazimierz odnowiciel z Jaromirem ruskim po pobiciu Pomorzan sprzymierzonych z Mazowszanami przylaczyl obie krainy do Polski. Potem Pomorze sie usamodzielnilo po nieudanej wyprawie na Czechy Boleslawa II Smialego. Jego brat, Wladyslaw Herman probowal odzyskac Pomorze wraz z Czechami (choc w tym czasie prawdopodobnie Polska byla lennem krola Czech...). Jego syn, Krzywousty zholdowal Pomorze, ksieciem zostal Wracislaw I, syn poleglego Swietopelka Szczecinskiego. Po smierci krola zwierzchnikiem Pomorza mial byc Ksiaze-Senior. Dopiero Boleslaw Kedzierzawy musial zlozyc cesarzowi Barbarossie hold z Pomorza. Pozniej sie uniezaleznili, ale zaraz zostali zwasalizowani przez krola dunskiego.
Znow sie uniezaleznili chwile potem, a ksiazeta pomorscy wchodzili glownie w sojusze i mariaze z ksiazetami polskimi, chocby z Przemyslem II, czy nawet Kazimierzem Wielkim.
Pozniej np. ksiestwem szczecinskim rzadzil Kazko Slupski, wnuk Kazimierza Wielkiego, ktory go nawet usynowil.
A potem to juz Ludwik Wegierski i Jagiello, nie wiem ktory gorszy, a napewno zadnego Pomorze nie obchodzilo...
Moze byloby inaczej, gdyby na krola obrano Ziemowita IV Mazowieckiego, ale Kazimierz musial sie umowic z Ludwikiem na "przezycie"... ech
Co do Gryfitow to nie wiadomo skad pochodzili, choc wielce prawdopodobne, ze to Chrobry obsadzil tam swojego czlowieka, moze nawet krewnego. -
Gandża
no to albania poszerzy swoje tereny. Mafia pewnie pieje(i strzela) z zachwytu).
No zobaczymy, czy beda sie dalej tak cieszyc.
ps. w takim razie polnocne kosowo nalezy dolaczyc do serbii. pytanie co z kosowska mitrovica. byc moze zostanie tak jak jest i bedzie przypominało nasz cieszyn. ale most to ONZ powinien jeszcze bardziej obtawic patrolami. Zdarzaja sie ataki wrogiej sobie ludnosci, ale to nie powinno dziwic.
ps2. ciekawe co na to macedonia. czy juz wzmacnia swoje granice. -
satan claus
Teoretycznie to ma byc niepodlegle panstwo, jedynie zamieszkale przez Albanczykow taaa, tylko co na to wlasnie Albania?
Nie wiem jak tam Macedonia, ale wloska mafia ma niezle profity z "interesow" w Albanii. -
satan claus
A i jeszcze do tych dygrersji pomorskich dodam fakt, ze ksiaze Pomorza Boguslaw X dwukrotnie oferowal sie jako lennik najpierw Aleksandrowi Jagiellonczykowi, potem jego bratu Zygmuntowi Staremu. Pierwszy nie zdazyl omowic sprawy, a drogi... jak to mial w swoim gnusnym zwyczaju odraczal, a Boguslaw w koncu oddal sie pod wladanie Hohenzollernow. I tak oto Polska stracila Pomorze na rzecz Niemcow. Slask rownierz zaniedbal Zygmunt, zrzekl sie swoich praw na rzecz bratanka... Habsburga.
- 1
- 2