-
Gandża
Kosowo ma aspiracje przylaczenia sie do albanii. swoja droga UCK tuż po zakonczeniu wojny, "zaatakowało" macedonię, by odbic wg nich swoje tereny. byl to krotki konflikt.zaatakowli te tereny, gdzie zdecydowana wiekszosc stanowia albanczycy. Coz, apetyt rosnie w miare jedzenia. dasz palec, reke wezmie.
wloska mafia swoja droga, albanska tez jest neizla. istnieje gigantyczny przemyt broni, kto0ry wymknal sie spod kontroli. w albanii szaleje bieda. rzad jest skorumpowany do cna. i tylko parlamentarzysci moga pozwolic sobie na luksus. ludzie ledwo wiarza koniec z koncem. zreszta polecam moja gfalerie. znajduje sie tam zdjecie stacji benzynowej. podobnie wyglada reszta.przestepczosc jest wysoka.
a wiecie jak rozpoznac kogos z mafii? jego samochód nie ma rejestracji. dosyc powszechny widok- czy to w kosowie, (choc zdecydowanie rzadziej), czy w albanii. -
satan claus
Tak, Albania jest obok Moldawii najbiedniejszym krajem Europy. Mafia, korupcja itd. to panstwo praktycznie istnieje tylko formalnie. Nie wiem, czy pamietacie, gwozdziem do trumny byl gigantyczny przekret tzw. piramidy finansowe.
Mam znajomego, ktory tam byl na wakacjach (zachcialo mu sie egzotyki), potwierdza wszystko, ale wracac nie ma zamiaru.
Tylko czemu nikt z tym nic nie robi? Nie wierze, ze ONZ jest skorumpowany... az tak, zeby brac ochlapy od tamtejszych wataszkow. -
Gandża
nie wiem, czy ONZ jest skorumpowany, czy albanczycy sa tacy sprytni.w kazdym badz razie UNFOR jest nieudolny. w zeslzym roku na festiwalu filmów o prawa czlowieka byl film o kosowie. jak to sponsoruje sie UCK- z USA(ale robia to emigranci). polecam. jak przypomnę sobie tytuł to napisze.
ps.ja jestem przeciwna niepodleglosci kosowa. -
satan claus
To jakie rozwiazanie konfliktu byloby bardziej kozystne? Skrytykowac latwo mozna wszystko.
To jest norma, ze instytucja gdzie brak liderow, czy hierarhii bedzie nieudolna i targana konflikatami, tak bylo z Liga Narodow, tak jest z ONZ, choc Ameryka ma tu niewatpliwie najwiecej do gadania.
Wcale nie dziwne, ze USAto sponsoruje, napoewno byli przeciwni Milosevicowi, ale teraz to ciezko mi pojac ich interes w oslabianiu Serbii (jesli odgrodzenie sie od Albanczykow jest zmiana na gorsze), nawet w sensie politycznym oni juz sie nie licza.
Troche to wszystko nie trzyma sie... kupy. Jugoslawia, jako jedyny kraj bloku wschodniego nie chciala sie angazowac ani w Uklad warszawski, ani NATO. Tylko, ze tendencje separatystyczne, odsrodkowe oczywiscie podzielily ten kraj, a stracila na tym glownie Serbia, nie umiem wskazac kto zyskal.
Chetnie obejrze jakis dokument, poszukam czegos w serwisach netowych i moze cos wkleje. -
-
Gandża
nie wiem, czy w miare jasno napisalam, albo ty nie dokladnie przecyztałes. rzad USA nie sponsoruje kosowa- robia to emigranci(albanscy).
Wiesz, ja komentuje to co widzialam , to co czytalam i to co slyszalam. jasne, ze chialabym aby bylo inaczej. by cos naprawić, trzeba dostrzec i zrozumiec przyczyny. ja sama nie wiem gdzie konkretnie ona lezy. jedynie moge zanalizowac informacje, ktore uzyskalam, z wiadomosci ttv, czy tez od ludzi ktorych spotkalam na swojej drodze. -
satan claus
Oj, chyba faktycznie opacznie to zrozumialem.
Jak my wszyscy, chyba tylko z mediow mamy informacje i moze je conajwyzej skomentowac. Co do przyczyn, to napewno leza w historii regionu i jak sadze wynikaja z tego samego powodu, dlaczego Bosniacy sa muzulmanami, czyli panowania Turcji w tamtym miejscu bylo dluzsze niz chocby w tej Bosni. Co do mafii to moze siegac czasow IIw.s. kiedy to Wlochy podbily ten kraj.