Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • satan claus

Bo tlumy chca czegos innego niz otwarte mowienie o nawet najlepszych pomyslach. Sam to zauwazasz i wcielasz w zycie.

Lady, obawiam sie, ze Hubert tak nie zrobi swojej wymarzonej kariery. Zastanawiam sie, czy aby ten nawiedzeniec Korwin nie robi tego przynajmniej dla czegos wiecej. Lepper zawiesilby dzialnosc po jednej-dwoch porazkach w wyborach. Hubert nie chce byc Don Kichotem i dokonywac jakis jakosciowych zmian, on jest konserwatysta tego ustroju, a jego starsi koledzy wrecz reakcjonistami.
  • Anonim

są święta więc zawieszam swoją polityczną działalność:P

wesołego Alleluja!
  • Anonim

wracając do wątku: polska dyplomacja? a co to takiego? :P
  • Magic

Polska dyplomacja, hmmmm, jesli Fotyga jest ministrem spraw zagranicznych, to coz tu mozna wiecej dodac. Prawda jest taka, ze dosyc czesto popelniamy bledy na arenie miedzynarodowej. Dyplomatami zostaja czesto ludzie nie majacy pojecia nawet o polskim savour-vivre a co dopiero o zachowaniu wsrod ludzi z innych krajow. Najlepsza byla wpadka zony Millera podczas wizyty pary cesarskiej z Japonii. Sukienka z napisem sex itp byla bardzo;) odpowiednia. A co na to nasi specjalisci od dyplomacji? Powiedzieli, ze poprawimy sie nastepnym razem (pomineli drobny fakt, ze para cesarska odwiedza dany kraj tylko jeden raz). Aaaa i jeszcze liczne glosne wpadki zwiazne z nieumiejetnoscia czytania oficjalnych zaproszen ( typu przyjscie w stroju sportowym na rzadowy piknik). Ehhhhhh, nic tylko zalamac rece.
  • Anonim

>Magic napisała:
    >Polska dyplomacja, hmmmm, jesli Fotyga jest ministrem spraw
    >zagranicznych, to coz tu mozna wiecej dodac. Prawda jest
    >taka, ze dosyc czesto popelniamy bledy na arenie
    >miedzynarodowej.

dosyć często? Ja ostatnio nie oglądam telewizji, ale jak tylko mi się uda to słucham radia i czytam newsy w necie. Czy Polacy w dobie IV RP mieli jakieś genialne posunięcie w dziedzinie dyplomacji?
  • Magic

>SoPhIsTiCaTe D napisała:

>dosyć często? Ja ostatnio nie oglądam telewizji, ale jak
    >tylko mi się uda to słucham radia i czytam newsy w necie.
    >Czy Polacy w dobie IV RP mieli jakieś genialne posunięcie
    >w dziedzinie dyplomacji?

Hmmmmm, genialne posuniecie. Wywieszenie flag nie tego kraju podczas wizyty zagranicznych dyplomatow. Jednym slowem, porazka na calej linii. I jeszcze nie umiemy wyznaczyc jakiejs jednej zwartej linii polityki zagranicznej. Nic tylko zalamac rece.
  • Anonim

a propo flag... taka mała dygresja: u nas w mieście przed meditransem (pogotowie ratunkowe) jest orzeł polski. Wszystko fajnie, gdyby nie to, że orzeł bez korony. Temat poruszany w lokalnej prasie, było nawet zdjęcie... Ale cóż...
  • Magic

>SoPhIsTiCaTe D napisała:
    >a propo flag... taka mała dygresja: u nas w mieście przed
    >meditransem (pogotowie ratunkowe) jest orzeł polski.
    >Wszystko fajnie, gdyby nie to, że orzeł bez korony. Temat
    >poruszany w lokalnej prasie, było nawet zdjęcie... Ale
    >cóż...

No bo u nas w Polsce to ciagle mamy pozostalosci po PRL-u. A tak swoja droga, to ja osobiscie mam juz dosc roztrzasania spraw zwiazanych z PRL-em. Daliby sobie juz spokoj. My Polacy, ciagle patrzymy w przeszlosc. A co z przyszloscia??? Jedna wielka czarna dziura:(

• Anonim

he,he...
    jaka polityka zagraniczna?

:((((((((((
  • Anonim

fakt... trafne spostrzeżenie. Aczkolwiek uważam, ze Twoje "he, he" było nie na miejscu. Tu trzeba działać :)
  • Magic

>wincent ferrer napisał
    >he,he...
    >jaka polityka zagraniczna?
    >
    >:((((((((((

Jakas jest na pewno. Polityka niezdecydowania, szukania sojusznikow tam,gdzie nas nie chca, ciagle wpadki na arenie miedzynarodowej. Ale najgorsze jest to poczucie naszych wladz, ze mozemy sobie lawirowac jak chcemy z ta polityka bo jestesmy supermocarstwem. Hmm, wcale cukierkowo nie jest:((((((

• . ...- .. -.- .-/biadronka

Hmmm... no polityka poprzedników nie dała Polsce pozycji specjalnej:P
    Latanie Kwaśniewskiego do Moskwy było straszliwe, ambasadorowie współpracujący z rządem obcego komunistycznego kraju (Ukraina) przeciwko polakom mieszkającym tam...
    Teraz widzę mozolne wypracowywanie trudnych ale korzystnych dla nas stanowisk. Bo dyplomacja polska ma robić to, co jest dobre dla Polski a nie dla Europy. Tak, dla przypomnienia:) Rozumie to nawet część europosłów opozycji. Niestety tylko część. I niestety tylko część posłów koalicjantów. (tu daję kopa po równo intrygantom polskim ignorującym odczyt własnej minister jak i samoobrończykowi od dziwek).
  • satan claus

To zalezy, bo jednak unia i NATO to jakas pozycja. Co do Moskwy, to akurat nie wiem, czy mozna zazucac komukolwiek, ze chce utrzymywac jakotakie stosunki, choc dziwnie "przypadkowo" zamknieto granice dla polskiego jedzenia, po wyborach... Ukraina, to akurat jest wielki plus, choc oczywiscie jasne z kim kto trzyma, ale dyplomatycznie to byl sukces. Olus nie jezdzil tam wspierac Kuczme, tylko jakos posredniczyc w mediacjach, ma tam pewien fame z tego tytulu, no i sama Polska tez.
    Szczerze, to moze nie jestem dosc spostrzegawczy, ale nie widze tego mozolu. Widze i moge zapisac na plus, ze wywolano pewna debate w unii nt stosunkow z Rosja jako calosci wspolnoty, ale tu nie bylo tego "mozolu" Fotyga sie nie pofatygowala, zeby kogokolwiek przekonywac w Europie, lobbowac. Niestety, stosunki z Niemacmi, to jest to, co kompletnie obecna dyplomacja spartolila. Mam wrazenie, ze Merkel bardziej zabiega o poprawe ich, niz Kaczynscy, a olewanie takich spotkan jak trojkat weimarski, jest bardzo glupie i szkodliwe dla dyplomacji.
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)