Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Ja np. na prezydenta chetnie widzialbym (mowie powaznie), mimo wieku, Bartoszewskiego - takich idealistow i pragmatykow w polskiej polityce brakuje :/... po prostu - mezow stanu.
  • madzia

noo świetna kandydatura-że też po kolei autorytety w tym kraju,że tak brzydko się wyrażę "wymierają" a nikogo na horyzoncie nie widać:(
  • #Mr.mgr Kris#

W praktyce gdyby działał w Polsce system prezydencki a prezydentem byłaby osoba-autorytet pokroju prof. Bartoszewskiego to wreszcie pojawiłaby się realna szansa na likwidację senatu i rzeczywistego odchudzenia sejmu.Przy prezydencie działałby oficjalnie sprawny zespół ekspertów(ok 20 osób).Wtedy już nic nie tłumaczyłoby tak dużej ilości posłów(460) oraz całkowicie podważałoby istnienie kosztownej 'politycznej przechowalni'-Senatu(100 ).

I znów wraca podstawowy problem...brak już nawet nie jednego ale całej kadry 'nowych' autorytetów , twradych pragmatyków-idelistów. Mówimy o instytucji prezydenta a takich ludzi potrzeba dziś najbardziej w sejmowyh ławach.Bo gdy patrzę na obecnych 'rerezentatntów' narodu zastanawiam się czy ci ludzie widzą coś więcej poza partyjną ideologią , swoimi wodzami , swoimi przywilejami.Mogę się też założyć , że znaleźliby się wśród sejmowych ław też tacy co nawet nie wiedzą co oznacza słowo 'pragmatyzm'.
  • satan claus

Bartoszewski, swietna kandydatura. Obawiam sie, czy on sam chcialby. Ciezko znalezc kogos odpowiedniego.

Ole ole :)
    http://www.youtube.com/watch?v=Dp0v...

Prezydent wszystkich ulaskawionych
  • satan claus

Kris, nie wiem, czy likwidacja senatu do dobry pomysl. Sejm jest nieco zbyt medialny i rozkrzyczany, czesto senat naprawia jego buble.
    Z drogim akapitem pelna zgoda, brak nam politykow z prawdziwego zdarzenia. Sejm byl nazywany przez Zygmunta Augusta "stanem posledniejszym", to zawsze byl plebs polityczny. Dzis to maszynka do glosowania, rownie dobrze mozna ich o polowe zmniejszyc, ale senat zostawic.
  • Anonim

Powiem tak: jesli mialbym pewnosc, ze prezydentami beda zostawac ludzie poziomu Bartoszewskiego czy chocby Geremka to okej. Problem jednak w tym, ze w Polsce takich ludzi jest jak na lekarstwo. W ogole problemem polskiej polityki jest to, ze brak w niej prawdziwych (jak juz wspomniano wczesniej) idealistow i wizjonerow, ludzi zafascynowanych kreowaniem nowej rzeczywistosci i postaw, ludzi dla ktorych pieniadze nie sa celem w zyciu ale srodkiem do realizacji zalozen, wizji czy programow, ludzi zdeterminowanych wspoldzialac dla zasady "for better tomorrow", ludzi ciekawych i majacych prorozwojowe nastawienie do siebie i otoczenia i w koncu ludzi, dla ktorych polityka bylaby pasja sama w sobie. Bez tego duzo sie nie zmieni.

Niestety, to nie dla tego spoleczenstwa, ktore jest zbyt ulomne i glupie, a najlepszym jego wyznacznikiem jest Lepper, Lyzwinski czy jeszcze kilka innych "samcow rozplodowych" (cytat z gazetki partyjnej Samoobrony) albo skrzywionych emocjonalnie Frankenstainow, ktorzy nagle lepiej wiedza co dla mnie jest dobre niz ja sam, albo z drugiej strony skompromitowanej lewicy, ktora jesli posiada resztki honoru, sama winna sie powystrzelac, by nie kazac siebie ogladac spoleczenstwu, ktore pewnie i tak ciemne zostanie i nic nie zrozumie. To jest prawdziwy skutek drenazu komunistycznego. Rzygać mi się chce. Przpraszam za wulgaryzm, ale taka mam awersje.
  • satan claus

Geremek jest dla niektorych kontrowersyjny.
    Tu jest glebszy problem, ten system. Chodzi o partie, z ktorych wydawaloby sie logicznie, musi pochodzic kandydat. To konczy sie kolesiostwem i zaleznoscia. CZemu wlasnie Bartoszewski? Jak sadze, wiekszosc z nas uwaza go za bezpartyjnego i obiektywnego, jakby ponad tym bajzlem. Zapewne tez jest kilku innych dobrych kandydatow, ale nie sa znani, bo nie maja tego propagandowego zaplecza w postaci partii.
  • Anonim

ja bardzo podziwiam p. Bartoszewskiego. Sądzę jednak, że w obecnym wieku i pogarszającym się stanie zdrowia nie jest w stanie na taki wysiłek. Prezydentura to obecnie trochę cięższa fizycznie praca niż np. przed wojną. Wiele spotkań, rozmów. To dla człowieka w tym wieku może być trochę dużo.

Z osób, które obecnie znajdują się w elicie politycznej bardzo chętnie w roli prezydenta widziałbym Donalda Tuska. To człowiek, który w polityce zachowuje równowagę i nie łączy się z jedną doktryną.
    W roli premiera (oczywiście poza moim ulubionym Marcinkiewiczem) albo prezydenta widziałbym również R. Giertycha. Ostatnio bardzo zmieniłem swoje zdanie na jego temat bo myslę, że dobrze radzi sobie w MEN. Jest to człowiek o głębokim poczuciu narodowym, szanujący tradycje, w dodatku pracowity. Czego chcieć wiecej?
  • madzia

Roman?? to chyba jakiś żart?? może jako minister czasem coś sensownego powie to się zabiera do wszystkiego od dupy strony tak jak i cały rząd...
  • satan claus

Looo Jezu. Chcesz jednego z dwoch najwiekszych blaznow z Wiejskiej u wladzy?
    Marcinkiewicz niby czemu dobry premier? Bo taki ladny i balwany lepi jak chce? Jakie on niby tradycje szanuje? "Tradycje", ktore maja mniej niz 100lat typu endeckich? Tusk podobnie, jakie ma kompetencje poza dyplomatycznym wypowiadaniem sie?
    Jak sobie niby Giertych junior radzi dobrze w MEN? Mundurki, amnestia, czy co, obsadzanie stanowisk swoimi ludzmi? Tez mi dokonania....

Pracowity to jest... otak, a najwiecej uwagi poswieca pracy dziennikarzy, on im daje sporo etatow. Brawo, to jest prawdziwa polityka pro-medialna.
  • Kasiunia_GTW

Roman.....masakra....co niby go kwalifikuje na takie stanowisko?? I ze niby sobie dobrze radzi zw MEN hahahah tez dobry zart a prima aprhilis opiero w pn!! hehehe Ze niby dobre sa zmiany co miesiac wzwiazku z matura i nie wiadomo co jest aktualne a co nie?? Mnie to bezposrednio dotyczy i wiem jakie to uczucie kiedy jest ok 3miesiecy do matury a nic tak naprawde nie jest na 100% jasne. Zmienia swoje rozporzadzenia jak w kalejdoskopie. Wiec ciekawa jestem czym sie kierowales podajac jego kandydature
  • Anonim

Obecnie sa wakaty na stanowisko:

- prezydenta,
    - premiera

w Polsce. Brak wlasciwych kandydatow. Naprawde nie widze prawdziwych politykow.
  • satan claus

Bo zawodowi politycy sa malutkimi kombinatorami, zaden majestat, zadne kompetencje, ale gra o stolki i tyle. Niestetyy, jak mowilem, to wina sposobu ich obierania, w konkursach pieknosci, albo wina powierzchownego elektoratu.
  • })({ Аня })({

Przepraszam, że wchodzę w temat, ale bez sensu jest zakładać kolejne.
    Znacie może polskich posłów PE, którzy zasiadają w Prezydium PE?
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)