Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • lu

wczoraj powrócił temat emerytur dla byłych funkcjonarjusz UB, SB i WRON, a tak właściwe ich obniżenia z czym się całkowicie zgadzam. Ale nie rozmumiem jak w demokratycznym państwie ktoś może być przeciewko temu - jak SLD. Rozumiem elektorat - rzecz święta, ale jak to się kłóci z nową wizją tej prati, którą promuje Olejniczak. Tak bardzo chce zerwać ze starym wizerunkiem tej pratii, a wykazują się taką inicjatywą.
  • Anonim

Pomyśl tak trochę dlaczego SLD jest przeciwko. Rozpatrz jakie mieli stanowiska niektórzy z tej partii za czasów PRL a potem wyciągnij wniosek.
  • lu

Za czasów PRL, a przecież teraz SLD buduje nowy wizerunek swojej partii. Chce zerwać z przeszłością, "czyści" swoje szeregi ze starych działaczy, a pomino tego podejmuje takie działania.
  • lu

Takie sprzeczności, z jednej strony chce wejść w nowe, z drugiej kurczowo trzyma się starego.
  • Łukasz K-12

SLD to najbardziej skompromitowana partia w Polsce. Największe przekręty za czasów ich rządów najwięcej członków i działaczy-przestępców i watażków. Dziwię się, że SLD ma w ogóle takie poparcie, ale głównie dzięki procentowi poparcia możemy zobaczyć ilu mamy w kraju komunistów, utrwalaczy władzy ludowej ubeków i osób, którym partia-mafia odpowiadała.
  • Anonim

><<łuki>> napisał
    >Za czasów PRL, a przecież teraz SLD buduje nowy wizerunek
    >swojej partii. Chce zerwać z przeszłością, "czyści"
    >swoje szeregi ze starych działaczy, a pomino tego podejmuje
    >takie działania.

Niby tak PiS również robi, a jedynie co widzę to nowe gajerki i masa bilbordów z hasłami pustymi.
  • lu

dokładnie, te przekręty za ich rządów się w głowie nie mieszczą, tutaj chyba Miller był największym cwaniakiem. Aż dziwne, że ta partia popiera podatek progresywny.

No zgoda PIS też często zmienia zdanie, ale nie rozbi to w taki skrajny sposób. No poza wymianą PO na LPR i SO;)
  • Anonim

Dlatego ja 'pierdolę' każdą partię i krytykuje je wszystkie.; ]
  • Anonim

Powiedzmy to wprost - SLD popierając skrajnych komunistów i ludzi organizujących ściezki zdrowia aparatu totalitarnego państwa, które w rzeczywistości nie było żadną Polską tylko kolejna "republiką ZSRR" (polecam tu choćby film "Mała Moskwa" Krzystka) jest faktycznie czerwone... jest z krwią na rękach. więc nie wiem faktycznie jak można popierać partię popierającą zbrodniarzy w większosci.
  • lu

no jak naraZie, żaden z uczestników dyskusji nie stwierdził, że popiera SLD;) ja osobiści zastanawiam się nad tym co oni chcą zrobić, a co rzeczywiście robią. Jak można budować "nową lewicę" jak chce Olejniczak, broniąc interesu "zasłużonych towarzyszy"

Chciałem popchnąć dyskujse w kierunku podatku progresywnego i liniowego, ale nie podchwyciliście wątku;/
  • Anonim

No widzisz, ja to jestem ciemny z takich rzeczy więc już zakończę swój udział w tej dyskusji, ale nie omieszkam zaglądać i czytać niektórych tekstów.; )
  • Niewidzialna Ręka Rynku

ja jestem chyba ciemnogrodzianinem bo też nie popieram SLD

a SLD dbać o elektorat musi, bo to pieniążki, pieniążki....
    Zresztą nie przejmowałbym się, oni są obecnie bardzo blisko nieprzekroczenia progu zaporowego. Poza dawnym aparatem, jakimiś drobnymi komuszkami i lewicującymi studentami mają śladowe poparcie.
  • Tiwanick

><<łuki>> napisał
    >wczoraj powrócił temat emerytur dla byłych funkcjonarjusz
    >UB, SB i WRON, a tak właściwe ich obniżenia z czym się
    >całkowicie zgadzam. Ale nie rozmumiem jak w demokratycznym
    >państwie ktoś może być przeciewko temu - jak SLD.

Wytłumaczę Ci : demokracja na tym polega, że można mieć różne zdania na różne tematy, można je głosić i popierać przy pomocy metod politycznych.

Też jestem za obniżeniem emerytur SB-kom i innym sługusom poprzedniego reżimu, ale nie dziwi mnie wcale, że są środowiska , które się temu sprzeciwiają.

>Rozumiem elektorat - rzecz święta, ale jak to się kłóci
    >z nową wizją tej prati, którą promuje Olejniczak. Tak
    >bardzo chce zerwać ze starym wizerunkiem tej pratii, a
    >wykazują się taką inicjatywą.

SLD nie rządzi Olejniczak, tylko Napieralski. Olejniczak ma duże wpływy , ale nawet on nie chce do siebie zrażać starego elektoratu tej partii.
  • Tiwanick

><<łuki>> napisał

>Chciałem popchnąć dyskujse w kierunku podatku
    >progresywnego i liniowego, ale nie podchwyciliście wątku;/

Po co? To było wałkowane milion razy. Jak chcesz gadać o podatkach, to nie zakładaj wątku o SLD, tylko o podatkach właśnie. Albo zreanimuj jakiś już istniejący.
  • Anonim

>Niewidzalna Ręka Rynku napisał
    >ja jestem chyba ciemnogrodzianinem bo też nie popieram SLD
    >
    >
    >a SLD dbać o elektorat musi, bo to pieniążki,
    >pieniążki....
    >Zresztą nie przejmowałbym się, oni są obecnie bardzo
    >blisko nieprzekroczenia progu zaporowego. Poza dawnym
    >aparatem, jakimiś drobnymi komuszkami i lewicującymi
    >studentami mają śladowe poparcie.

Oby. Bogu dzięki.
  • Artur

>Tiwanick napisał
    >
    >SLD nie rządzi Olejniczak, tylko Napieralski. Olejniczak ma
    >duże wpływy , ale nawet on nie chce do siebie zrażać
    >starego elektoratu tej partii.

Zarówno Olejniczak jak i Napieralski robią jedynie twarz w SLD. To stosunkowo młodzi ludzie i z komuną nie mieli wiele wspólnego (poza tatusiami). Brak poparcia dla zniesienia przywilejów emerytalnych dla SBków dowodzi że partią rządzą w rzeczywistosci stare elity. Jelśli rządziłby Napieralski to olałby tą sprawę.
  • Ritter von Nałęcz

nie jestem przekonany. Napieralski to straszna antyprawicowa menda, z bardzo socjalistycznymi poglądami.
  • MPJ 78

SLD nie ma wyjścia Miller zraził do niej przeciętnych ludzi. Akcja Olejniczka w sprawie odrzucenia weta Prezydenta odnośnie emerytur pomostowych nie pozwala nikomu zapomnieć że SLD z jakąkolwiek dbałością o pracownika, robotnika itd nie ma nic wspólnego.

Jedyna więc nadzieja dla SLD to utrzymanie tych 5-8% to dbanie o beton z przeszłością w PZPR, UB, SB
  • Artur

>el Duque Farnese napisał
    >nie jestem przekonany. Napieralski to straszna antyprawicowa
    >menda, z bardzo socjalistycznymi poglądami.

Napieralski to bezideowy kretyn. Wydaje mi się że bardziej interesowała by go opinia publiczna która popiera projekt ale widać dawni towarzysze cały czas mają decydujący wpływ na SLD.
  • Artur

>MPJ 78 napisał
    >Jedyna więc nadzieja dla SLD to utrzymanie tych 5-8% to
    >dbanie o beton z przeszłością w PZPR, UB, SB

Teoretycznie jedyna nadzieja dla SLD to odcięcie się od dawnego betonu i walka o głosy młodych lewicujących ludzi. Jak widać nie stać ich na taką strategię. Mimo zmiany medialnego wizerunku wszyscy widzą że to jadna wielka ściema a partią rządzą dawni dzałacza PZPR.
  • 1
  • 2
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)