Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • YT

Młodzi, lewicujący ludzie w zdecydowanej większości sympatyzują ze starym betonem lub w najlepszym przypadku bagatelizują jego szkodliwy wpływ na losy Polski zarówno w przeszłości, jak i dziś. Przy okazji każdej notki dotyczącej np. morderstw na duchownych w latach 80-tych czy odbieraniu emerytur ubekom czerwone młodzieżówki wypisują brednie typu "zabili Popiełuszkę, bo uprawiał politykę, więc był sam sobie winien". No i oczywiście dyżurny argument lewicy w sprawie polityki historycznej: "a co kogo obchodzi przeszłość?".
  • Anonim

>Raf napisał

>wypisują brednie typu "zabili Popiełuszkę, bo uprawiał
    >politykę, więc był sam sobie winien".

To nie jest zaden argument, poziom abstrakcjonizmu jest taki sam jak w zdaniu "urodziles sie jako syn panstwa Kowalskich, ktorych nie lubie wiec musiales zginac" - co to w ogole jest?, ktos kto podaje taki "argument" musi byc idiota.

>No i oczywiście
    >dyżurny argument lewicy w sprawie polityki historycznej: "a
    >co kogo obchodzi przeszłość?".

Mnie obchodzi. Za sciezki zdrowia ci ludzie powinni byc pozbawienia wszystkich przywilejow, łącznie, choc niestety dzis juz to niemozliwe, z obywatelstwem.
  • Tiwanick

Bardzo fajnie, że dyskutujecie sobie z takim 'znawstwem' o ideowej, lewicującej młodzieży, ale obawiam się, że macie nijakie pojęcie o jej poglądach, zwłaszcza na PRL. Polecałbym Wam się zapoznać ze stanowiskiem np. środowiska Krytyki Politycznej, a potem dopiero wypowiadanie się na tematy o których teraz nie macie nic mądrego do powiedzenia.
  • Artur

>Raf napisał
    >Młodzi, lewicujący ludzie w zdecydowanej większości
    >sympatyzują ze starym betonem lub w najlepszym przypadku
    >bagatelizują jego szkodliwy wpływ na losy Polski zarówno
    >w przeszłości, jak i dziś.

Na szczęście takich betonów nie jest wiele co pokazały wybory 2007. Są to zazwyczaj dzieci dawnych działaczy partyjnych. Dużą liczbę bardziej liberalncyh lewaków (takich jest sporo) zabrała PO, szczególnie podczas debaty Tusk-Kwaśniewski.
    Na codzień nie kontakuje się z ludźmi o poglądach lewicowych ale na forach można zauważyć pewne schematy. Raczej obojętność na przeszłość niż zangażowanie, generalnie obyczajowy liberalizm, "antykaczyzm" a gospodarczo raczej są zwolennikami wolnego rynku, zwolennicy ścisłej współpracy z UE. Czyli z dawnym pojęciem lewaka mają mniej wspólnego. Platforma świetnie poradziła sobie z odebraniem takiego elektoratu SLD. Komuchom zostali jedynie starzy wyborcy. I niech tak zostanie :)
  • YT

>Tiwanick napisał
    >Bardzo fajnie, że dyskutujecie sobie z takim 'znawstwem' o
    >ideowej, lewicującej młodzieży, ale obawiam się, że
    >macie nijakie pojęcie o jej poglądach, zwłaszcza na PRL.
    >Polecałbym Wam się zapoznać ze stanowiskiem np.
    >środowiska Krytyki Politycznej, a potem dopiero
    >wypowiadanie się na tematy o których teraz nie macie nic
    >mądrego do powiedzenia.

Ja opisuję rzeczywistość, jakiej jestem świadkiem. Nie moja wina, że fani Krytyki Politycznej, którzy PODOBNO potępiają PRL (choć moje skromne doświadczenia z tą formacją mówią co innego) dali się zdominować przez eseldowskich bananowców.
  • Chicki

Oby tylko ci młodzi mieli tyle wiedzy i kultury co starzy...

SLD kojarzy się niektórym z komuną, przekrętami i całą resztą negatywnych cech... Nie widzi się brudów PiS-u, nepotyzmu PSL i całej reszty... reszty która jest aktualna, trwa, to się dzieje... ale nie, lepiej wracać wstecz i powoływać komisje śledcze spraw sprzed kilkudziesięciu lat...
  • Anonim

Tiwanick daj spokoj z Krytyka Polityczna czy red. Sierakowskim... :/
  • Tiwanick

>Łukasz napisał
    >Tiwanick daj spokoj z Krytyka Polityczna czy red.
    >Sierakowskim... :/

A niby czemu? Stanowisko Sierakowskiego na temat PRL jest zdecydowanie ciekawsze niż 'betonu'. A KP jest wpływowym środowiskiem lewicy, bardziej dynamicznym i ciekawszym intelektualnie niż młodzieżówka SLD.

A że trudniej Wam krytykować KP, bo nie znacie tego środowiska albo nie rozumiecie jego postulatów - to już nie moja wina...
  • YT

>Chicki napisał
    >SLD kojarzy się niektórym z komuną, przekrętami i całą
    >resztą negatywnych cech... Nie widzi się brudów PiS-u,
    >nepotyzmu PSL i całej reszty... reszty która jest
    >aktualna, trwa, to się dzieje... ale nie, lepiej wracać
    >wstecz i powoływać komisje śledcze spraw sprzed
    >kilkudziesięciu lat...

PiS i PSL nie były zamieszane w afery, w wyniku których ginęli ludzie. Jakoś nie wiąże się polityków tych formacyj np. z zabójstwem Olewnika. Wyjątkowość SLD polega na silnych związkach jego członków z byłym aparatem SB, pośrednio więc także z mafią. Trudno jest wymienić nazwisko człowieka, który zginął w wyniku jakiejś 'prawicowej' czy 'solidarnościowej' afery.
  • Chicki

Olewnik jest ofiarą polityki SLD... :] zabawne... U Olewnika bywali politycy SLD, radni, policjanci, i cała reszta władz... zadaj sobie pytanie dlaczego? Żeby mógł sobie swobodniej interesy prowadzić. Najpierw zaprasza na imprezy (bezinteresowne to nie było) teraz z ludzi robi ścierwa, jak z prokuratorem było.
  • Anonim

>Raf napisał
    >Trudno jest
    >wymienić nazwisko człowieka, który zginął w wyniku
    >jakiejś 'prawicowej' czy 'solidarnościowej' afery.

Jacek Dębski.
    BTW, „Od 1990 kierował łódzkim oddziałem Unii Polityki Realnej.”
  • YT

>Zygzak napisał
    >Jacek Dębski.
    >BTW, „Od 1990 kierował łódzkim oddziałem Unii Polityki
    >Realnej.”

Z zabójstwem Dębskiego wiąże się związanego z lewicą (TW SB, sprawa Papały) gangstera, Jeremiasza B. Prawdopodobnie chodziło o prywatne porachunki obu panów, nie mające związku ze strukturami AWS.

Mi chodziło o prawicowe afery, w której ginęli niekoniecznie prawicowi ludzie... podawanie przykładów (niby)prawicowych ofiar lewicowych bandytów działają na korzyść mojej tezy...
  • Anonim

>Raf napisał
    >Z zabójstwem Dębskiego wiąże się związanego z lewicą
    >(TW SB, sprawa Papały) gangstera, Jeremiasza B.
    >Prawdopodobnie chodziło o prywatne porachunki obu panów,
    >nie mające związku ze strukturami AWS.

Nie porachunki, a interesy. Ministra…

>Mi chodziło o prawicowe afery, w której ginęli
    >niekoniecznie prawicowi ludzie... podawanie przykładów
    >(niby)prawicowych

Jakich (niby)prawicowych? Już zaczynasz kręcić?

> ofiar lewicowych bandytów działają na
    >korzyść mojej tezy...

Jasne, jeśli na korzyść twojej tezy działa (niby)prawicowiec z UPR, NOP, RMP robiący podejrzane interesy z mafią, to ja naprawdę nie mam więcej pytań, bo tradycyjnie sam się ośmieszasz.
  • Anonim

Tfu, poprawka, na pewno nie ministra, tylko szefa Urzędu Kultury Fizycznej i Turystyki.
  • Artur

>Chicki napisał
    >Olewnik jest ofiarą polityki SLD... :] zabawne... U
    >Olewnika bywali politycy SLD, radni, policjanci, i cała
    >reszta władz... zadaj sobie pytanie dlaczego? Żeby mógł
    >sobie swobodniej interesy prowadzić. Najpierw zaprasza na
    >imprezy (bezinteresowne to nie było) teraz z ludzi robi
    >ścierwa, jak z prokuratorem było.
    >
    Olewnik świętoszkiem na pewno nie był ale nie o tym przecież mowa. Popadł z jakiś powodów w konflikt z miejscowym politykiem SLD, co zaowocowało porwaniem i zamordowaniem jego syna.
    O co ci chodzi z tym prokuratorem? Że pod wpływem emocji potrząsnął nim, gdy się dowiedział w jaki sposób jest prowadzone śledztwo?
  • YT

"Wniosek do TK. Funkcjonariusze UB i SB ryzykowali stres i utratę życia - twierdzą posłowie lewicy, broniąc ich przed obniżką emerytur. - Czy mam się przejmować stresami gestapowców, którzy mordowali na Szucha? - pyta prof. Władysław Bartoszewski "

http://wyborcza.pl/1,76842,6319573,...

Ja rozumiem, że trzeba dbać o elektorat, ale żeby przy okazji łżeć jak psy z tymi "wojnami domowymi" i kompromitować się tekstami o stresującej pracy?
  • Anonim

Nawet szkoda komentarza. :/
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)