Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • madzia

ciekawe dlaczego tyle lat po zakończeniu kolonizacji tam nadal jest tak jak było prawie 100lat temu??? otóż powiedźmy sobie szczerze mentalność ludu murzyńskiego jest jaka jest-moja ciocia była w Kenii i opowiadała,że Murzynom nie chce się pracować...że najlepiej sobie radzą z rolą i opieką nad swoimi plemionami-oczywiście,że Europa swoje zrobiła by popsuć-sztuczne narysowanie granic...a poza tym idzie duża pomoc,która jest przejadana przez władców i marnowana,bo tam należałoby pomóc w tworzeniu infrastruktury...a poza tym może niech tym się zajmą prywatne instytucje charytatywne,a dodatkowo dobrze,że umorzono długi państwom afrykańskim,a nie idą fale pieniędzy od państw,z ludzi podatków...
  • madzia

>hubert sikorski napisał
    >ty patrząc na biedę widzisz jakieś slamsy, żuli i brudne
    >dzieci itd. tak wygląda bieda w miastach, ja mieszkam na
    >wsi i tu bieda jest bardziej cywilizowana;) nie mówię że
    >kapitalizm jest uosobieniem zła, czy w polsce mamy
    >kapitalizm? uważam ze tak jednak jak to tu niektórzy
    >opisują chcieli by pójść dalej z tym kapitalizmem co mi
    >się już nie podoba:P

w Polsce nie mamy kapitalizmu-niestety w dużej mierze socjalizm jak i w większości UE...i zobaczymy jak ten kolos na sztywnych nogach będzie gonił USA-buahaha:P Chiny nas już za niedługą mykną:D no to jak nie kapitalizm to socjalizm? o nie! radzę poczytać conieco z historii myśli ekonomicznej i o systemach-bo jak narazie alternatywą dla kapitalizmu jest kapitalizm ze "sztucznymi ulepszaczami" dawanymi przez państwo, czyli w gruncie rzeczy socjalizm-a ja wolę postrokroć ten pierwszy:]

>ok. twoje wartości są inne a ja jestem wybitnie
    >tolerancyjną osobą i nie powiem że są gorsze no bo czemu
    >miał bym tak myśleć:P a czy ty uważasz moje wartość za
    >gorsze od twoich? Jeśli nie to może byś ze chciała je
    >przyjąć:D

no i o tym mówię:) o misyjności chrześcijan i nie tylko-niby,że tolerancja i że inne wartości nie gorsze,ale chęć nawracania głęboko zakorzeniona:P dziękuję nie czuję potrzeby by mnie nawracać-nie zbłądziłam w życiu:]
  • madzia

w sumie mała poprawka Chiny ze swoim rozwojem i ekspansywnością już dawno UE zostawiły w tyle:P ale UE chce coraz więcej regulacji by się bronić przed zalewem i utrzymać się w peletonie,a nie umie zrozumieć,że należy właśnie MNIEJ regulacji i dążyć do wolnego handlu międzynarodowego...eh,ale za trudne to jest do zrobienia dla socjalnej UE...
  • Anonim

a czy przeciętny chińczyk jest przez to szczęśliwy?
  • madzia

>hubert sikorski napisał
    >a czy przeciętny chińczyk jest przez to szczęśliwy?

pewnie nie,bo mają komunizm:P
  • Anonim

>zwyczajnie niezwyczajna :) napisała:
    >nie zbłądziłam w życiu:]

to się okaże za 50 lat:P
  • madzia

>hubert sikorski napisał
    >>zwyczajnie niezwyczajna :) napisała:
    >>nie zbłądziłam w życiu:]
    >
    >to się okaże za 50 lat:P

a Ty o tym już teraz wiesz?:P hehe nie wierzę w Sąd Ostateczny,więc pewnie nie będzie mi dane się dowiedzieć;] jednym słowem przeżyć życie,by umierając niczego nie żałować;)
  • Anonim

>jednym słowem przeżyć życie,by umierając
    >niczego nie żałować;)

własnie o to mi chodzi, jak ocenisz swoje zycie za 50 lat;]
  • madzia

zobaczymy:] mam nadzieję,że niczego nie będę żałować:)
  • The M

>ciekawe dlaczego tyle lat po zakończeniu kolonizacji tam
    >nadal jest tak jak było prawie 100lat temu??? otóż
    >powiedźmy sobie szczerze mentalność ludu murzyńskiego
    >jest jaka jest-moja ciocia była w Kenii i opowiadała,że
    >Murzynom nie chce się pracować...że najlepiej sobie
    >radzą z rolą i opieką nad swoimi
    >plemionami-oczywiście,że Europa swoje zrobiła by
    >popsuć-sztuczne narysowanie granic...a poza tym idzie duża
    >pomoc,która jest przejadana przez władców i marnowana,bo
    >tam należałoby pomóc w tworzeniu infrastruktury...a poza
    >tym może niech tym się zajmą prywatne instytucje
    >charytatywne,a dodatkowo dobrze,że umorzono długi
    >państwom afrykańskim,a nie idą fale pieniędzy od
    >państw,z ludzi podatków...

ech... wszyscy kochają Kapuścińskiego, a nikt nie pamięta podstaw jego wiedzy o Afryce (a był on chyba jedną z najbardziej zorientowanych w tamtych realiach osób)...
    Afryki nie da się i nie można traktować jako jeden kontynent. Nie można nawet myśleć o jej częściach w kategorii jednego państwa. Mnogość wierzeń, plemion, animozji, poglądów na życie, mnogość światów... Przeogromne różnice kulturowe, brak ich dostatecznego poznania... nie nie nie... Zachód nigdy tego nie pojmie, nie zrozumie i nie wypracuje odpowiedniej recepty na dramat, który sam na ten kontynent sprowadził... I żeby była jasność nie stawiam się na piedestale eksperta... interesuję się trochę Afryką i im więcej o niej wiem tym większym laikiem się czuję.

• The M

i proszę o zaprzestanie używania terminów w stylu "lud murzyński" bo dostaję wysypki...
  • madzia

>Mariano napisał
    >i proszę o zaprzestanie używania terminów w stylu "lud
    >murzyński" bo dostaję wysypki...

ach czepiasz się:) mieszkańcy kontynentu:Afryka-lepiej?:]
  • The M

lepiej, bo tacy ludzie istnieją:) ale o ludzie murzyńskim to nigdy nie słyszałem:)

wygodniejszy jest już termin Afrykańczycy.
  • madzia

Mariano bo sztucznie mi się napisało:P pierwsze co wpadło do głowy to właśnie Afrykańczycy,ale jakoś tak wyszło:)
  • The M

>Mariano bo sztucznie mi się napisało:P pierwsze co wpadło
    >do głowy to właśnie Afrykańczycy,ale jakoś tak
    >wyszło:)

spoks. i tak to nie było meritum mojej wypowiedzi:)
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)