-
ciekawe dlaczego tyle lat po zakończeniu kolonizacji tam nadal jest tak jak było prawie 100lat temu??? otóż powiedźmy sobie szczerze mentalność ludu murzyńskiego jest jaka jest-moja ciocia była w Kenii i opowiadała,że Murzynom nie chce się pracować...że najlepiej sobie radzą z rolą i opieką nad swoimi plemionami-oczywiście,że Europa swoje zrobiła by popsuć-sztuczne narysowanie granic...a poza tym idzie duża pomoc,która jest przejadana przez władców i marnowana,bo tam należałoby pomóc w tworzeniu infrastruktury...a poza tym może niech tym się zajmą prywatne instytucje charytatywne,a dodatkowo dobrze,że umorzono długi państwom afrykańskim,a nie idą fale pieniędzy od państw,z ludzi podatków...
-
>hubert sikorski napisał
>ty patrząc na biedę widzisz jakieś slamsy, żuli i brudne
>dzieci itd. tak wygląda bieda w miastach, ja mieszkam na
>wsi i tu bieda jest bardziej cywilizowana;) nie mówię że
>kapitalizm jest uosobieniem zła, czy w polsce mamy
>kapitalizm? uważam ze tak jednak jak to tu niektórzy
>opisują chcieli by pójść dalej z tym kapitalizmem co mi
>się już nie podoba:P
w Polsce nie mamy kapitalizmu-niestety w dużej mierze socjalizm jak i w większości UE...i zobaczymy jak ten kolos na sztywnych nogach będzie gonił USA-buahaha:P Chiny nas już za niedługą mykną:D no to jak nie kapitalizm to socjalizm? o nie! radzę poczytać conieco z historii myśli ekonomicznej i o systemach-bo jak narazie alternatywą dla kapitalizmu jest kapitalizm ze "sztucznymi ulepszaczami" dawanymi przez państwo, czyli w gruncie rzeczy socjalizm-a ja wolę postrokroć ten pierwszy:]
>ok. twoje wartości są inne a ja jestem wybitnie
>tolerancyjną osobą i nie powiem że są gorsze no bo czemu
>miał bym tak myśleć:P a czy ty uważasz moje wartość za
>gorsze od twoich? Jeśli nie to może byś ze chciała je
>przyjąć:D
no i o tym mówię:) o misyjności chrześcijan i nie tylko-niby,że tolerancja i że inne wartości nie gorsze,ale chęć nawracania głęboko zakorzeniona:P dziękuję nie czuję potrzeby by mnie nawracać-nie zbłądziłam w życiu:] -
w sumie mała poprawka Chiny ze swoim rozwojem i ekspansywnością już dawno UE zostawiły w tyle:P ale UE chce coraz więcej regulacji by się bronić przed zalewem i utrzymać się w peletonie,a nie umie zrozumieć,że należy właśnie MNIEJ regulacji i dążyć do wolnego handlu międzynarodowego...eh,ale za trudne to jest do zrobienia dla socjalnej UE...
-
Anonim
-
-
>hubert sikorski napisał
>a czy przeciętny chińczyk jest przez to szczęśliwy?
pewnie nie,bo mają komunizm:P -
Anonim
>zwyczajnie niezwyczajna :) napisała:
>nie zbłądziłam w życiu:]
to się okaże za 50 lat:P -
>hubert sikorski napisał
>>zwyczajnie niezwyczajna :) napisała:
>>nie zbłądziłam w życiu:]
>
>to się okaże za 50 lat:P
a Ty o tym już teraz wiesz?:P hehe nie wierzę w Sąd Ostateczny,więc pewnie nie będzie mi dane się dowiedzieć;] jednym słowem przeżyć życie,by umierając niczego nie żałować;) -
Anonim
>jednym słowem przeżyć życie,by umierając
>niczego nie żałować;)
własnie o to mi chodzi, jak ocenisz swoje zycie za 50 lat;]
-
-
The M
>ciekawe dlaczego tyle lat po zakończeniu kolonizacji tam
>nadal jest tak jak było prawie 100lat temu??? otóż
>powiedźmy sobie szczerze mentalność ludu murzyńskiego
>jest jaka jest-moja ciocia była w Kenii i opowiadała,że
>Murzynom nie chce się pracować...że najlepiej sobie
>radzą z rolą i opieką nad swoimi
>plemionami-oczywiście,że Europa swoje zrobiła by
>popsuć-sztuczne narysowanie granic...a poza tym idzie duża
>pomoc,która jest przejadana przez władców i marnowana,bo
>tam należałoby pomóc w tworzeniu infrastruktury...a poza
>tym może niech tym się zajmą prywatne instytucje
>charytatywne,a dodatkowo dobrze,że umorzono długi
>państwom afrykańskim,a nie idą fale pieniędzy od
>państw,z ludzi podatków...
ech... wszyscy kochają Kapuścińskiego, a nikt nie pamięta podstaw jego wiedzy o Afryce (a był on chyba jedną z najbardziej zorientowanych w tamtych realiach osób)...
Afryki nie da się i nie można traktować jako jeden kontynent. Nie można nawet myśleć o jej częściach w kategorii jednego państwa. Mnogość wierzeń, plemion, animozji, poglądów na życie, mnogość światów... Przeogromne różnice kulturowe, brak ich dostatecznego poznania... nie nie nie... Zachód nigdy tego nie pojmie, nie zrozumie i nie wypracuje odpowiedniej recepty na dramat, który sam na ten kontynent sprowadził... I żeby była jasność nie stawiam się na piedestale eksperta... interesuję się trochę Afryką i im więcej o niej wiem tym większym laikiem się czuję.
-
The M
i proszę o zaprzestanie używania terminów w stylu "lud murzyński" bo dostaję wysypki... -
>Mariano napisał
>i proszę o zaprzestanie używania terminów w stylu "lud
>murzyński" bo dostaję wysypki...
ach czepiasz się:) mieszkańcy kontynentu:Afryka-lepiej?:] -
The M
lepiej, bo tacy ludzie istnieją:) ale o ludzie murzyńskim to nigdy nie słyszałem:)
wygodniejszy jest już termin Afrykańczycy. -
Mariano bo sztucznie mi się napisało:P pierwsze co wpadło do głowy to właśnie Afrykańczycy,ale jakoś tak wyszło:)
-
The M
>Mariano bo sztucznie mi się napisało:P pierwsze co wpadło
>do głowy to właśnie Afrykańczycy,ale jakoś tak
>wyszło:)
spoks. i tak to nie było meritum mojej wypowiedzi:)