- 1
- 2
-
Niewidzialna Ręka Rynku
Każdy będzie musiał wywiesić flagę na 3 maja i 11 listopada?
Obowiązek wywieszania flag przez osoby prywatne na wszystkich budynkach podczas świąt państwowych przewiduje projekt ustawy, który złożył w Sejmie PiS – dowiedział się serwis internetowy TVP Info.
Teraz taki obowiązek mają tylko instytucje publiczne. Po zmianach proponowanych przez PiS nakaz ma dotyczyć wszystkich budynków: domów jednorodzinnych i wielorodzinnych, a także siedzib prywatnych firm.
Aby ustawa mogła wejść w życie, musi poprzeć ją Platforma Obywatelska. Nie wiadomo jeszcze, jaką decyzję podejmie cały klub, jednak niektórym posłom PO pomysł się podoba. - Chciałbym, żeby Platforma poparła ten projekt – mówi Sławomir Rybicki, wiceszef klubu PO. – Ustawa przypomina o potrzebie szczególnego uczczenia naszych świąt narodowych – mówi Rybicki.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,ti...
Co o tym sądzicie?
Spytam przewrotnie - czy należy ludzi przymuszać do patriotyzmu? -
Ashardin - Kazdy nie jest kazdym
Subiektywnie i prywatnie to bzdura totalna. Po 1 jak przewrotnie pytales - nie, nie mozna nikogo przymuszac do patriotyzmu bo albo sie to czuje albo wszelaki przymus przyniesie odwrotny efekt.
Poza tym juz tak calkiem banalnie, a moze flaga na moim domku czy tez w oknie mieszkania kupionego za ciezko zarobione pieniadze zaburza moje poczucie estetyki? W moim przypadku pojawia sie tez kwestia a co nastepne po przymusowych flagach? -
Termit
kompletnie zbaraniały pomysł. Przymus ale bez żadnych kar w razie nieposłuszeństwa? WTF?! są inne sposoby na zwiększenie znaczenia świąt jak flaga plus kufel piwa plus kiełbaska z grila dla każdego i możemy świętować.
Ale nieeee stańmy i patrzmy sie na grób albo w niebo, świetny pomysł na radosne świętowanie -
Anonim
Teraz trzeba czekać na motyw o przymusowym uczęszczaniu do kościoła w święta państwowe z okazji obchodów.
Ogólnikowo to nie jest złe, ale jakby się uprzeć i zapytać każdego polityka co wie o historii Polski albo ogólnikowe pierdółki wyszedłbym na idiotę.
Ale co zrobić, jak PiS próbuje być na siłę patriotyczny a tak naprawdę jest parodią wszystkiego co Polskie, zupełnie jak LPR i chłopcy wielbiący Dmowskiego. O PO nie wspomnę i reszcie partii... -
-
Satanikus Robotikus
-
Pan R™
jak o tym przeczytałem tuż przed wyjściem do sklepu, to przez całą drogę zastanawiałem się, czy to było w dziale rozrywki, czy informacji...
Niestety. To drugie... -
Camilo Loco
-
Anonim
rusyfikacja i germanizacja najbardziej umocniły Polskość. polonizacja może Polskość tylko osłabić...
ps. zachęcam do wywieszania flagi. -
EBRU
heh
czy jak ze skleropzy ktos zapomni wywiesic flage - to bedzie, ze to akt prostestu i nieposluszenstwa obywatelskiego?
;) -
Pan R™
-
Termit
jak pomysł przejdzie do skombinuje flage ale NIEMIECKĄ!
Jak byłem w angli to nikt nie musiał mnie namawiać żeby czysta biało-czerwona flaga wisiała przy oknie przez cały rok.
Takie zachowania powinny byc indywidualną sprawą każdej jednostki a rządy i samorządy powinny jedynie pomagać ucząc historii a nie przymuszając do wywieszenia flagi nie tłumacząc jakie tak naprawde ma znaczenie tożsamość narodowa.
TFU! splunął na taki patriotyzm. -
Pan R™
O - w sumie to podsunąłeś mi plan. Skoro mam wywieszać flagę biało czerwoną, to sobie kupię flagę Anglii i po sprawie; -] -
Лингэдолф
Osobiście jest mi to obojętne, czy ktoś wywiesi flagę czy nie - osobista sprawa tejże osoby. Dlatego nie jestem za przymuszaniem do tego, choć sam osobiście flagę wywieszam i cenię ten gest (uważam się za patriotę). Ale nic na siłę.
Ciekawi mnie, czy cudzoziemcy mieszkający w Polsce też mają wywieszać biało-czerwone flagi ... jeśli tak, to zapewne w ramach asymilacji, polonizacji i slawizacji :P -
Anonim
Zamiast zakrawających o śmieszność ustaw (de facto zupełnie niegroźnych), powinno zająć się krzewieniem patriotyzmu w inny sposób. W jaki?
Na pewno nie "sztucznym przymusem". Propaganda też nie wchodzi w rachubę. Może jakieś spoty, reklamy. No nie wiem.
Ja jestem otwartym europejczykiem i umiarkowanym liberałem, ale poziom polityczny oraz poczucie przynależności narodowej moglibyśmy mieć większe. Tylko niech nie przybiera ono formy dogmatycznej i skrajnej. Młodzież Wszechpolska odpada. -
Camilo Loco
-
YT
Palikot, ale wyraźnie w wersji Kingsajz...
Co do meritum, projekt PiS jest żałosny. Pół biedy, jeśli będę musiał wywieszać flagę 3 maja (co też mi nie odpowiada, bo nie mam na czym jej zawiesić)... ale jeśli będę musiał to zrobić dwa dni wcześniej, z pewnością rozpętam rozruchy uliczne! -
Anonim
Pomijając oczywistą żałosność projektu, jaka jest motywacja?
Wykształcenie w społeczeństwie podobnego odruchu co kupowanie prezentów na "Gwiazdkę"? Uroczo, nie ma co.
-
Anonim
>Zofey <Sowa> napisał
>rusyfikacja i germanizacja najbardziej umocniły Polskość.
>polonizacja może Polskość tylko osłabić...
>
>ps. zachęcam do wywieszania flagi.
Ale wiesz o tym, że mylisz pojęcia?
Rusyfikacja/germanizacja polegały wiadomo na czym. Natomiast jak w Polsce może być stosowana 'polonizacja' skoro uczy się i korzysta z języka polskiego, jest się obywatelem i ma się prawo do wyborów przedstawiciela kraju.
PS Do ogółu ruszyć trochę głową zanim spłodzi się głupoty. -
Camilo Loco
>PS Do ogółu ruszyć trochę głową zanim spłodzi się
>głupoty.
Wliczając Ciebie? -
cóż, nakaz bzdetny, skoro nie bedzie można karać za niespełnienie go. Co do samego meritum - mi to obojętne. Ja i tak wywieszam, a to, czy inni to praktykują, nie obchodzi mnie.
- 1
- 2