Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Niewidzialna Ręka Rynku

Każdy będzie musiał wywiesić flagę na 3 maja i 11 listopada?

Obowiązek wywieszania flag przez osoby prywatne na wszystkich budynkach podczas świąt państwowych przewiduje projekt ustawy, który złożył w Sejmie PiS – dowiedział się serwis internetowy TVP Info.

Teraz taki obowiązek mają tylko instytucje publiczne. Po zmianach proponowanych przez PiS nakaz ma dotyczyć wszystkich budynków: domów jednorodzinnych i wielorodzinnych, a także siedzib prywatnych firm.

Aby ustawa mogła wejść w życie, musi poprzeć ją Platforma Obywatelska. Nie wiadomo jeszcze, jaką decyzję podejmie cały klub, jednak niektórym posłom PO pomysł się podoba. - Chciałbym, żeby Platforma poparła ten projekt – mówi Sławomir Rybicki, wiceszef klubu PO. – Ustawa przypomina o potrzebie szczególnego uczczenia naszych świąt narodowych – mówi Rybicki.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,ti...

Co o tym sądzicie?
    Spytam przewrotnie - czy należy ludzi przymuszać do patriotyzmu?
  • Ashardin - Kazdy nie jest kazdym

Subiektywnie i prywatnie to bzdura totalna. Po 1 jak przewrotnie pytales - nie, nie mozna nikogo przymuszac do patriotyzmu bo albo sie to czuje albo wszelaki przymus przyniesie odwrotny efekt.
    Poza tym juz tak calkiem banalnie, a moze flaga na moim domku czy tez w oknie mieszkania kupionego za ciezko zarobione pieniadze zaburza moje poczucie estetyki? W moim przypadku pojawia sie tez kwestia a co nastepne po przymusowych flagach?
  • Termit

kompletnie zbaraniały pomysł. Przymus ale bez żadnych kar w razie nieposłuszeństwa? WTF?! są inne sposoby na zwiększenie znaczenia świąt jak flaga plus kufel piwa plus kiełbaska z grila dla każdego i możemy świętować.

Ale nieeee stańmy i patrzmy sie na grób albo w niebo, świetny pomysł na radosne świętowanie
  • Anonim

Teraz trzeba czekać na motyw o przymusowym uczęszczaniu do kościoła w święta państwowe z okazji obchodów.

Ogólnikowo to nie jest złe, ale jakby się uprzeć i zapytać każdego polityka co wie o historii Polski albo ogólnikowe pierdółki wyszedłbym na idiotę.

Ale co zrobić, jak PiS próbuje być na siłę patriotyczny a tak naprawdę jest parodią wszystkiego co Polskie, zupełnie jak LPR i chłopcy wielbiący Dmowskiego. O PO nie wspomnę i reszcie partii...
  • Satanikus Robotikus

litosci...
  • Pan R™

jak o tym przeczytałem tuż przed wyjściem do sklepu, to przez całą drogę zastanawiałem się, czy to było w dziale rozrywki, czy informacji...

Niestety. To drugie...
  • Camilo Loco

>Satanikus Robotikus napisał
    >litosci...

dla tych [p]oslow. dodam.
  • Anonim

rusyfikacja i germanizacja najbardziej umocniły Polskość. polonizacja może Polskość tylko osłabić...

ps. zachęcam do wywieszania flagi.
  • EBRU

heh
    czy jak ze skleropzy ktos zapomni wywiesic flage - to bedzie, ze to akt prostestu i nieposluszenstwa obywatelskiego?
    ;)
  • Pan R™

Jak pomysł przejdzie, to będę sumiennie wywieszał flagę UPR.
  • Termit

jak pomysł przejdzie do skombinuje flage ale NIEMIECKĄ!

Jak byłem w angli to nikt nie musiał mnie namawiać żeby czysta biało-czerwona flaga wisiała przy oknie przez cały rok.

Takie zachowania powinny byc indywidualną sprawą każdej jednostki a rządy i samorządy powinny jedynie pomagać ucząc historii a nie przymuszając do wywieszenia flagi nie tłumacząc jakie tak naprawde ma znaczenie tożsamość narodowa.
    TFU! splunął na taki patriotyzm.
  • Pan R™

O - w sumie to podsunąłeś mi plan. Skoro mam wywieszać flagę biało czerwoną, to sobie kupię flagę Anglii i po sprawie; -]
  • Лингэдолф

Osobiście jest mi to obojętne, czy ktoś wywiesi flagę czy nie - osobista sprawa tejże osoby. Dlatego nie jestem za przymuszaniem do tego, choć sam osobiście flagę wywieszam i cenię ten gest (uważam się za patriotę). Ale nic na siłę.

Ciekawi mnie, czy cudzoziemcy mieszkający w Polsce też mają wywieszać biało-czerwone flagi ... jeśli tak, to zapewne w ramach asymilacji, polonizacji i slawizacji :P
  • Anonim

Zamiast zakrawających o śmieszność ustaw (de facto zupełnie niegroźnych), powinno zająć się krzewieniem patriotyzmu w inny sposób. W jaki?

Na pewno nie "sztucznym przymusem". Propaganda też nie wchodzi w rachubę. Może jakieś spoty, reklamy. No nie wiem.

Ja jestem otwartym europejczykiem i umiarkowanym liberałem, ale poziom polityczny oraz poczucie przynależności narodowej moglibyśmy mieć większe. Tylko niech nie przybiera ono formy dogmatycznej i skrajnej. Młodzież Wszechpolska odpada.
  • Camilo Loco

Czy to Palikot na zdjeciu?
  • YT

Palikot, ale wyraźnie w wersji Kingsajz...

Co do meritum, projekt PiS jest żałosny. Pół biedy, jeśli będę musiał wywieszać flagę 3 maja (co też mi nie odpowiada, bo nie mam na czym jej zawiesić)... ale jeśli będę musiał to zrobić dwa dni wcześniej, z pewnością rozpętam rozruchy uliczne!
  • Anonim

Pomijając oczywistą żałosność projektu, jaka jest motywacja?

Wykształcenie w społeczeństwie podobnego odruchu co kupowanie prezentów na "Gwiazdkę"? Uroczo, nie ma co.
  • Anonim

>Zofey <Sowa> napisał
    >rusyfikacja i germanizacja najbardziej umocniły Polskość.
    >polonizacja może Polskość tylko osłabić...
    >
    >ps. zachęcam do wywieszania flagi.

Ale wiesz o tym, że mylisz pojęcia?

Rusyfikacja/germanizacja polegały wiadomo na czym. Natomiast jak w Polsce może być stosowana 'polonizacja' skoro uczy się i korzysta z języka polskiego, jest się obywatelem i ma się prawo do wyborów przedstawiciela kraju.

PS Do ogółu ruszyć trochę głową zanim spłodzi się głupoty.
  • Camilo Loco

>PS Do ogółu ruszyć trochę głową zanim spłodzi się
    >głupoty.

Wliczając Ciebie?
  • Ritter von Nałęcz

cóż, nakaz bzdetny, skoro nie bedzie można karać za niespełnienie go. Co do samego meritum - mi to obojętne. Ja i tak wywieszam, a to, czy inni to praktykują, nie obchodzi mnie.
  • 1
  • 2
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)