Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Oglądam se jakieś TVNCNBC Biznes i słyszę że średnia pensja w Polsce wynosi brutto około 3200 (nie pamiętam dokładne. Ja się więc pytam. Gdzie ta pensja tyle wynosi? W Sejmie? A mozeto są zarobki w samej Warszawie? Wy tam tyle zarabiacie? Cholera, zazdroszcze:-/ Ja mieszkam w biednej Łodzi, mój kumpel ma 2200 na rękę czasami, pozostali mają orgazm gdy uda im się mieć 1500....Brutto....
    Tak więc czy Łódź jest taka biedna, ja mam takich kumpli i znajomych czy te dane o 3300 zł brutto ŚREDNIEJ PENSJI to z kosmosu? Proszę oo wyjaśnienie.
  • Anonim

To jest STATYSTYKA, która z natury nie wiele ma zazwyczaj wspólnego z rzeczywistością. :)
  • :]

>Iselor vel Thot napisał
    >Oglądam se jakieś TVNCNBC Biznes i słyszę że średnia
    >pensja w Polsce wynosi brutto około 3200 (nie pamiętam
    >dokładne. Ja się więc pytam. Gdzie ta pensja tyle wynosi?
    >W Sejmie? A mozeto są zarobki w samej Warszawie? Wy tam
    >tyle zarabiacie? Cholera, zazdroszcze:-/ Ja mieszkam w
    >biednej Łodzi, mój kumpel ma 2200 na rękę czasami,
    >pozostali mają orgazm gdy uda im się mieć
    >1500....Brutto....
    >Tak więc czy Łódź jest taka biedna, ja mam takich kumpli
    >i znajomych czy te dane o 3300 zł brutto ŚREDNIEJ PENSJI
    >to z kosmosu? Proszę oo wyjaśnienie.

1. jak zapewne zauważyłeś jest to pensja BRUTTO znaczy że realnie zarabia się średnio mniej
    2. podejżewam że ty i twoj znajomi jesteście młodzi wiec macie standardowo mniej niz doswiadczeni starsi pracownicy
    3. w wawie sa wyzsze zarobki jednak wiadac to głównie u specjalistów inżynierów informatyków
  • Dream Factory

>Iselor vel Thot napisał
    3200 to w dużym mieście to właściwie minimum potrzebne do przeżycia. za 1500 brutto nawet rachunków się nie opłaci.
    Swoją drogą szkoda, że nie podaje się mediany zarobków w Polsce, bo rzuciła by znacznie jaśniejsze światło na zarobki Polaków.
  • крудж

Jak ktoś mądry powiedział są trzy rodzaje kłamstwa: małe, duże i statystyka. Niestety sytuacja w rzeczywistości jest znacznie bardziej skomplikowana niż oddaje to sucha dana z rocznika statystycznego.
  • MPJ 78

W sumie świadczy to o tym, że w Polsce następuje gwałtowne rozwarstwienie społeczeństwa z nieliczną elitą koszącą po kilkadziesiąt czy nawet kilkaset tysięcy miesięcznie i zastępami ludzi którzy mają te 1500zł. Oznacza to też że klasa średnia jest u nas pojęciem coraz bardziej teoretycznym.

Choć z drugiej strony zarabiając te 1500 zł netto gdzieś na prowincji i mając dom czy mieszkając z rodzicami, realnie ma się więcej niż ktoś zarabiający w Warszawie 3000 netto i wynajmujący kawalerkę.
  • Anonim

W Polsce nic nie odstaje od zasady - np. we Wloszech takze rosnie pokolenie 1000 euro. 80% Polakow zarabia i bedzie zarabiac do 2000 pln brutto.
  • Tiwanick

>MPJ 78 napisał
    >W sumie świadczy to o tym, że w Polsce następuje
    >gwałtowne rozwarstwienie społeczeństwa z nieliczną
    >elitą koszącą po kilkadziesiąt czy nawet kilkaset
    >tysięcy miesięcznie i zastępami ludzi którzy mają te
    >1500zł. Oznacza to też że klasa średnia jest u nas
    >pojęciem coraz bardziej teoretycznym.

Bez przesady. Jeśli chodzi o rozwarstwienie majątkowe to lokujemy się mniej więcej w połowie państw OECD. Owszem, rozwarstwienie rośnie, ale to dlatego, że w okresie PRL było nienaturalnie małe.

>Choć z drugiej strony zarabiając te 1500 zł netto gdzieś
    >na prowincji i mając dom czy mieszkając z rodzicami,
    >realnie ma się więcej niż ktoś zarabiający w Warszawie
    >3000 netto i wynajmujący kawalerkę.

Oczywiście.

Poza tym 3200 to ŚREDNIA dochodów w Polsce. Jeśli policzymy średnią dochodów 100 osób, z których 99 to robotnicy zarabiający 1000 zł miesięcznie, a 1 to prezes banku zarabiający 100 tys. zł miesięcznie, to średnia płaca będzie wynosiła ok. 2000 zł... see what I mean?

Oczywiście mediana płac jest znacząco inna (niższa) - podejrzewam,że najwięcej osób w Polsce pracuje za ok. 2000-2500 zł brutto.
  • Adam

W Siedlcach standardowa wyplata to 1200zł... Na więcej młody człowiek nie ma szans.
  • mnd

>Adam napisał
    >W Siedlcach standardowa wyplata to 1200zł... Na więcej
    >młody człowiek nie ma szans.

i tam pozostań, przepraszam, nie mogłem się powstrzymać :>
  • R.

Taka średnia wychodzi zapewne po wliczeniu w to zarobków dyrektorów i prezesów polskich oddziałów wielkich korporacji którzy zarabiają po kilka milionów złotych rocznie, urzędników, gwiazd telewizji, polityków i tym podobnych, niewiele ma to wspólnego z prawdziwym życiem :]
  • Anonim

>Rycy napisał
    >Taka średnia wychodzi zapewne po wliczeniu w to zarobków
    >dyrektorów i prezesów polskich oddziałów wielkich
    >korporacji którzy zarabiają po kilka milionów złotych
    >rocznie, urzędników, gwiazd telewizji, polityków i tym
    >podobnych, niewiele ma to wspólnego z prawdziwym życiem :]

tak jest i tak od razu - wszyscy urzednicy. moj kolega pracuje w urzedzie gminnym i wraz z innym kumplem (obaj 3 lata po studiach) napisali wniosek w ramach EWT i dostali dofinansowanie na calkowite uzbrojenie gminy w wod.-kan. na 19 mln euro + wklad wlasny. Pojechali tez na open days do Brukseli - smutne jest to, ze moje/nasze pokolenie musi dopiero budowac ten kraj, bo 50 lat nie wystarczylo... a faktem jest, ze w wydziale kolegi pracuje oficjalnie 8 osob, z czego zapiernicza on i jeszcze 2 ossoby. Reszta ciagnie do emerytury i powiedziala, ze juz uczyc sie nie bedzie...
  • Dream Factory

<archeolog>
    zgodnie z przewidywaniami. Dominanta to 2000zł - tymczasem u mnie w firmie średnia płaca rośnie. Zwolnili sporo szeregowych pracowników, zarząd dalej się trzyma stołków jak może i średnia płaca to już ponad 4000 PLN.
    http://biznes.onet.pl/ponad-polowa-...
  • Ritter von Nałęcz

>Iselor napisał
    >1500....Brutto....

Brutto? Może i tak. Jak się potrąci jedną trzecią na podatki i składki, to może faktycznie.
  • Ritter von Nałęcz

>Adam napisał

bo robią go w balona pracodawcy, a fiskus i służba zdrowia okradają.
  • Piotr

http://www.stat.gov.pl/gus/5840_725...

Mediana : 2639,51 zł
    Dominanta: 2091,35 zł
  • Ula

>Iselor napisał
    >1500....Brutto....

To i tak jest bardzo mało zestawiając z całą średnią UE, która i tak się obniżyła z racji przystąpienia nowych członków. Co innego wyliczyć ile procent Polaków osiąga dany próg finansowy. Wtedy miałbyś bardziej rzeczywisty obraz ale nie zapominaj też o szarej strefie.
    Tak czy inaczej w gospodarce wolnorynkowej zawsze średnia na pierwszy rzut oka dla zwykłego obywatela ma niewiele wspólnego z jego rzeczywistością.
    A co do Warszawy, to owszem średnią podnosi i napewno obrazem nędzy nie jest, ale koszty utrzymania są sporo wyższe. Przejrzyj sobie np. ceny mieszkań w Warszawie i innych miastach.
  • Anonim

"Polska po raz pierwszy znalazła się w gronie sześciu największych gospodarek Unii Europejskiej - wynika z najnowszych danych Eurostatu. Nasz dochód narodowy liczony przy uwzględnieniu realnej siły nabywczej złotego był w 2009 roku większy niż dochód Holandii - pisze "Dziennik Gazeta Prawna". "

http://finanse.wp.pl/kat,102634,tit...

i ja sie dolaczam do pytania : gdzie te pieniadze ?? chyba u prezesow i menadzerow, bo jak sie ogloszenia przeglada to wciaz kroluja oferty pracy z 'atrakcyjnym wynagrodzeniem' 10-12 zl brutto, heh...
    ciekawe kiedy przegonimy holendrow per capita
  • Пжeм

>Adam napisał

a próbowałeś się zatrudnić np. do wywozu smieci? (ok 3000zł)

Jest masa zawodów w których jest mozliwoś zbliżenia sie do ŚK
    praca na budowie (ok2500zł) , malarz (2500zł), kelner (ok 1200 +napiwki ok 1500zł)
    a w prosektorium podobno nawet ponad 5 tys można zarobić
    To że przeciętny student nie chce hańbić się cięższa pracą, nie oznacza że nie da się zarobić większych pieniędzy.

ja jako handlowiec na luzie dobijam do ŚK często tez zdarza mi się przekroczyć

• Piotr

Tak natchnął mnie ten wątek aby wikipedie zaktualizować i poprawiłem:
    ''Average gross monthly pay:''' 3,027.51 PLN (880 EUR) (1395 USD) April 2008
    na:
    Average gross monthly pay: 3232.07 PLN (~785 EUR) (~1132 USD) October 2009

Więc:

Chociaż nasze zarobki średnio wzrosły, to jednak w przeliczeniu na € rok temu były wyższe o 12%. Czyli jeśli mielibyśmy € i nawet nasze pensje zmalałyby nominalnie o jakieś 5% zamiast obecnego wzrostu pensji to i tak bylibyśmy bogatsi realnie niż teraz po deprecjacji złotówki.

http://en.wikipedia.org/wiki/Econom...
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)