Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Adam

Co sądzicie o decyzji Prezydenta Kaczyńskiego?

Ja osobiście zgadzam się z nią całkowicie. Dobrze, że wreszcie ktoś stanął po stronie zwykłych ludzi, a nie paragrafów.
  • Anonim

Popieram decyzję jak najbardziej.
  • Ritter von Nałęcz

I ja też, prawo z ludźmi i dla ludzi, nie dla paragrafów.
  • madzia

szkoda, że za tym nie idzie jakaś realna zmiana czy redefinicja prawa... bo samosądy właśnie powinny faktyczną zmianę prawa motywować, a nie precedensowo ułaskawiać.
  • Adam

Myślę, że w tej konkretnej sytuacji zmiana prawa nie jest konieczna bo przecież to nie prawo zawiodło. Zawiodła policja. której się nie udało dotrzeć. Więc może większe nakłady na policję? Może gdyby mundurowi nie musieli oszczędzać wszystkiego włącznie z paliwem to takiej sytuacji by nie było...
    Oczywiście ogólnie rzecz biorąc całkowicie zgadzam się z potrzebą zmiany prawa. Chociaż uważa, że najbardziej potrzebna jest zmiana ludzkiej mentalności bo przecież nawet z najwyższego prawa można zrobić najwyższe bezprawie...summum ius summa iniuria...tak jak to sąd zrobił w tym przypadku.
  • madzia

ok, wyraziłam się mało konkretnie. chciałam raczej powiedzieć, że każdy przypadek samosądu pokazuje jakieś słabości systemu i samo ułaskawienie jest akcja doraźną i powinny za tym także iść jakieś wnioski na przyszłość...
  • Ula

Ja mam mieszane uczucia z jednej strony ułaskawienie w przypadku samosądu nie jest wychowawcze, ale z drugiej strony rozumiem tych ludzi, którzy zostali osamotnieni, bo zawiodła policja.
  • Termit

i dlatego bili żeby zabić; D spoko. JP na 100%
  • MPJ 78

Ktoś musiał posprzątać po nieudolności policji, i oburzeniu sądu na to, że ktoś do ręki rozwiązał problem zamiast czekać na to, że może za którymś procesem ten recydywista się z resocjalizuje.
  • Termit

włacha, zgadzam sie niepotrzebnie sie pierdolili z tym wszystkim, powinni go na drzewie powiesić albo łeb ujebać jako przestroge; )
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)