-
Darek
Jak powinna wyglądać polska scena polityczna? Jaka partia powinna utworzyć rząd? Czy chcemy ponownych rządów Lewicy, a może wznowienia rządu Jarosława Kaczyńskiego?
Czekam na wypowiedzi. -
Darek
Ja na przykład jestem zwolennikiem, żeby prezydentem był Szmajdziński.
A żeby rządziła Platforma.
Chociaż gdyby zrobić ciekawe ustawienie że prezydentem jest Szmajdziński, a rządzi PIS - to ciekawe co by z tego wynikło ...; P -
Anonim
-
Anonim
najlepiej zlikwidowac urzad prezydenta aby zaden towarzysz nie mogl nim zostac -
-
Anonim
Ja mam światopogląd zgodny w dużej mierze z ideologią PiSu, niemniej władza w ich wykonaniu była jaka była, wszyscy wiemy. Ale też wiemy jak rządzi platforma, nie jest to marzenie. Według mnie prezydentem powinien zostać ktoś mający koneksje i doświadczenie, ale również niewmieszany przez ostatnie lata w ekscesy polityczne. Ktos z centrum - i tu dobrze wygląda postać Olechowskiego. Swego czasu bardzo obcowałem z UPR, ale jakby teraz wiem, że oprócz ciekawych idei nie maja nic do zaprezentowania. Co do rządu nie mam już tak określonych preferencji, na pewno nie lewica(chyba że ta bardziej oświecona), PO i PIS średnio - chyba ze razem i nawzajem się kontrolujący. A jeżeli Olechowski nie zostanie prezydentem - to kto? ...moze jednak Leszek. -
Anonim
zauwaz ze rzadzi ciagle jedno towarzystwo, ktore zdazylo juz pokazac swoje umiejetnosci, a raczej ich brak. Sila Platformy nie sa jej jakies szczegolne zalety, lecz po prostu brak alternatywy - kazda jest wiekszym zlem -
Cóż, moim marzeniem, które pewnie nigdy się nie spełni jest rząd konserwatywnych liberałów - UPR i WiP + Prawica RP. Nie zaszkodziłby też lekki pierwiastek w stylu Libertasu i LPR. Wtedy dałbym premierostwo Jurkowi, a prezydentem zrobił jakiegoś konserwatywnego liberała (taki odpowiedni jeszcze sie chyba nie narodził). A na dzień dzisiejszy, najlepszym prezydentem Rzeczypospolitej byłby Marek Jurek.
-
>Giray napisał
>zauwaz ze rzadzi ciagle jedno towarzystwo, ktore zdazylo juz
>pokazac swoje umiejetnosci, a raczej ich brak. Sila
>Platformy nie sa jej jakies szczegolne zalety, lecz po
>prostu brak alternatywy - kazda jest wiekszym zlem
No właśnie. I co poradzić? Polityka zagraniczna w wykonaniu PiS była tysiąc razy lepsza niż w wykonaniu PO, jako przyszłemu prawnikowi podobały mi sie też pomysły rozwalenia "kliki jurystycznej". Ale polityka wewnętrzna bardzo niedobra, plus jeszcze ten socjal :|
SLD oczywiscie nie biorę pod uwagę, to straszne, że Polską tak niedawno rzadzili sowieccy kolaboranci. -
Darek
Platforma tworząc rząd myślała, że to wszystko im pójdzie łatwo i szybko oraz że uda się wprowadzić w życie wiele NIEREALNYCH WYIDEALIZOWANYCH pomysłow.
Zaś PIS moim zdaniem (i nie tylko moim) nie rządziło by zrobić coś w państwie, tylko zeby zadbać o swoje interesy prywatne - i tylko nas ośmieszali na scenie międzynarodowej
SLD i ogólnie rzecz biorąc Lewica - myślę że są potrzebni w sejmie, ale nie jako partia stanowiąca większość, czyli tworząca rząd - TO BYŁBY CHYBA ZBYT DUŻY KREDYT ZAUFANIA DANY IM
No i jeszcze jest PSL - jak dla mnie to takie przydupasy które tworzą koalicję rządzącą z każdą partią bez względu na jej poglądy: w przeszłości współtworzyła rząd Lewicy, Pis-u a teraz PO
Sami w sobie zbyt wiele nie znaczą -
>Darek napisał
>Platforma tworząc rząd myślała, że to wszystko im
>pójdzie łatwo i szybko oraz że uda się wprowadzić w
>życie wiele NIEREALNYCH WYIDEALIZOWANYCH pomysłow.
Eee, skąd taki pomysł? Nie zauważyłem prób takich pomysłów, całe ich rządy obecne, od 2007r. są podporządkowane elekcji Donka do pałacu prezydenckiego.
>
>Zaś PIS moim zdaniem (i nie tylko moim) nie rządziło by
>zrobić coś w państwie, tylko zeby zadbać o swoje
>interesy prywatne -
na jakiej podstawie tak uważasz? Co takiego robili?
>i tylko nas ośmieszali na scenie
>międzynarodowej
Następny frajer, bez urazy :D Jak nas niby ośmieszali? Synek, oni działali i nie dawali sobie w kaszę dmuchać. Walczyli o nasz interes, dawali znać, że Polska to nie pionek i realizowali nasze interesy, musze przyznac, że nieźle. Oczywiście cos takiego innym państwom, silniejszym nie może się podobać. Dlatego prasa niemiecka, francuska, oczywiscie rosyjska, czy belgijska, holenderska, brytyjska rzuciły się na nas i na nich. Bo tam prasa wspiera na arenie międzynarodwej swj rżad, a u nas ciągła wojna i wzajemne dyskredytowanie się.
A Donek? :) Leżałem ze smiechu, jak po jego gadce o długich obradach nt. obioru "głów" UE wybrano je, jak tylko zdążył sie tam pojawić. Wniosek? Donek chce być lubiany i grzecznie potakuje grubym rybom i one maja go w dupie. Jest poza prądem głównym dyplomacji europejskiej.
W polityce nikogo nie trzeba lubić, liczy się siła. I z Kaczyńskimi musieli się liczyc, przez co oczywiscie silniejsi ich nie lubili, natomiast słabsi (jak Ukraina, Gruzja, państwa nadbałtyckie) szukały u nas wsparcia. A teraz? Śmieją się z nas w całej Europie, wiceprezydent zabawny Joe nie wiem, że Tusk to premier, nie prezydent, Obama nas kompromituje, Tusk jest lekceważony.
Młody jesteś, rzuć Wyborczą i inne szmatki i sam rusz gową, to może wyjdzie z Ciebie jeszcze człowiek.
>
>SLD i ogólnie rzecz biorąc Lewica - myślę że są
>potrzebni w sejmie, ale nie jako partia stanowiąca
>większość, czyli tworząca rząd - TO BYŁBY CHYBA ZBYT
>DUŻY KREDYT ZAUFANIA DANY IM
Zacznijmy od tego, że kolaborantów się rozstrzeliwuje, a nie wysyła do Sejmu.
>
>No i jeszcze jest PSL - jak dla mnie to takie przydupasy
>które tworzą koalicję rządzącą z każdą partią bez
>względu na jej poglądy: w przeszłości współtworzyła
>rząd Lewicy, Pis-u a teraz PO
Bo to partia centrowo-ludowa, więc przez umiarkowane poglady na każdy temat może sie z niemal każdym dogadać. Plus słabosc polityczna.
>Sami w sobie zbyt wiele nie znaczą
Bo rolnicy/chłopi utracili ważną rolę u nas. Przed wojną łącznie PSL "Piast" i "Wyzwolenie" miały wielka siłe w parlamencie, a za dyktatury psiapsiudczyków SL było ważnym ugrupowaniem opozycyjnym. -
Darek
To akurat racja - nie wspomniałem o tym, że Tusk jest faktycznie zbyt ulegliwy i ustępliwy
Ale PIS moim zdaniem powinien starać się znajdować jakieś porozumienie na scenie międzynarodowej (oczywiście nie kosztem interesów państwowych jak często to robi PO), ale nie można ciągle mówić NIE jak to robił. Mimo wszystko Polskę trzeba otwierać na świat -
Ciągle nie? A ile razy mówił to nie? I wymień prosze, skoro nas tak ciagle kompromitowali na scenie narodowej, kompromitacje dyplomacji PiS.
-
Darek
mi tylko chodzi o to, że:
PO prowadzi zbyt uległą i ustępliwą polityką zagraniczną
a PIS - taką chyba trochę zbyt zamkniętą i ograniczoną
ale może tak mówię że ja po prostu nie jestem zwolennikiem PIS-u
w PIS-ie jedynie podobają mi się teraz wstępne plany reformy edukacyjnej Ryszarda Terleckiego, bo to co zrobiła nieudolna Hall nie było zbyt dobre -
>Darek napisał
>mi tylko chodzi o to, że:
>PO prowadzi zbyt uległą i ustępliwą polityką
>zagraniczną
prawda.
>a PIS - taką chyba trochę zbyt zamkniętą i ograniczoną
na podstawie jakich faktów to wywnioskowałeś? Co takiego zamkniętego i ograniczonego było w polityce zagranicznej PiS?
Słyszałeś w ogole o takim człowieku jak Fryderyk II Wielki Hohenzollern? Pewnie nie. To poczytaj i wywnioskuj, jak polityka zagraniczna powinna być prowadzona.
>ale może tak mówię że ja po prostu nie jestem
>zwolennikiem PIS-u
jak na razie, bez urazy, to mi wyglądasz na chłopaczka, który zaczyna interesować sie polityką, ale karmi się informacjami z TVN i GW, a który niewiele ma nt. polityki wiedzy praktycznej.
>
>w PIS-ie jedynie podobają mi się teraz wstępne plany
>reformy edukacyjnej Ryszarda Terleckiego, bo to co zrobiła
>nieudolna Hall nie było zbyt dobre
O, brawo, nareszcie rozmawiamy o jakiś faktach :) -
Darek
czy zawsze trzeba gadać o konkretnych faktach? ja nie sądzę
ja podzielam pogląd Lecha Wałęsy, że głosowałby na Platformę bo w Polsce po prostu nie ma nic lepszego... -
Anonim
Jest lepsza alternatywa, która sie nie będzie miała szansy niestety zaistnieć i są to właśnie rządy konserwatywnych liberałów. Prawda jest taka, ze PIS sie nie kompromitował, ale scena polityczna się zatrzęsła, jak i opinia publiczna na świecie, po tym jak próbował mezaliansu z Jędrkiem i Romankiem. Poza tym PO też nie jest geniuszem dyplomacji. Wspomnę też co się działo, kiedy PO doszło do władzy - jaka uradowana była opinai publiczna w krajach europejskich i na wschodzie - wiadomo, myśleli, że nam wejdą na łeb. Nasuwa mi sie porównanie z sytuacją podczas ostatnich wyborów prezydenckich we Francji, kiedy to miała wygrać je Segolene Royal - szczególnie przedmieścia Paryża drżały w ekstazie, bo imigranci myśleli, ze nastaną dobre czasy dla ich ekspansji i dalej będą mogli palic samochody jak im sie cos nie spodoba, ale nastał Sarkozy i mimo wszystko jest porządek i względny ład. -
>Darek napisał
>czy zawsze trzeba gadać o konkretnych faktach? ja nie
>sądzę
no nie :D A ja nie sądzę, żebyś był rozsądny. Polityka, życie społeczne i historia to ciąg faktów. Wracaj tam teraz to Barbie i Kena, czy czym tam się bawicie i wróć, jak dojdziesz do pewnych wniosków.
>
>ja podzielam pogląd Lecha Wałęsy, że głosowałby na
>Platformę bo w Polsce po prostu nie ma nic lepszego...
Jest. UPR, Prawica RP, WiP, nawet LPR.
Kolejna sprawa, że jeżeli Wałęsa to Twój mentor, to faktycznie,m nie ma co po Tobie za wiele oczekiwać. -
Anonim
-
>Tomasz Problem napisał
>Dariusz jest rozsądny, to poświadczam z całą
>stanowczością.
Po tym tekście z faktami poważnie w to zwątpiłem. -
Anonim
Prawda jest taka, ze kazdy bedzie sie kierował swoim prywatnymi sympatiami i nawet jezeli przeciwnik bedzie lepszy merytorycznie to z pewnoscia, nie powiemy tego wprost