Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Ajgor

>Bardzo daleki krewny Zorby napisał
    >O, proszę! Z kolegą się zgadzam, ale chyba czytamy te
    >same książki, prawda?

ja nic nie czytam, literatura to zuoooo :>
    a tak na poważnie, to trudno, zeby intelektualiści nie byli serwilistyczni wzgledem państwa, bo w większości przypadków jemu zawdzięczają pieniądze, sławę, uznanie oraz przede wszystkim fakt, że jest ich tak dużo. Inflacja wykształcenia - profesorów ci u nas dostatek a i tak wszystko chuj. ugruntowanie i legitymacja status quo - to ich główne zadanie - tj. wmówić wszystkim, ze każdy kto nie uznaje pewnych "oczywistości" nie może być traktowany poważnie.
    Do tego dochodzą jeszcze media i sprawa załatwiona. Tych "nieprawomyślnych" intelektualistów się nie wyklucza (często nawet również są profesorami w państwowych uczelniach) bo po co? tylko by się ich w ten sposób uwiarygadniało...
    poza tym "filozof akademicki" to już przecież nienowy temat. Pozwolę sobie na mały cytacik:

"[Hegel] był banalnym, głupim, wstrętnym, odpychającym nieukiem i szarlatanem, który z niezrównaną bezczelnością skomplikował system wariackich nonsensów, a system ten został roztrąbiony wszędzie jako dzieło niesmiertelnej mądrości przez jego przekupnych zwolenników."

Zgadnie ktoś, czyje to słowa?; )
  • Ajgor

Poza tym człowiek ma, zdaje się, naturalną skłonność do tzw. "realizmu", tj. zajmowania się wyłącznie sprawami bieżącymi, "na czasie", a to są najczęściej te najbardziej bzdurne i najmniej istotne (np. parytety:). W ten sposób z dyskursu publicznego znika całkowicie temat uniwersaliów, zagadnień podstawowych, pytań fundamentalnych. Nawet filozofia przestała obecnie byc sztuką dochodzenia do prawdy, zmieniając się w, jak to określił kumpel, mgr filozofii, "wyspecjalizowane literaturoznawstwo".
  • :]

>Eshaya napisała:

>Tak nacjonalizm w ciągu wieku stanie się takim reliktem
    >jak system feudalny.

co najwyżej zmienią sie nazwy narodów lub inaczej mówiac linie podziału miedzy ludzimi np. TY w wielu postach sama siebie zdefiniowałas jako przynalezną do narodu homosexulanych, który odruznia sie od heterosexualnych i jest wrogiem narodu homofobów, którego czesci sa koscielni;)

bolszewicy dzielili ludzi na klasy
    naziści na rasy
    homosexuliści na orientacje

najdłuższa tradycje ma dzielenie sie na struktury terytorialno/ kulturowe czyli narody/plemiona i ich twory czyli państwa. Zmiana kryteriów podziałów wprowadzi tylko nowe konflikty dlatego ja wole zostac przy starym i przy tym starac sie o ułożenie normalnych relacji pomiedzy społeczeństwami/ ludzimi
  • Ula

Ale ja nie jestem homoseksualna, powiedzmy uniwersalna, tak jak był Roman Dmowski; ] Ludzi dziele na głupich i mądrych reszta cech nie ma dla mnie aż tak istotnego znaczenia. Oczywiście nie jestem za eksterminacją głupich (żeby mnie ktoś nie oskarżył o swoisty szowinizm), jeżeli już to za edukacją głupich.

>Eshaya napisała:
    >Ale ja nie jestem homoseksualna, powiedzmy uniwersalna, tak
    >jak był Roman Dmowski; ] Ludzi dziele na głupich i
    >mądrych reszta cech nie ma dla mnie aż tak istotnego
    >znaczenia. Oczywiście nie jestem za eksterminacją głupich
    >(żeby mnie ktoś nie oskarżył o swoisty szowinizm),
    >jeżeli już to za edukacją głupich.

tak czy inaczej przyznajesz sie do dzielenia ludzi na jednych i drugich ci pierwsi sa twoj ci drudzy sa obcy zli i trzeba coś znimi zrobić;)
    Osobiście sadze ze lepiej jest jak ci zli, obcy, inni sa gdzies tam daleko za rzeka, za góra, za granica niz miec wroga po drugiej stronie ulicy obok lub w kosciele obok jak w twoim wypadku;)
  • Anonim

Kurczę, Ajgor, gdybyś był kobietą zakochałbym się w Twoich poglądach, a tak mogę je tylko dzielić :)

No, ale polizałem Ci już tyłek i spadam spać!

(Szczerze, to nie wiem, kto napisał to o Heglu...)
  • Piotr

>Ajgor napisał
    >"[Hegel] był banalnym, głupim, wstrętnym, odpychającym
    >nieukiem i szarlatanem, który z niezrównaną
    >bezczelnością skomplikował system wariackich nonsensów,
    >a system ten został roztrąbiony wszędzie jako dzieło
    >niesmiertelnej mądrości przez jego przekupnych
    >zwolenników."
    >
    >Zgadnie ktoś, czyje to słowa?; )

Schopenhauer chyba.
    Wygrałem coś? :D

Nacjonalizm nie zginie, przynajmniej w najbliższym czasie. Co roku na marszach nacjonalistycznych w Lechistanie jest coraz więcej ludzi. Widoczna jest tendencja do 'bratania' się nacjonalistów o odmiennych, wykluczających się poglądach. Zauważyłem też rozwój nurtów typowo rewolucyjnych i faszyzujących, co wcale mnie nie cieszy, a wręcz odwrotnie.

• Ajgor

Brawo. Wygrałeś willę na Malediwach. Do odebrania jak tylko bedzie mnie stać, aby komuś ją zafundowac; )
  • dropsujący z turlaczami

>Eshaya napisała:
    >>Giray napisał
    >>uwazasz ze nacjonalizm jest przezytkiem? smiem w to watpic
    >
    >Tak nacjonalizm w ciągu wieku stanie się takim reliktem
    >jak system feudalny.
    >
    >

system feudalny istnieje nadal i nazywa się solidarne państwo/polityka socjalna/wyrównywanie szans itd

>dropsujący z turlaczami napisał

>system feudalny istnieje nadal i nazywa się solidarne
    >państwo/polityka socjalna/wyrównywanie szans itd

system feudalny istnieje w korporacjach gdzie jest pracownik który ma nad soba szefa a ten szef ma jeszcze innego szefów az kończy sie na prezesie firmy/korporacji to prawie tak samo było w średniowieczu król/prezes korporacji miał rade królweską/zarzad firmy, składajacy sie z baronów/szefów działów firmy, którzy kierowali zespołem rycerzy/manadżerów, ktorzy kierowali grupami rolników/pracowników.
    Co najdziwniejsze ten feudalno/korporacyjny system jest wielce przeciwny koncepcją solidarnego państwa, polityki socjalnej itd.........
  • Ula

No to sami sobie odpowiedzieliście na swoje powątpiewania w zmierzch nacjonalizmu, bo następuje powoli pewne przewartościowanie. Tak jak w systemie feudalnym zmieniło się Pojęcie pana i wasala i przyjęło nową formę tak samo to się może tyczyć nacjonalizmu. Chociaż mam tu bardziej na myśli system państw narodowych który ulega niewątpliwej modyfikacji na rzecz innych wartości. Mamy coraz silniej integrujące się gospodarcze wspólnoty międzynarodowe czyli np. UE ...trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć. Nawet JKM ciągle o tym mówi chociaż on ma inny stosunek do tego niż ja.

O nacjonalizmie w pojęciu doktryny politycznej dodam, że on już swoje pokazał tak jak i komunizm. Największe dwa krwawe obłędy XXw. Całe szczęście ekspansja nacjonalizmu i komunizmu w Europie to już tylko smutna historia.
  • Piotr

>Eshaya napisała:
    >No to sami sobie odpowiedzieliście na swoje powątpiewania
    >w zmierzch nacjonalizmu, bo następuje powoli pewne
    >przewartościowanie. Tak jak w systemie feudalnym zmieniło
    >się Pojęcie pana i wasala i przyjęło nową formę tak
    >samo to się może tyczyć nacjonalizmu. Chociaż mam tu
    >bardziej na myśli system państw narodowych który ulega
    >niewątpliwej modyfikacji na rzecz innych wartości. Mamy
    >coraz silniej integrujące się gospodarcze wspólnoty
    >międzynarodowe czyli np. UE ...trzeba być ślepym, żeby
    >tego nie widzieć. Nawet JKM ciągle o tym mówi chociaż on
    >ma inny stosunek do tego niż ja.

Tak, każdy widzi, że UE ma w planach pozbawienie mieszkańców Europy tożsamości narodowej, na rzecz głębokiej "szczęśliwej i mlekiem i miodem i wolnością płynącej" federacji... Już wielu próbowało pozbawić narody tożsamości, ucząc się historii zapewne zauważyłaś jak to się kończy. :)
    Tylko powiedz mi, czy twór, który powstaje na kłamstwie i niesprawiedliwości, na manipulacji i ingerencji w życie osobiste innych będzie tym o czym marzysz? Już mieliśmy dwa takie twory, Trzecią Rzeszę i ZSSR i wiesz jak to się skończyło, chociaż na początku ich istnienia tysiące takich jak Ty wychwalało te piekiełka i krzyczało ile sił w gardle o tym jakie one piękne :)

>
    >O nacjonalizmie w pojęciu doktryny politycznej dodam, że
    >on już swoje pokazał tak jak i komunizm. Największe dwa
    >krwawe obłędy XXw. Całe szczęście ekspansja
    >nacjonalizmu i komunizmu w Europie to już tylko smutna
    >historia.

Wybacz, ale właśnie ukazałaś swoje nieuctwo i niewiedzę w tematach, w których się wypowiadasz. :)
    Polska myśl narodowa, którą stworzył Dmowski, nie ma wiele wspólnego z Nazizmem. Narodowy Socjalizm, lewactwo... Z tym narodowcy powinni walczyć, a że niestety jest w tych środowiskach wiele osób Twojego pokroju, to wygląda to jak sama widzisz. Polska myśl narodowa sama w sobie jest słuszna i jak najbardziej ok, ale na dzień dzisiejszy środowiska nacjonalistyczne w Polsce są zdominowane niestety przez bardzo dziwnych ludzi (delikatnie mówiąc). Ale to się zmieni jak naród dojrzeje i pozbędzie się resztek sowieckiej mentalności.
    A propos nazizmu i komuny, to są przecież dwie braterskie ideologie, nie wiem jak można tego nie widzieć.
    Pewnie nasuwa Ci się porównanie antysemityzmu międzywojennej ND do antysemityzmu Niemców. I tu też się mylisz bo polscy narodowcy działali całkiem racjonalnie. Poczytaj o tym co robili młodzi Żydzi w tamtym czasie. Większość z nich otwarcie popierała wujka Stalina i 17 września 1939 roku przeszła na stronę radziecką.

Prawdziwy nacjonalizm i polska myśl narodowa dopiero się odradza. Niestety nadejdzie 'potrzeba chwili' i wtedy tylko nacjonalizm będzie mógł nas uratować hehe :)

| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)