Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • :]

http://www.eurominority.org/version...

nowa mapa europy na ile mozliwa?
  • Dream Factory

niemożliwa.
    a jest jakiś opis do tej mapki? Czemu Italia i Niemcy nie są podzieleni? Co to jest to w miejscu trójmiasta i czemu nie ma wolnej Warszawy!!:(

to w miejscy trójmiasta to jest Kaszubia; ) czy jakoś tam, mieszkaja tam kaszubowie. A tak na serio to jak kiedys byłem nad bałtykiem i przysłuchiwałem sie mowie miejscowych to wogóle nierozumiełem ich, niby to był polski ale jakiś taki dziwaczny
  • Adam

I to jest niby powód, żeby Kaszuby oderwano od Polski? Dolóż jeszcze cały Śląsk i Podhale, w końcu zgodnie z tą logiką powinny panowac tam autonomie.
  • Adam

Z tego co widać na mapie Śląskiem już się zajęli, ale nie wiedzieć czemu górali skazali na posłuszeństwo.

Osobiście nie jestem zwolennikim tworzenia państw mniejszych niz posiadajacych około 5 mln mieszkanców. Jednak nie zmienia to faktu że mniejszosci narodowe to powazny problem. Obawiam sie ze w samej europie jest ich duzo wiecej niz ta mapa by wykazywała, nie zaznaczono np. nowych turkmenistanów, pakistanów czy algieristanów;) Pozatym zbyt małe państwa ograniczaja obywatela możliwość rozwoju, np. ciezko utworzyc system naukowy uniwersytet, tworzyc system sportowy(np. ligi piłkarskie, reprezentacje narodowe), a także nie opłaca sie zakładac centrów dystrybucji globalnym exporterą przez co wzrasta cena towarów na te państwa.
  • MPJ 78

Ta mapa jest mocno nieaktualna jeśli jakieś nowe linie podziału będą się pojawiać to nie po historycznych granicach narodowości ale po współczesnych. Te linie narodowych terenów w Europie wyznaczają nie Kaszubi czy Baskowie ale dzielnice wielkich miast starej UE zamieszkałe przez emigrantów
  • Anonim

Kaszubi to potomkowie dawnych plemion pomorskich tak na marginesie
  • Ritter von Nałęcz

Przesadza. Szczególnie mnie rozbawiła wizja integracji kantonów szwajcarskich z Rzeszą :)
  • MPJ 78

Niby jakich? Jaćwingowie i Prusowie to tereny obecnych Mazur.
  • Adam

Kaszubi jak najbardziej należą do rodziny Pomorzan, podobnie jak wszystkie inne plemiona lechickie zamieszkujące niegdyś południowy brzeg bałtyku. Byłem kiedyś w osadzie Kaszubów, także w skansenie który znajdował się nieopodal i nie zauważyłem żadnych różnic kulturowych, które sugerowałyby, że ich społecznośc tworzy coś zupełnie innego od mieszkańców każdej innej wsi w Polsce. Jedyną rzeczą, jaka ich wyróżnia to zmodyfikowana gwara kaszubska oraz duma z jej zachowania po dzisiejsze czasy. Tego obok sprawy Basków nie wypada nawet zestawiać, Kaszubowie nie są żadną mniejszością narodową. To Polacy z krwi i kości, podobnie jak polscy górale czy Ślązacy (mówię tutaj o poczuciu przynależności do polskiego narodu, bo z tą krwią na dosłownie, szczególnie na Śląsku może być różnie) którzy zachowali swoje odrębne, charakterystyczne dla ich regionów tradycje.
  • Anonim

Język, którym mówią Kaszubi, to nie "gwara kaszubska", tylko osobny jezyk. Wprawdzie spokrewniony z polskim, ale zawsze jest to odrębność. Kaszubów obok Basków nie nalezy zestawiac z jednego prostego powodu- żaden Kaszub o żadnej niepodległosci nie myśli. Kto lubi WOS ten zapewne pamięta, ze w świetle prawa Kaszubi nie są mniejszością narodową- tylko jezykową (nawiasem mówiąc, jedyną w Polsce). A kwestia, czy są osobnym narodem jest otwarta, bo sam fakt niebycia mniejszością narodowa o byciu Polakiem nie świadczy (mam na mysli mniejszości etniczne- np. Rusini czy Łemkowie, chociaż to w sumie to samo- nie sa ani Polakami, ani mniejszościami narodowymi). Nie wszyscy Kaszubi uważają się za Polaków- rzekomo sam Tusk przed wieloma laty w jakimś wywiadzie bardzo się krytycznie o Polakach wypowiadał- dziwne, że żadne pisiory tego nie wykorzystały.
  • Anonim

A propo mapki to mnie rozwaliła niepodległa Kornwalia:)
  • Dream Factory

Ciekawe jeszcze co tam robi Królewiec. Z kolorków mapy wynika że został w rękach Rosyjskich... WHY!?
  • Anonim

>Wawrzyniec napisał
    >Język, którym mówią Kaszubi, to nie "gwara kaszubska",
    >tylko osobny jezyk. Wprawdzie spokrewniony z polskim, ale
    >zawsze jest to odrębność. Kaszubów obok Basków nie
    >nalezy zestawiac z jednego prostego powodu- żaden Kaszub o
    >żadnej niepodległosci nie myśli. Kto lubi WOS ten zapewne
    >pamięta, ze w świetle prawa Kaszubi nie są mniejszością
    >narodową- tylko jezykową (nawiasem mówiąc, jedyną w
    >Polsce). A kwestia, czy są osobnym narodem jest otwarta, bo
    >sam fakt niebycia mniejszością narodowa o byciu Polakiem
    >nie świadczy (mam na mysli mniejszości etniczne- np.
    >Rusini czy Łemkowie, chociaż to w sumie to samo- nie sa
    >ani Polakami, ani mniejszościami narodowymi). Nie wszyscy
    >Kaszubi uważają się za Polaków- rzekomo sam Tusk przed
    >wieloma laty w jakimś wywiadzie bardzo się krytycznie o
    >Polakach wypowiadał- dziwne, że żadne pisiory tego nie
    >wykorzystały.

nie rzekomo tylko na pewno, poszukam linka, widzialem to i czytalem
    dlatego tez i nie wierze w te jego bajeczki nt dziadka

http://pl.wikiquote.org/wiki/Donald...

na C
    swoja droga to i troche racji tez ma, ale zbyt czarno-bialo moim zdaniem to widzi

>Dream Factory napisał
    >Ciekawe jeszcze co tam robi Królewiec. Z kolorków mapy
    >wynika że został w rękach Rosyjskich... WHY!?

pewnie dlatego ze mieszkaja tam ludzie którzy sami siebie nazywaja rosjanami;) mówia po rosyjsku i za swoja historie uwazaja historie rosji
  • MarcinK

Po pierwsze nie Kaszubowie tylko Kaszubi...
    Twórca tej mapy pominą fakt że w zachodniej Białorusi mieszka od 400 tyś do 2 mln Polaków podobnie jest w zachodniej Ukrainie.. na południowo wschodniej Litwie Polacy stanowią większość około 70% czyli jakieś 250 tyś osób. Ponadto w zachodniej Litwie Żmudzini żądają uznania się za naród...

Myślę że mapa etniczna jest możliwa o ile się przemilczy Wietnamczyków i innych przybyszów z Azji i Afryki..
  • Adam

Donald Tusk:
    "Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność – takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski – tej ziemi konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem."

Śmiech zmieszany z zażenowaniem pojawia się na ustach czytając takie brednie, ale nie dlatego że są jadowite i obelżywe same w sobie, ale dlatego, że wypowiada je człowiek, który w krótkim czasie sam stał się synonimem nienormalnej sytuacji politycznej w Polsce. Człowieka, który mamił ludzi drugą Irlandią, niespełnionymi obietnicami, smutnym tonem gdy teartralnie wypowiadał się o trudnej sytuacji majatkowej większości mieszkańców naszego kraju, dla których nie zrobił i nie zrobi nic. Donald Tusk jest kolejnym rządzącym, który okłamał Polaków. To w głównej mierze on odpowiada za beznadziejny obecnie stopień zaufania społeczeństwa do polityków, który pomimo że topnieje od czasów pierwych wyborów, zmasakrowany przez SLD, dobity przez PiS, to jednak wydał odstatnie tchnienie nadziei w stronę PO. Z całego serca współczuję ludziom, którzy jeszcze się nie obudzili i zamierzają oddać w najbliższych wyborach głos na kandydata Platformy, który i tak będzie marionetką Donka, który w godny politowania sposób usiłuje wmówić społęczeństwu, że nie zamierza działać pod publiczkę ani przejmowac władzy w Polsce :) Przyznajesz rację człowiekowi tego pokroju, Giray?
  • MarcinK

>Adam napisał
    >Donald Tusk:
    >"Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten
    >wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i
    >nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność –
    >takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością,
    >kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość
    >wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech
    >dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki
    >brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać...
    >Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski – tej ziemi
    >konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak
    >często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu.
    >Sama jest mitem."
    >
    >Śmiech zmieszany z zażenowaniem pojawia się na ustach
    >czytając takie brednie, ale nie dlatego że są jadowite i
    >obelżywe same w sobie, ale dlatego, że wypowiada je
    >człowiek, który w krótkim czasie sam stał się synonimem
    >nienormalnej sytuacji politycznej w Polsce. Człowieka,
    >który mamił ludzi drugą Irlandią, niespełnionymi
    >obietnicami, smutnym tonem gdy teartralnie wypowiadał się
    >o trudnej sytuacji majatkowej większości mieszkańców
    >naszego kraju, dla których nie zrobił i nie zrobi nic.
    >Donald Tusk jest kolejnym rządzącym, który okłamał
    >Polaków. To w głównej mierze on odpowiada za beznadziejny
    >obecnie stopień zaufania społeczeństwa do polityków,
    >który pomimo że topnieje od czasów pierwych wyborów,
    >zmasakrowany przez SLD, dobity przez PiS, to jednak wydał
    >odstatnie tchnienie nadziei w stronę PO. Z całego serca
    >współczuję ludziom, którzy jeszcze się nie obudzili i
    >zamierzają oddać w najbliższych wyborach głos na
    >kandydata Platformy, który i tak będzie marionetką Donka,
    >który w godny politowania sposób usiłuje wmówić
    >społęczeństwu, że nie zamierza działać pod publiczkę
    >ani przejmowac władzy w Polsce :) Przyznajesz rację
    >człowiekowi tego pokroju, Giray?

gdyby nie Twoje narzekanie na Pis "dobity przez PiS" to normalnie Gita bym Ci dał..; (
  • Anonim

>MarcinK napisał
    >Po pierwsze nie Kaszubowie tylko Kaszubi...
    >Twórca tej mapy pominą fakt że w zachodniej Białorusi
    >mieszka od 400 tyś do 2 mln Polaków podobnie jest w
    >zachodniej Ukrainie.. na południowo wschodniej Litwie
    >Polacy stanowią większość około 70% czyli jakieś 250
    >tyś osób. Ponadto w zachodniej Litwie Żmudzini żądają
    >uznania się za naród...
    >
    >Myślę że mapa etniczna jest możliwa o ile się
    >przemilczy Wietnamczyków i innych przybyszów z Azji i
    >Afryki..

miszczu polskiej pisowni - skrótów nie piszemy fonetycznie!!!!!!!!!!
  • 1
  • 2
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)