Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

No oczywiście że państwo to nie jest organizacja charytatywna (jak ogry PO będą takie Ameryki odkrywać to może w końcu też odkryją że bredzą?) bo ta daje ludziom potrzebującym pieniądze tych którzy je dali z własnej woli. Natomiast państwo w tym wypadku funkcjonuje jak mafia. Ludzie płacili ciężkie pieniądze na urzędy od infrastruktury, zbędny tłuszcz ministrów, kawę do automatu i majtki koronkowe dla szparek-sekretarek a w tym czasie nie tworzono wałów i zbiorników retencyjnych. To że można się osiedlić nad terenem zalewowym i się tam ktoś osiedla nie jest winą ludzi tylko tych którzy na to zezwalają. Zezwolono więc nie masz prawa napadać na tych biednych ludzi. A że ziemia jest tańsza to co niby ma znaczyć? Jak kupię tani samochód i mi go ukradną w szemranej dzielnicy to rozumiem policja mi powie:
    - Szanowny panie kupił pan tani samochód do tego zaparkował nim Szmulkach my szukamy tylko tych drogich i zaparkowanych pod Marriotem.
    - Ale ja przecież płacę na was podatki
    - Szanowny panie, w każdym kraju się płaci. My szukamy tylko tych.
    Do ciebie nie dociera najprostszy mechanizm. Ci ludzie płacili podatki. W tych podatkach mieli być też zabezpieczeni. Miała być infrastruktura i zbiorniki. Nie zbudowano ich. To znaczy że zostali okradzeni przez państwo. A to że państwo robi im jeszcze łache dając jakieś głodowe pieniążki za 16 stron pierdów to jest to skandal. Aby wybudować dom ci ludzie:
    - kupili ziemię (podatek)
    - kupili cement (podatek)
    - opłacili robociznę (dali ludziom zarobić, podatek PIT)
    - płacili podatki czynszowe, płacili nawet podatek od wody.
    Płacili podatek i jedyne czego wymagali to ZABEZPIECZENIA względnego terenu.
    To po co oni płacili te podatki? Na co? Po co płaci się czynsz? Skoro płaci się je dlatego, że "w każdym kraju się płaci" to nie mój post jest głupotą ale twój.
    Na co płacili podatki? na zasrane wały i zbiorniki. A okazało się że większość wałów to zbudowano za czasów Piłsudskiego i gdyby nie II RP to byśmy mieli kraj od morza do "morza" teraz.
    A to, że człowiek się ubezpieczył to już inna sprawa. Jeżeli wytrzymał ten złodziejski proceder i państwo nie obrabowało go ze wszystkiego to może mu zostało na ubezpieczenie, to dostanie w takim razie pieniądze od ubezpieczyciela, ale większość płacił w podatkach na infrastrukturę. I to państwo które rabowało go z oszczędności jego życia ma psi obowiązek zapłacić mu odszkodowanie za to że zamiast wały z ziemi robiło wały pod krawatem w biurach pełnych darmozjadów.
  • Ajgor

Ciekawy wywiad na ten, choć nie tylko, temat
    http://www.rp.pl/artykul/490249_Pet...
  • Anonim

"To Komorowski jako minister obrony narodowej obniżył pensję komandosów GROM i zaakceptował wykreślenie z etatu jedynych w naszych Siłach Zbrojnych pilotów śmigłowców przeszkolonych w USA do nocnych lotów na niskich wysokościach. W wyniku tej decyzji odeszło z GROM kilkudziesięciu świetnie wyszkolonych specjalistów.

Wcześniej Bronisław Komorowski próbował przekazać GROM pod dowództwo gen. Jerzego Słowińskiego – szefa Żandarmerii Wojskowej, z którym polował na terenie zamkniętego ośrodka wojskowego Omulew. A generał Słowiński, powołując się na decyzję ministra Komorowskiego, zażądał od dowództwa GROM zaprezentowania sobie karabinów snajperskich, bo chciał sprawdzić, czy nadają się one do polowań.

W koszmarnym współzawodnictwie o to, kto bardziej zaszkodził naszym Siłom Zbrojnym, Bronisław Komorowski pozostaje jednak daleko w tyle za obecną ekipą rządzącą z ministrem Bogdanem Klichem. "

Ogry PO zaraz cię zniszczą Ajgor. Tylko patrzeć jak ogrzy jazgot uderzy w twoje posty...
  • Ajgor

Odeslę ich do Petelickiego; )
  • Anonim

Ja już ci powiedziałem, że każdy płaci podatki - a jak tak cie bardzo państwo okrada to się wyprowadź droga wolna - a jak ktoś świadomie buduje się na terenie zalewowym to niech się liczy z tym że go zaleje i się ubezpieczy - drugi zapłaci więcej za działkę i pobuduje się na niezalewowym - i ma spokój. Obaj płacą te same "mordercze podatki na ten złodziejski według ciebie kraj" - tylko ci ci się ubezpieczyli albo pobudowali na "suchym" są inteligentniejsi i potrafią spojrzeć w przyszłość. Przykład z autem jest nietrafiony. Po prostu jeśli budujemy dom to powinniśmy robić to odpowiedzialnie - odpowiedzialność jest jednym z wyznaczników dojrzałości - a jeśli ktoś beztrosko buduje domek na zalewisku, abo powodzi nie będzie, a nawet jeśli to mnie nie będzie dotyczyć jak uważa 90% naszych rodaków to sorry, ich problem. Państwo im grosza nie powinno dać, są ważniejsze wydatki - po prostu ci ludzie zapłacili za swoje błędy, czasami po raz drugi bo ich 1997 niczego nie nauczył. Jeśli jesteś tak za rozdawaniem pieniędzy to dawaj wszystkim, których spotkała jakaś tragedia - zlikwidujmy firmy ubezpieczeniowe i doprowadźmy państwo do bankructwa. U nas ciągle pokutuje ten PRL - państwo ma o mnie dbać kur** - a jak nie to zadyma. Niech się gonią państwo to nie dobry wujek - kasa jest bardziej potrzebna na leczenie dzieci z nowotworami, a nie rozdawać ją komuś, kto się w 90% przypadków świadomie pobudował na zalewisku.
    Możecie się nie zgadzać - śmieszą mnie tylko wasze wycieczki personalne.
  • Anonim

Dokładnie u nas ciągle pokutuje myślenie z czasów PRL czego jesteś żywym dowodem. Wg twoich podwójnych standardów:
    - Państwo zezwala budować się na terenach zalewowych
    - Państwo odpowiada za infrastrukturę hydrologiczną
    - Państwo zdziera z ludzi podatki na wszystkim
    - Samorząd zdziera podatki na utrzymanie profilaktyki powodziowej
    Ale to ludzie są oczywiście winni.
    Oczywiście nie są winni.
    Skoro państwo pozwala kupić taką ziemię, to nie dziwne że ludzie się tam osiedlili, po to jest ten kraj by w nim Polacy mieszkali. I jak ktoś ma kaprys zamieszkać przy rzece to o ile zezwala na to prawa - ma do tego prawo. To nic. On właśnie płaci podatki aby tam stanął odpowiedni wał. Skoro państwo zadeklarowało się że to ono zbuduje wały i zbiorniki i pod pozorem tego ukradło ludziom pieniądze w formie podatków to teraz ma psi obowiązek się z tego rozliczyć. Jak podpisujesz kontrakt z ubezpieczycielem to na odpowiednich warunkach, Ty płacisz, on spełnia warunki. Państwo natomiast pełni tutaj rolę towarzysza Janosika który wszystkim zabiera i daje swoim ludziom. A potem jak typowy watażka za nic nie chce wziąć odpowiedzialności.

Przestań do tego histeryzować. Nigdzie nie napisałem że trzeba zlikwidować ubezpieczalnie stwierdzam oczywisty fakt że:
    - Państwo miało zbudować wały
    - Państwo na to wzięło pieniądze obywateli
    - Państwo tych wałów i zbiorników nie zbudowało.
    W takim razie ma prawny obowiązek wypłacić odszkodowanie. Każda firma która podejmuje się jakiegoś zlecenia, bierze na to kasę, a zlecenia nie spełnia wypłaca odszkodowania temu kto wyłożył pieniądze. Dla tego przy skali w jakiej ograbiono ludzi z podatków wypłata 6 tysięcy złoty to jest jakaś kpina. 16 stronic druczków do wypełnienia i biadolenie o biednym budżecie. To kto ten budżet planował? Kto pozadłużał państwo? Przez politykę towarzysza Bieleckiego czy Tuska nasze wnuki jeszcze się nie wypłacą. A tymczasem zasranych pieniędzy na zasrany wał zabrakło. Ale to nic, na tej katastrofie państwo nadal łoi z ludzi podatek.
    Paliwo do amfiblii nie ma podatku?
    Pojeździj sobie samochodem po Polsce, paliwo drogie (znaczy podatki) i cena rośnie, a dziury na drogach wielkości opony. Infrastruktura beznadziejna. To nawet w Gruzji gdzie jeszcze niedawno bomby spadały są dobre drogi zbudowane. W mały górzystym państwie. Jesteśmy infrastrukturalną zakałą świata. Właśnie też przez takich jak Ty. Którzy najpierw łoi się na podatki a potem TV robi im wodę z mózgu i jeszcze do ludzi mają pretensje a nie do władzy. Przypomina to lata 80 gdy Jaruzelski wszystkie niepowodzenia gospodarcze zrzucił na lud. Tak wiem, napisałeś już że "rząd wyżywi się sam".

Ja nie jestem za dawaniem ludzi kasy tylko za niezabieraniem ludzi kasy. Natomiast jak się ludziom kasę zabrało i wałów nie zbudowało to w myśl rzymskiej zasady Pacta Sunt Servanda Państwo ma psi obowiązek wypłacać odszkodowania. A nic nikogo nie powinno już obchodzić jęki jednego czy drugiego ministra. Było się nie deklarować że się wały zbuduje. Trzeba było powiedzieć ludziom:
    - Słuchajcie, zwalniamy was z podatku, ale wały budujcie sami.
    Wtedy by była sprawa klarowna. Ale tak nie było:
    - My wam zabierzemy podatki a Wy już radźcie sobie sami.
    Na zasranym SMS-ie dla powodzian PAŃSTWO ZARABIA i jeszcze ma czelność płakać o budżecie. Jeżeli dla ciebie ten kto bierze pieniądze na coś a potem ci je oddaje bo tego nie zrobił, jest dobrym wujkiem to gratuluję. Widzę że frakcja Hilarego Minca w PO ma się świetnie.

Nie "złodziejski kraj" a złodziejski aparat biurokratyczny. Kraj to moja Ojczyzna która kocham bez względu na to co za czerwona hołota nią ma zamiar rządzić.
  • WODD

GDZIE TY W POŁUDNIOWO ZACHODNIEJ WARSZAWIE MASZ WAŁY?
    Na Ursynowie mistrzu? Albo zlokalizuj dokładnie ten wał i naucz sie określać kierunki albo nie pisz głupot...

Cóż... powódź to kwestia kwietniowo-majowej aktywności Islandskiego wulkanu... Wiadomo że areozole wulkaniczne robią za cząsteczki akumulacyjne dla wody.

Jest też jeszcze teoria spiskowa- chemitrials... czasem jak patrze w niebo i widze rosnące do niebotycznych rozmiarów smugi kondensacyjne niektórych samolotów to mam pewne podejrzenia
  • Anonim

Z tymi wałami w Warszawie to do mnie?
  • WODD

a kto o wale w poludniowo zachodniej Warszawie 500m od Wisły pisze? Ja?
  • Anonim

Gdzie ja napisałem o wale w Warszawie?
  • WODD

Ani ja ani Ty... więc pytanie nie jest skierowane do Ciebie :D
    Ale rzeczywiście to mogło wyglądać tak jakbym to Ciebie obarczał winą za głupoty mimo iż nie Ciebie miałem na myśli...
    Przyjm wyrazy szacunku i pokoju jeżeli mogłem Cie wprowadzić w błąd poprzednim postem...
  • Anonim

Dalej nic nie rozumiem ale ok:)
  • :]

>WODD napisał
    >a kto o wale w poludniowo zachodniej Warszawie 500m od
    >Wisły pisze? Ja?

za elektrownią siekierki masz szczątki przedwojennej drugiej lini wałów przeciwpowodziowych ciągnących się z przerwami przez zawady. Niestety są to tylko szczątki bo nikt po II wojnie niedbał o niego, a teren miedzy pierwsza linią a druga został zabudowany.
  • :]

>WODD napisał
    >GDZIE TY W POŁUDNIOWO ZACHODNIEJ WARSZAWIE MASZ WAŁY?
    >Na Ursynowie mistrzu? Albo zlokalizuj dokładnie ten wał i
    >naucz sie określać kierunki albo nie pisz głupot...

na drugi raz gamoniu sprawdzi coś zanim zaczynasz krytykować

• madzia

"na drugi raz gamoniu sprawdzi coś zanim zaczynasz krytykować"

na drugi raz pocwicz umiejetnosc uzywania innych slow niz personalne vide 'gamon' :)
  • Globalna Świadomość

"Czy znasz prawdziwe przyczyny powodzi !??" wpiszcie w google i zobaczycie winowajce!!!
    W występowaniu takich zjawisk jak tsunami i powodzie, przyczynowy udział ludzkiego rozstrojenia w stosunku do praw VIP wynosi aż 83%. :(
  • Newelowsky

>madzia napisała:
    >"na drugi raz gamoniu sprawdzi coś zanim zaczynasz
    >krytykować"
    >
    >na drugi raz pocwicz umiejetnosc uzywania innych slow niz
    >personalne vide 'gamon' :)

Madziu umiesz coś sama z siebie powiedzieć konkretnego, a nie patologicznie wierzyć w dobro Tuska i TVN. Mi się zdaję, że i TVP i TVN, PO, czy PIS nie są święte. TVN nie jest obiektywne, TVP broni władzy, Tusk kradnie, Jarosław zbyt emocjonalnie podchodzi do wszystkiego. Tusk tak samo gra politycznie jak i Kaczyński. Jak na razie najwiecej przekrętów w SLD, ale PO z aferą hazardową też nie odpuszcza. Tak wiec nie dobrze mi się robi gdy tak krytykujesz czyjeś wypowiedzi tylko ze względu, że TVN jest święte, a Tusk nic złego nie zrobił. Gazeta wyborcza po wypowiedzi dwóch uczniów, orzekła, że nikt nie hce krzyży w szkołach i jak tu komuś wierzyć? Globalne ocieplenie? Nie trzeba mi TVN by wiedzieć, że to bzdur ai maszynka do robienia pieniędzy;]
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)