Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Michał Nagrodzki

>"Sprzeciw socjalizmowi i głupocie nazywasz Kaczyzmem?"

>no tak, bo jeden socjalizm jest zly, a drugi bo nieestablishmentowny lepszy :) zawsze mnie bawilo >to, ze tzw. liberalowie czy antysocjalisci odsadzaja od chrzci i wiary PO, a juz na bardziej >socjalistycznie PiS z ich solidarnoscia spoleczna przymykaja oczy :P

>a co do wiochy daruj sobie kolego takie teksty, bo ciesze sie, ze tacy jak Wy i Korwinisci nie maja >takiego poparcia i nie maja realnej wladzy w tym kraju tylko dla wybranych wg ich widzimisia.

A czy ja popieram PiS? Albo usprawiedliwiam?

Nie ma dobredo socjalizmu, każdy wkońcu upadnie. Co do wiochy, zadam proste pytanie. Kogo jest więcej ludzi głupich czy mądrych? Przypomne, że w demokracji rządzi większość.
  • madzia

a przepraszam kto daje prawo jednej osobie uwazajacej siebie za madrzejszego od masy by rzadzila? demokracja ma wiele wad, ale ma jedna podstawowa zalete, ze ma tak zorganizowane instytucje, ze trzeba sie natrudzic by jednostki mialo pelna samowolke.
  • Anonim

To znaczy że nie ma demokracji. Skoro mierzyć ją wolnością jednostki to mając podstawową zaletę eliminującą wolność, oznacza że demokracja wolności nie niesie.

Ustrój jest środkiem a nie celem. Wielu za komuny walczyło o demokrację dla samej walki. Bo demokracja. Nie rozumieli, że demokracja to tylko środek do celu a celem powinien nie być sam w sobie ustrój a silna Polska. Konkretna Polska. Konkretna idea. Konkretna pozycja. Też politycy zabiegali oto by wejść do UE. Weszli. I co? Był to dla nich tylko cel więc już się gubią jaką politykę w UE prowadzić. A UE jest tylko środkiem. Wy właśnie tak traktujecie politykę. Ciągle o tej demokracji. Traktując to jako cel. Nie to środek. Ciągle o tej UE traktując ją jako cel. Nie to tylko środek. Tak samo reformy, opinia publiczna, służba zdrowia, ustrój, głosowanie, wszystko to są tylko środki. Nasza klasa polityczna a wraz z nią wielu obywateli traktuje to jak cele. To są tylko środki do konkretnego celu. Obecnie żaden polityk tej oczywistości nie zauważył. Władza jest dla nich celem samym w sobie. Utrzymanie władzy to cel. Wygranie wyborów to cel. Nie jest to tylko środek. Dla Tuska, dla Kaczyńskiego, to jest cel. A to jest tylko środek. Gdyby w Polsce zapanowała monarchia to wiele by się nie zmieniło o ile władca by tak samo traktował instrumenty polityki: jako cel sam w sobie. To samo z dyktaturą, lekką czy zamordystyczną. Kiedy ktoś to zrozumie że w kraju w którym całe rodziny pracują w resortach, dziennikarze są agentami służb i rządzą jedynie ludzie z okrągłego stołu, a do tego jest myślenie nie celami a środkami będzie zawsze źle. Nie ma zupełnie znaczenia czy to chudziutki rudy w kurteczce od grania w piłkę czy równie niski starszy pan z fryzurą boczną. Nie ma to zupełnie żadnego znaczenia. SLD, PiS, PO, PSL są zatrute kompletem myśli politycznej zbyt zakompleksionej, zbyt niskiej, zbyt arealnej w porównaniu z potencjałem Polski. Tak samo jak nie wierzyli, że komunizmu nie da się pokonać bez siadania do rozmów z komunistami tak samo nie wierzą, że Polska może się przebudzić i stać się wielka. Stawiają sobie cele które są tylko politycznymi okruchami. Marnują energię i pieniądze Polaków na rzeczy małe.
  • willow nick nack

"Myślistwo zbliża, cementuje przyjaźnie. To właśnie zamiłowanie do polowań jest powodem sympatii Komorowskiego do ekscentrycznego posła z Lubelszczyzny Janusza Palikota.

W swoim blogu Palikot w lipcu 2007 r. pisał: "Bronka poznałem bodaj w 1994 roku podczas sylwestra w leśniczówce w Lasach Janowskich. Byliśmy potem na wielu prywatnych wyprawach i spędziliśmy razem ostatnich pięć sylwestrów".

Komorowski uczył tam Palikota polowania. Gdy lubelski poseł PO poznał już tajniki sztuki myśliwskiej, wspólnie wyruszyli na łowy do Rosji. Palikot wspomina to tak: "Z tych wszystkich wydarzeń najbardziej niezwykły był nasz wspólny pobyt w Rosji i polowanie na głuszca. To było dobre 300 km od Moskwy, w marcu 1997 lub 1998. (...) To było moje pierwsze polowanie. Nie jestem urodzonym myśliwym i bardziej ciągnęło mnie do przygody i towarzystwa niż do strzelania. Wśród prawdziwych myśliwych doświadczyłem swoistego rodzaju więzi i kultury, które mają niezwykle wiele uroku. Składają się na to różne obyczaje, pieśni i... nalewki, a nawet dobra tradycyjna kiełbasa. Dawne KGB podesłało nam na wieczór jakiegoś nibysąsiada, który raczył nas wódką i próbował wyciągać na debaty polityczne. (...) I tak sobie we trójkę gaworzyliśmy, budując przyjaźń polskopostradziecką. I popijając jakimś bimbrem z soku z sosny....

...O wspólnych polowaniach Komorowskiego z politykami SLD mówią też pracownicy nadleśnictwa w Rudniku w podkarpackiem. Widywali tam też wtedy szefa Bartimpeksu Aleksandra Gudzowatego oraz znanych aktorów, m.in. Bogusława Lindę. Do tych łowów dochodziło już w czasach AWS, gdy Komorowski był jednym z liderów Stronnictwa Konserwatywno-Liberalnego, a także szefem Sejmowej Komisji Obrony Narodowej, a następnie szefem MON w rządzie Jerzego Buzka...."

więcej http://www.rp.pl/artykul/492843_Kom...

• Anonim

To akurat naturalne że klasa polityczna zajmuje się polowaniami. Lepsze to niż by się poznali na zebraniach greenpeacu.
  • ...

>Głosuj na PLATFORMĘ OBYWATELSKĄ!!! napisał
    >już się odezwali kaczyści, których boli że Pan
    >Bronisław wygra wybory - sorry ale kaczor nigdy już do
    >władzy nie wróci...:-D

Nick jest żałosny. Może i wygra, ale to tylko pokaże poziom ciemnoty w naszym kraju.
  • Anonim

Nie tylko nick jest żałosny. Przed chwilą dzieci neostrady jawnie stwierdziły, że wolą włażenie w dupę Putinowi niż zobowiązania sojusznicze wobec NATO....

Jeśli ogrom PO, PO będzie chciało zrobić dobrze i prowadzić taką politykę jaką ogry z żałosnym (nie tylko) nickiem sobie marzą to skończymy jako rosyjska gubernia.
  • willow nick nack

Dlaczego Komorowski w czasie kampanii nagle zrezygnował ze swojej największej pasji ?
  • Ritter von Nałęcz

>willow nick nack napisał
    >Dlaczego Komorowski w czasie kampanii nagle zrezygnował ze
    >swojej największej pasji ?

Też nie wiem, łowiectwo to świetna sprawa, sam wkroczę w szeregi myśliwych.
    Chcecie na to zdjęcie i hasło poziomem równe Greenpeace'owi przysporzyć sobie popularności? Mnie takimi głupimi, tanimi frazesami do siebie zrażacie.
  • willow nick nack

Odnośnie myślistwa to powiem, że są różni ludzie, różna emocjonalność, wrażliwość, a sarny to jedne z najpiękniejszych zwierząt, wyrafinowana sylwetka, cudowne oczy.
  • Ritter von Nałęcz

>willow nick nack napisał
    >Odnośnie myślistwa to powiem, że są różni ludzie,
    >różna emocjonalność, wrażliwość, a sarny to jedne z
    >najpiękniejszych zwierząt, wyrafinowana sylwetka, cudowne oczy.
    Dokładnie, szczególnie przez celownik optyczny.
  • ...

Jeżeli wybór w wyborze na prezydenta ma dla was znaczenie, czy on poluje czy nie. To ja wam gratuluje mózgów.
  • Szymon

Z tym polowaniem nie do konca chodzi o samo polowanie (tzn chodzenie za zwierzyna) "polowanie" wykorzystywane politycznie jest z innych powodow
  • Ritter von Nałęcz

>Andrzej Strzelba napisał
    >Jeżeli wybór w wyborze na prezydenta ma dla was znaczenie,
    >czy on poluje czy nie. To ja wam gratuluje mózgów.

No akurat mi to zwisa, ale teoretycznie to powinna być pozytywna cecha - zapalonymi łowcami było wielu ze wspaniałych przywódców.
  • willow nick nack

oj Donek Donek

http://www.youtube.com/watch?v=2Run...
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)