-
MarcinK
http://emerytury.wp.pl/kat,69594,ti...
"Już za niespełna dwa lata znikną OFE, a my będziemy oszczędzać na starość w specjalnych subfunduszach emerytalnych - ujawnia "Gazeta Wyborcza". "
Czy ktoś wie dlaczego? i ile będzie to nas kosztować oraz dlaczego PO nic na ten temat nie mówi? -
PO totalnie spłukało budżet więc Donek chce zabrać nasze pieniądze z OFE i jeszcze trochę się nachapać.
-
Adam
-
Ważne żeby dobrze robił piramidkę z palców i miał dobry gajer a to że chce zabrać kasę z emerytur to drobiazg.
-
-
Heniek
Zakładam że to nie przejdzie albo przestraszą się opinii publicznej albo Bronek to zablokuje żeby udowodnić Donaldowi że jest samodzielny. -
Bronek to nawet żyrandola w pałacu nie potrzebuje bo ustawy od Donka będzie podpisywał w ciemno
-
Heniek
Nominacjami do TVP chciał pokazać Donkowi że jest niezależny.Przy emeryturach może zrobić podobnie. -
Co innego załatwienie posadki koledze a co innego postawienie się Donkowi w kwestiach budżetu.
-
MarcinK
>MPJ 78 napisał
>Co innego załatwienie posadki koledze a co innego
>postawienie się Donkowi w kwestiach budżetu.
Ty jesteś pewien że to chodzi o budżet ?
Pytam się bo ja to widzę trochę inaczej wydaje mi się że chcą zlikwidować OFE a pieniądze zamiast tego mają trafić do sub-funduszy zarządzanych przez specjalistów z PO.. myślę że ani złotówka nie trafi do budżetu za to zarobi Rychu, Zdzichu i reszta... -
Anonim
Hehe, ale ja mam z was ubaw. Jakie emerytury? Przecież składka emerytalna to typowa kontrybucja podatkowa która zwrócona nie będzie. Trzeba odkładać swoje i inwestować w dzieci (potem one człowieka utrzymają). Polskę czeka wariant argentyński i trzeba być na to mentalnie gotowym. Matematycznie ZUS nie ma prawa się utrzymać, nie da się wiecznie pożyczać i spłacać odsetki. -
MarcinK chodzi o sypiący się ZUS i próbę łatania go a co za tym idzie budżetu. Prawda jest też taka że Tuska jest na taki numer za krótki. Istniejące na polskim rynku OFE w większość są własnością potężnych zachodnich firm. Jeśli Tusk zechce je oskubać z kasy ich spółki matki uruchomią kontakty w swoich rządach i Donek, będzie wzięty za coś w rodzaju twarzy na forum międzynarodowym. Do tego jeden z OFE należy do Polsatu a to oznacza, że TV Polsat pójdzie na wojnę przeciwko PO.
-
Heniek
I dlatego skończy się na zapowiedziach i temat umrze śmiercią naturalną jak wiele innych. -
LUPUS ツ
pawlak miał ciekawy pomysł chyba podczas wyborów by stworzyć system w którym państwo gwarantowało by tylko minimalną emeryture a reszte odkładał by sobie karzdy indywidualnie chyba w kanadzie tak jest ale to wszystko pamiętam przez mgłe... -
LUPUS ツ
-
Anonim
Tak, Pawlak stworzył, może nas jeszcze urodził?
To stworzył prof. Gwiazdowski, to raz a dwa: a z czego wypłacisz obecnym emerytom? Sam pomysł jest fajny ale przecież obecny wkład to od razu idzie na emerytury wypłacane dzisiaj. -
Fedak odkryła ze system kapitałowy nie sprawdza się w warunkach kryzysu. Ciekawe kiedy w końcu zauważą iż system solidarnościowy i kapitałowy diabli biorą też przy starzejącym się społeczeństwie.
-
Anonim
Ciekawe kiedy w końcu ludzie zauważą, iż państwowy system emerytalny to mrzonki? Z resztą mnie zawsze bardziej od aferałów i oszustów śmieszyli pożyteczni idioci, którzy w sam system wierzą, ale za to oczekują, że inny obóz polityczny dokona cudu i system z niewydajnego-stanie się wydajny. Lenin wiecznie żywy. -
Heniek
Zauważą jak to wszystko trafi szlag wtedy każdy powie że to wina innych rządów i że oni chcieli to naprawić ale im nie pozwolono. A po paru miesiącach chaosu naprawią to albo jeszcze bardziej schrzanią. -
Anonim
Oni nie będą się nawet tłumaczyli. Co, emeryci będą się z policją bili? Po prostu lokal zamknięty do odwołania i radźcie sobie sami. Dlatego każdy kto wierzy, że państwo ma obowiązek płacić emeryturę i pod tym pozorem okrada obywateli, jest równie winny co aferał-polityk który zarządzał tym bajzlem. Tak samo jak za komuny, poza fałszerstwami wyborczymi przecież PZPR, miał jakieś poparcie, nie? Bo ludzie generalnie nie są głupi, ale im się myśleć nie chce. A emerytura to właśnie takie traktowanie obywatela by nie myślał - słuchaj, daj nam kilka stów miesięcznie a my już tutaj oto zadbamy. A taki obywatel, który ma tyle spraw na głowie, macha na to ręką 'a może i lepiej, nie muszę o tym myśleć'. Błąd. Podstawy błąd. Bo obywatel musi myśleć, jak nie myśli to mu czadzieje łeb i potem wszystko państwo ma za niego robić. A państwo robi za obywatela wszystko bo pod tym pozorem można kraść. A obywatel to jest WOLNA JEDNOSTKA, chce przeputać pieniądze - robi to, chce odłożyć? - robi to! Państwo ma utrzymać:
- Armię (na wysokim poziomie)
- Policję (na średnim poziomie)
- Administrację (na niskim poziomie)
I TYLKO I WYŁĄCZNIE TYLE...A:
- Zasiłki? Tym się mają zajmować ludzie dobrej woli i Kościoły, a także system fiskalny ma ułatwiać pracę a nie tworzyć bezrobocie.
- Służba zdrowia? A co weterynaria jest publiczna? Jest ministerstwo chorych kotów? Narodowy Fundusz Koni? Jak pójdę się ubezpieczę u prywatnego to kosztuje mnie to od 40 zł do 120 zł (za 120 zł mam taki full wypas, że hej), ja jestem ubezpieczony za 80 zł (część pokrywa pracodawca) i seksowne pielęgniarki tańczą koło mnie w pachnącej miłej atmosferze. Nie zabierać ludziom hajsu na NFZ a każdy będzie miał pieniądze by w takich warunkach się leczyć.
- Szkolnictwo? Harward jest prywatny (to tyle w temacie)
- Prawo regulujące rynek? Co, krzywizna banana? kolor ogórka? Ślimak jest rybą? Wywalić to wszystko na śmietnik, całe opasłe tomy prawa i ustaw natworzonych przez nasz sejm i prawodawstwo unijne trzeba spalić na stosie jak palono akta SB.
- Spółki skarbu państwa? Te urzędnicze molochy, wszystkie należy SPRYWATYZOWAĆ. Nie będzie miejsc dla kolesi, nie będzie i kolesi. A jak stocznia nie poradzi sobie na rynku bo nikt od nich nie kupuje statków to co? Zbudować na tym miejscu hipermarket, kilka okolicznych rodzin będzie miało gdzie pracować. A może ktoś będzie tam koncerty organizował? Jest popyt na industrialne klimaty...
W takim państwie siłą rzeczy podatki są niskie bo bezczelny Lewiatan choćby bardzo chciał to nie może ich pobrać - nie ma alibi.
Państwo bez podatku PIT? - jak najbardziej. Sam VAT (a może nie VAT tylko podatek obrotowy, jak w USA?) Z akcyz ewentualne jakieś wpływy (ale też niższe).
Konkurencyjna gospodarka, więc większy napływ inwestycji....
Od razu państwo by odetchnęło. Niestety aby przeprowadzić takie drastyczne reformy potrzeba bazy społecznej, myślącej i świadomej, a ludzie po latach komuny odwykli od myślenia. Niestety w takiej sytuacji w warunkach demokracji nie zostanie przeprowadzona żadna reforma (wiedział o tym i gen. Franco i gen. Pinochet). Polskę więc czeka co 4 lata licytacja 'kto da więcej' i modlitwa oto aby się to któregoś dnia nie zawaliło. A jak dojdzie do zamieszek to i w Polsce znajdzie się generał Pinochet (no oby nie drugi Jaruzelski). -
Medyk
>Adam napisał
>Ale co tam, glosujcie na PO bo Kaczynski jest za niski.
Weź człowieku, jak nie masz nic ciekawego do napisania - nie pisz.