Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Niewidzialna Ręka Rynku

http://technologie.gazeta.pl/intern...

Już niedługo Komisja Europejska może wymóc na operatorach zniesienie opłat roamingowych w granicach Unii. Na razie ma je znacznie ograniczyć.

Jak poinformował New York Times, Komisja Europejska pracuje nad projektem ograniczenia opłat roamingowych w granicach UE. Docelowo, władze Unii, chcą znieść wszelkie dodatkowe opłaty teleinformatyczne za korzystanie z Internetu i telefonii komórkowej, wyznaczane do tej pory przez granice państw - taka wirtualna strefa Schengen. Wzorem dla takiego zniesienia opłat i wspólnej zależności roamingowej ma być Hiszpania i Portugalia, na terenie, których obowiązują wspólne umowy między operatorami. Całkowite zniesienie roamingu w UE ma nastąpić w 2015 roku. O ile koszty rozmów czy przesyłania wiadomości tekstowych będą w miarę łatwe do wynegocjowania u operatorów, o tyle transfer danych w ramach roamingu już nie. Konsolidacja rynku telekomunikacyjnego wokół wielkich korporacji na pewno nie pomaga w ew. zlikwidowaniu opłat dodatkowych za roaming danych, natomiast, według włodarzy unijnych, mocnego uzasadnienia stosowania tego typu opłat nie ma.

Cała idea wydaje się całkiem logiczna i słuszna. Europa bez granic, to Europa bez granic - również tych teleinformatycznych.

Jarosław Senator

>Cała idea wydaje się całkiem logiczna i słuszna. Europa bez granic, to Europa bez granic - >również tych teleinformatycznych.

Co o tym sądzicie?
    Ja sądzę, że korporacje teleinformatyczne jakoś wybrną i tak czy inaczej zapłaci użytkownik.
  • Paweł a.k.a. Der Rotebirkhahn

Już dawno powinni się dobrać za to operatorom do dupska...
  • Ritter von Nałęcz

Wyjątkowo się zgadzam...
  • Eli

A jednocześnie pracuje nad unijnym sztywnym podatkiem:) Czym się tutaj zachwycać? Jeżeli na pomysłach UE straciliśmy miliardy złoty to samo zajęcie się roamingami to raczej małe pocieszenie.
  • Bartek

No moze i tak,ale skoro coraz częściej podróżujemy to byłoby to dość odczuwalne ułatwienie.
  • Eli

Taaa, podróże małe i duże. Podróż podróży nie równa. Polacy jadą grzać tyłek w Egipcie, albo jadą do Chorwacji (bo tanio), oba państwa jakoś do UE nie należą (chociaż całkiem nie długo, kto tam wie). Generalnie nie ma czym się podniecać, to żadne ułatwienie skoro student aby jechać na zagraniczny uniwerek musi wypełniać tonę papierów i pytać o zgodę MEN-u swojego i tubylczego. To, że na połączeniach zaoszczędzi to jedno, ale to co stracił przez UE - to drugie. Z resztą jest Skype, więc to już tak wielkiego znaczenia nie ma. Jak na razie UE to jedna wielka studnia bez dna która pochłania niezmierzoną ilość naszych pieniędzy. Usztywnianie prawa gospodarczego, rozrost biurokracji, oraz import głupoty z zachodu to taki koszt, że jeszcze nasze prawnuki będą kieszenie od tego interesu bolały. Cała nadzieja w tym, że się szybko rozleci.
  • Bartek

Wyjątkowo niewygodnie się korzysta ze Skype'a gdy jest sie na wyciągu narciarskim np. we Francji. Znacznie łatwiej zadzwonić.
    Zreszta ja mówię tylko o sobie. W Egipcie nie byłem, bo mi za gorąco a do Chorwacji jakoś sie jeszcze nie złożyło.
    Natomiast po wakacjach w Grecji i połączniach stamtąd wykonywanych troszke przyznam,ze zbiedniałem.
  • LUPUS ツ

trzeba pamiętać o ludziach którzy jeżdżą do roboty na zachód a nie jakiś kurwa 2 tygodniowych wycieczkach oni pół roku spędzają albo i więcej poza granicami i na pewno w egipcie i chorwacji roboty nie szukają....
  • Eli

>LUPUS ツ napisał
    >trzeba pamiętać o ludziach którzy jeżdżą do roboty na
    >zachód a nie jakiś kurwa 2 tygodniowych wycieczkach oni
    >pół roku spędzają albo i więcej poza granicami i na
    >pewno w egipcie i chorwacji roboty nie szukają....

No to jak ktoś siedzi w pracy na Zachodzie to gada przez Skype, chyba, że mówimy o kierowcach, to faktycznie grupa która sporo traci na połączeniach. Natomiast co to ma do całokształtu brukselskiej okupacji? Z racji tego, że jednej bądź dwóm grupom społecznym będzie lepiej nic nie wynika. Chociaż w eurokomunizmie tak właśnie jest. Walka klas.
  • Bartek

>Profesor X napisał

>No to jak ktoś siedzi w pracy na Zachodzie to gada przez
    >Skype, chyba, że mówimy o kierowcach, to faktycznie grupa
    >która sporo traci na połączeniach. Natomiast co to ma do
    >całokształtu brukselskiej okupacji?
    Zdaje się,ze tego dotyczyło pytanie w pierwszym poście.
    Kosztów połączeń roamingowych
  • Eli

I spłycić dyskusję o UE to kwestii roamingowej...hmmmm... przypomina się dowcip: "a mógł zabić"
  • Bartek

Bo Ty sobie chcesz popsioczyć na UE a tu tylko taki błahy temat o roamingu; )
    Okej, przyjmijmy,że ja widzę wiecej plusów niż minusów UE i na tym najlepiej skończmy
  • Eli

>Bartek napisał
    >Bo Ty sobie chcesz popsioczyć na UE a tu tylko taki błahy
    >temat o roamingu; )
    >Okej, przyjmijmy,że ja widzę wiecej plusów niż minusów
    >UE i na tym najlepiej skończmy

O, a gdzie widzisz owe plusy?
  • Bartek

>Profesor X napisał
    >>Bartek napisał
    >>Bo Ty sobie chcesz popsioczyć na UE a tu tylko taki
    >błahy
    >>temat o roamingu; )
    >>Okej, przyjmijmy,że ja widzę wiecej plusów niż
    >minusów
    >>UE i na tym najlepiej skończmy
    >
    >O, a gdzie widzisz owe plusy?

To bez znaczenia, bo to co bedzie dla mnie plusem Ty w mig zamienisz na minus i do tego dodasz,ze jestem komunistą i chce na ten wymarzony, zepsuty Zachód.
  • Eli

>Bartek napisał
    >To bez znaczenia, bo to co bedzie dla mnie plusem Ty w mig
    >zamienisz na minus i do tego dodasz,ze jestem komunistą i
    >chce na ten wymarzony, zepsuty Zachód.

OK. Skoro się boisz, że Cię ktoś może skrytykować to nie pisz. Faktycznie każdy kto dyskutuje ze mną musi się wykazać cojonez, z impertynencją innych się nie obcyndalam. Zachód jest zepsuty i zepsuła go eurokomuna.

• LUPUS ツ

ja też widzę więcej plusów niż minusów choćby kasa którą dostajemy dostajemy jej więcej niż dajemy UE nadzoruje projekty na które idzie ta kasa i nasi kochani politycy nie mogą tak kraść jak w latach 90 możemy pracować na zachodzi dzięki czemu jest u nas na cywilizowanym poziomie bezrobocie... strefa schengen...
  • Eli

A co ma strefa Schengen do UE? A ile nas kosztowało wdrażanie gospodarki do prawodawstwa wspólnotowego? Ile nas kosztuje zaciąganie kredytów na owe słynne dotacje unijne? Dlaczego wzrost zadłużenia samorządów walnął po owych "kas którą dostajemy". Oczywiście, Niemcy i Francuzi więcej nam dali niż zabrali. Oczywiście:) Warto wierzyć w mrzonki.
  • Bartek

Tak, tak...mnie tam nikt nic nie zabrał.
    I miejmy nadzieję na jak najszybsze EURO :D
  • madzia

>Bartek napisał
    >Tak, tak...mnie tam nikt nic nie zabrał.

zabral, ale nie jestes swiadomy, bo jestes... zmanipulowany.
  • LUPUS ツ

gdybyśmy nie byli w UE nie byli byśmy w strefie schengen.... za te kredyty buduje się coś co będzie służyło przyszłym pokoleniom i dzięki temu prawodawstwu które zapobiega złodziejstwu jakie było przed jego reformą...
  • 1
  • 2
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)