Polityka: Polska, Europa, Świat [2338]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • madzia

>Ritter von Nałęcz napisał
    >Komunizmu nie ma, bo komunizm to totalitaryzm i gospodarka
    >planowo-rozdzielcza, tutaj mamy do czynienia z
    >autorytaryzmem o gospodarce wolnorynkowej.

i pewnie dlatego czujesz fascynację tym krajem :)
    gospodarka wolnorynkowa to może tam jest większymi momentami, bo nadal od państwa i jego błogosławieństwa zależy czy ktoś będzie mógł sobie działać 'wolnorynkowo' w Chinach.
  • madzia

>Aligator napisał
    >Stąd droga Madziu różnica między "nami" koliberkami
    >którzy jesteśmy gotowi wziąć odpowiedzialność za nasze
    >życie i "wami lewuskami" którzy boicie się ponosić
    >odpowiedzialności za wasz żywot i wymagacie od państwa by
    >było waszym strażnikiem :)

racz mnie nie nazywać lewusem, bo poczytaj sobie moje poglądy na gospodarkę, na legalizację broni, edukacji, służby zdrowia itp mądralo.
  • Ritter von Nałęcz

>madzia napisała:
    >>Ritter von Nałęcz napisał
    >>Komunizmu nie ma, bo komunizm to totalitaryzm i gospodarka
    >>planowo-rozdzielcza, tutaj mamy do czynienia z
    >>autorytaryzmem o gospodarce wolnorynkowej.
    >
    >i pewnie dlatego czujesz fascynację tym krajem :)
    Nie, nie fascynuje mnie - nie przepadam za Chinami. Tym bardziej, że jedyne, co mnie tam ciekawi, konfucjanizm jest raczej w odwrocie.

>gospodarka wolnorynkowa to może tam jest większymi
    >momentami, bo nadal od państwa i jego błogosławieństwa
    >zależy czy ktoś będzie mógł sobie działać
    >'wolnorynkowo' w Chinach.
    Tylko że państwo jak na razie daje błogosławieństwo wszystkim i nie wydaje się, żeby przestało.
  • madzia

>Ritter von Nałęcz napisał
    >Tylko że państwo jak na razie daje błogosławieństwo
    >wszystkim i nie wydaje się, żeby przestało.

niekoniecznie wszystkim. byłam kiedyś spotkanie z konsulem w Chinach i on zna Chiny bardziej od środka. nie jest tak różowo.
  • Anonim

>>Dokładnie. Niedługo nie będzie można odmówić udziału brzydkim dziewczynom w wyborach miss Polonia >>bo to dyskryminacja.

Módl się żebyś nie wylądował w sytuacji w której nie będziesz takiej mógł sexu odmówić - obowiązkowe rozdziewiczanie "bazyla" w imię równości społecznej; P

>>Tu się nie zgodzę bo dominacja jednej religii przeczy wolności religijnej.

No nie do końca się zgodzę. Popatrz na przykłady: Polska Piastów, I RP, Mongolia Temudżyna, Katolicka Hiszpania czy Królestwo Jerozolimy, było nawet więcej takich przypadków; )

>>Koliberalizm mnie interesuje mimo że nie z wszystkim się zgadzam i do wielu rzeczy mam wątpliwości.

Wiesz ja jestem Karlistą, nie stricte "kolibrem" ale to nie zmienia faktu że popieram ten ruch.

>>Wiem, że dla ciebie jak się partia nazywa komunistyczna i rządzi to jest komunizm, a jak Polską rządzi >>PO to jest liberalizm, ale to sfera propagandy. A dla tych "koliberków" jak to nazwałaś liczą się fakty. W >>Chinach jest kapitalizm, wolność gospodarcza w tym państwie jest 100 razy wyższa niż w Europie. A >>władza trzyma lud za mordę i nie dochodzi np: do rewolucji kulturalnej, czyli ludzie nie umierają >>milionami przez głód i egzekucje. To chyba dobrze, nie? Deng Xiaoping, który moim zdaniem powinien >>był dostać pokojową nagrodę Nobla, skazując Bandę Czworga przed Trybunałem nie okazał się być >>"krwawym tyranem" ale uratował swój kraj przed upadkiem, baaaa, wyprowadził go na drogę >>supermocarstwa i największego handlowej potęgi świata. Nie obwołał się Cesarzem, bo miał chorego >>syna, ale kto wie, może Deng ma już swojego następcę, równie genialnego jak Wódz. Oby.

Z Chinami to nie jest tak do końca. Tam nie ma stricte wolnego rynku - np. koncesje na handel międzynarodowy przyznawane są tylko niektórym - powiązanym z prominentami rządowymi - firmom, inne przedsiębiorstwa lokalne sobie mogą... nagwizdać.
    Natomiast faktem jest jedno, przy regulacjach jakie mamy w Europie faktycznie Chiny są jednak krajem wolności gospodarczej.

>>racz mnie nie nazywać lewusem, bo poczytaj sobie moje poglądy na gospodarkę, na legalizację broni, >>edukacji, służby zdrowia itp mądralo.

Niech Ci bedzie "Libertatianko" - tej formacji też nie trawię; )
  • Eli

>Aligator napisał
    >Z Chinami to nie jest tak do końca. Tam nie ma stricte
    >wolnego rynku - np. koncesje na handel międzynarodowy
    >przyznawane są tylko niektórym - powiązanym z
    >prominentami rządowymi - firmom, inne przedsiębiorstwa
    >lokalne sobie mogą... nagwizdać.

Jak sama nazwa wskazuje, lokalne przedsiębiorstwa są lokalne, więc nie bawią się w handel międzynarodowy. Co do owych "niektórych" to chyba przesadziłeś. Ile chińskich firm eksportuje albo importuje? Co to znaczy "niektóre"? Mało tego, w Chinach każdy emeryt gra na giełdzie:) Tak więc o ile znam publicystykę Pyffela to jednak przesadziłeś.
  • MPJ 78

>"Mało tego, w Chinach każdy emeryt gra na giełdzie:)
    W domino i chińczyka ale zawsze.
  • madzia

>Aligator napisał
    >Niech Ci bedzie "Libertatianko" - tej formacji też nie
    >trawię; )

ciekawe jak Ci się żyje spokojnie jak Ty co kroku kogoś nie trawisz :)
  • Ritter von Nałęcz

>madzia napisała:
    >>Aligator napisał
    >>Niech Ci bedzie "Libertatianko" - tej formacji też nie
    >>trawię; )
    >
    >ciekawe jak Ci się żyje spokojnie jak Ty co kroku kogoś
    >nie trawisz :)

Jezus kazał chrześcijanom wszystkich kochac, o sympatii nic nie mówił; )
  • madzia

tam od razu Jezusa w to mieszasz :P ja bym dostała wrzodów jakbym miała zastanawiać kogo to ja nie trawię :)
| |

Opinie, spostrzeżenia i uwagi dotyczące bieżących wydarzeń w świecie polityki. Zachęcam do za...

Fotki

Miejsca grona (0)