-
Anonim
Komitet Wyborczy Unii Prawicy Rzeczpospolitej
Właśnie taką nazwę będzie nosił komitet skupiający LPR, Unię Polityki Realnej i Prawicę RP. Jak oceniacie jego szanse- czy jako silny blok prawicowy osiągną sukces? czy może górę wezmą duże różnice łączące partnerów? Zabierajcie głos. -
Tiwanick
Nie osiągnie sukcesu, bo na prawicy jest już PiS i PO, a LPR i Prawica RP to zrzuty z PiSu, z UPR-em na dokładkę. Mają szanse na jakieś 4%, może zabalastują na progu wyborczym... tyle, że przecież blok wyborczy musi zdobyć 8%. -
Anonim
PiS zdradził prawicę i z tego co mi wiadomo kampania Ligi ma na celu ukazanie tego (choćby ostatnie wypowiedzi sejmowe Romana Giertycha). Wielu ludzi wyznających "opcję na prawo" uznaje jednak, że głosując na mniejszą partię zwiększają szanse Platformy, dlatego są wierni PiSowi. Totalnie się z tym nie zgadzam, ale co zrobić?
Jeżeli chodzi o PO, to ta partia nie jest wogóle prawicowa. Moim zdaniem stają się umiarkowaną lewicą.
KW UPR moim zdaniem ma duże szanse na dostanie się do Sejmu przyszłej kadencji. Unia, obrżona na TVP (tzw. reżimową) zdominowała kampanię internetową, Liga może dużo zyskać na obsmarowywaniu PiS (byli z nimi w koalicji, dużo wiedzą, mają kilka punktów zaczepienia) a Prawica Rzeczypospolitej ma dosyć spore poparcie w kręgach katolickich. Oni również zabiorą trochę PiSowi.
-
Tiwanick
>Grzesiek napisał
>PiS zdradził prawicę i z tego co mi wiadomo kampania Ligi
>ma na celu ukazanie tego (choćby ostatnie wypowiedzi
>sejmowe Romana Giertycha). Wielu ludzi wyznających "opcję
>na prawo" uznaje jednak, że głosując na mniejszą partię
>zwiększają szanse Platformy, dlatego są wierni PiSowi.
>Totalnie się z tym nie zgadzam, ale co zrobić?
PiS zdradził prawicę? Nie, on tylko bez żenady pokazuje wszystkie wady polskiej prawicy: lęk przed zachodem, wolnym rynkiem, ludzką inicjatywą, społeczeństwem obywatelskim. Paternalizm, moralizatorstwo, obłuda, nacjonalizm, nieuctwo i brak kultury.
> Jeżeli chodzi o PO, to ta partia nie jest wogóle
>prawicowa. Moim zdaniem stają się umiarkowaną lewicą.
I to właśnie pokazuje, w jakim prawoskrętnie skrzywieniu żyjemy w Polsce. PO umiarkowaną lewicą? Chyba od dupy strony. W całej Europie tak właśnie wyglądają partie prawicowe - umiarkowanie liberalne gospodarczo i lekko konserwatywne obyczajowo. Amerykańscy Republikanie są trochę bardziej liberalni i podobnie konserwatywni (jeśli pominiemy ekstremę i teleewangelistów).
PO to jedyna w miarę rozsądna prawica Polski, choć też mam do niej dużo zastrzeżeń.
> KW UPR moim zdaniem ma duże szanse na dostanie się do
>Sejmu przyszłej kadencji. Unia, obrżona na TVP (tzw.
>reżimową) zdominowała kampanię internetową,
Czy ja wiem? Internauci raczej opowiadają się za PO, potem mniej więcej po równo za PiS i LiD.
>Liga może
>dużo zyskać na obsmarowywaniu PiS (byli z nimi w koalicji,
>dużo wiedzą, mają kilka punktów zaczepienia) a
Właśnie dlatego, że LPR był w koalicji z PiS, trudno im będzie zbyt ostro zaatakować.
>Prawica
>Rzeczypospolitej ma dosyć spore poparcie w kręgach
>katolickich.
Którego nie widać w żadnym sondażu. Poza tym wszystkie trzy partie mają niedorozwinięte struktury i bardzo mało pieniędzy na kampanię.
-
-
Anonim
podobno PSL też myślało o przystąpieniu do bloku, wtedy przynajmniej byłyby silne struktury terenowe -
Tak oto nastąpił koniec historii. Jedyna dotychczas z partii wierna w 100% swoim ideałom nawet kosztem ośmieszenia i lekceważenia sprzedała tyłek katolickim zamordystom z LPR i Prawicy RP by się dorwać do koryta. Ideały umarły jako pierwsze.
-
Anonim
>Tiwanick napisał
>PO to jedyna w miarę rozsądna prawica Polski, choć też
>mam do niej dużo zastrzeżeń.
hmmm gdybym miał niszczyć lewice doradzał bym ludziom o poglądach lewicowych głosowanie na PO, podobnie robi się w Polsce chcąc osłabić prawice
-
Anonim
>Tiwanick napisał
>PiS zdradził prawicę? Nie, on tylko bez żenady pokazuje
>wszystkie wady polskiej prawicy: lęk przed zachodem, wolnym
>rynkiem, ludzką inicjatywą, społeczeństwem obywatelskim.
>Paternalizm, moralizatorstwo, obłuda, nacjonalizm, nieuctwo
>i brak kultury.
>
Za wolnym rynkiem opowiada się dosyć spora część prawicy z UPRem na czele. Jeżeli chodzi o lęk przed zachodem to nie jest do końca tak. W tej chwili nie jest priorytetem to, by utrudniać współpracę z UE, ale poprostu stawiać swoje warunki. Wg prawicy Unia ma być jedynie gospodarcza. Przypominam, że pierwszym punktem traktatu (konstytucja=podstawa państwa) jest utworzenie Unii Europejskiej jako państwa. UE jest tylko projektem.
PiS i nacjonalizm? Pierwsze słyszę. Polecam wypowiedź p. Giertycha, która ładnie podsumowała PiS i wypowiedzi Kurskiego. Partia rządządza nie doprowadziła do przegłosowania ani jednej ustawy z polityki prorodzinnej (głosowano przeciw z becikowym, obroną życia, ulgą prorodzinną), która była tak afiszowana w wyborach a później stała się podstawą umowy z LPR, której oczywiście nie wykonano. Także zapowiadana dekomunizajca służyła jedynie za straszaka dla opozycji i koalicjantów.
>I to właśnie pokazuje, w jakim prawoskrętnie skrzywieniu
>żyjemy w Polsce. PO umiarkowaną lewicą? Chyba od dupy
>strony. W całej Europie tak właśnie wyglądają partie
>prawicowe - umiarkowanie liberalne gospodarczo i lekko
>konserwatywne obyczajowo. Amerykańscy Republikanie są
>trochę bardziej liberalni i podobnie konserwatywni (jeśli
>pominiemy ekstremę i teleewangelistów).
>
Zacznijmy od tego, że w prawie całej Europie zachodniej króluje socjalizm, tak więc każda partia o nawet lekkim konserwatywnym podejściu jest nazwana prawicą. Natomiast nie nazwę PO partią prawicową, ponieważ trzyma się bardzo blisko SLD (teraz LiD) . Jeżeli miałbym wskazać partię prawicową w stylu zachodnim, to ewentualnie może być to UPR.
Prawica jest w Polsce taka, jakie ma wymagania, z czym i o co musi walczyć.
>Czy ja wiem? Internauci raczej opowiadają się za PO, potem
>mniej więcej po równo za PiS i LiD.
Ja słyszałem to zdanie od profesora politologii, który ma wiarygodne dane, więc jemu zaufam:)
>
>Właśnie dlatego, że LPR był w koalicji z PiS, trudno im
>będzie zbyt ostro zaatakować.
>
Liga była w koalicji z PiS, ponieważ łączyła ich idea polityki prorodzinnej.
>Którego nie widać w żadnym sondażu. Poza tym wszystkie
>trzy partie mają niedorozwinięte struktury i bardzo mało
>pieniędzy na kampanię.
>
>Właśnie. Dobrze powiedziane. Poparcie to nie wszystko.
-
Tiwanick
>hubert sikorski napisał
>hmmm gdybym miał niszczyć lewice doradzał bym ludziom o
>poglądach lewicowych głosowanie na PO, podobnie robi się
>w Polsce chcąc osłabić prawice
Gdybyś doradzał tak ludziom o poglądach lewicowych, udowadniałbyś tylko głupotę i brak orientacji w doktrynach politycznych.
PO jest partią umiarkowanie liberalną gospodarczo i konserwatywną obyczajowo. Czyli jest pod drugiej stronie spektrum politycznego niż lewica, która jest bardziej etatystyczna gospodarczo i permisywistyczna obyczajowo.
Człowiek o poglądach lewicowych nie mógłby głosować na PO, chyba,że gwałciłby wyznawane przez siebie idee. Z kolei człowiek o pogladach prawicowych (neoliberalnych lub konserwatywnych) może w PO znaleźć swego reprezentanta.
-
Tiwanick
>Grzesiek napisał
>Za wolnym rynkiem opowiada się dosyć spora część
>prawicy z UPRem na czele.
UPR to nie jest spora część prawicy, tylko ta część, do której dostrzeżenia potrzeba mikroskopu. Za wolnym rynkiem opowiada się PO i to jest coś nowego w polskiej prawicy, bo dotychczas obrońcami wolnego rynku było u nas centrum z UW na czele.
>Jeżeli chodzi o lęk przed
>zachodem to nie jest do końca tak. W tej chwili nie jest
>priorytetem to, by utrudniać współpracę z UE, ale
>poprostu stawiać swoje warunki.
Priorytetem nie powinno być to, by stawiać swoje warunki, tylko by wygrywać swoje sprawy. Nieudolna polityka zagraniczna PiS zmierza do czegoś zgoła odmiennego. To jest polityka na pokaz, na użytek polskiego elektoratu, który łapie się na populistyczne zagrywki. A gdy co do czego przyjdzie, okazuje się, że rząd PiSu nie potrafi zbudować żadnej pozytywnej koalicji w Unii w celu przeforsowania polskich postulatów.
>Wg prawicy Unia ma być
>jedynie gospodarcza. Przypominam, że pierwszym punktem
>traktatu (konstytucja=podstawa państwa) jest utworzenie
>Unii Europejskiej jako państwa.
Czytałeś którykolwiek traktat ustanawiający Wspólnoty lub Unię? Czy też Konstytucyjny? Bo to, co mówisz, jest albo kłamstwem, albo wynika z niewiedzy. Nigdzie, w żadnym traktacie nie ma wpisanego celu utworzenia państwa europejskiego.
> PiS i nacjonalizm? Pierwsze słyszę.
To umyj uszy. Premier który odmienia słowo 'polskość' przez wszystkie przypadki i defilady wojskowe przypominające szczytowe osiągnięcia armi Korei Północnej to tylko szczegół. Gorzej jest z podsycaniem tkwiących w ludziach animozji, granie na nucie antyniemieckiej dla mobilizowania elektoratu, budowanie sztucznych podziałów "my-oni", budzenie w ludziach strachu przed złym Niemcem, który przyjdzie i zabierze.
>Zacznijmy od tego, że w prawie całej Europie zachodniej
>króluje socjalizm, tak więc każda partia o nawet lekkim
>konserwatywnym podejściu jest nazwana prawicą.
Boże, jak ja uwielbiam argument "w Europie króluje socjalizm". No kurwa w jakim punkcie? Masz tu indeks wolności gospodarczej:
http://www.heritage.org/research/fe...
Sprawdź sobie,ile krajów unijnych jest przed nami jeśli chodzi o liberalną gospodarkę. Dla ułatwienia powiem, że jesteśmy w tym rankingu (przeprowadzonym przez konserwatywny Heritage Foundation) na 87 miejscu.
Jeśli gdzieś jeszcze jest ten osławiony socjalizm, to w Polsce, a nie na zachodzie...
>Natomiast
>nie nazwę PO partią prawicową, ponieważ trzyma się
>bardzo blisko SLD (teraz LiD) .
W takim razie PiS jest partią lewicowo-populistyczną, bo przez długi czas trzymał się blisko Samoobrony.
Sensu w takich rozmyślaniach nie ma żadnego, ale pobawić się zawsze można...
> Jeżeli miałbym wskazać
>partię prawicową w stylu zachodnim, to ewentualnie może
>być to UPR.
ROTFL - w UPR nie ma nic zachodniego. To jest potworek jaki wyrósł na nieurodzajnej , postkomunistycznej polskiej glebie.
>Ja słyszałem to zdanie od profesora politologii, który ma
>wiarygodne dane, więc jemu zaufam:)
Którego, ciekaw jestem.
-
Anonim
>Tiwanick napisał
>Człowiek o poglądach lewicowych nie mógłby głosować na
>PO, chyba,że gwałciłby wyznawane przez siebie idee.
a wielu jest takich co tak robi, dziś prawica czy lewica nie jest utożsamiana z poglądami gospodarczymi a z obyczajowymi dlatego w przypadku lewaka można go popychać w stronę PO
>Z kolei człowiek o pogladach prawicowych (neoliberalnych lub
>konserwatywnych) może w PO znaleźć swego reprezentanta.
czy nie miał byś chęci zagłosować na taką Pitere lub Palikote xD -
Anonim
>Tiwanick napisał
>UPR to nie jest spora część prawicy, tylko ta część,
>do której dostrzeżenia potrzeba mikroskopu. Za wolnym
>rynkiem opowiada się PO i to jest coś nowego w polskiej
>prawicy, bo dotychczas obrońcami wolnego rynku było u nas
>centrum z UW na czele.
Z PO tacy liberałowie, że ZUS-u nie chcą ruszać, a co!?
:)
>Priorytetem nie powinno być to, by stawiać swoje warunki,
>tylko by wygrywać swoje sprawy. Nieudolna polityka
>zagraniczna PiS zmierza do czegoś zgoła odmiennego. To
>jest polityka na pokaz, na użytek polskiego elektoratu,
>który łapie się na populistyczne zagrywki. A gdy co do
>czego przyjdzie, okazuje się, że rząd PiSu nie potrafi
>zbudować żadnej pozytywnej koalicji w Unii w celu
>przeforsowania polskich postulatów.
Ale przynajmniej próbuje.
>Czytałeś którykolwiek traktat ustanawiający Wspólnoty
>lub Unię? Czy też Konstytucyjny? Bo to, co mówisz, jest
>albo kłamstwem, albo wynika z niewiedzy. Nigdzie, w żadnym
>traktacie nie ma wpisanego celu utworzenia państwa
>europejskiego.
Ale tak jest. Formalnie, przecież do czego ma służyć karta praw człowieka, w której są hasła typowo komunistyczne. Po co Unii gospodarczej wspólna armia, sąd i ideologia? Zresztą Unia gospodarcza już istnieje więc po co ta konstytucja, hę?
>To umyj uszy. Premier który odmienia słowo 'polskość'
>przez wszystkie przypadki i defilady wojskowe
>przypominające szczytowe osiągnięcia armi Korei
>Północnej to tylko szczegół. Gorzej jest z podsycaniem
>tkwiących w ludziach animozji, granie na nucie
>antyniemieckiej dla mobilizowania elektoratu, budowanie
>sztucznych podziałów "my-oni", budzenie w ludziach strachu
>przed złym Niemcem, który przyjdzie i zabierze.
Bo zabiera, a przynajmniej okaże się gdy zapadną wyroki Strasburgu w sprawie roszczeń niemieckich.
Poza tym dlaczego nie chcą z nami podpisać traktatu pokojowego?
Ze wszystkimi już mają, tylko z nami nie. Mimo, że nalegaliśmy.
Nie sugeruję III Wojny Św., przynajmniej nie w formie militarnej, bo ta jest zbyt kosztowna, ale Niemcom nie można do końca ufać.
> http://www.heritage.org/research/fe...
>Sprawdź sobie,ile krajów unijnych jest przed nami jeśli
>chodzi o liberalną gospodarkę. Dla ułatwienia powiem, że
>jesteśmy w tym rankingu (przeprowadzonym przez
>konserwatywny Heritage Foundation) na 87 miejscu.
Francja, Niemcy, Wlk. Brytania mają liberalną gospodarkę?
Chyba źle się czujesz!?
Estonia to już rozumiem.
>Jeśli gdzieś jeszcze jest ten osławiony socjalizm, to w
>Polsce, a nie na zachodzie...
Jest, jest i na Zachodzie.
>W takim razie PiS jest partią lewicowo-populistyczną, bo
>przez długi czas trzymał się blisko Samoobrony.
Ano jest.
>Sensu w takich rozmyślaniach nie ma żadnego, ale pobawić
>się zawsze można...
Ubaw po pachy, walenie w beton. :) Jakbyśmy nie mieli nic do roboty.
>ROTFL - w UPR nie ma nic zachodniego. To jest potworek jaki
>wyrósł na nieurodzajnej , postkomunistycznej polskiej
>glebie.
To spójrz na USA. Tam jest (zapomniałem imienia) taki jeden odpowiednik JKM. Całkowity przeciwnik podatków od wszystkiego itp.
-
>Kamil Stanisław I Konserwa napisał
>To spójrz na USA. Tam jest (zapomniałem imienia) taki
>jeden odpowiednik JKM. Całkowity przeciwnik podatków od
>wszystkiego itp.
To Ron Paul:] -
Anonim
-
Anonim
>Tiwanick napisał
>UPR to nie jest spora część prawicy, tylko ta część,
>do której dostrzeżenia potrzeba mikroskopu.
Powiedziałem, że również UPR a nie, że tylko UPR
Za wolnym
>rynkiem opowiada się PO i to jest coś nowego w polskiej
>prawicy, bo dotychczas obrońcami wolnego rynku było u nas
>centrum z UW na czele.
>
Zrozum jedno- PO nie jest partią prawicową. Przynajmniej na polskie warunki. Skoro sami prawicowcy nie głosują na PO to coś oznacza- chyba wystarczający argument. Pamiętajmy, że "partia jest zbiorem ludzi o podobnych poglądach [...]". Skoro wszyscy bardziej prawicowi (nawet p. Rokita) uciekają z niej tzn. że bliżej Platformie do lewicy.
>Priorytetem nie powinno być to, by stawiać swoje warunki,
>tylko by wygrywać swoje sprawy.
By wygrywać sprawy, trzeba twardo stawiać na swoim.
Nieudolna polityka>zagraniczna PiS zmierza do czegoś zgoła odmiennego. To
>jest polityka na pokaz, na użytek polskiego elektoratu,
>który łapie się na populistyczne zagrywki. A gdy co do
>czego przyjdzie, okazuje się, że rząd PiSu nie potrafi
>zbudować żadnej pozytywnej koalicji w Unii w celu
>przeforsowania polskich postulatów.
Dobrze powiedziane. Nie podobało mi się również przyjęcie traktatu, który jak wiadomo jest wbrew postulatom stawianym przez Sejm.
>Czytałeś którykolwiek traktat ustanawiający Wspólnoty
>lub Unię? Czy też Konstytucyjny? Bo to, co mówisz, jest
>albo kłamstwem, albo wynika z niewiedzy. Nigdzie, w żadnym
>traktacie nie ma wpisanego celu utworzenia państwa
>europejskiego.
Oczywiście, że czytałem! Faktem jest jednak, że obecna Unia Europejska nie ma osobowości prawnej (UE to twór formalny, obecnie trafniejszą nazwą jest Wspólnota Europejska). Podstawę do jej funkcjonowania stanowi traktat z Maastricht. By zyskała osobowość potrzeny jest traktat konstytucyjny. Nie musi być to wpisane, by tego nie widzieć. Wspólny hymn, waluta, granice. Do tego ma dojść traktat i wspólne władze- czyli mamy wszystkie cechy, które powinno zawierać państwo.
>
>To umyj uszy. Premier który odmienia słowo 'polskość'
>przez wszystkie przypadki i defilady wojskowe
>przypominające szczytowe osiągnięcia armi Korei
>Północnej to tylko szczegół. Gorzej jest z podsycaniem
>tkwiących w ludziach animozji, granie na nucie
>antyniemieckiej dla mobilizowania elektoratu, budowanie
>sztucznych podziałów "my-oni", budzenie w ludziach strachu
>przed złym Niemcem, który przyjdzie i zabierze.
>
Takie defilady są prawie wszędzie. Poza tym jako nacjonalista postrzegany jest w tej chwili każdy człowiek o poglądach innych niż liberalne i lewicowe. A tak na marginesie... to o czym mówisz to manipulacja a nie poglądy.
>Boże, jak ja uwielbiam argument "w Europie króluje
>socjalizm". No kurwa w jakim punkcie? Masz tu indeks
>wolności gospodarczej:
Proszę o kulturalną dyskusję. Sądzisz, że w Europie nie ma socjalizmu? A Hiszpania? Holandia? do niedawna Francja?
>
>Sprawdź sobie,ile krajów unijnych jest przed nami jeśli
>chodzi o liberalną gospodarkę. Dla ułatwienia powiem, że
>jesteśmy w tym rankingu na 87 miejscu.
>
ja nie powiedziałem, że nie jestem za wolnym rynkiem Może nie tak bardzo liberalnym, ale jestem:) Wcale nie mówię, że taka pozycja jest zła.
>W takim razie PiS jest partią lewicowo-populistyczną, bo
>przez długi czas trzymał się blisko Samoobrony.
>
Musimy rozróżnić dwa przypadki. PO i LiD mają wiele wspólnych punktów programowych i prowadzą obustronne rozmowy, współpracują, słyszałem nawet głosy o połączeniu. Czyli łączy ich w pewnych miejscach nurt światopoglądowy (lewicowy). Samoobrona natomiast spełniała rolę zapchajdziury potrzebnej do większości w Sejmie. Nie prowadziła z PiS innych rozmów, niż dotyczących polityki państwa (z czego i tak nic nie wyszło).
A populistyczną jest- fakt
>Którego, ciekaw jestem.
>
Zapewne znasz wszystkich profesorów politologii:) Ostatnio prowadził na ten temat dyskusje podczas samorozwiązania Sejmu. Prof. lub dr (nie pamiętam dokładnie) Zioło.
-
Tiwanick
>Kamil Stanisław I Konserwa napisał
>Z PO tacy liberałowie, że ZUS-u nie chcą ruszać, a co!?
każda partia w Polsce porusza się w granicach możliwości. Postulat likwidacji ZUS spowodowałby spadek poparcia PO z 30 do jakichś 10%, więc się tego nie postuluje. Ludzie z PO byliby głupcami, gdyby postulowali coś takiego. I skończyliby jak UPR - czyli gdzieś, gdzie zaczyna się Wielkie Nigdzie.
>> A gdy co do
>>czego przyjdzie, okazuje się, że rząd PiSu nie potrafi
>>zbudować żadnej pozytywnej koalicji w Unii w celu
>>przeforsowania polskich postulatów.
>
>Ale przynajmniej próbuje.
Ja proszę - próbuje, i wychodzi mu jedno wielkie gówno. Jak dla mnie wystarczający powód, by polityków posłać na wielkie wysypisko śmieci. To miejsce w sam raz dla nich.
>Ale tak jest. Formalnie, przecież do czego ma służyć
>karta praw człowieka, w której są hasła typowo
>komunistyczne.
Po pierwsze Karta Praw Podstawowych. Cały czas potwierdzasz swe elementarne nieuctwo. Po drugie, które postulaty są komunistyczne?
Tylko nie pierdol ogólników, poproszę konkretne artykuły Karty Praw Podstawowych. Wraz z Twoją interpretacją, którą - jeśli zrobisz jakąś głupią pomyłkę - z chęcią skompromituję.
>Po co Unii gospodarczej wspólna armia, sąd
>i ideologia?
Przypominam, że to Lech Kaczyński ostatnio sam opowiadał się za wspólną armią UE (miała liczyć 100 tysięcy żolnierzy i być poddana Komisji Europejskiej). Akurat nikt z poważnych liderów tego się nie domaga... ale Kaczyński jest błaznem i do tego się już dawno przyzwyczaiłem.
Co do sądu, o który ci chodzi? Czy o Europejski Trybunał Sprawiedliwosci, który rozstrzyga sprawy stricte gospodarcze, czy o Europejski Trybunał Praw Człowieka, który nie ma nic wspólnego z Unią Europejską?
>Bo zabiera, a przynajmniej okaże się gdy zapadną wyroki
>Strasburgu w sprawie roszczeń niemieckich.
To wina rządu polskiego, że w ciągu 60 lat nie był w stanie uregulować kwestii własności na ziemiach odzyskanych. Ksiąg wieczystych nie łaska założyć?
>Poza tym dlaczego nie chcą z nami podpisać traktatu
>pokojowego?
Kiedy Polska wystąpiła z taką inicjatywą? Poproszę datę, dokładną. Nigdy nie rozmawiano o traktacie pokojowym, bo uznano, że to nieistotna sprawa. Mamy traktat o granicach i traktat o dobrym sąsiedztwie. Wystarczy.
>Ze wszystkimi już mają, tylko z nami nie. Mimo, że
>nalegaliśmy.
Poczytaj więcej, bo nie chce mi się dyskutować z nieukiem.
>Francja, Niemcy, Wlk. Brytania mają liberalną gospodarkę?
Bardziej niż Polska. Jak nie wierzysz, sprawdź sobie metodologię Heritage Foundation, zamiast powtarzać kretyńskie slogany.
>Jest, jest i na Zachodzie.
Przykłady? Tylko konkretne. Stereotypy które w Twej głowie zasadzili jacyć idioci mnie nie interesują.
>To spójrz na USA. Tam jest (zapomniałem imienia) taki
>jeden odpowiednik JKM. Całkowity przeciwnik podatków od
>wszystkiego itp.
Taka sama egzotyka jak w Polsce. Jakieś 2 % poparcia społecznego. Inwazja kosmitów miałaby większe poparcie obywateli. -
Tiwanick
>Grzesiek napisał
>Zrozum jedno- PO nie jest partią prawicową. Przynajmniej
>na polskie warunki.
A kto niby jest, wielki mistrzu i mędrcze, polską partią prawicową? Etatyści z PiS? To jest kompromitacja prawicy.
>Skoro sami prawicowcy nie głosują na
>PO to coś oznacza- chyba wystarczający argument.
Kto jest "prawicowcem" wg Ciebie? Zwolennicy becikowych, wcześniejszych emerytur, czy może nakładania wyzszych podatków na najbogatszych? To jest bagienko od Rydzyka, a nie prawicowi wyborcy.
>By wygrywać sprawy, trzeba twardo stawiać na swoim.
Nie. By wygrywać sprawy, trzeba umiec tworzyć pozytywne sojusze popierające nasze postulaty. PiS tego nie potrafi, więc przegrywa wszystko, co tylko jest do przegrania (vide pierwiastek).
>Dobrze powiedziane. Nie podobało mi się również
>przyjęcie traktatu, który jak wiadomo jest wbrew
>postulatom stawianym przez Sejm.
???
>Oczywiście, że czytałem! Faktem jest jednak, że obecna
>Unia Europejska nie ma osobowości prawnej (UE to twór
>formalny, obecnie trafniejszą nazwą jest Wspólnota
>Europejska). Podstawę do jej funkcjonowania stanowi traktat
>z Maastricht. By zyskała osobowość potrzeny jest traktat
>konstytucyjny.
I co z tego? Wciąż nie wynika z tej argumentacji, że Unia Europejska ma się stać jakimś państwem. No chyba,że uważasz, że Wspólnota Europejska, która posiada osobowość prawną, państwem jest... ONZ również, bo też ma osobowość prawna...
>Nie musi być to wpisane, by tego nie
>widzieć. Wspólny hymn, waluta, granice.
Tak, tak, zróbmy oddzielną walutę (niech wszyscy tracą na ryzyku walutowym) i granice (po chuj nam? niech po Europie każdy podróżuje po zdobyciu dziesięciu różnych wiz).
>Do tego ma dojść
>traktat i wspólne władze- czyli mamy wszystkie cechy,
>które powinno zawierać państwo.
Ech... jeśli czytałeś Traktaty to nic z nich nie zrozumiałeś. Konstytucja nie tworzy żadnych nowych władz ponad te, które już istnieją w ramach Wspólnoty Europejskiej.
>Takie defilady są prawie wszędzie.
Pomyślmy: Rosja, Białoruś, Irak (przed obaleniem Saddama), Iran, Korea Północna, Chińska Republika Ludowa...może jeszcze Birma. No, prawie wszędzie.
>Poza tym jako
>nacjonalista postrzegany jest w tej chwili każdy człowiek
>o poglądach innych niż liberalne i lewicowe. A tak na
>marginesie... to o czym mówisz to manipulacja a nie
>poglądy.
Zechcesz rozwinąć tę myśl lotną?
>Proszę o kulturalną dyskusję. Sądzisz, że w Europie nie
>ma socjalizmu? A Hiszpania? Holandia? do niedawna Francja?
Sprawdź, gdzie są w rankingu wolności gospodarczej, do którego podałem linka. Jak nie wierzysz, sprawdź metodologię badania. Może coś Ci to uświadomi.
>ja nie powiedziałem, że nie jestem za wolnym rynkiem Może
>nie tak bardzo liberalnym, ale jestem:) Wcale nie mówię,
>że taka pozycja jest zła.
Jeśli mówisz, że taka pozycja nie jest zła, to jesteś zwykłym socjalistą i mało wiesz o prawicy, liberalizmie, czy ekonomii w ogóle...
>Musimy rozróżnić dwa przypadki. PO i LiD mają wiele
>wspólnych punktów programowych
Wyzywam Cię: jakie wspólne punkty programowe ma PO i LiD? Wymień, cytując obydwa programy. Jeśli nie potrafisz, przyznaj, że łżesz jak pies...
>i prowadzą obustronne
>rozmowy, współpracują, słyszałem nawet głosy o
>połączeniu.
To chyba słyszysz głosy w swojej głowie. Jeśli ktoś współpracował, to PiS, Samoobrona i LPR. Mieli nawet wspólny rzad. Pamiętasz? Czy może ta niewygodna wiedza już z głowy wyparowała?
>Zapewne znasz wszystkich profesorów politologii:)
Nie, ale tych liczących się znam , przynajmniej z poglądów.
>Ostatnio
>prowadził na ten temat dyskusje podczas samorozwiązania
>Sejmu. Prof. lub dr (nie pamiętam dokładnie) Zioło.
Rozumiem, że budujesz swoją opinię na zdaniu człowieka, którego nawet nie znasz, nie wiesz jaki ma stopień naukowy itd. a gdzieś tam słyszałeś dyskusję przez niego prowadzoną? gratulacje. -
>Tiwanick napisał
>Wyzywam Cię: jakie wspólne punkty programowe ma PO i LiD?
>Wymień, cytując obydwa programy. Jeśli nie potrafisz,
>przyznaj, że łżesz jak pies...
Będę na tyle beszczelna,że się wtrącę:)
-Służba cywilna
-Dwudniowe głosowanie
-Flexcurity (rynek pracy)
-Kontynuacja prywatyzacji
-Aktywacja kobiet na rynku pracy
To z biegu co pamiętam. Dlatego mówię,że jest jakaś wspólna płaszczyzna dla koalicji PO-LiD. -
http://wiadomosci.onet.pl/1603468,1...
"- Bardzo mało znam tych panów, ale w trakcie rozmów Roman Giertych był bardzo miły, a pana Marka Jurka bardzo szanuję - mówił lider UPR Janusz Korwin-Mikke w TVN24.
Liga Polskich Rodzin, Unia Polityki Realnej i Prawica Rzeczypospolitej stworzyły koalicję i wspólnie wystartują we wcześniejszych wyborach parlamentarnych. Te trzy ugrupowania będą startować z list Ligi Polskich Rodzin. Komitet wyborczy tych ugrupowań będzie nosił nazwę: Liga Prawicy Rzeczypospolitej (w skrócie także LPR).
- To jest nazwa tylko na wybory - zapewniał Korwin-Mikke. Według niego prawica ma po wyborach szansę dojść do władzy. - Przy Okrągłym Stole zostało zawarte porozumienie, że polska prawica nigdy nie zostanie dopuszczona do władzy. Teraz mamy poważne szansę na pokonanie PiS-u - powiedział Korwin-Mikke.
- Nie interesuje nas przekroczenie progu wyborczego. Mierzymy w 12 procent - stwierdził i dodał, że UPR, podobnie jak LPR - jego zdaniem - zawsze ma zaniżone sondaże. - Ludzie przestali wierzyć, że możemy wejść do Sejmu - dodał.
Przyznał, że ugrupowania różnią się w wielu sprawach, ale mają też punkty wspólne, jak sprzeciw wobec euro czy zapisów nowego Traktatu Europejskiego.
Pytany o różnice programowe, w tym spór o ochronę życia poczętego, odparł: - My nie musimy tego godzić. My w Sejmie będziemy tworzyć osobne kluby i każdy klub będzie głosował zgodnie z własnym sumieniem. Każda partia z każdą ma różne poglądy.
Na pytanie, czy lubią się z Romanem Giertychem i Markiem Jurkiem, odpowiedział, że bardzo mało ich zna, natomiast w trakcie rozmów Giertych "był niesłychanie miły, sympatyczny, bardzo się z nim rozsądnie rozmawiało; nie było podziałów partyjnych".
Jurka lider UPR ocenia jako "człowieka kryształowo uczciwego". - Jego programu w ogóle nie znam, o żadnym punkcie nie mam pojęcia. Ludzie mówią, że to jest prawica, no więc w porządku, i pewnie jest - przyznał Korwin-Mikke.
Korwin-Mikke podkreśla, że UPR nie zrezygnuje z forsowanych przez siebie postulatów, jak np. zniesienie finansowania partii z budżetu państwa: - Będziemy głosowali niezłomnie za zlikwidowaniem dopłaty. - To jest skandal, żeby zwolennik UPR musiał płacić na partię, której nienawidzi - komentował Korwin-Mikke.
UPR postuluje likwidację państwowej służby zdrowia i państwowego szkolnictwa. - Wiemy, że tego się nie da zrobić od razu. Jesteśmy realistami, ale każda wielka zmiana zaczyna się od utopii - powiedział lider UPR. - Ale dlaczego mamy decydować, jaki jest program szkoły? Od tego są rodzice. Bardzo mądrze zrobił pan Giertych, że są mundurki w szkołach, ale w każdej inne. Rodzice mają wybór.
Premier Jarosław Kaczyński jest zaskoczony, że ugrupowanie b. marszałka Sejmu Marka Jurka - Prawica Rzeczypospolitej - wystartuje w najbliższych wyborach wspólnie z Ligą Polskich Rodzin i Unią Polityki Realnej.
- Marek Jurek niezwykle ostro wypowiadał się o LPR, ale cóż, człowiek nie krowa, poglądy zmienia - powiedział premier w "Sygnałach Dnia".
Na pytanie, czy rzeczywiście przed samym rozstaniem Jurka z PiS z jego ust padły słowa: "albo wariat, albo agent" premier odpowiedział, że nie pamięta, aby coś takiego mówił do Jurka, ale rzeczywiście był "cokolwiek zdenerwowany". Dodał, że Marek Jurek otrzymał dokładnie wszystko to o co zabiegał, czyli 100-procentowe wsparcie partii dla wprowadzenia do konstytucji zapisu o ochronie życia od poczęcia."
-
Anonim
>Tiwanick napisał
>Kurna, gdyby PO prócz tego, że liberalne (dość
>umiarkowanie) nie było jeszcze konserwatywne, gdyby nie
>miało w sobie takich ludzi jak Rokita, Saryusz-Wolski i
>cała masa koliberałów, to mógłbym nawet na nich
>głosować. Ale jednak oddam głos na LiD. Podobne poglądy
>gospodarcze, a dużo większy liberalizm
>społeczno-obyczajowy...
>Tiwanick napisał
>>hubert sikorski napisał
>
>>hmmm gdybym miał niszczyć lewice doradzał bym ludziom o
>>poglądach lewicowych głosowanie na PO, podobnie robi
>się
>>w Polsce chcąc osłabić prawice
>
>Gdybyś doradzał tak ludziom o poglądach lewicowych,
>udowadniałbyś tylko głupotę i brak orientacji w
>doktrynach politycznych.
>
>PO jest partią umiarkowanie liberalną gospodarczo i
>konserwatywną obyczajowo. CZYLI JEST PO DRUGIEJ STRONIE
>SPEKTRUM POLITYCZNEGO NIŻ LEWICA, która jest bardziej
>etatystyczna gospodarczo i permisywistyczna obyczajowo.
>
>Człowiek o poglądach lewicowych nie mógłby głosować na
>PO, chyba,że gwałciłby wyznawane przez siebie idee. Z
>kolei człowiek o pogladach prawicowych (neoliberalnych lub
>konserwatywnych) może w PO znaleźć swego reprezentanta
>