-
Przyjmijmy raczej że po wyborach do europarlamentu znów będą komentarze w stylu Polacy oszukują ankieterów, zła/dobra pogoda odbiła się na wyniku PO, wybory nie wzbudziły zainteresowania i nie są miarodajne itd
;) -
Echelon
>
>Poczekajmy może na sondaże, z tymi 29 procentami...
ja tak wierze w sondaże w Polsce jak ci głupcy co wierzą w poranek
otrząśnijmy sie , zobaczmy rzeczywistość taką jaka jest bez przylepionych oczu
-
Tiwanick
Możesz nie wierzyć w sondaże, ale chyba nie dysponujesz bardziej miarodajnymi dowodami zmiany nastrojów społecznych na antyplatformerskie.
Bo to, że Twoja ciotka i dwóch kumpli i pani w monopolowym na rogu nie lubią PO, to jeszcze żaden dowód. -
Łukasz K-12
Tiwanick a wiesz jak i na kim są przeprowadzane ankiety i sondaże?
Podam 3 przykłady:
Sonda uliczna - 70 a nawet 80 % osób nie odpowiada NIC, bo się śpieszy, bo nie chce się wypowiadać albo się wstydzi. Ci, których uda się zapytać zazwyczaj odpowiadają coś na odczepnego albo żartują. Sam byłem wielokrotnie świadkiem i uczestnikiem takich sondaży.
Następnie z grona przepytanych 500 osób na ulicy powstaje sonda procentowa a następnie artykuł
,”Co drugi Polak popiera PO"
Zamiast
"200 ankietowanych przechodniów na ulicach Wrocławia poparło PO"
Co widzimy czytając zdanie, „co drugi Polak"? Większość z nas wyobrazi sobie całą Polskę i że każdy, co drugi Polak wybrał PO a jest to nie prawda. Bo w ankiecie brało udział nie 10 czy 20 milionów tylko 500 osób!
Sonda telefoniczna -Schemat podobny 70 - 80 % telefonów kończy się odłożoną słuchawką. Ci, którzy dadzą się namówić na "kilka pytań" Odpowiadają różnie - zwykle bez zastanowienia. Np. do mnie NIGDY nikt nie telefonował z pytaniem, kogo popieram bądź nie popieram. Nikt, kogo znam również nie odebrał takiego telefonu.
I wreszcie najmniej wiarygodne sondy:
Internet & SMS - Chyba nie muszę opisywać działania tu może zdarzyć się już wszystko.
-
-
Tiwanick
>Łukasz Kiljańczyk napisał
>Tiwanick a wiesz jak i na kim są przeprowadzane ankiety i
>sondaże?
>Podam 3 przykłady:
>
>Sonda uliczna - 70 a nawet 80 % osób nie odpowiada NIC, bo
>się śpieszy, bo nie chce się wypowiadać albo się
>wstydzi. Ci, których uda się zapytać zazwyczaj
>odpowiadają coś na odczepnego albo żartują. Sam byłem
>wielokrotnie świadkiem i uczestnikiem takich sondaży.
>Następnie z grona przepytanych 500 osób na ulicy powstaje
>sonda procentowa a następnie artykuł
>,”Co drugi Polak popiera PO"
>Zamiast
>"200 ankietowanych przechodniów na ulicach Wrocławia
>poparło PO"
>Co widzimy czytając zdanie, „co drugi Polak"?
>Większość z nas wyobrazi sobie całą Polskę i że
>każdy, co drugi Polak wybrał PO a jest to nie prawda. Bo w
>ankiecie brało udział nie 10 czy 20 milionów tylko 500
>osób!
Sondaże których wyniki przedstawiane są w telewizji nie są robione na ulicach, tylko udoskonaloną metodą telefoniczną.
>Sonda telefoniczna -Schemat podobny 70 - 80 % telefonów
>kończy się odłożoną słuchawką. Ci, którzy dadzą
>się namówić na "kilka pytań" Odpowiadają różnie -
>zwykle bez zastanowienia. Np. do mnie NIGDY nikt nie
>telefonował z pytaniem, kogo popieram bądź nie popieram.
>Nikt, kogo znam również nie odebrał takiego telefonu.
No i?
Trochę miałem okazję liznąć metodologię badań sondażowych i powiem Ci, że poważne instytuty starają się, by odpowiednio dobrać próbę (kobiety/mężczyźni; miasto/wieś i kilka jeszcze czynników), by odwzorować możliwie mocno przekrój społeczeństwa. Ale i tak na próbach 1000-osobowych przy dobrze zrobionym badaniu margines błędu wynosi jakieś 3%.
W wypadku wyborów do Europarlamentu zwyczajowo może jeszcze dojść niska frekwencja, która pomaga partiom o twardym elektoracie.
>I wreszcie najmniej wiarygodne sondy:
>
>Internet & SMS - Chyba nie muszę opisywać działania tu
>może zdarzyć się już wszystko.
A jaki poważny instytut robi w ten sposób badania społeczne?
-
Echelon
nie wysilaj sie , daj spokój z osobistymi wycieczkami , trzymaj styl , ja do Ciebie osobiscie nic nie mam mimo ze sram na PO , no chyba ze jesteś synem , wnukiem ludzi z PO -
Termit
Ja rozumiem bezprecedensową walkę o każdy głos, totalnie popieram walkę polityczną bez żadnych skrupułów against PiS wcale nie dziwie sie że PO sięga po dziwne postacie na wybory EURO...
ALE ŻEBY KRZAKLEWSKI?! o_O
wogóle ostatnie posunięcia Platformersów totalnie miarzdżą tętnicę, czochrają moszne i rozplątują neurony w mózgÓ. -
Termit nie przejmuj się tak po prostu wygląda taktyka partii bez zahamowań i programu, nie zdziwiłbym się gdyby jej listę w Łodzi otwierał Leszek Miller, a w Białymstoku Krzysztof Kononowicz
-
Artur
Kononowicz kandydyje na europosła z ranienia Związku Słowiańskiego, czyli już jest zajęty :)
http://www.youtube.com/watch?v=wq4Y...
-
Tiwanick
>Against 1984 Orwell's World napisał
>nie wysilaj sie , daj spokój z osobistymi wycieczkami ,
>trzymaj styl , ja do Ciebie osobiscie nic nie mam mimo ze
>sram na PO , no chyba ze jesteś synem , wnukiem ludzi z PO
Wierz lub nie, ale w ogóle się nie wysiliłem ripostując Tobie :-)
Nie wiem, czemu akurat łaczysz mnie z PO. W życiu na nich nie głosowałem. Ale partie, które Ty proponujesz jako alternatywę to gruźlica mająca leczyć przeziębienie. Skoro PO jest jedyną siłą która ma nas bronić przed populistyczną i skrajną prawicą, to może nawet rozpatrzę poparcie ich w wyborach. -
Tiwanick
>MPJ 78 napisał
>Termit nie przejmuj się tak po prostu wygląda taktyka
>partii bez zahamowań i programu, nie zdziwiłbym się gdyby
>jej listę w Łodzi otwierał Leszek Miller, a w
>Białymstoku Krzysztof Kononowicz
I mówi to zwolennik partii, która chciała przyjąć na swe gościnne łono Renatkę Beger, a przyjęła rydzykowych przydupasów? :-) -
Termit
>Tiwanick napisał
>>MPJ 78 napisał
>>Termit nie przejmuj się tak po prostu wygląda taktyka
>>partii bez zahamowań i programu, nie zdziwiłbym się
>gdyby
>>jej listę w Łodzi otwierał Leszek Miller, a w
>>Białymstoku Krzysztof Kononowicz
>
>I mówi to zwolennik partii, która chciała przyjąć na
>swe gościnne łono Renatkę Beger, a przyjęła rydzykowych
>przydupasów? :-)
każdy orze tak jak może, nihil novi polityki -
Owe rydzykowe szable są wychylone co prawda prawo od nas ale co najmniej dość jednolite ideowo. Dzięki temu nie ma takich łamańców jak zestawianie Hubner i Krzaklewskiego.
Co do "najpiękniejszego" warkocza w sejmie, jej znajomy poszedł z nią porozmawiać i tyle.
;) -
Łukasz K-12
Więcej PiaarU niż prawdziwej pracy ekipy rządzącej to największy mankament Platformy. Przerost formy nad treścią. Przez manipulowanie wypowiedziami, opiniami, decyzjami oraz wydawanie projektów ustaw czy zmian, które z góry są uważane za nierealne lub zbyt pochopne (stąd weta prezydenta) - ale od kogo wyszły? od PO! -
Echelon
chyba tu nikt nie uwierzy ale byłem zadowolony z wyboru Tuska na premiera , liczyłem na nowe otwarcie i prosperity poparta fachowcami w rządzie; mina mi zrzedła jak ogłoszono skład rządu, potem już od momentu kreacji Palikota i Niesiołowskiego i braku fachowości w rządzeniu jestem zdeklarowanym krytykiem i miażdżę ten układ mimo tego że sam/ Tusk jest porządnym dosyć chłopem.
Kaczyński jest skłonny na rząd PO-PIS przy poparciu części posłów PSL i niezależnych pod warunkiem wywalenia Palikota z PO i uciszeniu prof. Niesiołowskiego.