polityka zagraniczna [671]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • darek

co Ci się tam nie podoba, a co powinno i jak się zmienić?
  • Radek

wlozyc do garga wstrzasnac, zamieszac, zalac wodka i lyknac na raz, moze wystapic mala zgaga ale problem z swiatowym kacem zniknie na zawsze:)
  • darek

A ja to bym tak... Na Białorusi trzeba obalic Łukaszenkę! i jego ludzi, jak ? Potrzebni są ludzie podobni do Polaków, którzy pokaża tamtemu "ocenzurowanemu społeczeństwu", co to jest prawdziwa wolność, a wtedy sami Białorusini zechcą ją mieć. Polska powinna też coraz mocniej i głośniej mówić o tym w UE, możemy się narazić Rosji, ale gdy na Białorusi dojdzie do rewolucji wiele zyskamy. Pomyślałe też, ze dobrze byłoby właczyć Ukraine do tego, żeby zajęła jakieś konkretne stanowisko, oraz inne kraje, wtedy Rosja chyba nie mogłaby "obrazić sie na cały świat":)

Co do Korei PN tu sprawa jest bardzo cieżka i delikatna. Przede wszystkim nie mozna robić tak jak USA, nie tutaj polityka tzw demokratycznego imperializmu cechujaca ekipę Busha może tylko zaszkodzić. Myślę, że powinno sie to odbyc powoli np poprzez sąsiada Koreę PD, którzy jak wiadomo w ostatnim czasie lekko poprawili swoje stosunki. W żadnym wypadku nie można izolować Korei PN, więcej należy aktywnie współpracować z nią, bo tylko wtedy tamtejsi ludzie ulegna wpływowi denokracji, a nie zniewalającego komunizmy i czci przywódcy. Jesli chodzi o bron masowej zagłady, którą rzekomo posiadaja już, to może bardziej od gróźb USA poskutkowałoby wyciągnięcie reki do współpracy, jakies propozycje, wtedy może dopiero po polepszeniu stosunków ta groźba zostałaby zażegnana, a my wiedzielibysmy wreszcie co oni tam mają... wiem wiem pięknie brzmi.. :) ale spróbować można
  • darek

A tak wogóle wiecie co się dzieje na Białorusi ?? Czasem czytam to dosłownie śmiać mi się chce. "Koniec Europy" Piotr Cywiński, Roger Boys: "Niedwano Rosja skręciła się ze smiechu, gdy w telewizji pokazano Łokaszenkę w ulicznym biegu na rolkach. Rzecz jasna, prezydent z numerem "1" na koszulce dotarł pierwszy do mety, a za nim cały gabinet. W Sklow,. rodzinnym mieście Łukaszenki, nie ma już domu, w którym mieszkał. Więc poddani postawili w tym miejscu budkę, gdzie każdy może zastanowić się nad swym celem w życiu. Rzecz jasna, On sam też tam był, usiadł, i nawet pozwolił się sfotografować w zadumie..."

Coś niesamowitego...
  • Anonim

Według mnie mamy teraz idealny pretekst do obalenia władzy Łukaszenki... A przy okazji przyłączyliibyśmy pas na 50 km od Grodna (oczywiście na wschód) do Polski... Trzeba suę tylko dogadać z Amerykanami, Niemcami i Anglikami w sprawie poparcie - francuzi w unii anty sowieckiej mile wiedziani... To byłoby coś...

Pozdrawiam,
    Tomek

;)
  • darek

Z tym przyłączaniem to rozumiem żart był :))

To delikatna sprawa i trzeba nią po prostu zainteresować UE i USA, jakoś wciągnąć i ch w to. Na pewno Białorusi nie przyłączymy (bo to nie średniowiecze jest), ale możemy mieć dobrego koalicjanta, jak np Ukraina i co więcej ummocnić swoją pozycje w Europie.
| |

Grono dla wszystkich, których interesuje zarówno polska jak i zagraniczna polityka międzynarodowa...

Fotki

Miejsca grona (0)