-
Anonim
Wiara!
Istnieje wuchta słów specyficznych dla Poznania i stosunkowo łatwo można je znaleźć w necie. Mnie jednak interesuję ile z nich rzeczywiście jest od czasu do czasu używanych, a nie tylko podczas rozmowie o gwarze. Osobiście, tej, to chodzę na spacer z kejtrem, jak jadę baną to bejmami płace za bilet, jak pada to zdarza mi się ufajdać w glajdzie, czasami palę ćmiki, mieszkanie sprzątam elektroluksem, drzwi do niego sobie odkluczam, a za szczona bawiłem się pamperkami i niezły był wtedy ze mnie szuszwol.
Piszcie, żeby poruty nie było, że pyry swego języka nie znają; -) -
Anonim
jechalam tramwajem, z kolezanka ze studiow, ktora przyjechala do Poznania z yyy, hmmm, no z daleka, kutno czy coś, i pytam sie czy odbiła bilet. oczy miała jak pingpogi :-))) -
Maaaaciek
Niestety, ale bardzo duzo u nas- "f huj" to takie nasz "bardzo",
pada fhuj, boli mnie fhuj, dzieki..fhuj... -
assissan
ja sie wyglebuję:D
glajda to piękne słowo, chwilowo o nim zapomniałam:) -
-
assissan
o, jeszcze mi kluka marznie często:D
i gdziekolwiek nie wyjadę to mam wuchte klamotów ze sobą -
Anonim
-
Rex Summus Sanctissimus Skorup
-
Anonim
-
Anonim
moje ulubione - fafoł (liczba mnoga fafoły) :))))) fafoły są w zupie, w kącie, w kawie, we włosach mogą być, fafoł się może przyczepić do ubrania :D
inne: funfel (zamienne z dundlem, dundle są w nosie) -
Anonim
-
Anonim
ciekawe, ja znam fafoł jako zbitka kurzu albo generalnie brudu. co oznacza fafoł w zupie? -
majka
fafoł w zupie to np por?
klara dziś dawała niesamowicie. lubię to. klara. lubię baną jeździć. -
Anonim
-
majka
-
naenae
w antryjce na ryczce lezoly pyry w tycce, a ryczka sie rylala bo cztery giry miala -
Houston
przypomniało mi się jak byłem w gościu u ninjy:
po wejściu na salony ninja zapytał czy chcę laczki - ja na dobrą sprawę nie miałem pojęcia o czym on mówi, ale odmówiłem (bo co będę sobie ujmował i przyznawał do niewiedzy)
potem pół dnia rozkminiałem co to te laczki!? może to coś fajnego a ja odmówiłem, albo co gorsza uraziłem mojego przyjaciela lub jego rodzinę nie chcąc ichniejszych laczków - cały dzień mnie to dręczyła a głupio było się przyznać :))) -
Anonim
zgoła większość przytoczonych słów używam tudzież używałem za dzieciaka -
Anonim
mieszkam w Poznaniu od wrzesnia i juz wiele slow z tutejszej gwary poznalam ale widze ze to miasto bedzie mnie jeszcze dlugo zaskakiwac;) moi znajomi Poznaniacy czesto mowia tez ze idziemy dylac (jedno z moich ulubionych poznanskich slow) -
chatman
>Schultzblaum napisał
>ciekawe, ja znam fafoł jako zbitka kurzu albo generalnie
>brudu. co oznacza fafoł w zupie?
chyba farfloc... -
chatman
>Marika napisała:
>mieszkam w Poznaniu od wrzesnia i juz wiele slow z tutejszej
>gwary poznalam ale widze ze to miasto bedzie mnie jeszcze
>dlugo zaskakiwac;) moi znajomi Poznaniacy czesto mowia tez
>ze idziemy dylac (jedno z moich ulubionych poznanskich slow)
i nie dylać , tylko dymać :)
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Poznań
- Załóż własne grono tematyczne
|
|
POZNAŃ MIASTO DOZNAŃ :)
Miejsca grona (7)
-
Hala Widowiskowo-Sportowa Arena Wyspiańskiego, Poznań
-
Buena Vista Club Św.Marcin 8, Poznań