POZNAŃ [6149]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • aga.

wakacje coraz blizej, pogoda coraz lepsza, a ja mam pytanie a propos jezior/plazowania/plywania w Poznaniu i okolicach. Czytalam o Malcie, Rusałce, lecz jak tam dojechac? (np z centrum z okolic dworca pkp) Znacie inne jeziora blisko Poznania? ktoś mi cos mowil, lecz nie za wiele, o jez. w Dolsku... Mile widziane jeziora niestrzezone :D gdzie nikt mnie nie zakrzyczy za to ze odplyne gdzies dalej ze swoim chlopakiem...
    dzieki za odpowiedzi; -)
  • Maaaaciek

Strzeszynek- w miarę czysta woda, ale tłoczno zwłaszcza w autobusie powrotnym, kawałek dalej Kierskie, ale podobno woda gorsza. Można za to wypożyczyć tanio kajaki. Rusałka jakoś ujdzie, ale w Malcie bym się nie wykąpał;p
    Nie wiem czy jest jeszcze jakieś fajne jeziorko chyba, że do okolic Poznania zaliczasz Przyjezierze;p

dzieki; -)
    czemu w Malcie bys sie nie wykapal? wybacz, moze pytam o oczywiste sprawy ale nie jestem z Poznania :pp

• Danka

żeby jakiś wioślarz wiosłem nie uderzył :P

taaaa Przyjezierze jest ok- przynajmniej kilka lat temu, nie wiem jak dziś...
    jeszcze Tuczno i okolice- plaże niestrzeżone oprócz Eko-Plaży (na której jest przynajmniej czysto)
  • Danka

do Tuczna podmiejski autobus 23... jedzie gdzieś z Poznania(ze Sródki) ale nie jestem pewna dokładnie,
    za to na pewno przejeżdża przez Koziegłowy;) (a do Kozich na pewno 72 z Piątkowskiej i 70 ze Śródki:P)
  • ~~~Mateusz~~~ .

Nie jestem z Poznania, a wiem e na Jeżycach jest dużo obiektów wodnych, np. J. Kierskie, Strzeszyńskie i Rusałka.
  • oshin

tak mamy tu na jezycach rusałke..przy r.jezyckim jest kierskie a przy polnej strzeszynek;)
  • Watson

Nie zapominajmy o bajorach w Parku Sołackim.
  • Anonim

i debinie!
  • LLUS

przy operze jest fajna fontanna :)
  • Anonim

no i na starym tez; d
  • LLUS

>aga. napisała:
    gdzie nikt
    >mnie nie zakrzyczy za to ze odplyne gdzies dalej ze swoim
    >chlopakiem...

i wypadek gotowy, czy ja w radiu czasem nie słyszałem dziś , że ktoś próbował przepłynąć Kierskie i nie wytrzymał kondycyjnie?Co się stało wiadomo...
    Oczywiście każdy dorosły człowiek sam bierze za siebie odpowiedzialność.
  • Watson

> Oczywiście każdy dorosły człowiek sam bierze za siebie odpowiedzialność.

Wg mnie wszystko ok: to się nazywa selekcja naturalna.
  • Anonim

ja polecam sierakow.. jakies 70km od poznania...
  • aga.

dzieki wszystkim za odpowiedzi; -)
    ...a moja kondycje martwic sie nie trzeba; -)
    trase na wakacje mam, a zacznam od fontanny. ha; p
  • chatman

>oshin napisała:
    >tak mamy tu na jezycach rusałke..przy r.jezyckim jest
    >kierskie a przy polnej strzeszynek;)

oshin jakbyś miała troszke pojęcia o Poznaniu to byś wiedziała, że Jeżyce to nie tylko okolice Dąbrowskiego.
    Tak więc śmiało można powiedzieć , ze Rusałka jest na Jeżycach.
    Co do Kierskiego to faktycznie przesada
  • oshin

>chatman napisał
    >>oshin napisała:
    >>tak mamy tu na jezycach rusałke..przy r.jezyckim jest
    >>kierskie a przy polnej strzeszynek;)
    >
    >oshin jakbyś miała troszke pojęcia o Poznaniu to byś
    >wiedziała, że Jeżyce to nie tylko okolice Dąbrowskiego.
    >
    >Tak więc śmiało można powiedzieć , ze Rusałka jest
    >na Jeżycach.
    >Co do Kierskiego to faktycznie przesada

mysle, ze troszeczke mam ..ale pewnie troszeczke;P
    to był zart..
    mieszkam blisko rusałki, wiec kumam..
    co do kierskiego i strzeszynka to duza przesada, kt. mnie tak ubawiła:)

• Anonim

>chatman napisał
    (...)
    >Tak więc śmiało można powiedzieć , ze Rusałka jest
    >na Jeżycach. (...)

no racja racja, w zasadzie streszynek też chyba jeszcze podlega pod jeżyce - tak jak cały grunwald, który jest pod-dzielnicą...

a co do jeziorek: malta - syf, rusałka - brud, kiekrz - nieszczelna kanalizacja z pobliskich domków, strzeszyn - ponoć najczystszy
    i właśnie w jez. strzeszyńskim się kąpię najchętniej, na jednej z dzikich plaż; )
    chociaż w niedzielę wieczorem wyłowili na jednej z nich topielca, więc mam teraz trochę mieszane odczucia...

a jezior to sporo jest wokół poznania... w sierosławiu jest kilka - takie powstałe po niegdysiejszej żwirowni jest bardzo czyste, ale za to słabe widoki,
    drugie jest za to głębokie i z fajnymi widokami (sierosław to linią autobusową P trzeba...)

więcej to nie wiem, bom nie z poznania :)
  • Anonim

ok, sprawdziłam, bo mnie ciekawość zapędziła :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Je%C5%...

"Na terenie Jeżyc znajdują się również duże zbiorniki wodne - Jezioro Kierskie, Jezioro Strzeszyńskie i Rusałka."
    alles klar...
  • oshin

strzeszynek pod jezyce..kurde to mnie zaintrygowało..
    chyba faktycznie jestem cienka z geolokalizacji...
    normalnie jutro widze sie ze specem i rozeznam sie w temacie, coby zaspokoic moja ciekawosc; )