- 1
- 2
-
Dorsi
ponoc trudno jest zrozumieć czeski... w takim razie w jakim języku najłatwiej sie tam dogadać? angielski przejdzie? -
Anonim
Zapewniam Cię, że po polsku też się świetnie dogadasz. Bo czesi przyzwyczajeni już do najazdu naszych rodaków chyba się osłuchali:)
-
Artur Grzędzielski
Angielski, Niemiecki i jak Sabina pisze Polski tez:)
Tylko pamietaj, ze jak cos kupujesz to nie mow " prosze mi zapakowac"; PP -
Dorsi
-
-
tarnina z jeżami
Po polsku sie dogadasz, ale jesli nie znasz czeskiego, to raczej nie nastawiaj sie na to, ze bedziesz rozumiala czeska mowe (dziwaczny paradoks: Czesi rozumieja wszystkich Slowian, ale czeszczyzne rozumie malo kto :))
Chociaz jak mnie wczoraj w (praskim) tramwaju zlapal kanar, to na widok polskiego paszportu poinformowal mnie, ze musze zaplacic "kare" (a nie "pokutu") :-/ Wniosek z tego taki, ze niektorzy Prazanie mowia po polsku :)) -
yaneck
no vidíš, a to furt čtu v novinách nářky, jak český revizoři neuměj cizí jazyky:) i když chápu, že ty ses v tu chvíli z revizora-polyglota moc neradovala... -
Grono.Net
"Tylko pamietaj, ze jak cos kupujesz to nie mow prosze mi zapakowac" - proč? -
tarnina z jeżami
Neradovala. Ale nadavala jsem mu česky, takže pak už nic mi v polštině neřikal :) -
yaneck
-
Artur Grzędzielski
dlaczego? Po tym jak kumpel jej to powiedzial to spojrzala sie na niego i powiedziala:"ja Ci zaraz zapakuje!!" heh..do dzis mozemy sie tylko domyslac o co chodzilo;) Widze, ze tu dziewczyny czeski znaja wiec moze mnie uswiadomia:)hmm? -
yaneck
chociaz nie jestem dziewczyna, a tez znam czeski... tez za bardzo nie rozumiem o co chodzi... "zapakowac" nam sie kojarzy z "zopakovat", to jest powtorzyc. a i tak... no nic...
a jeszcze cos, nie polecam pytac sie w knajpach czeskich "czy ma pani cos do picia". nie bede tlumaczyl co to znaczy, bo "modří už vědí" i reszta wyszuka sobie w slowniczku:) sam bylem swiadkiem jak pani kelnerka oburzyla sie na polaki "že sou na mě sprostý!!!" wiec POZOR! POZOR!
-
Artur Grzędzielski
hehe..a tak..to nam sie tez przydazylo jak zwiedzalismy zaklad renowacji tramwajow. Obok drzwi narysowane bylo jedzenie i napoj..Ktos zapytal czy do tramwaju nie mozna wnosic jedzenia i PICIA..Facet tylko sie zasmial i poprosil kolege zeby moze pozniej przetlumaczyl. :)
To byly takie dwie wpadki jezykowe:) -
Anonim
a ja się chcę nauczyć czeskiego... jak zacząć? gdzie? może jakieś książki polecicie na początek... jak byłam w Pradze sporo rozumiałam, no i oczywiście mnie wzięło na czeski :-)
-
...a ja do dzisiaj nie moge zrozumiec dlaczego zawsze Czesi brali mnie za Niemca, albo Austryjaka...
-
...možná mám jen trošku jiný přízvuk, což ale vůbec neznamená, že jsem němec nebo rakušák...
-
tarnina z jeżami
Mě se kdysi všichni ptali, jestli nejsem z Bulharska, nebo z Ruska, nebo z Ukrainy, nebo ze Slovenska, nebo z Ostravy... :))) -
Anonim
mnie nie moga Czesi zrozumiec, a jak sie probuje dogadac po angielsku to sie jakos denerwuja
po francusku i japonsku nie mowia;)
chyba deprymujaco dzialam na ludzi -
Anonim
a ja sie tam totalnie dziwnie czulam, bo oni faktycznie nas rozumieja i np mowie cos do pewnej milej pani, a ona zaczyna cala litanie, z ktorej ja nic a nic, zastanawiam sei jak to ejst mozliwe ze oni nas rozumieja a my ich nie. zreszta mam wrazenie ze oni mysla ze my ich swietnie rozumiemy. niely paradoks -
.
eeeeeeee tam. ja jakos nie mialam problemu ze zrozumieniem czechow, chociaz sama tego jeszyka nie znam. lacznie z tym, ze sprzedawcy byli zaskoczeni jak mowilam ze nie znam ich jezyka :). swoja droga czechow uwielbiam no i czechy rowniez. :D -
Anonim
ja też nie mam problemów ze zrozumieniem czeskiego. a teraz jeszcze zaczęłam się go uczyć, więc niedługo może sama dam się Czechom zrozumieć :)
- 1
- 2