-
GŁOWA
Witam.
Dostałem ciekawą ofertę pracy na lotnisku w UK, ale potrzebne będzie mi do tego celu zaświadczenie o niekaralności. Wiem już, że zaświadczenie takie wydawane jest dzisiaj niemalże od ręki i kosztuje 50PLN, więc nie w tym problem.
Otóż jakieś pół roku temu dostałem wyrok za uchylanie się od służby wojskowej (w tym czasie pracowałem). Jest to wyrok zaoczny opiewający na pół roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata. Zastanawiam się teraz czy wyroki zaoczne za tak błahe sprawy mogą jakoś wpłynąć na proces wydania takiego zaświadczenia? Jak to wygląda? Czy na zaświadczeniu będzie na ten temat adnotacja? Słyszałem, że za takich błahostek często nie wpisuje się nawet do rejestru. Jednak były to jedynie "piwne opowieści", więc raczej się o nie nie opieram.
Poza tym... Pierwszy raz spotykam się z potrzebą wyrobienia takiego zaświadczenia i chciałbym wiedzieć jak w razie adnotacji reagują na to potencjalni pracodawcy? Czy istotny jest rodzaj popełnionego wykroczenia, czy te może jakakolwiek adnotacja z miejsca skreśla danego delikwenta? Pytam, bo w sumie nie popełniłem prestępstwa w prawnym rozumieniu tego słowa, popełniłem jedynie wykroczenie lekkiego stopnia, które nijak się nie ma do kwestii zaufania pracownikowi (nie była to kradzież ani nic w tym sensie).
Z góry dięki za odpowiedzi. -
Utalentowany Pan Ripley
Wystarczy sprawdzic w KRK opłata za informacje wynosi 50 zł , moim zdaniem na 100% bedzie adnotacja ze jestes notowany. Pracodawca cie nie zatrudni bo jestes notowany. Uchylanie się od służby wojskowej jest przestępstwem w rozumieniu KK. Osoby skazane za wykroczenie na karę grzywny, ograniczenia wolności lub które otrzymały naganę nie figurują w KRK. Ty figurujesz bo popełniłeś przestępstwo.
-
Wojtek
Mam pytanie. Zostałem skazany na poł roku ograniczenia wolności poprzez prace społeczne za jazdę pod wpływem alkoholu. Po jakim czasie ten wyrok zostanie wymazany z KRK i czy wtedy otrzymam zaświadczenie o niekaralności? -
Anonim
Kwestię terminów kiedy nastepuje zatarcie skazania reguluje art.107 KK i zgodnie z jego treścią:
Art. 107. § 1. W razie skazania na karę pozbawienia wolności lub karę 25 lat pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.
§ 2. Sąd może na wniosek skazanego zarządzić zatarcie skazania już po upływie 5 lat, jeżeli skazany w tym okresie przestrzegał porządku prawnego, a wymierzona kara pozbawienia wolności nie przekraczała 3 lat.
§ 3. W razie skazania na karę dożywotniego pozbawienia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 10 lat od uznania jej za wykonaną, od darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania.
§ 4. W razie skazania na grzywnę albo karę ograniczenia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania; na wniosek skazanego sąd może zarządzić zatarcie skazania już po upływie 3 lat.
A wniosek o wcześniejsze zatarcie skazania należy złożyć w sądzie,w którym zapadł wyrok. -
-
kodeks karny
Art. 107.
§ 4. W razie skazania na grzywnę albo karę ograniczenia wolności, zatarcie skazania następuje z mocy prawa z upływem 5 lat od wykonania lub darowania kary albo od przedawnienia jej wykonania; na wniosek skazanego sąd może zarządzić zatarcie skazania już po upływie 3 lat.
ergo:
zatarcie zaczyna płynąć po skończeniu prac przez ciebie. jeżeli jeszcze je wykonujesz, zatarcie nie płynie.
terminy według artykułu; 5 lat z mocy prawa lub 3 lata na twój wniosek.
po tym czasie dostajesz normalne, czyste zaświadczenie o niekaralności z KRK -
Wojtek
Dzieki za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie, jeśli będe jeździł samochodem mimo tego zakazu prowadzenia pojazdow mechanicznych na 2 lata, to wówczas w przypadku zatrzymania sprawa pojdzie do sądu czy dostane jedynie mandat? a jesli tak jak mi sie wydaje pojdzie do sadu.. to po jakim czasie moge zaczac jezdzic samochodem bez uprawnień narażając się jedynie na mandat? po tych 2 latach, czy może po 5 latach kiedy wyrok ulegnie zatarciu? -
jeżeli zakaz orzeczono ci na dwa lata i w tym czasie będziesz jeździł, to sprawa oczywiście zostanie skierowana do sądu, to jest przestępstwo z 244 KK wtedy i możesz dostać do 3 lat
natomiast gdy środek karny zostaje wykonany i wtedy, jeżeli nie masz dokumentu uprawniającego do prowadzenia pojazdów mechanicznych, czyli prawa jazdy, a zostaniesz zatrzymany, to popełniasz wykroczenie z art 94 kw, o ile pamiętam i to ci grozi grzywną (czyli mandatem)
ale...
mandat dotyczy sytuacji, gdy po prostu zostaniesz zatrzymany i nie będziesz miał uprawnień.
każde popełnione wtedy przestępstwo policja może skierować do sądu grodzkiego, nie wypisując ci mandatu.
ubezpieczenie nie pokrywa żadnej szkody jaką spowodowaleś prowadząc pojazd mechaniczny bez uprawnień.
5 lat zatarcia ma znaczenie o tyle, że albo dostaniesz czyste zaświadczenie z KRK albo nie dostaniesz, nie ma nic wspólnego z dolegliwością kary, jaką możesz ponieść z powodu naruszenia przepisów prawa.
ale, jeżeli masz zakaz na dwa lata, to zdecydowanie lepiej poczekaj, aż odzyskasz prawo jazdy i wtedy jeździj -
Wojtek
Obawiam się, że ze względu na 2 kierunki studiów na 2 krańcach Warszawy więcej niż 2 lata bez jeżdżenia nie wytrzymam.. za przestępstwo bez uprawnień tak.. ale przekroczenie prędkości nie jest przestępstwem z tego co wiem, wiec będzie mi groził za to jedynie mandat. Chyba że się myle. No w każdym razie wielkie dzieki:) -
napiszę jesno.
jeżeli masz zakaz na dwa lata i w tym czasie cię złapią, to bez wątpienia sprawa idzie do sądu.
jeżeli minie dwa lata, a ty:
a) odzyskasz prawo jazdy - to normalne przepisy kodeksu drogowego obowiązują, czyli odpowiednie mandaty i punkty
b) nie odzyskasz prawa jazdy - to przy zatrzymaniu mandat na jazdę bez dokumentu uprawniającego lub wniosek do sądu o ukaranie grzywną (do 5000 zł) plus jeżeli zatrzymano cię za wykroczenie, to dodatkowy mandat za wykroczenie lub wniosek do sądu o ukaranie
i jeszcze jedno, jeżeli w ciągu tych dwóch lat złapaliby cię bez prawa jazdy więcej niż dwa razy, to mimo zagrożenia jedynie karą grzywny, sąd może orzec karę aresztu - art 38 kw
tak samo na podstawie tego art 38 kw, jak cię trzy razy złapią, to wcale nie musi się skończyć mandatem, tylko sprawa pójdzie do sądu. -
wawa
Mam pytanie, przekroczyłam prędkość, sprawa idzie do sądu ponieważ przez dłuższy czas nikt mnie nie znalazł, dostałam grzywne i pkt, moje pytanie to: czy zostanę skazana przez sąd i czy nie będę mogła mięć czystego dokumentu o niekaralności, czy zostanie to potraktowane jako wykroczenie i nie bedzie żadnej adnotacji? -
Li§ek
Jeżeli był to sąd grodzki to na 99% zostałaś skazana za wykroczenie w ruchu drogowym. W związku z tym w rejestrze skazanych nie pojawi się wzmianka o Tobie. -
pawel pogoralo
WITAM. W 2006 ROKU DOSTAŁEM WYROK ZA UCHYLANIE SIE OD SLUZBY WOJSKOWEJ PO JAKIM CZASIE BEDE MIAL CZYSTĄ KARTOTEKĘ ABY MIEĆ CZYSTO W ZAŚWIADCZENIU O NIEKARALNOŚCI?? -
Anonim
witam mam pytanie nie dawno miałem sprawe w sądzie o pobicie ale poszliśmy na ugodę u negocjatora i zapłaciłem odszkodowanie danej osobie i koszty sądowe czy figuruje jako osoba karana ponieważ chciałem wyciągnąć takie zaświadczenie o nie karalności ale mi powiedzieli ze narazie mi tego nie wydadza do wyjaśnienia sprawy. -
Mistrzyni w "kocham Cię Misiu"
Hej.
Właśnie próbuję sklecić wniosek o zatarcie wyroku.
Znalazłam wzór ( nie bardzo znam się na prawie ) i nie wiem czy taki wstęp jest uniwersalny i będzie pasował do wsyzstkiego czy tylko do konkretnego przypadku podanego we wzorze.
Na mocy art. 107 § 2 kk i art. 37 kkw wnoszę o zatarcie skazania mnie wyrokiem
Sądu Rejonowego ....
Będę wdzięczna za odpowiedź.
pzdr.
- Przeglądaj grona w kategorii Nauka
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne