Prawo [3818]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Wela

W tym roku zdaje mature i chcialabym studiowac prawo. Wiec mam pytanie, która z prywatnych uczelni jest godna polecenia?
  • Danny86

Prawdę mówiąc to nie słyszałem o prywatnej uczelni godnej polecenia, co nie znaczy że takich nie ma. Inna sprawa jeślibyś chciała iść na państwową, wtedy jest w czym wybierać.
  • Juyon

Rankingi mówią, że najlepszy jest Łazarski. Co daje mu i tak niespecjalnie zaszczytne 12 miejsce jeśli uwzględnimy publiczne.
    Tylko nie rozumiem do końca po co iść na prywatne jak można płacić za publiczne.
  • kkw

>Wela napisała:
    >W tym roku zdaje mature i chcialabym studiowac prawo. Wiec
    >mam pytanie, która z prywatnych uczelni jest godna
    >polecenia?

Tam gdzie wykłada tata. ; )
  • Ewelinka

>Juyon napisał
    >Rankingi mówią, że najlepszy jest Łazarski. Co daje mu i
    >tak niespecjalnie zaszczytne 12 miejsce jeśli uwzględnimy
    >publiczne.

ja słyszałam o Koźmińskim!

>Tylko nie rozumiem do końca po co iść na prywatne jak
    >można płacić za publiczne.

Jestem tego samego zdania! Na UW dzienne od wieczorowych róźnią się tym, że jedni płacą, a drudzy nie. Wszystko pozostałe jest identyczne. Wprzeciwieństwie do UŁ, gdzie jest podział na dziennych i wieczorowych i róźnią się prawie wszystkim...
  • P.Olunia....

Idź na UW co prawda ja tam byłam i polecam...
  • Anonim

a ja polecam UJ . i UMK; )
  • Danny86

w kategorii cena/jakość to chyba najlepiej wypada UMCS, zaoczne kosztują niemal połowę togo co na UW
  • Li§ek

>Danny86 napisał
    >w kategorii cena/jakość to chyba najlepiej wypada UMCS,
    >zaoczne kosztują niemal połowę togo co na UW

Na WPiA UW nie ma zaocznych studiów na kierunku prawo. Jest za to zaoczna administracja I i II stopnia. Na wydziale funkcjonują natomiast wieczorowe studia prawnicze, które co prawda słono kosztują, jednak oferują studentom wieczorowym ten sam program co studentom dziennym. Wygląda to tak, że wszyscy mają takie same przedmioty do wyboru, zajęcia odbywają się wspólnie, bez podziału na wieczorowych i dziennych, a drobne różnice dotyczą np. obowiązku zaliczenia wf-u.
  • Kaś

a ja polecam UKSW. Tańsze, niż UW, a jakością nie odstępują. Nie ma wieczorowych, ale zaoczne są realizowane na baaardzo przyzwoitym poziomie.
  • Juyon

Nie chcę być złośliwy, ale w tym roku uksw podskoczyło z ostatniego na przedostatnie miejsce w rankingu wydziałów prawa, a w miejscu gdzie pracuję Pani sekretarka śmiała się z cv studenta zaocznego uksw, który chciał na praktyki...
  • Anonim

to świadczy tylko o poziomie pani sekretarki.
  • Marta

ja z prywatnych bym polecala kozminskiego ale skoro chcesz studiowac prawo i poznej isc w tym kierunku [czytaj; aplikacja ] to polecam UW.Nestey studia na tym wydziale rzeczywiscie duzo kosztuja porownujac do reszty nawet prywatnych uczelni (np.w tym wypadku kozminski). Zalezy czy patzrysz na to co i gdzie chcesz skonczyc i z czym wiazesz przyszlosc czy po prostu zalezy ci na skonczeniu tego kierunku i juz. moge ci powiedziec (sama studuje na uw prawo ) tylko ze np. na uw sa 2 warunki w tym jeden tylko dlugi (1 przedmiot caloroczny a na prywatnych masz tyle ile chcesz stad tez odsiewy po 1 i 2 roku prawa na uw i przeniesienia np na kozmienksego;D)
    studia na uw jesli chodzi o dziennych i wieczorowych niczym sie nie rozna oprocz zaliczania wf i samej nazwy; p sama ustalasz plan w sumie jak ci pasuje , sama dopierasz sobie cwiczenowcow jak i wykladowcow (o ile chcesz na wyklady uczeszczac- wyklady sa fakultatywne;p)

:)
  • Bartosz

>K napisała:
    >to świadczy tylko o poziomie pani sekretarki.

No nie wiem, UKSW to tyle, że ma jakąś renomę (która wynika chyba tylko z tego, że ludzie myślą, że jak uczelnia jest w Wawie, to musi być niezła :D), ale nic poza tym.

Jeżeli nie jesteś w stanie dostać się na dzienne, to nie idź na żadne gówniane prywatne studia, tylko na UW na wieczorówkę - to się różni od dziennych tylko tym, że za dzienne się płaci. A wiadomo, że poziom UW to krajowa czołówka.

Na UMCS ok 2x taniej, ale od wieczorowych się wymaga o wiele mniej niż od dziennych, więc nie masz szans nauczyć się tyle samo.
  • Anonim

>Bartosz napisał
    >>K napisała:
    >>to świadczy tylko o poziomie pani sekretarki.
    >
    >No nie wiem, UKSW to tyle, że ma jakąś renomę (która
    >wynika chyba tylko z tego, że ludzie myślą, że jak
    >uczelnia jest w Wawie, to musi być niezła :D), ale nic
    >poza tym.
    >
    >

właśnie przez to, że uksw nie ma jakiejś renomy ludzie wypisują, że poziom również jest słaby.

Wracając do tematu to również uważam, że jeśli ktoś chce wydawać pieniądze na uczelnie prywatne to zdecydowanie lepiej wydałby je na wieczorowe uw.
  • Anonim

a o UJ dalej nikt się nie wypowiedział - najlepsza uczelnia w kraju; ) UW nie ma z WPiA UJ szans. tak było od zawsze; )
  • Juyon

tylko jakoś po rankingach tego nie widać, jak tam w tym roku wam poszło? 3 miejsce, dobrze pamiętam?; D
  • Jarek 13

odwieczne pytanie.. co wybrać..
    Zdaje się że ktoś napisał coś już o pracy po studiach prawniczych- http://ludziepracy.com/opisy.php?id... -może będzie pomocne..
  • ღ Paula ღ

Polecam Kozminskiego. Sama sie zastanawialam ktora szkole wybrac. Duzo pozytywnych opinii slyszalam wlasnie o tej szkole. Obecnie ucze sie tam i jestem bardzo zadowolona.
    Wymagania sa bardzo duze... ale chyba jesli sie wybiera prawo to trzeba sie na to nastawic...
  • Tomasz

też byłem w koźminie i co do tych wymagań...; ] Można umieć wszystko, a PEWNA osoba powie, że dziś uwalamy 95% i jest po zawodach. Nawet tatuś sędzia nie pomoże. Zdarzało się też, że ktoś miał ładną fryzurę lub piękne czerwone korale i cały egzamin był o tym i zdawał na 5. (z drugiej strony na UW ludzie potrafili jeździć w czerwcu do Lublina do domu letniskowego profesora i zaliczać egzamin rozmawiając o jego ogródku; ) ) Chociaż fakt, że po semestrze-roku połowa ludzi odpada.

Jeśli ktoś lubi rankingi to polecam ranking wydziałów prawa który jest na stronie ministerstwa sprawiedliwości robiony na podstawie % osób które z danej uczelni startowały na aplikację do % który się dostał (najlepiej pokazuje poziom absolwentów. Inne potrafią uwzględniać niesamowite bzdety).

Wydział prawa Koźmina wypada w nim słabo (co roku ledwie ok 8-10 absolwentów dostaje się na aplikacje. Procentowo tez mało). Natomiast jeśli ktoś by chciał studiować w ALK na innych kierunkach, szczególnie finanse lub zarządzanie, to polecam.

Z zalet koźmina to na pewno warunki studiowania, nieprzeciętni ludzie i wybitni wykładowcy (np.: były wicepremier i minister finansów czy minister sprawiedliwości)

Najlepiej by było jakbyś studiowała w mieście w którym będziesz później pracować. Jeśli chcesz się wiązać z warszawą to UW, jak z Krakowem to UJ. Będziesz dzięki temu znać wielu prawników w mieście a to przydatne. Natomiast i tak najważniejsze jest to jak się uczysz, a nie gdzie. Ludzie z najgorszych wydziałów prawa w Polsce tez się dostają na aplikacje i robią kariery. Ucz się pilnie na studiach, specjalizuj się w czymś, ucz się języków, co wakacje odbywaj praktyki, poznawaj ludzi, zapisz się do ELSA i koła naukowego i powinno być dobrze; )

Życzę powodzenia i pozdrawiam :)
  • 1
  • 2