-
Anonim
w sumie temat mówi sam za siebie..jeśli macie jakieć sprtawdzone metody to proszę o wypowiedź -
-
Anonim
coś koło 400??zresztą wolę chyba się zastrezlić jak oglądać tych jełopów...sorry za to wybrzydzanie ale... -
Seven3P
Ja ich tam lubie ogladac...
A co do tematu to postaraj sie udawac ze spisz...
Ja zawsze w dziecinstwie gdy probowalem udac ze spie ... budzilem sie rano; D
Jak niepomaga ,szklanka cieplego mleka cos do jedzenia zeby pracujacy zoladek cie wymeczyl i padniesz.
Pozatym jak nie chce ci sie spac to nie spij... widac organizm nie potrzebuje.
A jak musisz spac bo wstajesz rano do pracy to masz przestawiony zegarek biologiczny; ) sobie ustaw i chodz normalnie spac.
Sluchaj sie mnie.. wiem co mowie.... wkoncu jest 5 rano :ASD -
-
Anonim
właśnie widze...dzisiaj i tak szybko padłem(4rano)a co do tego zegara biologicznego...znacie dobrego zegarmistrza?? -
Szczerze? Najlepszym sposobem jest wylaczenie sie, nie myslenie o niczym, wpadasz w swego rodzaju proznie i zasypiasz, albo doskonaly sposob to wymeczenie wzroku poprzez np. czytanie. Sposob COMBO:
- goraca wanna (2h przed snem)
- kubek goracego kakao (mleko usypia)
- ksiazka
:) -
Anonim
najlepsza jest jakaś absurdalnie kiepska lektura np. czytanie książki telefonicznej albo słownika ortograficznego - zasypiasz jak ta lala -
Anonim
słownik ortograficzny??może być..polskiego się poducze...bo czasem z tym kiepawo;) -
vanillabaybe
ja jak nie mge zasnąć to biore 2tabletki przeciwbolowe zapalam swiatlo po czy je gasze i przekladam poduszke na druga strone łozka i zasypiam...zawsze dziala:P:P -
Anonim
>ja jak nie mge zasnąć to biore 2tabletki
>przeciwbolowe zapalam swiatlo po czy je gasze i przekladam
>poduszke na druga strone łozka i zasypiam...zawsze
>dziala:P:P
Ciekawe jak to odbije się na funkcjonowaniu twojego organizmu za *dziesiąt (może *naście) lat...
Leki przeciwbólowe/na bezsenność (z tego co wiem) bardzo uzależniają i mają sporo skutków ubocznych. -
Anonim
<quote>Główne przyczyny bezsenności to:
Stan psychiczny -troski, depresje, zmartwienia, stresy, gniew, poczucie winy, utrata bliskiej osoby, oczekiwanie na coś nieprzyjemnego.
Twoje Środowisko -hałas, niewygoda, zmiana stref czasowych, praca zmianowa.
Leki nasenne i uspokajające -wbrew pozorom są jedną z głównych przyczyn bezsenności, zniekształcają bowiem przebieg snu i oczywiście można się od nich uzależnić. Około 15% dorosłych by zasnąć przyjmuje środki uspokajające.
Wiele chorób powoduje zaburzenia snu, szczególnie choroby serca, dróg oddechowych,układu pokarmowego, wysokie ciśnienie,zapalenie stawów, nerek, choroba Parkinsona, głodzenie się, niektóre postacie alergii na pożywienia.
Leki -również mogą powodować bezsenność, szczególnie w połączeniu z nikotyną, kofeiną, środkami antykoncepcyjnymi, lekami moczopędnymi lub odwadniającymi, środkami pobudzającymi, lekami rozszerzającymi oskrzela. Nigdy jednak sam bez konsultacji z lekarzem nie odstawiaj lekarstw. Jeśli podejrzewasz, że przepisany ci lek powoduje zaburzenia snu-zwróć się do lekarza, tylko on może zmienić sposób leczenia.
Narkotyki -heroina, kokaina, amfetamina, LSD i inne środki halucynogenne mogą być przyczyną zaburzeń snu. Nie będe omawiała metod zerwania z nałogiem,poniewaz nie to jest celem tej strony.</quote>
Rozwiąż problem,który jest przyczyną...
Pozdrawiam. -
Anonim
Zanim rozwiążesz problemy możesz spróbować ułatwić sobie zaśnięcię.
Spróbuj technik relaksacyjnych i wizualizacji.
Metoda stosowana przeze mnie:
Połóż się wygodnie na plecach, rozluźnij się. Uspokój oddech słuchając jego rytmu i czując jak unosi Ci się klatka piersiowa. Napinaj mięsnie łydek, ramion itd po kolei - rób to świadomie, tzn poczuj który to dokładnie mięsień, jak działa Twoje ciało (nie racjonalizuj tego). Następnie totalnie się rozluźnij, udawaj że Cię nie ma :) Wyobraź sobie że Twoja głowa,ramiona,nogi są ciężkie (brzmi kiczowato ale działa). Postaraj się poczuć w jakim rytmie bije Twoje serce, pozwól aby ten rytm wypełnił Twoją głowę. Skup się na nim. (tak ok 10 min to wszystko zajmuje dla mnie, tylko nie mierz czasu - tak orientacyjnie, nie śpiesz się).
Jeżeli przy tym wszystkim nie będą Cię męczyły żadne myśli, możesz postarać się "odpalić" sobie jakąś wizualizację. Wyobraź sobie, że jesteś wewnątrz własnej głowy, schodzisz do serca... Wyobraź sobie ogród gdzie jest tylko to, co jest dla Ciebie dobre.
Ogólnie wizualizacja powinna być jak "najcieplejsza" i jak najbardzie pozytywna oraz niewinna, to już kwestia indywidualna, dlatego nawet nie próbuję napisać jaka Ci pomoże.
Wszystko rób w cieplutkim pomieszczeniu i komfortowych warunkach, czyli po prostu zadbaj o własną wygodę :)
Pozdrawiam, liczę na ew. komentarze -
Anonim
ja tam od małego przy usypianiu zamykałem oczy i wymyslalem sobie sny .. tzn marzyłem sobie o czymś np. jak chciałem rower to w śnie sobie wyobrazalem ze jezdze [glupi przyklad ale jest],,
to ZAWSZE u mnie działa ,,, mozna tez myslec o czyms milym i przyjemnym , wtedy uspokaja sie nasz organizm co pomaga w zasypianiu :)
Wszystkim którzy chcą przetestować to polecam :) POWODZENIA :D:D:D -
Anonim
>Neo napisał
><quote>Główne przyczyny bezsenności to:
>
>
> Stan psychiczny -troski, depresje, zmartwienia, stresy,
>gniew, poczucie winy, utrata bliskiej osoby, oczekiwanie na
>coś nieprzyjemnego.
>
>
> Twoje Środowisko -hałas, niewygoda, zmiana stref
>czasowych, praca zmianowa.
>
> Leki nasenne i uspokajające -wbrew pozorom są
>jedną z głównych przyczyn bezsenności,
>zniekształcają bowiem przebieg snu i
>oczywiście można się od nich
>uzależnić. Około 15% dorosłych by
>zasnąć przyjmuje środki uspokajające.
>
>
> Wiele chorób powoduje zaburzenia snu,
>szczególnie choroby serca, dróg
>oddechowych,układu pokarmowego, wysokie
>ciśnienie,zapalenie stawów, nerek, choroba
>Parkinsona, głodzenie się, niektóre postacie
>alergii na pożywienia.
>
>
> Leki -również mogą powodować
>bezsenność, szczególnie w
>połączeniu z nikotyną, kofeiną,
>środkami antykoncepcyjnymi, lekami moczopędnymi
>lub odwadniającymi, środkami pobudzającymi,
>lekami rozszerzającymi oskrzela. Nigdy jednak sam bez
>konsultacji z lekarzem nie odstawiaj lekarstw. Jeśli
>podejrzewasz, że przepisany ci lek powoduje zaburzenia
>snu-zwróć się do lekarza, tylko on może
>zmienić sposób leczenia.
>
>
> Narkotyki -heroina, kokaina, amfetamina, LSD i inne
>środki halucynogenne mogą być przyczyną
>zaburzeń snu. Nie będe omawiała metod
>zerwania z nałogiem,poniewaz nie to jest celem tej
>strony.</quote>
>
>Rozwiąż problem,który jest przyczyną...
>
>Pozdrawiam.
już wiem..zjechana psychika...więcej grzechów nie pamiętam;)
-
Anonim
dzięki za wizualizacię..na pewno sprawdzę;)...tyle że u mnie pewni nie będzie to jak u Adama cieplutkie i miłe pomieszczenie a jakieś sceny z rasowych horrorów;)...przyczyna??nierow ny syfit...;)a raczej pod nim;) -
Anonim
Nierówny sufit powiadasz? Myślisz skąd ja znam tą technikę; ) To tak btw :P
Do tego wszystkiego możesz sobie zapodać jakąś przyjemną relaksacyjną muzyczkę, typu szum fal morza i w tle jakieś dźwięki. Nie polecam na początek dźwięków "etnicznych",miałem kiedyś po nich choooore wizualizacje, zwłaszcza przy muzyce afrykańskiej; )
Jak zobaczysz jakieś chore pomieszczenie wyobraź sobie drzwi, wyjdź przez nie.Jeśli nie jesteś w stanie zrobić tego sam, wyobraź sobie pomocnika (nie musi być to ktoś znany, oby pozytywny). Wyobraź sobie za nimi ogród, na środku drzewo. Wyobraź sobie, że wieszasz na tym drzewie karteczki, na których jest to, co nie pozwala Ci zasnąć... Oddal się i idź w zieloną krainę magii; )
IMO dobrze, jeżeli poćwiczysz tudzież stworzysz taką wizualizację wcześniej, w czasie dnia, ale też zadbaj o komfort itd. Przed snem będzie łatwiej :)
Powodzenia, napisz czy pomaga :P
-
Oluś; *
ja zawsze jak usnąć nie moge to tak jak ktos juz wyzej napisal, wymyslam sobie jakies odjechane sny, tak mysle co sie ma zdazyc, tak jakbym wyobrazala sobie jakąś mila sytuacje, najczesciej po tym, szybko usypiam i sni mi sie to co wymyslilam; ] -
PAAULA
posluchaj RADIA MARYJA
mur beton -> zasniesz :D
alboooo...złap nudna ksiazke do reki :D -
Anonim
albo złap bucha :)
może wysiłek fizyczny lub słuchanie zapętlonego "biiiip" (słyszalnego przy oczekiwaniu na podniesienie słuchawki przez rozmówce :P) -
Zuzia
wysiłek fizyczny godzinkę przed snem i dla tych z silną wolą głodóweczka od 18 (trochę to może drastyczne ale raczej skuteczne, wyjątek bezsenność depresyjna)