Psychologia [9030]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Fajny nick :)

Nienawidze takiego wywlekania swoich problemow na forum, ale jesli ma mi to pomoc, to trudno. Moge nawet to zrobic.

Czy nie orientuje sie nikt z was czy w Warszawie mozna znalesc bezplatna terapie dlugoterminowa dla doroslych?? Ja mam klopoty zeby znalesc. Znalazlem tylko oferty terapii krotkoterminowej, a w terapii trwajacej 3 miesiace nie widze sensu. Moj glowny problem a propos terapii polega na tym ze nie stac mnie na prywatne wizyty u psychologa.

Jesli ktos z was zna takie miejsce, gdzie moglbym isc na terapie, to bede naprawde bardzo wdzieczny za pomoc.
  • annagie

Znam jedną bezpłatną poradnię, ale jest przeznaczona głównie dla osób z problemem alkoholowym i ich rodzin. Jeśli chcesz więcej informacji, napisz na priva.
  • Anonim

Na tym gronie ten temat pojawiał się już parę razy, myślę, że jak poszukasz we wcześniejszych tematach, to znajdziesz trochę kontaktów.

Jeśli chodzi o terapię trwającą 3 miesiące - co w niej złego? Terapia nie musi trwać długo, żeby była skuteczna. Czasem owszem, trzeba chodzić na terapię co najmniej rok, albo dłużej, ale są też problemy, które da się (skutecznie i na trwałe) rozwiązać w parę godzin. Z tego też powodu często darmowe terapie to właśnie te krótkoterminowe, ponieważ jeśli da się dany problem rozwiązać szybko, albo długotrwale, to bardziej się opłaca to pierwsze. Czemu Twoim zdaniem terapia powinna trwać długo?

Nie nie, ja doskonale wiem ze terapia krotkotrwala moze byc skuteczna i bardzo efektywna, ale nie w moim przypadku. Znam swoj przypadek dosc dobrze i zaufaj mi ze terapia krotkoterminowa nie zdalaby u mnie egzaminu.

A terapia dla rodzin z problemem alkoholowym mnie nie interesuje, bo nie to jest moim problemem. Ale dzieki za dobre checi.

A co do wczesniejszych watkow to sprawdze. Przelecialem je tak pobieznie i nie zobaczylem nic na ten temat, ale skoro piszesz ze jest to juz patrze.
  • Anonim

Możliwe, że rzeczywiście Tobie bardziej będzie odpowiadać taka forma terapii, w końcu chodzi też o to żebyś się dobrze w niej czuł i aktywnie z niej korzystał, a nie chodził 'na odwal się'. Życzę powodzenia : )
  • Anonim

z tego, co mi wiadomo nfz nie refunduje długiego terminu: obawiam sie, ze nie ma takiej oferty.
    pozdr,
    aw.
  • Anonim

Możliwe, że NFZ nie refunduje, ale z drugiej strony są też różne organizacje pozarządowe, które zajmują się taką działalnością, często oferując terapię za darmo.

Poza tym nie wydaje mi się, żeby NFZ mogło nie refundować długoterminowej terapii 'z zasady', przy niektórych problemach nawet terapie powszechnie uważane za krótkoterminowe jak poznawczo-behawioralna (w rzeczywistości trafniejsze określenie to: ograniczona w czasie), nie trwają krócej niż rok. Więc jeśli problem tego wymaga, to wydaje mi się, że NFZ i taką terapię powinien refundować (ale mogę się mylić, to tylko domysły).
  • Anonim

w takim razie wymien jedną organizację pozarządową, która oferuje darmową psychoterapię (powtarzam: psychoterapię a nie interwencję kryzysową czy konsultacje).

jesli chodzi o nfz podlinkowany dokument powinien uscislisc zarowno moja wypowiedz jak i rozwiac wszelkie watpliwosci
    http://www.nfz.gov.pl/new/art/2830/...
    Zalacznik nr 1 do Zarządzenia Nr 57/2007/DSOZ
    Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia
    z dnia 19 września 2007 r.
    ktore to zarzadzenie jest dostepne na stronie
    http://www.nfz.gov.pl/new/index.php...

zarzadzenie z 19 wrzesnia (i zalaczniki do niego) zostaly czesciowo zmienione zarzadzeniem Nr 89/2007/DSOZ
    Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia
    z dnia 16 października 2007 r.
    ktore jest dostepne na stronie
    http://www.nfz.gov.pl/new/index.php...

pozdrawiam,
    aw.
  • .

wiem, ze na stronie wydzialu psychologi uw jest taka oferta ze mozna skorzystac z darmowych terapii, ale nie wiem jaki okres maja obejmowac..
  • Anonim

Jeśli chodzi o organizacje, to np. http://tpm.free.ngo.pl/ -- ale to dla młodzieży.

A co do NFZ, to przy przewlekłym przebiegu bez ograniczeń. Nikt nie jest zostawiany na lodzie dlatego, że ma zbyt ciężkie problemy; )
  • Anonim

> Jeśli chodzi o organizacje, to np. http://tpm.free.ngo.pl/
    > -- ale to dla młodzieży.

w ofercie na stronie nie ma mowy o psychoterapii tylko o "spotkaniach" i "konsultacjach" z psychologiem.

> A co do NFZ, to przy przewlekłym przebiegu bez ograniczeń.
    > Nikt nie jest zostawiany na lodzie dlatego, że ma zbyt
    > ciężkie problemy; )

tak, na oddziale psychiatrycznym, oddziale psychiatrii sadowej, odziale psychiatrii sadowej o wzmocnionym zabezpieczeniu, oddziale psychiatrycznym dla chorych na gruzlice, zakladzie opiekunczo-leczniczym, zakladzie pielegnacyjno-opiekunczym psychiatrycznym, oddziale odwykowym o wzmocnionym zabezpieczeniu.

czyli trzeba tam mieszkac, chyba nie o to chodzilo w tym pytaniu.

czy Ty byles kiedys na oddziale psychiatryczym?

pozdr,
    aw.
  • Anonim

(...)
    >w ofercie na stronie nie ma mowy o psychoterapii tylko o
    >"spotkaniach" i "konsultacjach" z psychologiem.

No to ja ci mówię, że zajmują się też terapią.

(...)
    >czyli trzeba tam mieszkac, chyba nie o to chodzilo w tym
    >pytaniu.

Nie twierdzę, że jest tam napisane, że NFZ refunduje to o czym mowa w pytaniu, ale, że refunduje też terapię długoterminową, choć w określonych warunkach.

>czy Ty byles kiedys na oddziale psychiatryczym?

A to pytanie to tak z lekka bezsensowne...
  • Anonim

> czy Ty byles kiedys na oddziale psychiatryczym?

mam na mysli: czy wiesz, jak wyglada w polsce oddzial psychiatryczny

pozdr,
    aw.
  • Anonim

Zapewne istnieje jakiś jedyny słuszny wniosek, więc może, zamiast bawić się w kotka i myszkę, ujawnisz nam go..?
  • emka

Akademicki Ośrodek Psychoterapii (na ul. Smyczkowej) oferuje bezpłatną psychoterapię dla studentów. Uczestniczą w niej w roli koterapeutów studenci ze specjalizacji psychoterapia z psychologii UW. Jednak istnieje też możliwość odbycia terapii bez stażystów. Wydaje mi się, że długoterminowa też wchodzi w grę, ale czasami trzeba trochę poczekać.
  • Anonim

zeby byc na oddziale to tgrzeba naprawde zle funkcjonowac (uzyje skrotu myslowego: kategoria choroby a nie zaburzenia), a i tak nie sadze, zeby oddzialy psychiatryczne oferowaly dobra psychoterapie.
    zaburzenia osobowosci to takie trudnosci ktore czesto wymagaja dlugoterminowej terapii, ale oddzial psychiatryczny to nie jest dobre miejsce, zeby je leczyc - po pierwsze dlatego, ze ci ludzie zbyt dobrze funkcjonuja zeby byc na oddziale a po drugie dlatego, ze wazne jest, zeby zyli w realnym swiecie a nie na oddziale.
    pozdr,
    aw.

ale ja nie mam zaburzen osobowosci...
  • Anonim

alez ja tego nie twierdze - chodzi mi o to, ze jest to taki rodzaj zaburzen, ktory wymaga dlugoterminowej terapii ale nie hospitalizacji.
  • Anonim

Ale przecież nie dyskutujemy tu o jakości usług oferowanych przez NFZ, tylko o to co NFZ refunduje. Wbrew temu co napisałeś, w określonych sytuacjach terapia długoterminowa jest refundowana.

A co do samej jakości, to skąd wiesz, że wszystkie oddziały psychiatryczne oferują kiepską psychoterapię?
  • Anonim

> Ale przecież nie dyskutujemy tu o jakości usług
    > oferowanych przez NFZ, tylko o to co NFZ refunduje.

imho jakosc ma znaczenie.

> A co do samej jakości, to skąd wiesz,
    > że wszystkie oddziały psychiatryczne
    > oferują kiepską psychoterapię?

kiedy pisalem, ze nie sadze, zeby oddzialy psychiatryczne oferowaly dobra psychoterapie odnosilem sie raczej do swoich przekonan niz empirycznych testow :>
    a przekonania te wychodza z watpliwosci czy w takiej przestrzeni instytucjonalnej mozna dobrze pracowac z klientem (szczegolnie w dlugim terminie!), watpliwosci dotyczacych kwalifikacji psychologow pracujacych na oddzialach i ich motywacji do pracy, a także tego, że - w moim przekonaniu - w terapii potrzebny jest kontakt z swiatem "otwartym", a nie tylko z rzeczywistoscia oddziału psychiatrycznego ze stalym pobytem.

pozdr,
    aw.
  • 1
  • 2
| |

Psychologia (od gr. psyche = dusza, i logos = słowo, myśl, rozumowanie) jest nauką zajmującą s...

Fotki

Miejsca grona (1)