Psychologia [9030]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

>> Ale przecież nie dyskutujemy tu o jakości usług
    >> oferowanych przez NFZ, tylko o to co NFZ refunduje.
    >
    >imho jakosc ma znaczenie.

Ma, ale my tu o czym innym...

>kiedy pisalem, ze nie sadze, zeby oddzialy psychiatryczne
    >oferowaly dobra psychoterapie odnosilem sie raczej do swoich
    >przekonan niz empirycznych testow :>

Wybacz, ale mam wrażenie, że nie powinniśmy na tym forum powielać stereotypów, tylko raczej dyskutować o bardziej konkretnych rzeczach.

>a przekonania te wychodza z watpliwosci czy w takiej
    >przestrzeni instytucjonalnej mozna dobrze pracowac z
    >klientem (szczegolnie w dlugim terminie!), watpliwosci
    >dotyczacych kwalifikacji psychologow pracujacych na
    >oddzialach

Kwalifikacje i certyfikaty te same, co w przypadku gabinetów prywatnych. Co więcej, jeśli chcą pracować w szpitalu, to MUSZĄ mieć odpowiednie kwalifikacje, a jak idziesz do prywatnego gabinetu "psychologa", to równie dobrze możesz trafić do przekwalifikowanego hutnika-spawacza (z całym szacunkiem dla..), bo na daną chwilę nie ma podstaw prawnych by zakazać hutnikowi napisania sobie na drzwiach "psycholog" i przyjmowania pacjentów.

>i ich motywacji do pracy,

...motywacji? A co z ich motywacją nie tak? Że za mało zarabiają? A co z tradycyjną służbą zdrowia - rozumiem, że uważasz, że nie-prywatni lekarze też są do niczego?

Poza tym praca w szpitalu to stałe zarobki, a prywatny gabinet, to pensja uzależniona od tego, czy i ilu masz pacjentów - równie dobrze czynniki motywacyjne mogą działać na niekorzyść prywatnych terapeutów.

>a także tego, że - w
    >moim przekonaniu - w terapii potrzebny jest kontakt z
    >swiatem "otwartym", a nie tylko z rzeczywistoscia oddziału
    >psychiatrycznego ze stalym pobytem.

Ale czasami ważny jest też "odpoczynek" od (stresującego) świata zewnętrznego, taka zresztą jest rola szpitali. Choć oczywiście masz rację, ale to, o czym piszesz, nie wszystko.
  • Anonim

>Wybacz, ale mam wrażenie, że nie powinniśmy
    >na tym forum powielać stereotypów, tylko raczej
    >dyskutować o bardziej konkretnych rzeczach.

wybaczam Ci, ze masz wrazenie, i prosze o wybaczenie, ze dokonuję osądu metodą inną niż metoda nauk przyrodniczych.

>Co więcej, jeśli chcą pracować w szpitalu, to MUSZĄ
    >mieć odpowiednie kwalifikacje, a jak idziesz do
    >prywatnego gabinetu "psychologa", to równie
    >dobrze możesz trafić do przekwalifikowanego
    >hutnika-spawacza (z całym szacunkiem dla..),
    > [CIACH!]

nawet najlepsze przepisy nie sprawia, ze wszyscy beda kompetentni, to raz.
    a dwa to to, że idąc do hutnika przynajmniej mam wybor między hutnikiem, inzynierem obrobki skrawaniem, a hydraulikiem - duzo szerszy niz na oddziale.

> Ale czasami ważny jest też "odpoczynek" od
    > (stresującego) świata zewnętrznego, taka zresztą
    > jest rola szpitali. Choć oczywiście masz rację, ale to,
    > o czym piszesz, nie wszystko.

choc zdaje sobie sprawe z tego, ze sytuacja zyciowa niektorych jest tak fatalna, ze pobyt w szpitalu jest bardziej komfortowy niż pobyt w domu. mysle jednak ze uzywanie kategorii "odpoczynku" jest tutaj nie na miejsu. ufam, ze to tylko kwestia zle dobranego slowa, a nie niezrozumienia roli szpitala.

pozdr,
    aw.
  • tigerandlily

Jesli masz mniej niz 24 lata, to wejdz na te strone: http://www.aslan.org.pl, oferowana jest bezplatna psychoterapia.
  • The Fucking Prinsess

>wicherek napisał
    >alez ja tego nie twierdze - chodzi mi o to, ze jest to taki
    >rodzaj zaburzen, ktory wymaga dlugoterminowej terapii ale
    >nie hospitalizacji.

O przepraszam ale tu sie NIE zgodzę. Nie wymaga hospitalizacji? A chociażby borderline? Ociera sie o psychozy to raz (objawy dysocjacyjne sie pojawiają jak najbardziej) dwa - bardzo częste samookalenienia i próby samobójcze wg. Ciebie mieszczą sie w kategorii "oddzial psychiatryczny to nie jest dobre miejsce, zeby je leczyc - po pierwsze dlatego, ze ci ludzie zbyt dobrze funkcjonuja zeby byc na oddziale".
    Jakoś nie wydaje mi się aby to było dobre funkcjonowanie.

A co do bezpłatnych terapii - sama uczęszczam na takowe od listopada 2005, więc się da.
    Proponuje poszukać psychologa po różnego rodzaju placówkach, także takowych które pozornie nie zajmują się problemem.
  • The Fucking Prinsess

Tak dodatkowo - skoro zaburzenia osobowości nie wymagają hospitalizacji to skąd w Krakowie oddział specjalizujący się tylko w tym zakresie? O ile nie stricte właśnie w borderline?

>wicherek napisał
    >> Ale czasami ważny jest też "odpoczynek" od
    >> (stresującego) świata zewnętrznego, taka zresztą
    >> jest rola szpitali. Choć oczywiście masz rację, ale
    >to,
    >> o czym piszesz, nie wszystko.
    >
    >choc zdaje sobie sprawe z tego, ze sytuacja zyciowa
    >niektorych jest tak fatalna, ze pobyt w szpitalu jest
    >bardziej komfortowy niż pobyt w domu. mysle jednak ze
    >uzywanie kategorii "odpoczynku" jest tutaj nie na miejsu.
    >ufam, ze to tylko kwestia zle dobranego slowa, a nie
    >niezrozumienia roli szpitala.

a dla odmiany ja mam pytanie - czy miałeś okazję do rozmowy z kimś kto przebywał na oddziale?

• Prawie jak księżniczka...

http://qzmianom.org/#in%24pages%2Fd...

darmowa psychoterapia

pozdrawiam,
    Q zmianom :D
  • aŃa

Nie wiesz czy zajmują się też zaburzeniami odzywiania? Ile czasu czeka się na wizyte? Możesz kogoś polecić? Z góry serdecznnie dziękuje:)
  • Prawie jak księżniczka...

ja mogę polecić szczególnie Monikę, ale pozostali też są dobrzy.
    Co do problemów, którymi sie zajmują, to nie bardzo wiem. Warto zadzwonić i się zapytać:))
  • Funny Bunny

Witam !
    Czy w Warszawie istnieje poradnia psychologiczna w ktorej można spotkać się z psychologiem za darmo? Ceny za godzine spotkania w prywatnych poradniach przekraczają możliwości studentki. Czy ktoś słyszał o takiej poradni? Wiem że istanieją darmowe ośrodki pomocy dla osób uzależnionych lub z zaburzeniami odżywiania ,ale ja szukam czegoś dla osób które się poprostu pogubiły i szukają profesjonalnej pomocy
  • Emileczka

Bezpłatne
    PORADY PSYCHOLOGICZNE I TERAPIA SKONCENTROWANA NA ROZWIĄZANIACH.

/CZWARTKI 16,00-18,00 LUB INNY TERMIN PO UZGODNIENIU/
    ZAPISY TELEFONICZNE , E-MAILOWE LUB OSOBISTE

Centrum Inicjatyw Lokalnych Wrzeciono
    ul. Wrzeciono 41 , 01-963 Warszawa
    tel. 0-22 865 01 69
    cilwrzeciono@free.ngo.pl
  • Ukasz

ODŚWIEŻAM TEMAT - jeśli ktoś zna miejsca, gdzie można uzyskać bezpłatną pomoc psychologa to niech napisze chociaż na priv.
  • madgesty.

Szanowni Państwo,

specjalnie z myślą o osobach, które poszukują dla siebie zaufanego psychoterapeuty L'atelier des psychologues przygotowało wyjątkową ofertę dnia otwartego, w którym bezpłatnie będzie można skorzystać z 30min. konsultacji psychologicznej z jednym z naszych terapeutów!

Czym jest konsultacja psychoterapeutyczna?
    Konsultacja z psychologiem pomoże zdecydować jakie kroki podjąć by pomóc sobie w uporządkowaniu swojego życia. Nasi zaufani specjaliści doradzą Państwu w jaki sposób poczynić przygotowania do rozwiązania swoich problemów i trudności.
    Dzień otwarty odbędzie się 19.05 od godz. 10:00 do 17:00.

UWAGA!!Ilość miejsc ograniczona!! Decyduje kolejność zgłoszeń!!

zapisy: gabinet@kucewiczpiotrowicz.pl

Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony: http://www.kucewiczpiotrowicz.pl
| |

Psychologia (od gr. psyche = dusza, i logos = słowo, myśl, rozumowanie) jest nauką zajmującą s...

Fotki

Miejsca grona (1)