-
Anonim
ciekawi mnie jak Wy podchodzicie do wartości ludzkich teraz w tym nieobliczalnym świecie..czy serce odgrywa rolę? czy też świat wymaga od nas bycia twardym, na uniezewnętrznianiu się? czekam na ciekawe wypowiedzi i opinie.. -
YaKuBu
W dzisiejszym świecie już prawo dżungli nie ma miejsca a więc serce odgrywa znaczącą rolę :) aczkolwiek są dni kiedy trzeba się uzbroić :D -
Kuba
owszem są dnigdzie trzeba sie uzbroji , lecz to nie znaczy że mamy rezygnowac z wartości jakimi sie kierujemy:)
Najważniejsze jest to aby postępowa tak aby móc sobie puzniej spojżec w oczy, niczego nie żałowac:)Bąmy tacy dla innych jak byśmy chcieli aby inni byli dla nas:) -
dora
robie badanka do pracy mgr i miedzy innymi badam ten temat...jeszcze nie mam wiele przeliczonych wyników ale powiem Wam szczerze - zdziwiłam się i to bardzo...być może jest to specyfika badanej grupy ale muszę sie szczerze przyznac że nie doceniałam ludzi a teraz jestem bardzo podbudowana:)))
wniosek jest taki ze dla wszystkich bardzo wazne sa wartości nie indywidualne, nie hedonistyczne tylko wartości wyzsze - jak bezpieczeństwo rodziny, poczucie własnej godności, szczęście a najmniej ważne jest życie pełne wrażeń -
-
Agusiaczek
wrócę do tego, co napisała Angelka. jeszcze niedawno myślałam, że trzeba być twardym. było tak do zeszłorocznych wakacji, kiedy zginął mój przyjaciel. Starałam się być twarda. jakoś sobie z tym wszystkim poradzić. aż któregoś dnia spotkałam naszego wspólnego znajomego, który powiedział mi, żebym nie była taka twarda, bo mi to dupą wyjdzie. wiem, że miał rację, dlatego uznałam, że nie warto być twardym za wszelką cenę. uczucia ją bardzo ważne i nie można o tym zapominać -
Anonim
Cóż jak narazie rodziny nie mam i ługo nie bede jeszcze miał to nie moge o tym mówić :), ale faktycznie dla mnie jest najwazniejsze szczęście w każdej dziedzinie zycia i stawiam dążenie do niego na pierwszym miejscu. Jak powiedział STORM "Najważniejsze jest to aby postępowa tak aby móc sobie puzniej spojżec w oczy, niczego nie żałowac:)Bąmy tacy dla innych jak byśmy chcieli aby inni byli dla nas:)" Racja tylko niestety nieraz sytuacja zmusza nas do tego by pokazać innym gdzie ich miejsce, jednak nadal zasady "dżungli" funkcjonują choć o wiele żadziej ustępując potrzebom "serca" i naszym pragnieniom... -
Gari
Jestem egoistką - ważne jest dla mnie moje szczęście; Bo jeśli mi zależy na danych kwestiach - dopiero gdy sama jestem szczęśliwa - potrafię dać szczęście innym; Nieco sobei przywłaszczę - ale wtedy właśnie (też) JA jestem szczęśliwa;
Dla mnie jedną z wyższych wartości jest też moja samodzielnośc i niezależność; Świadomośc że potrafię sobie poradzić;
I - ironia losu - też myśl, że mogę pozowlić sobie na zależność (od swojego Mężczyzny w pewnym względzie np.); I to wymaga ode mnie pewnej twardości; Grunt wg mnie by nie zatracić się w jednej ze skrajności;
Oczywiście - pewnie nie miałabym takiego podejścia, gdyby nie wspaniali ludzie którzy mnie otaczają; Gdyby nie mój Ukochany Mężczyzna, gdyby nie najbliższa rodzina, przyjaciel; Znajomi;
Pozdrawiam ciepło
G. -
Anonim
Hmmm...
Racja STORM... postępujmy z ludźmi w taki sposób jak byśmy chcieli być sami traktowani..to ma sens :) -
Anonim
Dora!
Też robiłam badania własne na podstawie ankiet i muszę powiedzieć, że pomimo że człowiek udaje kogoś innego, każdy jest wrażliwy..na swój sposób..tylko nie każdy ma odwagę to uzewnętrznić. Poza tym "wartości wyższe" jak to nazwałaś MAJĄ SENS na naszą przyszłość, bo to jak zaczniemy ją budować teraz, okaże owoce za kilka lat, to kim będziemy i kim będzie nasze dzieci.
Agusia kochana!
Myślę, że bycie twardym ma sens ale tylko w kilku kwestiach, jednak jeśli się okaże ludziom serce oni również je nam dadzą, a oto w końcu chodzi by być i istnieć jako człowiek :) -
Anonim
Gari FAKT masz ogromne szczęście, że otaczają Cię tacy ludzie....cieszę się ogromnie..tak trzymaj i bądź sobą!!!
pozdrawiam cieplutko; )
-
Anonim
najważniejsza w życiu jest miłość i to nie tylko ta partnerska !! :) im człowiek potrafi dać więcej z siebie tym jest szczęśliwszy :)
Bez dawania miłości nie sądzę zeby naprawde ktoś w dłuższym terminie mógł być szczęśliwy :)
A materialne rzeczy sa świetnym dodatkiem do szczęścia :) -
Anonim
"Szczęście i przypadek..tymi słowami przemawia język świata wszechświata..."
s Cubany dokładnie..miłość nie istnieje W SOBIE ale W NAS i jest osobistym dziełem. A jak się kocha to i świat jest LEPSZY pomimo wszystko :)
pozdrawiam Cię :* -
Ewa
Trzeba być sobą a nie starać sie byc kimś innym. ZAWSZE.
Oprócz swoich zalet, należy nauczyć się przedsiębiorczości i bycia asertywnym i cały czas się doskonalić i uczyć. -
Anonim
-
Grono.Net
-
Zgagi:)
uwazam ze nalezy w zyciu przebaczac innym, bo to ze bedziemy twardzi do niczego tak naprawde nie prowadzi. Czlowiek ktory chowa uraze do drugiego czlowieka w pewnym sensie jest nieszczesliwy i nigdy nie zazna szczescia. Inaczej powinnismy patrzec na swiat,w koncu mamy z niego czerpac co jest dobre a nie co zle.. -
Anonim
"zycie jest smieszne" także jestem za przebaczaniem, nikt nie urodził się ideałem. A ilekroć my wybaczymy to i nam wybaczą :) trzeba być w stosunku do ludzi wyrozumiałym i nie osądzać bez podstaw i pochopnie.
pozdr. -
Anonim
P.S pisanie pisaniem, ide sie pouczyc, jutro obrona 3majcie kochani za mnie kciukaski -
karalajna
samorealizacja-poniekad egoizm,szacunek,zycie,przyjazn ,zycie zgodnie z samym soba