-
Anonim
-
no przecież
>ღ Ms.Hyde. napisała:
>co Myślicie? mieliście styczność?
niestety nie,przybliżysz? -
Anonim
niestety jeszcze nie czytałam ale dziś słyszałam od Mojej nauczycielki od Niemieckiego, która się wgłębiała w ten temat że bajki braci Grimm były zakazane w Niemczech bo były "okropne"
i ponoć według Freuda w np. czerwonym kapturku "okazuje się" czerwony kapturek jest mężczyzną, i gdy na początku chodzi po łące i zbiera te białe kwiatki, to one znaczą onanizację.
i cos tam jeszcze było że kiedy leśniczy rozcina brzuch wilka i wyskakuje z niego czerwony kapturek to znak porodu.
coś w tym stylu. bardzo zaciekawił Mnie ten temat i dlatego poszukuje kogoś kto może słyszał o tym więcej gdyż chętnie bym się zaznajomiła z tym tematem
-
no przecież
temat ciekawy,ale wydaję mi się,że to lekki nonsens z tego co ty mi tu piszesz...zaznajomie się z tematem i tu wrócę:P pozdrawiam
P.S.ależ ten Freud to wariat był i grzesznik!:P -
-
Anonim
ah i jak znajdziesz jakąś literaturę na ten temat to możesz podesłac tytuł/link?; ) -
no przecież
>ღ Ms.Hyde. napisała:
>ah i jak znajdziesz jakąś literaturę na ten temat to
>możesz podesłac tytuł/link?; )
ależ oczywiście,że tak,tylko z tego co teraz przeglądałam to ciężko będzie ale postaram się bo zainteresował mnie ten temat:) -
Anonim
no właśnie ja też przeglądałam w necie i nic nie było szczególnego. jutro potpytam się kobiety od Niemieckiego i spytam skąd Ona to wytrzasneła. być może jest to dostępne tylko w niemeczech, gdyż ponieważ Bracia Grimm z tamtąd Ów pochodzili -
no przecież
-
Anonim
-
no przecież
>ღ Ms.Hyde. napisała:
>w pon bede miala tytul tej ksiazki rok wydania i wydawnictwo
pozdrów nauczycielkę od niemieckiego:P -
no przecież
-
Anonim
okej nie ma sprawy . ja się wciągnełam tak w ten temat że zaczynam od " wstępu do psycho-analizy" Freuda. to mnie może przybliży do tego co poda niemka. -
Gosia Kaaaa
W Czerwony Kaptury są ukazane trzy pokolenie
Córka Czerwony Kapturek ( czerwony gdzyż dopiero co zaczyna miesiączkować)
Matka
Babcia
Jeśli chodzi o wilka to uosabia faceta ze zwierzecym pragnieniem seksu ( tu duży nacisk na jego zęby - odwołanie do freuda żeby- popęd seksualny, chęć jego zaspokojenia)
Rozprucie brzucha- czyt. genitaliów. zaszycie w brzuchu kamień- bezpłodność
dalej nie chce mi się pisać wybaczcie, ale tu raczej nie chodzi o masturbację... :) -
Anonim
skad wzięłaś takie info? Moglabys podac jakas literature?
Bardzo ciekawy temat :) -
Anonim
>no przecież wrote:
>temat ciekawy,ale wydaję mi się,że to lekki nonsens z
>tego co ty mi tu piszesz...zaznajomie się z tematem i tu
>wrócę:P pozdrawiam
>
>
>
>
>P.S.ależ ten Freud to wariat był i grzesznik!:P
bardziej wariat; czytałam takie opowiadanie Mrożka, w którym dzieciom zakazano lepić bałwana, bo ten bałwan był niby satyrą na władzę. a ten Freud to już tak wydziwił, jak się człowiek uprze to wszystko może na dowolny sposób zinterpretować! -
Anonim
z tym, że wilk to napalony mężczyzna, to rozumiem, mi też się kojarzy, od dawna, ale z tą onanizacją, porodem itp? litości! to przecież zwykłe ludowe baśnie! -
Anitka
Jeśli kogoś interesuje interpretacja bajek i baśni w konwencji psychoanalitycznej polecam lekturę Bettelheim B. (1985). Cudowne i pożyteczne. O znaczeniach i wartościach baśni. Ciekawe są również ksiązki Campbella,np. Bohater o Tysiącu Twarzy. -
ama paw
hej hej :P
hmm ciekawy temat :P
ja buszuje w necie i szukam własnie czegoś na ten temat gdyż na zajeciach z osobowości pan kazał nam zinterpretowac basnie w myśl teorii Freuda więc jak bedziecie miec jakies ciekawe linki to bardzo prosze o podesłanie :)
pozdrawiam :)