Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Trewolski

Czy mozecie mi powiedziec czym to moze grozic.
    Co jesli ktoś wmawia wszystki ze robi cos czego nie robi, jest kims kim nie jest.
    Nie mowie tu o małych kłamstewkach od czasu do czasu tylko o ciagłym kłamaniu i wymyslanie naprawde niewiarygodnych historii.

Jeśli ktoś zna(rzetelnie) temat to baaaardzo prosze o pomoc i wyjasnienie
  • Leni

Mitomania naogol tworzy sie u ludzi o obnizonej pewnosci siebie, braku wiary...

To skolonnosc do patologicznego klamstwa, przewaznie w celuosiagniecia korzysci lub przedstawnienia sie w lepszym swietle. Przewaznie wystepuje u psychopatow histerycznych...
  • Trewolski

a czy to sie da jakos leczyc??
  • Leni

tak...ale nalezy zglosic sie do dobrego specjalisty od spraw depresji (psycholog)..
    wiesz w terapii to juz sie nie orietuje....
  • Gosz

raczej do psychiatry, zeby zaordynowal odpowiednia terapie (skierowal do psychologa)
    mitomania moze tez miec zwiazek z zaburzeniami osobowosci (na pograniczu psychozy i nerwicy)
  • Trewolski

A jakie moga byc skutki jesli sie z tym nic nie zrobi?

• Trewolski

wielkie dzieki Gosz i Placebo

Jesli ktos ma jeszcze jakies informacje(co jak sie tego nie leczy) to baaaardzo prosze o pomoc
  • Mickey mouse

znajoma mi ta patologia
  • Trewolski

co masz na myśli Ines?
  • Mickey mouse

co to znaczy jak ktos mowi ze jest cyborgiem ? to zdaje sie wykreowana sylwetka, a jesli jest tak nierealna jak dajmy na to czlowiek wychodzacy z tv - to co ? to mitomania ?
  • Mickey mouse

skoro cyborgiem byc nie mozna to mozna stworzyc cyborga!! jakkolwiek, poprzez cokolwiek. mozna ?
  • Iwona

Można,ale jaki jest sens jeśli może to komuś zaszkodzić i nie myślę tu tylko o osobie, która jest stwórcą rzeczonego cyborga.
  • Mickey mouse

nie rozumiem
  • Leni

Ines...
    za bardzo nie iwem jak to wytlumaczyc...nie znam tej sytuacji....
    ale wydaje mi sie ze skoro kots mowi o sobie niestworzone rzeczy...tak jak napisalas ze utozsamia sie z cyborgiem...i mowi to na powaznie to rzeczywiscie cos jest nie tak....
    probowalas rozmawiac z ta osoba ??dlaczego tak mowi? oczywiscie ze mozliwa jest tutaj choroba mitomanii....
  • Iwona

Ines,
    Mówiłaś o stwarzaniu cyborga.A osoba,która cierpi na mitomanię(jak koszmarnie to brzmi), opowiadając różne rzeczy o sobie, które nie są prawdą, stwarza siebie. A raczej stwarza osobę, którą chciałaby być. Z tym,że ta osoba nie widzi drugiej strony swoich fantazji, a mianowicie tego,że swoim najbliższym nie mówi o sobie. Nagle,gdy dociera do Ciebie,że ta osoba jest mitomanem/nką, okazuje się,że kompletnie nie znasz osoby,którą wydawało Ci się znasz od lat i dzielisz się sobą z tym kimś. I to boli. Bo Ty zwierzasz się ze swoich prawdziwych problemów podczas gdy ktoś Ci po prostu wciska jakieś kity rzekomo o sobie.
  • Mickey mouse

jak to zmienic ? pdr
  • Anonim

znam jedna osobe ktora ma mitomanie...

hmm dziwna sprawa... to jest spodowane (chyba) niedowartosciowaniem i slabej pschice + przejsciach w dziecinstwie...

straszna sprawa... po jakims czasie ludzie nie wierza takiej osobie nawet jak mowi prawde bo wydaje im sie ze ta osoba klamie

a jak to leczyc? napewno psychiatra czy psycholog pomoze, ale samemu tez sie chyba da... np. sprobowac uwierzyc w siebie, uwierzyc ze swoje zycie tez jest interesujace i nie trzeba go ubarwiac, zmienic towarzystwo i zaczac od poczatku pokazywac ludziom swoja prawdziwa osobowosc
  • anubis26

Ines znam taką osobę,która cierpi na to i nie wiem co robić ?pewnie niegrzecznie się od tej osoby odsuwać bo jest chora ale mam wrażenie przez ta jej chorobę próbuje by w to wszystko co ona mówi uwierzyła,wiem że to kłamstwa ale ona przekonuje ze to prawda
  • imperfect princess

a tak w zasadzie to gdzie leży granica? kiedy niedopowiedzenia i małe przeinaczenia zaczynaja być chorobą? jak to rozwikłać?

z góry dzięki za odpowiedź.
| |

Psychologia (od gr. psyche = dusza, i logos = słowo, myśl, rozumowanie) jest nauką zajmującą s...

Fotki

Miejsca grona (1)