-
bura
wystarczy odczekać dłuższą chwilę, żeby zaobserwować zmianę kierunku
obraca się raz przez prawe ramię, raz przez lewe, co zresztą słusznie zauważono wcześniej w komentarzach do testu -
Anonim
animacja nie jest ustawiona.Prosty test wez kilku znajomych i niech patrza w tym samym czasie. Zauwazysz ze jedni beda mowic ze zmienia im sie w tym samym czasie np. na prawo a inni beda wciaz widziec obrot w lewo nie zauwaza zmiany. Przy malej wprawie i zdolnosciach przestrzennych mozna bez problemu zmieniac strony. -
Anonim
W zasadzie to zastanawia mnie co to ma do półkuli mózgu. Napoczątku patrze widze, ze obraca się w prawo, potem zmienia kierunek i w lewo. To chyba nie jest możliwe, zeby ktoś widział inaczej, no chyba, ze kierunków nie odróżnia. -
Anonim
jak wiadomo obie półkule zajmują się czymś innym(kto nie wie na stronie z ta panienka<tancerka> jest to podane) przypadek jednoczesnego wykorzystania półkul objawia sie gdy tancerka nie obraca sie o 360stopni lecz jedynie 60st. co sprawia wrażenie machania nogą czy coś w tym stylu)
Problem polega na iluzji zawartej w gifie. gif jest 2wymiarowy-obrót zgodnie ze skazówkami zegara, jednak potrafimy wykorzystać drugą półkule by dodać 3 wymiar-obrót w przeciwna stronę. -
-
K.
-
Anonim
Jedno "ale"... Jak to jest w takim razie, że angażując jedną półkulę w przetwarzania tego obrazka i tak jestem w stanie widzieć obrót w dowolnym kierunku, zależnie od tego jak długo będę się patrzyć? Obraz dochodzący z prawej strony jest analizowany przez lewą półkulę i vice versa, czyli odwracając głowę maksymalnie w prawo, tak żeby obrazek znajdował się na peryferiach pola widzenia (z lewej strony) oglądamy go prawie wyłącznie prawą półkulą (nie zapominając o tym, że są połączone oczywiście). Jednym słowem w sytuacji, w której w analizowanie obrazka na pewno jest zaangażowana głównie jedna półkula i tak może się kręcić w dowolnym kierunku.
No chyba, że ktoś ma jakieś zastrzeżenia do tego (dość banalnego) sposobu weryfikacji tego efektu..? -
Agent Tomek
Ja zrobiłem kiedyś inny test.
Po przeczytaniu dość technicznego i wymagającego dużo lewo-półkulowego myślenia artykułu spojrzałem na animację i kręciła się w przeciwnym kierunku niż podczas, gdy malowałem sobie w photoshopie.
Moim zdaniem to działa. -
Anonim
/1 Wiedziałeś jaki "miał" wyjść efekt.
/2 Równie dobrze to mógł być zbieg okoliczności. -
Agent Tomek
>/ 1 Wiedziałeś jaki "miał" wyjść efekt.
Spodziewałem się jaki będzie efekt. Autosugestia może zdyskwalifikować wiarygodność wszystkich eksperymentów "na sobie".
Również twojego es_ :)
--------------------
Nie wiem czy to prawda, ale słyszałem, że kiedy patrzy się na coś "do góry nogami", to pracuje przy tym druga półkula mózgu.
Wpadłem na pomysł, że zacznę robić zadania z geometrii przestrzennej. Wymagają one zarówno wyobraźni jak i logicznego myślenia.
Spojrzałem na animację i obracała się raz w jedną raz w drugą stronę.
Stwierdziłem więc, że mam zsynchronizowane półkule.
Pochyliłem więc głowę w lewo - tancerka obracała się zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Pochyliłem głowę w prawo - obracała się ruchem przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Zakotwiczyłem sobie (kotwiczenie = warunkowanie klasyczne; nie wiedziałem jak to powiedzieć używając słowa "warunkowanie") stan synchronizacji i podczas pisania tego postu sprawdziłem ponownie odpalając sobie tą kotwicę (odruch warunkowy) i przechylając głowę. Wynik był ten sam co godzinę temu. -
Anonim
Krytyka:
http://greengabbro.net/2007/10/20/t...
http://scienceline.org/2007/10/29/a...
http://freakonomics.blogs.nytimes.c... -
Anonim
-
Mirabel
-
Anonim
Ale numer!
Przepraszam..czy ta tancerka raz w lewo a raz w prawo sie porusza, czy też ja mam jakieś omamy?
A tak w ogóle to w którą stronę się porusza?
Najfajniejszy jest ten numer z przekręcaniem głowy - jezu..ale super! raz się kręci w lewo, a raz w prawo xD
Ale na początku kręciła się tylko w prawo, jak spojrzałam na cień to mi się zaczęła kręcić w lewo.. -
Anonim
-
Anonim
Nie kręci się w żadną stronę. W ogóle się nie kręci. W ogóle to nie obiekt trójwymiarowy, więc nie może się kręcić. Numerem jest już to, że widzimy tam jakąś tancerkę, która się kręci...
Btw znów o mózgu, gdyby ktoś chciał poczytać o neurofeedbacku: http://psychcentral.com/blog/archiv... (wiem, że nie na temat, ale to tak przy okazji; w ogóle polecam tą stronę) -
Anonim
odkąd zobaczyłam tę grafikę powiedziałam sobie -oho! próbują mnie wrobić.
Bo rzeczywiście laska najpierw obraca się w prawo, potem w lewo. To nie jest wcale test na półkule, bo dziewczyna w pewnym momencie po prostu przeskakuje i zaczyna się kręcić w przeciwnym kierunku. Jest wtedy nawet zmiana ręki i nogi wyciągniętej do przodu.
Więc jakoś mi się w to wierzyć nie chce.