- 1
- 2
-
Anka ..............
-
Anka ..............
Co sądzicie o rasizmie w naszym kraju? Czy obywatele naszego kraju są tolerancyjni ? -
Filip
niemal w kazdym kraju oficjalnie deklaruje sie brak rasizmu, bo jest to poprawne w odbiorze spolecznym i politycznie. prywatnie, raczej niewiele osob mogloby z czystym sercem stwierdzic brak owego zjawiska. owszem, moga je deklarowac, ale gdyby zbadac obserwacyjnie zachowanie takiej osoby w pewnych okolicznosciach, moznaby dojsc do ciekawych wnioskow...; ) -
<~>*♥*SzczytuŚ*♥*<~>
-
-
Pan MAGISTER
Osobiscie stosuje w zyciu zasade. Ludzi dzieli sie na madrych i glupich a co robia, w co wierza i jaki maja kolor skory to mnie naprawde nie interesuje.
Staram sie patrzec na swoje zycie i nikomu do metryki, do lozka nie zagladac;] -
gruby wkreca sroby; ]
dla mnie totalna glupota jak moze byc ktos gorszy bo ma inny kolor skory ...; / -
Anonim
-
iwonka bez dzwonka
no właśnie?!
A jednak problem rasizmu w Polsce ( i nie tylko) jest i chyba niestety będzie... A szkoda , bo to potrafi zranić, złamać nawet "najtwardszego"... -
Anonim
w polsce jest rasizm..bedzie też ale chyba cora mniej..jak rozawiałm z moimi ciociami to niestey one mowily ze np murzyni to mogą sobie mieszkać obok nic<ale też nie koniecznie>ale ze w rodzinie murzyna to by nie chciały mieć..a jak rozmawialm już z troche mlodszym pokoleniem to mowili ze im nie przeszkadza..to wiec na podstwie mojej rodziny stwierdzam ze rasizmu bedzie coraz mniej mam nadzieje -
iwonka bez dzwonka
młodzi juz ianczej patrzą na "innych" (choć nie wszyscy) Dla wielu już nie jest problemem kolor skóry ale jednak poblem rasizmu istnieje... -
Artur Król
AIDS ABEBA - a nie lepszy podzial Wilde'a? 'Ludzie sa tylko czarujacy lub nudni.' :) -
Anonim
rasizm jest... owszem... niestety to zjawisko jest bardzo częste, a szczególnie w szkołach. W kraju jest mało osób o innym kolorze skóry, religii, poglądów, przez co tacy ludzie budzą kontrowersje. Murzyn, Chińczyk, Hindus,czy ktokolwiek inny jest tak tajemniczą postacią, że niektórzy z ciekawością na niego/ nią patrzą, a dla reszty "inność" jest rzeczą nie do przyjęcia, którą należy tępić. Są oczywiście całe subkultury, które propagują walkę z "brudną krwią", takie jak skinheadzi (oprócz skinheadów SHARP – Skinheads Against Racial Prejuce (skinheadzi przeciwko uprzedzeniom rasowym, pierwszi skinheadzi)), dresiarze, blokersi. Dochodzi czesto do pobicia, lub nawet morderstwa osoby,którą uważa się za "inną". Są jednak przeciwieństwa tych subkultur jak np punki, rastafarianie. powstają rózne organizacje przeciwne rasizmowi jak "Muzyka przeciwko rasizmowi", "Wykopmy reasizm ze stadionów" , "Reggae przeciwko rasizmowi" i wiele innych, więc nie jest tak źle, ani nie jest tak dobrze. -
Anonim
Ja ostatnio stwierdziłem, że jestem lekko uprzedzony, są to jednak stereotypy nie widze jednak powodu by dyskryminować kogoś tylko i wyłoncznie za to że ma inny kolor skóry, należy do jakiejś subkultury.
Chciałbym się zapytać czy opowiadanie i śmianie się z różnych dowcipów o żydach z Oświęcimia uważacie za antysemityzm?? -
Anonim
zalezy dla kogo... dla mnie one nie są ani śmieszne ani godne uwagi. To nie jest temat do żartowania!! no ale znam osoby, które to uwielbiają, więc ja im tego nie zabronie... żarty o Żydach?? jak już trzeba, ale nie w ich obecności :] -
Anonim
Moim zdaniem turdno sie spodziewac, ze w Polsce rasizmu nie bedzie, skoro przez kilkadziesiat lat mielismy praktycznie zamkniete granice i ludzie z innym kolorem skory byli nam znani co najwyzej z telewizji. Teraz szczegolnie starsze pokolenie musi sie oswoic z ta innoscia i ja zaakceptowac, nie ma w tym nic zlego. Wydaje mi sie tez,ze wszystko idzie w dobrym kierunku, chociaz wiadomo,ze zawsze trafi sie grupy, ktore beda dyskryminowac ze wzgledu na kolor skory. Ale przeciez nawet w cywilizowanej Ameryce maja Ku-Klux-Klan, czyz nie? -
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
Mi się wydaje że rasizmu nie da się zlikwidować, choćby nie wiem jak dużo lat minęło i jak multinacjonalne społeczeństwo będzie żyło w naszym kraju, najlepszym potwierdzeniem tego jest USA, widzieliście może film "Crash" – polski tytuł "Miasto gniewu" -
Maouy
na swiecie zawsze bylo i zło i dobro, jesli by swiat wyleczyc ze zla to by nie było rasizmu, ale zawsze bedzie zło wiec i rasim bedzie-filozoficzne moze i podjescie ale chyba trafne, jedyne co mozna zrobic to uczyc społeczenstwa innego spojrzenia na "innych",ale w pewnych kręgach nigdy to nie zniknie bo sie nikt nad tym tam nie zastanawia czy "inni" sa naprawde gorsi, polegaja tacy ludzie tylko na odruchach emocjonalnych-np: ludzi ładnych sie lubi tak po prostu a do brzydkich trzeba sie ewentualnie przekonac -
Maouy
jednym słowem taka juz ludzka natura, i nie kazdy wychodzi poza nia...
- 1
- 2