Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Osobiście uważam,iż osoby które nie miały nigdy w życiu styczności z ludźmi o oddmiennym kolorze skóry nie powinny wypowiadać się czy są albo nie są rasistami.Mieszkam w kraju gdzie jest mieszanka róznych narodowość,kultur,kolorów skóry i religii z całego świata,więc jakby troszke miałam okazje poznać takich ludzi osobiście.Powiem tak,bedąc w Polsce nie byłam rasistka(i tak naprawde może nawet nie byłam świadoma jak różni mogą byc ludzie),obecnie nadal uważam,że nie można pakować wszystkich do 'jednego wora' bo jest to nie fair...jednocześnie wiem że rasa czarna i żółta bardzo rózni sie od naszej białej-to co dla nich bywa normalne,dla nas może byc odrażające i na odwrót.Dlatego trzeba być tolerancyjnym.Pozdrawiam :)
  • Anonim

Moim zdaniem rasizm to jest coś w stylu choroby psyhicznej....
    Co to za różnica jacy ludzie ,żeby nie wiem co i tak wszyscy byliśmy jesteśmy i będziemy zwykłymi ludżmi...
    Co to za różnica...fczarny...biały...żó łty...czy czerwony??
    Ludzie ktorzy są spazeni na czarnych chyba nie mają poprostu sie czym zajmować..........
  • Anonim

swiat jest nienaturalnie przepelniony jednostkami tego samego gatunku - ludzmi. jak najlatwiej odnalezc sie w takim swiecie?

mozg (w tym rowniez ludzki) grupuje informacje na podstawie podobienstwa. tworzy schematy.

czlowiek musi identyfikowac sie z pewna grupa.

a jak najlatwiej pogrupowac ludzi?
    na podstawie wygladu, cech charakterystycznych.

jednymi z najbardziej rzucajacych sie cech sa kolor skory, rasa.

popatrzcie teraz na zwierzeta.

dwie nie pasujace do siebie grupy na tym samym terytorium beda sie na wzajem eksterminowac.

to zwyczajne prawo natury, od ktorego ludzie - wierzac w swoja niezwylkosc staraja sie uciec.
  • blazy

Wedlug badan przeprowadzanych co rok nasz narod jest niesamowicie tolerancyjny....... taaaaaa. Wystarczy nawet ze pojedziecie na moje osiedle a tam..... jude raus itp. albo pojedzcie na jakis mecz a jezeli chcecie zeby bylo smieszniej to zapytajcie sie jakiejs babci co sadzi o Zydach. Oczywiscie nie mowie ze wszyscy tacy sa ale deklarowac sie ze ktos jest tolerancyjny to kazdy moze.... a jak jest naprawde.
  • p

Rasizm jest wszedzie tam gdzie jest glupota, ciemnota i zacofanie, a tego niestety w Polsce nie brakuje i raczej szybko sie to nie zmieni.
  • TIGER

nie wszyscy ale cześć duża cześć tak ale nadal słychać głosy pro hitlerowskie kture według mnie nie powinny sie pojawiać zwłaszcza w polsce
  • Anonim

rasizm,antysemityzm,homo fobia etc. etc. to takie przymioty Polaka,ale tez w innych narodach można je odnaleźć, niestety.co mnie obchodzi jaki kto ma kolor skóry,jaką ma orientację z jakiej religii się wywodzi?! czy nie najważniejsze jest to jakim jest się człowiekiem?!

kto w ogóle dał ludziom prawo do segregowania ludzi na lepszych i gorszych ze względu na pewne cechy?
    najgorsze jest to,że często zdarza się że ci wielcy rasisci,antysemici itd nie potrafią przytoczyć racjonalnych argumentów albo w ogóle nic nie potrafią powiedzieć oprócz rzucenia jakiegoś zasłyszanego sloganu.

smutne to ... czasem wręcz żałosne i prymitywne ...
    chociaż od wieków znane są przykłady różnego typu dyskryminacji,to wierze,że kiedyś to się w końcu zmieni.
  • L'Aquoiboniste.

kto w ogóle dał ludziom prawo do segregowania ludzi na lepszych i gorszych ze względu na pewne cechy?= napisała Marta otóż nikt nie dał im do tego prawa ale jak historia pokazuje ludzie sami wymyślają prawa ... i dobrze że wierzysz w ludzi... ja też wierze i przykłady w naszym kraju tj i w innym można znaleźć zawsze znajdzie sie ktoś głupi dla którego będzie miało znaczenie pochodzenie, stan społeczny, rasa a nie to jakim jest sie człowiekiem. moim zdaniem to chore troche!! Nie kązdego trzeba lubić ale szanować bez względu skąd jest i w co wierzy... najchętniej byłoby wstawić sie w obronie całego świata ale to nie możliwe taka jets natura ludzka ...
  • moniaa

rasizm to zwyczajna głupota i zacofanie, można to porównać do zapobiegania ciąży przez siedzenie na książce telefonicznej :] (serio, słyszałam coś takiego). a niestety zacofanie w naszym kraju jest porażające
  • Anonim

Rasizm to nic złego dopóki nie dochodzi do przemocy fizycznej lub psychicznej... a że ktoś ma takie a nie inne poglądy to nic złego
  • Kolaś.

ludzie którzy byli w anglii czy irlandii dłużej mają wielką neicheć do czarnoskórych czy do wyznawców islamu itp (nazywanych np. ciapakami). sam byłem przynajmniej przez chwilę w londynie i dało sie odróznić rzeczywistą granicę między tymi rasami i białymi, moze nie byo to takie straszne ale jednak. chodzi o to, ze czarnoskórzy często wpychają sie gdzieś na siłę a jak ktoś ma coś przeciwko temu to mwóią, ze to rasizm. a to wpychanie sie mozna potraktowac bardzo szeroko.
    albo cyganie w irlandii bardzo zasmiecają tereny zielone bo sie tym nie przejmują.
    ale teraz...
    jak dla mnie to rasizm mimo wszystko jest zły, ludzie, którzy mają no uprzedzenia małe to jeszcze luz ale rasizm to mocne słowo a kiedy juz wystepuje to nie ejst dobrze. czesto przez wieki tli czy gotuje sie w nas a potem bum. tak było na przykałd z zydami na ziemiach polskich w okrtesie międzywojennym czy juz wojennym polacy neinawidzili żydóo i mieli ich dosc,m bo żydom sie często lepiej powodziło i byli wszedzie itp. dopiero holocaust zrównał nas z nimi a zresztą byłoby nawet wstyd dlaej ich neinawidzieć.
    jako jedna masa, społeczność odrebna od innych potrafimy miec jakieś uprzedzenia ale trzeba umiec je hamowac i starac sie poznawac człowieka jako jednostkę a nie część jakiegos ogółu. owszem to moze nam wiele o takim człwieku pwoiedzieć, ale nie wszytsko (nei oceniaj ksiażki po okąłdce)
    niestety nasz ukochany megaprawicowy rząd(dobrze że radio maryja długo już nie pociągnie) tak na prawdę ma w sobiespory zabał do narodowości.
    Zreszta przykąłdem rasizmu w polityce oficjalnej są jest chocby Giertych Jugend czyli Młodziez Wszechpolska.
  • ...<MONIA>...

Nie ,nie napewno nie jestem rasistka........
    Pracuje u wietnamczyka w maximusie i znam jeszcze wielu ludzi tej narodowosci i naprawde chcialabym aby polacy mieli niekture cechy ich naprawde zylo by sie nam lepiej
    choc wiem tez o .....jesli mozna ,tak powiedziec......minusach
    moj szef mi powiedzial ze jesli juz biora slub z polka to przez wzglad na wize nie z milosci i z regoly one biedne nie sa tego swiadome bo przyszli mezowie naprawde wszystko robia by je , w tym utwierdzic czesto rozwod jest po 5 10 latach..........szkoda
    po za tym nie przepadaja za polska bo nasz kraj jest bogatszy;)co pewnie trudno sobie wyobrazic :D

Mam kumpele mulatke ...jestesmy z jednego osiedla i mozno powiedziec ze znamy sie od malego
    wiec ja juz od malego mialam kontakt z ludzimi o innej....karnacji?
    bo co do rasizmu to uwazam ze ma znaczenie taka kwestia jak wychowanie wartosci ktore sa nam wpajane przez rodzicow ..najblizsze otoczenie.
    pozdrawiam
  • ...<MONIA>...

> ludzie którzy byli w anglii czy irlandii dłużej mają wielką neicheć do czarnoskórych czy do wyznawców islamu itp (nazywanych np. ciapakami). sam byłem przynajmniej przez chwilę w londynie i dało sie odróznić rzeczywistą granicę między tymi rasami i białymi, moze nie byo to takie straszne ale jednak. chodzi o to, ze czarnoskórzy często wpychają sie gdzieś na siłę a jak ktoś ma coś przeciwko temu to mwóią, ze to rasizm. a to wpychanie sie mozna potraktowac bardzo szeroko. albo cyganie w irlandii bardzo zasmiecają tereny zielone bo sie tym nie przejmują. ale teraz... jak dla mnie to rasizm mimo wszystko jest zły, ludzie, którzy mają no uprzedzenia małe to jeszcze luz ale rasizm to mocne słowo a kiedy juz wystepuje to nie ejst dobrze. czesto przez wieki tli czy gotuje sie w nas a potem bum. tak było na przykałd z zydami na ziemiach polskich w okrtesie międzywojennym czy juz wojennym polacy neinawidzili żydóo i mieli ich dosc,m bo żydom sie często lepiej powodziło i byli wszedzie itp. dopiero holocaust zrównał nas z nimi a zresztą byłoby nawet wstyd dlaej ich neinawidzieć. jako jedna masa, społeczność odrebna od innych potrafimy miec jakieś uprzedzenia ale trzeba umiec je hamowac i starac sie poznawac człowieka jako jednostkę a nie część jakiegos ogółu. owszem to moze nam wiele o takim człwieku pwoiedzieć, ale nie wszytsko (nei oceniaj ksiażki po okąłdce) niestety nasz ukochany megaprawicowy rząd(dobrze że radio maryja długo już nie pociągnie) tak na prawdę ma w sobiespory zabał do narodowości. Zreszta przykąłdem rasizmu w polityce oficjalnej są jest chocby Giertych Jugend czyli Młodziez Wszechpolska.

podzielam w pelni zdanie moze z jedna wzmianka ze nietrzeba nigdzie wyjezdzac by poznac wszystkie narodowosci;)
  • Uziel

Film dokumentalny - doświadczenie dot. rasizmu:
    http://poznaj-swiat.y0.pl/index.php...
| |

Psychologia (od gr. psyche = dusza, i logos = słowo, myśl, rozumowanie) jest nauką zajmującą s...

Fotki

Miejsca grona (1)